Srijeda, 10.07.2019 | 07:43
IZVOR: Pobjeda

CGO zatražio: Pokrenuti ISTRAGU o mogućem plagijatu profesorice sa UCG

Centar za građansko obrazovanje zatražio je od Tužilaštva i Univerziteta Crne Gore da se procesuira i sankcioniše slučaj vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović za koju su utvrdili da je u jednom srbijanskom časopisu objavila kao svoj rad jednog studenta.
Foto: ucg.ac.me

Ta nevladina organizacija saopštila je da je profesorica u decembru 2018. godine u stručnom časopisu Pravni život, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, objavila rad „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava – primjeri iz prakse“, a on je, kako su istakli, identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića. Lakićević Đuranović, kako su naveli, Drinčiću je bila mentorka za specijalistički rad pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU“, koji je odbranio u junu 2018. Godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

"CGO je već preduzeo sve mjere i radnje upućujući ovaj materijal sa zahtjevom za procesuiranje i shodno sankcionisanje nadležnim univerzitetskim i drugim organima. Sada je na njima kako će se odnijeti prema tome, odnosno da li će konačno postupiti po zakonu i internim aktima ili će kao i do sada nastavljati da oblikuju klimu u kojoj su štite oni koji ne rade u skladu sa zakonom i akademskom etikom", rekla je izvršna direktorica te NVO Daliborka Uljarević.

Odgovarajući na pitanje u kom procentu se poklapaju ovi radovi, izvršna direktorica CGO kaže da istraživanje koje se odnosi na procenat identičnosti rada koji je pod svojim imenom objavila Lakićević Đuranović u decembru 2018. godine u stručnom časopisu Pravni život sa specijalističkim radom njenog studenta Đorđija Drinčića, nije prolazilo softversku provjeru, jer "za tim jednostavno nije bilo potrebe".

"Mlađi saradnici CGO-a su prilikom prve provjere utvrdili da se radi o gotovo stoprocentnoj podudarnosti, a razlika je samo u dvije rečenice i jednoj fusnoti. Pri tome, Drinčićev rad je širi i sveobuhvatniji, a ona je dala skraćenu verziju sa čak istim pravopisnim greškama koje je Drinčić na nekoliko mjesta napravio, uz izuzetak te dvije rečenice koje su drugačije", navela je Uljarević.

Po hronološkom slijedu kada su radovi postali javni i poređenjem sadržaja, dodala je naša sagovornica, nesporno proističe da je rad Lakićević Đuranović plagijat.

Kako na ove optužbe gleda profesorica Lakićević Đuranović redakcija Pobjede nije uspjela da sazna jer ona juče nije odgovorala na njihove pozive i poruke. Nije još odgovorilo ni uredništvo srbijanskog časopisa ,,Pravni život“ od kog je ovaj list zatražio stav i pojašnjenje da li se radovi koje objavljuju provjeravaju kroz softver protiv plagijarizma, te je li u tom smislu ispitivan i sporni rad vanredne profesorice. Ni sa UCG nijesu odgovorili na poslata pitanja.

Pobjeda je odgovor dobila jedino od predsjednika Suda časti UCG Borisa Vukićevića, koji je kazao da je Zakonom o akademskom integritetu ovo pitanje jasno definisano na način da je prema članu 14 etički komitet, kog imenuje Vlada, nadležan za radove objavljene van Crne Gore.

"Tako da tijela Univerziteta nijesu nadležna za to pitanje", rekao je on kratko.

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić nije konkretno odgovorila na pitanje Pobjede hoće li ispitati navode Centra za građansko obrazovanje. Kazala je da su Zakonom o akademskom integritetu regulisana pitanja vezana za akademski integritet cjelokupne akademske zajednice, posebno imajući u vidu član 14, kojim je propisana nadležnost etičkog komiteta. Univerzitet Crne Gore, kako je rekla, ima svoj Etički kodeks, s kojim su upoznati svi članovi akademske zajednice.

"Ukoliko su mentor i student u zajedničkom radu došli do rezultata koji nijesu zvanično prezentovani u akademskom glasilu ili na konferenciji, a potrebno je da se saznaju, jer mogu doprinijeti nauci u ovoj oblasti i koristiti akademskoj zajednici, prezentiranje ovih rezultata trebalo bi da bude korisno široj akademskoj javnosti", rekla je ona.

Kazala je da ne podržavaju i smatraju nedopustivim svaki oblik prevarnih radnji, a naročito ,,plagiranje rada studenta od strane profesora, koji je dokazan u zakonom utvrđenoj proceduri, jer je akademski integritet nastavnog osoblja Pravnog fakulteta od posebnog značaja za stvaranje novih, uspješnih generacija pravnika, sudija i advokata.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spor oko PREVLAKE: Hrvatska je u EU i ne ŽURI JOJ SE, da li bi Crnoj Gori trebalo?

Utorak, 23.07.2019 | 12:57

S obzirom da je Hrvatska odavno u EU, očigledno je da joj se ne žuri da riješi ovo pitanje.  

Radulovićeva odbrana će sačekati septembar: Psihijatrijski nalaz PRI KRAJU!

Utorak, 23.07.2019 | 12:16

Psihijatrijski nalaz o procesnoj sposobnosti Ranka Radulovića je pri kraju, ali za današnji pretes nije gotov, pa je suđenje odloženo za 25.septembar, saznaje FOS

Nuhodžić polaznicima POLICIJSKE AKADEMIJE: ''Budite DOSTOJNI uniforme koju nosite''

Utorak, 23.07.2019 | 11:57

Polaznicima 11. generacije Policijske akademije, svečano su danas uručene diplome. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio im je da budu dostojni uniforme koju nose.

Jačanje turističke ponude Crne Gore: Transformacija ostrva Lastavica i tvrđave Mamula

Utorak, 23.07.2019 | 09:58

Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula, što je u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MRT) i drugih institucija u Crnoj Gori – ocijenjeno je tokom posjete delegacija Ministarstva i Sekretarijata  za razvojne projekte kompaniji OHM Mamula Crna Gora.

"Izvještaj ljekara vještaci smatraju nebitnim": Nikšićanin preminuo zbog nesavjesnog postupanja u KBC-u?

Utorak, 23.07.2019 | 09:31

Više državno tužilaštvo (VDT) odbacilo je krivičnu prijavu porodice pokojnog Miloša Malovića protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i nepoznatih lica zaposlenih u toj ustanovi na Odjeljenju grudne hirurgije. Odbrana je podnijela pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Spor oko PREVLAKE: Hrvatska je u EU i ne ŽURI JOJ SE, da li bi Crnoj Gori trebalo?

Utorak, 23.07.2019 | 12:57

S obzirom da je Hrvatska odavno u EU, očigledno je da joj se ne žuri da riješi ovo pitanje.  

Direktor ABA LIGE: ''Nećemo dozvoliti incidente poput onih u Podgorici i Beogradu, kazne će biti STROŽIJE''

Utorak, 23.07.2019 | 12:52

Novi predsjedavajući ABA lige Domagoj Pavlović kazao je da regionalno takmičenje neće dozvoliti incidente slične onima iz prošlosezonskog finala između Crvene zvezde i Budućnost Volija.

Ministarstvo kulture obezbijedilo 90.000 eura za USPJEŠNU LJETNJU SEZONU u Nikšiću

Utorak, 23.07.2019 | 12:46

Ministarstvo kulture ove će godine finansirati sa 90.000 eura više smotri i ustanova kulture u Nikšiću.

Trener PLAVIH u VELIKIM PROBLEMIMA: Kako sastaviti ofanzivu za Ukrajince?

Utorak, 23.07.2019 | 12:32

Podgorica s nestrpljenjem čeka četvrtak veče, prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Zarje uveliko je u mislima navijača Budućnosti, a šef stručnog štaba Branko Brnović je u velikim problemima.

Radulovićeva odbrana će sačekati septembar: Psihijatrijski nalaz PRI KRAJU!

Utorak, 23.07.2019 | 12:16

Psihijatrijski nalaz o procesnoj sposobnosti Ranka Radulovića je pri kraju, ali za današnji pretes nije gotov, pa je suđenje odloženo za 25.septembar, saznaje FOS

PREMINUO omiljeni DŽEJMS BOND! Dejvid Hedison je bio OBOŽAVAN gdje god se POJAVIO !

Utorak, 23.07.2019 | 11:48

Poznati glumac Dejvid Hedison je preminuo u četvrtak, 18. jula, u 92. godini u Los Anđelesu. Igrao je u filmu o čuvenom Džejmsu Bondu "Licence To Kill" sa Timotijem Daltonom 1989. godine. Karijeru je započeo pod umjetničkim imenom Al Hedison.

VIDEO: Trenutak kada se DJEVOJČICI vratio sluh: Tata ponovo može da joj kaže da je VOLI

Utorak, 23.07.2019 | 11:32

Kada su shvatili da ih ćerka odjednom ne čuje, Milini su se roditelji prestravili

FOTO: Mihina ĆERKA na UDARU zbog FOTKI iz PROVODA dok se on bori sa BOLEŠĆU: Njen odgovor ZAMISLIO SVE!

Utorak, 23.07.2019 | 11:15

Ćerka Siniše Mihajlovića, Viktorija našla se na udaru pratilaca na Instagramu koji su joj zamjerili što kači radosne fotke iz provoda dok joj se otac bori sa opakom bolešću. 

Georgiev uz pjesmu "Vrijeme laži" pozdravio građane Nikšića i organizatore Bedem Festa

Utorak, 23.07.2019 | 10:57

Kantautor Vlado Georgiev neće nastupiti u Nikšiću na Bedem festu. Njegov nastup je otkazan iz za sada nepoznatih razloga.

Poziv zaposlenima u javnom sektoru za sporazumni raskid radnog odnosa

Utorak, 23.07.2019 | 09:44

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, uputila je predlog javnog poziva svim organima i institucijama na centralnom i lokalnom nivou za sporazumni prestanak radnog odnosa, uz isplatu otpremnine zaposlenom.