Ponedjeljak, 24.06.2019 | 14:39
IZVOR: PR Centar

Čirgić: Novi model za finansiranje zdravstvenih ustanova biće efikasniji

Novi model za finansiranje zdravstvenih ustanova, koji je pripremljen, biće efikasniji od dosadašnjeg i više će motivisati zdravstvene radnike za pružanje zdravstvenih usluga, saopštio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), Sead Čirgić.
Foto: PR Centar

On je danas, na panel diskusiji „Izazovi javne potrošnje: Koliko košta zdravlje“, koju je organizovalo Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPCNG), kazao da su problemi sa kojima se suočava Crna Gora kad je u pitanju zdravstveni sistem isti kao države Evropske unije (EU).

„Ono što nas razlikuje od država EU jesu modeli plaćanja zdravstvenih usluga. Vrlo je teško odrediti šta kod cijene zdravstvene djelatnosti pripada na rad ljekara, šta na rad medicinskog srednjeg osoblja, šta na administrativne radnike. Cijena u zdravstvenoj djelatnosti nije čist ekonomski izraz, već obračunska osnova za realizaciju dogovorenih aktivnosti na polju pružanja usluga zdravstvene zaštite“, naveo je Čirgić.

Govoreći o modelima plaćanja zdravstvenih usluga, Čirgić je rekao da postoje četiri načina plaćanja.

„Globalni budžet, gdje se unaprijed predviđaju sredstva za svaku zdravstvenu ustanovu. Taj metod je jako neefikasan. Svaka zdravstvena ustanova koja se na taj način finansira unaprijed zna sredstva koja će dobiti. Pacijenti se šalju iz jedne bolnice u drugu. Stvaraju se duge liste čekanja, nezadovoljni zdravstveni radnici i pacijenti. Model je karakterističan za nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju“, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da postoji i model budžetiranja po stavkama, kada se unaprijed planiraju sredstva za svaku zdravstvenu ustanovu, gdje se tačno prepoznaju iznosi za zarade, iznos za materijalne troškove, za ljekove, potrošni medicinski materijal, za kapitalne investicije i ostale potrebe koje ima jedna zdravstvena ustanova.

„Model je takođe neefikasan, jer se namjenska sredstva ne mogu prelivati sa jedne namjene za drugu. Karakterističan je što se menadžment zdravstvenih ustanova pretvara u administrativne radnike, nizak nivo odgovornosti“, naveo je Čirgić.

On je rekao da postoji i retrospektivni model plaćanja, gdje se plaća svaka usluga zasebno, navodeći da je loša strana tog modela što su zdravstveni radnici motivisani da prekomjerno pružaju zdravstvene usluge, i mogućnost kontrole je vrlo ograničena.

„Model koji je prepoznala razvijena Evropa je prospektivan model plaćanja, gdje se plaća po slučaju. Svi slučajevi se obrađuju u srodničke dijagnostičke grupe, unaprijed je prepoznata cijena. Dobra strana ovog modela jeste ta što tjera svaku zdravstvenu ustanovu da bude racionalna u korišćenju sredstava koja im pripadaju“, naveo je Čirgić.

On je kazao da je negativnost toga modela što su bolnice motivisane da dijagnozu koja se manje plaća prikažu kao komplikovanije.

„Nema idealnog modela plaćanaj kad su bolnice u pitanju, ali ima nešto što primjenljuje kompletna Evropa. U prethodnom periodu uspjeli smo da pripremimo model za novi način finansiranja zdravstvenih ustanova. U krajnjem, mislim da ćemo dobiti jedan efikasniji model, imaćemo više motivisane zdravstvene radnike za pružanje zdravstvenihusluga. To je i način kako se može doći do većih zarada“, istakao je Čirgić.

Dr Ana IČEVIĆ, predstavnica Sindikata doktora medicine, kazala je da u tom sindikatu nisu upoznati o novom modelu načina finansiranja zdravstvenih ustanova.

„Imamo jednu paradoksalnu situaciju da naši ljekari što više rade, manje su plaćeni. Prepolovi im se vrijednost boda. Od zavisnosti od vrste usluga koje pružaju, svaka usluga se boduje, i što se više radi, budu prepolovljeni bodovi. Ni dan danas nismo dobili razumno obrazloženje zašto ljudi ako više rade, budu manje plaćeni“, navela je Ičević.

Ona smatra da Strategija privatno-javnog partnerstva nije dovela do rješavanja nagomilanih problema, „već do rasta velikog nezadovoljstva, kako pacijenata, tako i samog osoblja, kao i dodatnog nova iz budžeta koji je namijenjen javnom zdravstvu“.

„Izdvajanje za privatne zdravstvene usluge, koje su u ovoj Strategiji, počev od 2011. godine, iznosi oko 20 miliona eura. Samo izdvajanje za Specijalnu bolnicu Kodra je iznosilo skoro osam miliona eura. Izdvajanje za privatnu ustanovu Hipokrat se sve više povećavaju sa 230 hiljada u 2017. na 435 hiljada u prošloj godini“, navela je Ičević.

Ona je kazala da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije o privatno-javnim parnerstvima u zdravstvenim ustanovama zemalja Evrope, taj model se nije pokazao efikasnim „ni u redukciji troškova, ni u podizanju efikasnosti sistema“.

Ekonomska analitičarka, Mila Kasalica, ukazala je na reviziju Državne revizorske institucije (DRI) koja se odnosi na planiranje javne nabavke medicinske opreme.

„Na mikro novou planiranja, postoji nedostatak efikasnog sistema zajedničke konsultacije i koordinacije između Ministarstva zdravlja, FZO i zdravstvenih institucija. To je osnova da se generišu problemi i nedostaci u planiranju nabavke medicinske opreme“, navela je Kasalica.

Ona smatra da politički segment utiče na ono što se dešava na tržištu zdravstva.

„Naš zdravstveni sistem se nalazi u raljama decenijskog služenja nekvalitetnim političarima, slabo fokusiranim medicinskim radnicima, i pacijentima koji zbog toga što moraju da vrijeme posvete redovima, rezidualno mogu pomoći svojem zdravlju“, kazala je Kasalica.

Ona je istakla da od 2014. do 2019. godine poreski obveznici opredijeljuju milijardu i 255 miliona eura za zdravstvo, 16% je FZO, zdravstvene ustanove pokrivaju 82 odsto i Institut za zdravlje dva odsto.

„Dodatno se sredstva od poreskih obveznika za Ministarstvo zdravlja odvajaju i iznose skoro 12 miliona, a transferi za zdravstvenu zaštitu iznose 47 odsto, s tim da naglašavam da ovo isključuje ulaganje u liječenje u inostranstvu, nabavku posebne opreme koja se tiče ortopedskih aparata“, rekla je Kasalica.

Poslanica u Skupštini Crne Gore, Branka Bošnjak, kazala je da ministar „bježi od činjenice da postoji nezadovoljstvo sa jedne strane veliko i ljekara, a sa druge strane i pacijenata, i taj jaz je sve veći“.

„Ministar negira postojanje problema, a očigledno da u zdravstvenom sistemu i ovim reformama nešto nije kako treba“, smatra Bošnjak.

Ona je kazala da joj je najiritantnije što su ljekari, koji bi trebalo da budu nosioci zdravstvenog sistema, „poniženi, potcijenjeni, a Zakon o javnim zaradama ih nigdje ne prepoznaje“.

„Savjetnici predsjednika Skupštine, potpredsjednika Skupštine, imaju plate oko 1,3 hiljade eura i imaju mogućnost da godinu primaju platu po isteku mandata, a kad počnemo da pričamo da treba povećati plate ljekara, i da treba da budu preoznati tim zakonom, nailazimo na otpor“, ukazala je Bošnjak.

Ona je ukazala da se veliki novac izdvaja za ljekare koji dolaze da operišu „moćnike“ i da je teško doći do tih podataka o kojim iznosima se radi.

Generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović, kazala je da je cilj projekta, u okviru kojeg je održan panel, bio da novinari nauče više o tome kako da tumače budžet i kako da ga uporede sa završnim budžetom, navodeći da su imali dva treninga na tu temu.

Ona je kazala da je u okviru projekta urađeno i pet istraživačkih priča, koje se tiču javne potrošnje, a koje su objavljene na sajtu DPNCG.

Istraživačica javnih politika u IA, Ana Đurnić, smatra da bavljenje budžetom i javnim finansijama ne smije biti isključivo stvar uskog kruga stručnih organizacija i institucija.

„Bavljenje budžetom i javnim finansijama mora postati sastavni dio rada svih organizacija koje se zalažu za promjene u javnim politikama ili žele da prate njihovo sprovođenje, kako bi ih kritički ocijenile i predložile preporuke za promjenu“, istakla je Đurnić.

Čirgić je, u toku diskusije, rekao da novi modeli plaćanja mogu suštinski da promijene situaciju niskih zarada ljekara.

On je istakao da je zdravstveni sistem jedan od najsloženijih i da nije moguće izračunati koliko košta zdravlje precizno.

„Mislim da je najbitnije u našem sistemu uspostaviti autonomiju javnih zdravstvenih ustanova, promijeniti model plaćanja da svaka zdravstvena ustanova dobija onoliko sredstava koliko je radila. Postizanjem autonomije menadžment svake zdravstvene ustanove će biti zainteresovan da ona sredstva koja dobije, rasporedi unutar svoje organizacije na najbolji način – da nagradi najbolje“, rekao je Čirgić.

Panel je organizovan u okviru projekta „Naš novac“, koji je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta "Money Watch - Civilno društvo, čuvar budžeta", koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.”

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Voz UDARIO muškarca na pruzi u Zagoriču - u toku POTRAGA

Subota, 20.07.2019 | 21:55

Voz koji saobraća na relaciji Nikšić-Podgorica večeras oko 21 sat i 15 minuta udario je jednu osobu za kojom policija traga.

Uhapšen policajac: Sumnja se da je učestvovao u pucnjavi u Tivtu!

Subota, 20.07.2019 | 21:17

Abrlić nije životno ugrožen. On je u tuči i pucnjavi zadobio povrede glave i sa prostrelnom ranom hospitalizovan je u risanskoj bolnici.

"Divlja" žurka se završila TRAGIČNO: Djevojka POGINULA, a MOMAK uradio nešto NEOČEKIVANO!

Subota, 20.07.2019 | 20:21

Pažnju svjetskih tabloida ovih dana privlači bizarna nesreća koja se početkom jula dogodila u Sankt Peterburgu, kada je jedan par "u ljubavnom zanosu" pao sa devetog sprata. Djevojka je poginula na licu mjesta, dok je mladić preživio i vratio se na žurku na kojoj su prethodno bili zajedno.

Za neke ona je “vječita prva dama” ali širom svijeta Mišel Obama je “NAJCJENJENIJA”

Subota, 20.07.2019 | 19:43

Prema nedavnoj anketi YouGov.com, kojom je obuhvaćeno 42.000 ljudi u 41 zemlji, bivša prva dama na čelu je liste “najcjenjenije žene u svijetu”. Obama je na toj listi nadmašila i svoju prijateljicu Opru Vinfri, koja je na drugom mjestu.

Saobraćajna nezgoda na putu Nikšić-Podgorica: Povrijeđenog mladica VATROGASCI izvlačili iz SMRSKANOG AUTOMOBILA

Subota, 20.07.2019 | 19:10

Ubrzo nakon udesa na lice mjesta su stigli pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti i vatrogasci koji su Albijanića izvukli iz smrskanog vozila. 

TRAGEDIJA: Pobjednik Super Bowl-a PREMINUO od toplotnog udara

Subota, 20.07.2019 | 10:07

Tužne vijesti stižu iz NFL-a. Bivši pobjednik Super Bowla Mitch Petrus (32) je iznenada preminuo, a sumnja se da je pretrpio toplotni udar.

VJEROVALI ILI NE: Žena ištampala 15.000 EURA i došla u salon da kupi AUDI A3!

Subota, 20.07.2019 | 13:51

Žena iz Njemačke (20) nedavno je uhapšena u rodnoj zemlji jer je htjela kupiti auto u vrijednosti od 15.000 eura, pazite sad, novcem koji je ištampala na običnom papiru, piše Deutsche Welle.

Kako je pritvorenik pokušao da POBJEGNE iz ZIKS-a? Od SLOBODE ga dijelilo desetak metara

Subota, 20.07.2019 | 08:53

Desetak metara dijelilo je od slobode pritvorenika Adisa Adžovića (22) koji je juče preskočio bedeme Istražnog zatvora i krenuo da bježi ka ulici na kojoj ga je, navodno, čekao automobil.

Svidjela mu se STJUARDESA: Uputio LAŽNU dojavu o BOMBI u AVIONU, pa mu određen PRITVOR!

Subota, 20.07.2019 | 13:08

Zoran N. (65) priznao je da prije dva dana uputio lažnu dojavu da je podmetnuta bomba u avionu Lufthanze, koji je iz Beograda trebalo da poleti za Frankfurt, a pravdao se time da mu se svidjela stjuardesa sa tog leta.

VIDEO: Kada Knez ZAPJEVA: Italijanski carinik prepoznao crnogorskog muzičara, pa na aerodromu napravili ŠOU

Subota, 20.07.2019 | 13:22

Crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez je pri dolasku i Italiju doživio izuzetno gostoprimstvo, kada ga je na aerodromu sačekao veoma raspoloženi carinik.

Voz UDARIO muškarca na pruzi u Zagoriču - u toku POTRAGA

Subota, 20.07.2019 | 21:55

Voz koji saobraća na relaciji Nikšić-Podgorica večeras oko 21 sat i 15 minuta udario je jednu osobu za kojom policija traga.

Uhapšen policajac: Sumnja se da je učestvovao u pucnjavi u Tivtu!

Subota, 20.07.2019 | 21:17

Abrlić nije životno ugrožen. On je u tuči i pucnjavi zadobio povrede glave i sa prostrelnom ranom hospitalizovan je u risanskoj bolnici.

Nevjerovatan prizor: Jeste li ikada vidjeli kako tarantula mijenja "kožu"

Subota, 20.07.2019 | 20:58

Mnoge životinje mijenjaju svoju kožu, a među njima su i pauci koji sa sebe skidaju svoj egzoskelet.

Brguljan uoči meča protiv Australije: Teži put do borbe za MEDALJU!

Subota, 20.07.2019 | 20:48

Crnogorski vaterpolisti sjutra u ranim jutarnjim satima igraju prvi meč nokaut faze na Svjetskom šampionatu u Južnoj Koreji, a plasman među osam najboljih i nastavak sna o medalji “ajkule” će pokušati da ostvare preko Australije.

"Divlja" žurka se završila TRAGIČNO: Djevojka POGINULA, a MOMAK uradio nešto NEOČEKIVANO!

Subota, 20.07.2019 | 20:21

Pažnju svjetskih tabloida ovih dana privlači bizarna nesreća koja se početkom jula dogodila u Sankt Peterburgu, kada je jedan par "u ljubavnom zanosu" pao sa devetog sprata. Djevojka je poginula na licu mjesta, dok je mladić preživio i vratio se na žurku na kojoj su prethodno bili zajedno.

ŠERON STOUN: Sedam godina mi je trebalo da se oporavim od MOŽDANOG UDARA!

Subota, 20.07.2019 | 19:53

Govoreći na humanitarnoj svečanosti posvećenoj zdravlju ženskog mozga u Los Angelesu, slavna američka glumica Sharon Stone kazala je kako je Hollywood bio grozan prema njoj kada je prije 18 godina doživjela težak moždani udar.

Za neke ona je “vječita prva dama” ali širom svijeta Mišel Obama je “NAJCJENJENIJA”

Subota, 20.07.2019 | 19:43

Prema nedavnoj anketi YouGov.com, kojom je obuhvaćeno 42.000 ljudi u 41 zemlji, bivša prva dama na čelu je liste “najcjenjenije žene u svijetu”. Obama je na toj listi nadmašila i svoju prijateljicu Opru Vinfri, koja je na drugom mjestu.

DANKA KOVINIĆ PREOKRETOM DO FINALA: Nova šansa za titulu

Subota, 20.07.2019 | 19:26

Crnogorska teniserka Danka Kovinić boriće se za titulu na ITF turniru u francuskom Bijaricu.

Saobraćajna nezgoda na putu Nikšić-Podgorica: Povrijeđenog mladica VATROGASCI izvlačili iz SMRSKANOG AUTOMOBILA

Subota, 20.07.2019 | 19:10

Ubrzo nakon udesa na lice mjesta su stigli pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti i vatrogasci koji su Albijanića izvukli iz smrskanog vozila. 

INČON KONAČNO DOŠAO DO SLAVLJA: Majstorski gol Stefana Mugoše

Subota, 20.07.2019 | 18:56

Inčon je konačno ugledao svijetlo na kraju tunela, a jedan od zaslužnih za prekid crne serije rezultata je naš Stefan Mugoša.