Četvrtak, 11.07.2019 | 15:41
IZVOR: cdm.me

Radunović o REBALANSU BUDŽETA: Odluka donijeta zbog dobrih rezultata i BRIGE ZA GRAĐANE

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019. godinu, kazao je ministar finansija Darko Radunović.
Foto: gov.me

“Odluka o rebalansu budžeta donijeta je zbog dobrih rezultata rada Vlade, brige za građane ali i zbog odgovornog odnosa prema predstojećim obavezama”, kazao je Radunović.

Dajući širu sliku, ministar je rekao da je cilj ekonomske politike Vlade povećanje životnog standarda građana, da se u tom cilju jačala fiskalna stabilnost i snažila konkurentnost ekonomije.

“Navedene mjere su dale veoma dobre rezultate u prethodne dvije godine, koji se ogledaju u poboljšanoj poziciji Crne Gore na međunarodnim finansijskim tržištima, povećanju izvornih prihoda budžeta i poboljšanoj kontroli tekućih rashoda doprinoseći stvaranju suficita tekućeg budžeta u iznosu od 152,8 miliona eura ili 3,3 odsto BDP-a u 2018”, rekao je Radunović.

Podsjeća na rast BDP-a od blizu pet odsto u prethodne dvije godine.

“Jako dobra naplata prihoda, koja je u prvih šest mjeseci za 60 miliona eura ili oko osam odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, kao odluka Vlade da da doprinese poboljšanju standarda građana kroz povećanje minimalne zarade i smanjenju poreskog opterećenja zarada, vodili su ka rebalansu budžeta. Izmijenjenom politikom minimalne zarade i smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za 2 p.p doći će do smanjenja prihoda od doprinosa”, kazao je on.

“Međutim, uprkos prethodno navedenom, kao rezultat povećane ekonomske aktivnosti, brobe protiv neformalne ekonomije i povoljnih kretanja na tržištu rada (rast zaposlenosti), prvu polovinu 2019. karakteriše povećanje naplate ukupnih budžetskih prihoda iznad plana za cca 21 miliona eura ili blizu tri odsto, te je očekivano da će u odnosu na prvobitno planirane, ukupni prihodi na nivou 2019. godine biti veći za šest miliona eura i iznosiće 1.834 miliona eura ili 38,2 odsto procijenjenog BDP-a“, pojasnio je Radunović.

On je dodao da se izmjene budžeta za 2019. godinu predlažu kako bi se stvorili zakonski preduslovi za refinansiranje postojećeg duga i stvaranje fiskalne rezerve za obaveze koje pristižu na naplatu u 2020. godini.

Ministar je precizirao da se želi stvoriti pravni osnov za moguću emisiju državnih obveznica ili realizacije kreditnog angažmana u iznosu od 500 miliona eura.

“Vlada i Ministarstvo finansija pažljivo prate kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i efekti ovog mogućeg aranžmana bi stvorili povoljnije uslove za refinansiranje dijela javnog duga. Sprovođenje mjera na daljem unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite naših građana, potreba obezbjedjivanja dodatnih sredstava za naknade po osnovu nezaposlenosti usljed njihovog povećanja zbog povećanja minimalne zarade, kao i opredjeljivanja dodatnih sredstava za subvencije zarade u okviru pofesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom su takodje uticali na izmjene Zakona o budžetu za 2019.godinu“, rekao je Radunović.

To će, kako je precizirao, uticati na promjene na rashodnoj strani za ukupno 14 miliona eura.

“Od toga 10 miliona eura za potrebe zdravstvenog sistema zbog povećane potrošnje ljekova do koje je došlo zbog veće dostupnosti ljekova, kao i četiri miliona eura za Zavod za zapošljavanje zbog uvećanja izdvajanja za nadoknade nezaposlenim licima i povećanja subvencija za zapošljavanje lica sa inavliditetom. Na rashode su uticale i predložene promjene koje se odnose na povećanje imovine u vlasništvu države za tri miliona, usklađivanja strukture potrošnje shodno dosadašnjoj dinamici i očekivanjima do kraja godine, primarno odnoseći se na nepredvidive troškove u okviru tekuće budžetske rezerve u iznosu od pet miliona eura, kao i procentualnog izdvajanja shodno zakonskim rješenjima“, rekao je Radunović.

Dodatno, ističe ministar, predlogom izmjena Zakona o budžetu za 2019. stvaraju se preduslovi za optimizaciju javne uprave smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru.

Ministar je precizirao da je izmjenom u strukturi rashodne strane budžeta obezbijeđeno dodatnih 1,5 miliona eura za program optimizacije.

“Dakle, izmjenama zakona evidentiraju se promjene u strukturi na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, sa neutralnim fiskalnim efektom“, rekao je Radunović.

Ministar je kazao da se kroz rebalans obezbjeđuju i dvije državne garancije za realizaciju kapitalnih projekata.

Predloženo je, objašnjava, izdavanje državne garancije po zahtjevu opštine Ulcinj za lokalnu infrastrukturu, kao i izdavanje garancije za kapitalni projekat stambene zadruge zaposlenih u prosvjeti Crne Gore “Solidarno“, odnosno završetak građevinskih radova na projektu izgradnje stambenih jedinica u opštini Budva u iznos do 1,2 miliona eura, a u cilju dugoročnog rješavanja stambenog pitanja određenog broja prosvjetnih radnika.

“Predloženim izmjenama, mijenja se dakle, u određenoj mjeri struktura Budžeta za ovu godinu, ali se osigurava očuvanje prethodno planiranog deficita na nivou od 2.97 odsto BDP-a. Istovremeno se stvaraju tehničke pretpostavke daljeg snaženja javnih finansija i značajno umanjenje fiskalnih rizika“, zaključio je Radunović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poljoprivredni RAZVOJ - "Stranac koji uloži DVA MILIONA eura može konkurisati za CG DRŽAVLJANSTVO"

Petak, 19.07.2019 | 11:47

Stranac koji uloži dva miliona eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 miliona u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri miliona u drvopreradu, može konkurisati za crnogorsko državljanstvo.

I poznati odlijepili za Face App-om: Guetta, Ofenbach, Drake ostarili preko noći

Petak, 19.07.2019 | 11:28

Kako izgleda ostariti preko noći? U tu avanturu makar virtualno se možete upustiti putem FaceApp aplikacije koja je zaludjela korisnike širom planete. Najaktuelnijem trendu nijesu odoljele ni selebriti face, koje nemaju problem da podijele sa fanovima trenutak budućnosti i bore koje ih čekaju kroz koju deceniju.

Goca se SELI iz Šabanove vile - mjesečno će je izdavati za 8.000 EURA?!

Petak, 19.07.2019 | 11:21

Gordana Šaulić (61) ima namjeru da se iseli iz vile na Dedinju od 1.000.000 eura, koliko je u nju uložio pokojni kralj narodne muzike Šaban Šaulić.

Ibrahimović u svom stilu o FUDBALU U AMERICI: Ovdje sam FERRARI u odnosu na Fiat

Petak, 19.07.2019 | 10:46

Zlatan Ibrahimović dao je zanimljiv intervju za ESPN u kojem je pričao o kvalitetu američke MLS lige.

Hrabra voditeljka danas slavi 28. ROĐENDAN: Deu kolege IZNENADILE u programu UŽIVO

Petak, 19.07.2019 | 10:22

Hrabra voditeljka danas slavi 28. rođendan, a kolege su je iznenadile uživo u programu!

Mihajlović ima VANBRAČNOG SINA kojeg nikada nije krio, a o njihovom susretu poslije 11 GODINA pričala je cijela ITALIJA!

Petak, 19.07.2019 | 10:17

Siniša Mihajlović trenutno bije najvažniju životnu bitku, a detalji iz njegovog kako javnog, tako i privatnog života ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

ISTRAŽIVANJE pokazalo: Od punoljetstva do 33. godine najviše smo na UDARU STRESA

Petak, 19.07.2019 | 09:58

Od punoljetstva do 33. godine najviše smo na udaru stresa.

“Crkve su rušili Turci, nadam se da neće Crnogorci..." Amfilohije se nada da će napraviti ŽIČARU do crkve na Rumiji

Petak, 19.07.2019 | 09:45

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je nakon službe u crkvi Svete Trojice na Rumiji da se nada da će biti asfaltiran put prema Rumiji i da će se urediti staza do same crkve.

FOTO: Rasta napravio SPEKTAKL na Top Hill-u, uz gošću IZNENAĐENJA

Petak, 19.07.2019 | 09:04

Top Hill je sinoć ugostio tvorca trepa i R'n'B-a sa naših prostora, Rastu. Jedinstvenost kada je riječ o samoj scenografiji, odlična organizacija Balkaton Gang ekipe i vrhunska produkcija pokazuje koliko je ovaj popularni izvođač dominantan na našim prostorima.

Planule karte za Balkan Summer Festival na Pearl Beach-u!

Petak, 19.07.2019 | 09:00

U prodaji se nalazi još jedna, veoma ograničena, količina ulaznica.