Subota, 29.06.2019 | 14:09
IZVOR: Kolektiv.me

Uručena državna nagrada Miroslavljevo Jevanđelje za 2018. godinu

Državna nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2018. godinu sinoć je u Bijelom Polju uručena Srđanu Martinoviću, koji je to značajno nacionalno priznanje dobio za monografiju „Crnogorska vojska 1854 – 1916“.
Foto: gov.me/B.Ćupić

Tokom sinoćnje svečanosti, naglašeno je kako su za nagradu bila predložena djela 18 autora, a da je žiri – u kojem su bili Sonja Tomović Šundić, Miloš Krivokapić, Saša Knežević, Nebojša Čagorović i Nikola Šaranović – o nagrađenoj monografiji istakao kako je riječ „o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja“.

Nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“ Martinoviću je uručio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako je Crnu Goru svijet najčešće prepoznavao kao neosvojivu trvđavu, čija se istrajnost, pred uvijek znatno nadmoćnijima, često kosila sa logikom ratovanja.

- U tom svjetlu otkriva se značaj jednog studioznog naučnog rada, kakva je knjiga Srđana Martinovića, koja je u jakoj konkurenciji zavrijedila državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđenje“. Periodu koji obuhvata ovaj naučni rad pripadaju i one velike pobjede crnogorske vojske, čiji će efekti biti od presudnog značaja za ostvarivanje i jačanje crnogorske državnosti. Ono što je za taj kontekst takođe bitno, a što nam Martinovićeva knjiga predočava, krije se u činjenici da su upravo najveći dometi crnogorskog vojevanja stvorili uslove koji će omogućiti Crnoj Gori da, od vojničkog logora, kako je to istaknuto u memorandumu upućenom Berlinskom kongresu, postane država čiji će se razvoj bazirati prevashodno na sopstvenim izvorima. Zato ova knjiga predstavlja jedan minuciozni istraživački poduhvat, koji ne osvjetljava samo istorijat vojske u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, već nudi i izuzetnu bazu podataka za dublju analizu društvenog razvoja te epohe – kazao je ministar Bogdanović.

Primajući nagradu, Srđan Martinović podsjetio je na maksimu kako je čovjek skup navika, predrasuda, uvjerenja i vrijednosti, a da od pojedinca zavisi što će od toga postati dominantan dio ličnosti.

- U okolnostima stalne ratne opasnosti i opstajanja u teškim uslovima dugog ratovanja, za crnogorskog vojnika ratovanje je postalo životni poziv, pitanje časti, pa čak i životni smisao. Uzdigla se i izgradila svijest o slobodi, koja je kroz viteško shvatanje, odnos prema oružju i predanost domovini stvorila poseban vojnički kodeks. Ratnički duh koji je usađivan u crnogorskog vojnika, davao mu je čvrstu vjeru u pravilno postupanje pri odbrani otadžbine i pobjedu njegovog oružja, omogućivši mu da vojno pobijedi i daleko veće i modernije naoružane armije. Prebirajući po vijugavim stazama prošlosti, postajemo svjesni da je naše samo ono što smo drugima dali, preuzimajući zavještanje da sačuvamo ono što su oni vjekovima branili. Zato je i ova knjiga i ova nagrada naš odnos prema toj neprolaznoj vrijednosti – istakao je Martinović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović naglasio je kako „početna slova i pozlaćene minijature Miroslavljevog jevanđelja jesu simbol kulture, nastale u 12. vijeku“.

- To je vrijeme kada je zlatnim slovima ispisana pismenost južnoslovenskih naroda, a koje se vezuje baš za Bijelo Polje i baš za Crnu Goru. Kao važan spomenik kulture, Miroslavljevo jevanđelje je ušlo i u UNESCO spisak kulturne baštine „Pamćenje svijeta“, što je danas jedan od značajnijih kulturnih i turističkih potencijala Bijelog Polja. Nagrada koja nosi to časno ime, svrstava laureata u najuglednije stvaraoce naše države. Uvaženi istoričar Srđan Martinović knjigom „Crnogorska vojska 1854 – 1916“ zavrijedio je da se nađe na spisku dobitnika nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“. Zavrijedio je da ponese luču istorijskog razvoja Crne Gore. I kao što laureat u svojoj knjizi prenosi da je norveški pukovnik i putopisac Henrik Angel primijetio da je „čast odreda čast zemlje, sela, roda“, tako i Srđan Martinović knjigom „Crnogorska vojska 1854 – 1916“ i nagradom „Miroslavljevo jevanđelje“ čojski nosi čast naše domovine Crne Gore – rekao je on.

Tokom sinoćnje svečanosti, govorila je i Sonja Tomović Šundić, koja je ispred žirija obrazložila odluku o dobitniku priznanja „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2018. godinu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nađena najveća količina DROGE u Sloveniji: Policijski PAS otkrio 730 kilograma HEROINA

Srijeda, 13.11.2019 | 21:33

Slovenačka policija i carinici oduzeli su 730 kilograma heroina u luci Kopar, što je najveća količina zaplijenjenog heroina u istoriji Slovenije.

VIDEO: "Meni ni majka nije govorila STOP": Jelena Karleuša i Neda Ukraden se POSVAĐALE u sred emisije

Srijeda, 13.11.2019 | 21:01

U novoj epizodi “Zvezda Granda” gostujući član biće Neda Ukraden. Čini se da je Neda svojim stavovima po pitanju kandidata pomrsila konce žiriju, a pogotovo Jeleni Karleuši, koja je burno reagovala na neke pjevačicine izjave.

Đukanović: Crnogorci s PONOSOM baštine veliko i UMNO djelo Njegoševo

Srijeda, 13.11.2019 | 20:54

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je na Cetinju uručio Njegoševu nagradu, jedno od najznačajnijih državnih priznanja, književniku Jovici Aćinu.

Porodica koja živi BAJKU: Ronaldo sa najbližima proslavio drugi ROĐENDAN svoje ĆERKE

Srijeda, 13.11.2019 | 20:26

Tematski dječji rođendani sve su češća pojava, a za njihovu popularnost ponajviše su zaslužne osobe iz svijeta poznatih i slavnih. Zato ne čudi što je i Cristiano Ronaldo drugi rođendan kćeri Alane Martine proslavio na isti način.

Bar: Manja EKSPLOZIJA u nedovršenoj zgradi UZNEMIRILA građane

Srijeda, 13.11.2019 | 19:58

Eksplozija koja se oko podneva dogodila u zgradi u izgradnji kod Pošte u Baru, izazvala je uznemirenje građana u centru grada.

Svjedok SARADNIK: Đurđić u sudu pričao o POSLOVIMA Atlas banke

Srijeda, 13.11.2019 | 19:41

“Vijestima” je rečeno da će Pean u narednih nekoliko dana donijeti odluku da li će Đurđiću potvrditi status svjedoka saradnika.

Prozvali su ga magični krzneni JEDNOROG: Preslatkom psiću REP raste posred ČELA

Srijeda, 13.11.2019 | 19:36

Narval ima rep između očiju, ali je zbog toga još neodoljiviji.

"Imali smo sudbinsku LJUBAV, divne, ali i teške momente" - Brena i Boba proslavljaju 28 GODINA BRAKA

Srijeda, 13.11.2019 | 19:17

Pjevačica je objasnila zbog čega joj je ljubav sa Bobom specifična.

Kralj LJUBAVI: Miloš Biković i manekenka RASKINULI?!

Srijeda, 13.11.2019 | 18:43

Kako prenose domaći mediji, glumačka zvijezda Miloš Biković i njegova osam godina mlađa devojka, manekenka Barbara Tatalović, stavili su tačku na svoju vezu.

Uvažena ŽALBA: Jovan Vukotić NEĆE biti IZRUČEN organima u Crnoj Gori koji ga POTRAŽUJU!

Srijeda, 13.11.2019 | 17:51

Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbu branilaca i ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda u Beogradu da Jovan Jovica Vukotić bude izručen pravosudnim organima Crne Gore koji ga potražuju, pišu Večernje novosti.