Četvrtak, 11.07.2019 | 17:00
IZVOR: cdm.me

SPORAZUMNI prestanak radnog odnosa: Za 30 ili više godina RADNOG STAŽA, otpremnina 12.000 EURA

U slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni u javnoj upravi može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža. Iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog, pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.
Foto: Ilustracija, Pixabay

U slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura.

To je predviđeno Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, koju je danas donijela Vlada.

Odluka je, kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, donešena na osnovu nedavno usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 29. juna, čime je stvoren pravni osnov za uređenje pitanja otpremnina u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa.

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, uređuju se pitanja koja se odnose na mogućnost isplate otpremnine za zaposlene u javnom sektoru, koji imaju najmanje šest godina radnog staža od kojih posljednju godinu rada u javnom sektoru.

“Predložena rješenja, predstavljaju sublimaciju opcija do kojih se došlo u u saradnji sa espertskim timom Svjetske banke, kroz program tehničke podrške, a u cilju iznalaženja najkvalitetnijeg rješenja, kako sa aspekta pravičnog pristupa i usklađenosti iznosa otpremnine sa ostvarenim godinama staža zaposlenog, tako i sa aspekta atraktivnosti potencijalnog iznosa, pri tom vodeći računa o fiskalnoj održivosti“, saopštio je v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović.

Odlukom se propisuje da u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog, pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Shodno procjenama Ministarstva, u slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura.

“Zaposleni koji ispunjava uslov za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu od šest bruto zarada zaposlenog. Za ovu kategoriju zaposlenih procjenjuje se da bi otpremnina u prosjeku iznosila oko 4.800 eura“, naglasio je Paunović.

O isplaćenim otpremninama Ministarstvo javne uprave će voditi evidenciju i objavljivati na zvaničnoj internet stranici Ministarstva javne uprave.

Shodno odredbama Zakona o radu, kao i Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zaposleni kome prestane radni odnos na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ostvari pravo na otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru, u periodu od pet godina od dana sporazumnog prestanka radnog odnosa.

“Ograničenje se neće odnositi na zaposlenog koji vrati cjelokupni iznos isplaćene otpremnine. U cilju utvrđivanja okvirnog broja zainteresovanih za sporazumni prekid radnog odnosa, budžetski korisnici, odnosno javne institucije će okvirno do kraja jula i tokom avgusta realizovati inoviranu anketu o zainteresovanosti zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, na osnovu čega će se moći utvrditi okvini fiskalni efekat implementacije ove mjere“, kazao je Paunović.

Dodaje da s tim u vezi treba imati u vidu da na osnovu ranije sprovedenih anketa postoje određene indicije koje ukazuju na načelnu zainteresovanost određenog broja zaposlenih.

“Međutim, treba imati u vidu da ranije ankete nisu imale finansijski iskaz i konkretnu ponudu, da tako kažemo, na osnovu čega bi se iskazalo interesovanje. Tako da ne možemo biti u potpunosti sigurni u razmjere odziva. Međutim, imajući u vidu značaj ove mjere treba ukazati da će bez obzira na odziv, pored sredstava za ove namjene koje se nalaze na pozicijama budžetskih korisnika, Ministarstvo finansija učiniti maksimalan napor da obezbijedit sva potrebna dodatna sredstva kako bi program ostvario rezultate. Zaista vjerujemo da je koncept pravičan i u pravoj mjeri atraktivan, te očekujemo konkretne efekte“, zaključio je Paunović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Sve za PORODICU: Djevojka je odgojila petoro braće i sestara nakon što su ostali bez oba roditelja!

Srijeda, 23.10.2019 | 22:02

Usvajanje i razdvajanje njene braće i sestara nije bila opcija za Samantu.

"Skočio je ispred njega kao ljudski ŠTIT": Vlasnik lokala ubijen pred ŽENOM dok je štitio Đurovića?

Srijeda, 23.10.2019 | 21:50

- Skočio je ispred njega kao ljudski štit - rekao je jedan od očevidaca

VIDEO: Pucnjava u Amsterdamu - Hitac upozorenja, pa HAPŠENJE muškarca

Srijeda, 23.10.2019 | 21:20

U pucnjavi u Amsterdamu ubijen je vlasnik picerije Goran Savić (49), a teško ranjen Jovan Đurović, brat bliskog saradnika Luke Bojovića.

VIDEO: Tropski raj se pretvorio u pakao - Uragan se obrušio na popularnu TURISTIČKU destinaciju

Srijeda, 23.10.2019 | 21:10

Najmanje troje ljudi je povrijeđeno na popularnoj Ibici kada je tornado opustošio ostrvo.

Strašan SLUČAJ: Tvrdila da joj je ćerka preminula od neizlječive BOLESTI, ali istina je bila drugačija...

Srijeda, 23.10.2019 | 20:35

Žena iz Kolorada koja je tvrdila da je njena sedmogodišnja ćerka umrla prije dvije godine zbog posljedica rijetke i neizlečive bolesti sada je optužena za ubistvo djevojčice.

Neočekivan POSTUPAK golmana: Dobio crveni karton poslije 20 sekundi utakmice i oborio REKORD

Srijeda, 23.10.2019 | 20:20

Ima onih dana kada smo rasejani, ali kad je baš ovoliko kao golman Konjaspora, onda djeluje sumnjivo.

VIDEO: Bogata INVESTICIJA: Bekam predstavio MILIJARDU DOLARA vrijedan stadion

Srijeda, 23.10.2019 | 20:05

David Beckham je službeno juče medijima i navijačima predstavio izgled i planove vezane za novi stadion na kojem će njegov klub Inter Miami FC igrati od 2022. godine.

Crnogorci ODLIČNI: Pet MEDALJA za Podgoričane na takmičenjima u Rimu

Srijeda, 23.10.2019 | 19:54

Mladen Jokmanović, Marko Jokmanović i Srđan Bošković osvojili su pet medalja u Rimu na prvenstvu Evrope u disciplini No Gi i Rome Openu.

Čuvate IGRAČKE iz 90-ih? Imate li neku od ovih, mogli biste se OBOGATITI!

Srijeda, 23.10.2019 | 19:40

Business Insider sastavio je popis stvari iz 90-ih koje bi mogle podebljati vaš novčanik. Provjerite posjedujete li i vi jednu od njih.

Stravičan NAPAD: Ajkula izujedala ŽENU i otkinula joj djelove tijela...

Srijeda, 23.10.2019 | 19:21

Stravičan napad ajkule dogodio se u Francuskoj Polineziji. Jednoj Francuskinji neman je otkinula obje šake i dojku!