Četvrtak, 20.06.2019 | 08:57
IZVOR: Cdm

Pljevlja: Područna jedinica za ZAPOŠLJAVANJE znatno smanjila NEZAPOSLENOST u ovoj opštini

Pored redovnih aktivnosti posredovanja pri zapošljavanju, Područna jedinica za zapošljavanje Pljevlja realizuje brojne programe aktivne politike zapošljavanja koji su uticali na znatno smanjenje nezaposlenosti u ovoj opštini.
Foto: Montenegro tourist service

Početkom godine na evidenciji Biroa rada Pljevlja nalazilo se 2.275 aktivnih tražilaca posla, a sada su bez posla 1.943 lica, tako da trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 16,79 odsto.

“Kroz programe aktivnih mjera zapošljavanja uključena su 122 lica. Na sezonskim poslovima trenutno su angažovana 322 nezaposlena. Očekujemo da će planirani broj, za ovu godinu, od 340, značajno biti premašen”, kaže načelnik Područne jedinice za Pljevlja i Žabljak Sabit Ćirlija .

Javni radovi

U toku su javni radovi „Njega starih lica“, „Personalni asistent“ i drugi javni radovi iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa. U javnom radu „Personalni asistent“ kod izvođača NVU „Zračak nade“ i NVO „Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak“ uključeno je sedam lica.

Izvođač programa „Njega starih“ JU Dom starih u Pljevljima zaposlio je osam lica, dok je u ostalim javnim radovima koje realizuju NVU „Informativni centar“, NVO „Da zaživi selo“, SRK „Lipljen“ i Klub sjedeće odbojke „Set“ angažovano 19 lica sa evidencije Biroa rada Pljevlja. Javni radovi će se realizovati u trajanju od tri do četiri mjeseca, a bruto zarade finansiraće Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Ćirlija ističe da su u ovim programima angažovana isključivo teže zapošljiva lica sa evidencije nezaposlenih, te da za njih ovo zapošljavanje ne znači samo ekonomsku korist, već i priliku za sticanje motivacije i samopouzdanja za aktivnije uključivanje na tržište rada.

Grantovi

Podsjetimo, direktor ZZZ Suljo Mustafić, u novembru, je potpisao ugovore, vrijedne blizu 1,5miliona eura, sa 31 korisnikom granta, od kojih je 16 iz privatnog sektora, a 15 iz civilnog društva.

U Pljevljima je u toku realizacija četiri projekata,započeta krajem prošle godine, u kojima je obuku prošlo 28 lica, nakon čega su svi učesnici dobili zaposlenje u trajanju od šest mjeseci kod četiri izvođača programa.

Ćirlija dodaje da je kroz program „Stop sivoj ekonomiji“ pet kandidata zasnovalo radni odnos, u trajanju od sedam mjeseci, u Poreskoj upravi i Upravi za inspekcijske posove, a kroz projekat „Neka bude čisto“ zaposlena su četiri teže zapošljiva lica lica.

“Kroz aktivne mjere, koje sprovodi Zavod za zapošljavanje, licima uključenim u programe omogućava se da steknu stručna znanja za određena zanimanja, povećaju konkurentnost na tržištu i da lakše dođu do zaposlenja”,  naglašava Ćirlija.

Kvalifikacije stiču kuvari, zavarivači, rukovaoci građevinskim mašinama…

U Pljevljima je u toku realizacija programa za sticanje stručne kvalifikacije „kuvar“ za 10 nezaposlenih lica, kod izvođača JU Srednja stručna škola Pljevlja. Kod izvođača PU Auto škola Marjanović za sticanje stručne kvalifikacije „zavarivač“ obuka se realizuje za 10 lica,a za rukovaoce mašinama za zemljane radove uključeno je 10 lica.

U okviru programa sticanje ključnih vještina na početni kurs engleskog jezika uključeno je 10 lica, a za obuku vozača motornih vozila za „C“ i „C+E“ kategoriju, takođe, 10 lica.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Le
20.06.2019 11:55

Normalno da je smanjena nezaposlenost kad su se svi sjurili u Podgoricu

0 0

Instagram ima NOVU VAŽNU OPCIJU za iPhone korisnike - evo kako da je PRONAĐETE i PODESITE

Srijeda, 16.10.2019 | 09:45

Nove funkcije su već danas dostupne vlasnicima iPhone telefona i omogućavaju im da zaštite podatke koje dijele na Instagramu.

Počinje period SLAVA: Ovo je 10 najvećih KRSNIH SLAVA do Božića i običaji koje valja ISPOŠTOVATI

Srijeda, 16.10.2019 | 08:49

Najveći broj slava praznuje se u jesenje doba, kada se proslavljaju i najčešće slave - Mitrovdan, Aranđelovdan i Nikoljdan.

PET STVARI koje može da uradi samo osoba koja vas BEZUSLOVNO VOLI!

Srijeda, 16.10.2019 | 08:22

Svako ima način na koji iskazuje svoju ljubav, ali na ovih 5 stvari je spreman samo neko ko vas istinski voli.

I danas SUNČANO i TOPLO - temperatura do 27 STEPENI

Srijeda, 16.10.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za srijedu 16. oktobar.

Naučnici TVRDE: Odlazak na posao prije 10 sati je MUČENJE po organizam

Utorak, 15.10.2019 | 21:43

Odlazak na posao ili u školu prije 10.00 je mučenje po organizam - tvrdi dr Pol Keli, naučnik sa Univerziteta Oksford.

Više od 1,5 miliona korisnika je instaliralo neku od ovih 15 ZARAŽENIH APLIKACIJA: Provjerite ODMAH svoj telefon!

Utorak, 15.10.2019 | 21:26

Adware je vrsta softvera koji automatski prikazuje ili preuzima reklamni materijal na vaš uređaj. Programeri aplikacija bi morali da obavijeste korisnike kada njihov proizvod upotrebljava adware. Međutim, u Google Play prodavnici nadavno je otkriveno 15 novih aplikacija koje neprekidno prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez znanja korisnika.

Venera je u znaku Škorpije do 1. NOVEMBRA - to znači samo JEDNO

Utorak, 15.10.2019 | 20:51

Venera je ušla u znak Škorpije 8. oktobra, a tamo će se zadržati sve do 1. novembra. Šta to tačno znači?

Ove namirnice su najčešći UZROK za nastanak ili pogoršanje simptoma AKNI

Utorak, 15.10.2019 | 20:38

Određene prehrambene navike, visok nivo stresa i izloženost polutantima jedan su od najvećih faktora povezanih s nastankom akni, kažu istraživači.

Bivši NASIN naučnik tvrdi: 70-ih godina je OTKRIVEN ŽIVOT na Marsu

Utorak, 15.10.2019 | 20:17

Gilbert Levin, glavni istraživač u Nasinom eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde „Viking“ 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu „Sajentifik Amerikanu“ (Scientific American) tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Crvenoj planeti.

VJENČALI se u hramu Hristovog Vaskrsenja, obučeni u CRNOGORSKU NOŠNJU: Oženio se fudbaler Stefan Mugoša

Utorak, 15.10.2019 | 19:34

Crnogorski fudbalski reprezentativac Stefan Mugoša oženio se danas u Podgorici.