Četvrtak, 11.07.2019 | 17:00
IZVOR: cdm.me

SPORAZUMNI prestanak radnog odnosa: Za 30 ili više godina RADNOG STAŽA, otpremnina 12.000 EURA

U slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni u javnoj upravi može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža. Iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog, pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.
Foto: Ilustracija, Pixabay

U slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura.

To je predviđeno Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, koju je danas donijela Vlada.

Odluka je, kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, donešena na osnovu nedavno usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 29. juna, čime je stvoren pravni osnov za uređenje pitanja otpremnina u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa.

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, uređuju se pitanja koja se odnose na mogućnost isplate otpremnine za zaposlene u javnom sektoru, koji imaju najmanje šest godina radnog staža od kojih posljednju godinu rada u javnom sektoru.

“Predložena rješenja, predstavljaju sublimaciju opcija do kojih se došlo u u saradnji sa espertskim timom Svjetske banke, kroz program tehničke podrške, a u cilju iznalaženja najkvalitetnijeg rješenja, kako sa aspekta pravičnog pristupa i usklađenosti iznosa otpremnine sa ostvarenim godinama staža zaposlenog, tako i sa aspekta atraktivnosti potencijalnog iznosa, pri tom vodeći računa o fiskalnoj održivosti“, saopštio je v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, Bojan Paunović.

Odlukom se propisuje da u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog, pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Shodno procjenama Ministarstva, u slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura.

“Zaposleni koji ispunjava uslov za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu od šest bruto zarada zaposlenog. Za ovu kategoriju zaposlenih procjenjuje se da bi otpremnina u prosjeku iznosila oko 4.800 eura“, naglasio je Paunović.

O isplaćenim otpremninama Ministarstvo javne uprave će voditi evidenciju i objavljivati na zvaničnoj internet stranici Ministarstva javne uprave.

Shodno odredbama Zakona o radu, kao i Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zaposleni kome prestane radni odnos na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ostvari pravo na otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru, u periodu od pet godina od dana sporazumnog prestanka radnog odnosa.

“Ograničenje se neće odnositi na zaposlenog koji vrati cjelokupni iznos isplaćene otpremnine. U cilju utvrđivanja okvirnog broja zainteresovanih za sporazumni prekid radnog odnosa, budžetski korisnici, odnosno javne institucije će okvirno do kraja jula i tokom avgusta realizovati inoviranu anketu o zainteresovanosti zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, na osnovu čega će se moći utvrditi okvini fiskalni efekat implementacije ove mjere“, kazao je Paunović.

Dodaje da s tim u vezi treba imati u vidu da na osnovu ranije sprovedenih anketa postoje određene indicije koje ukazuju na načelnu zainteresovanost određenog broja zaposlenih.

“Međutim, treba imati u vidu da ranije ankete nisu imale finansijski iskaz i konkretnu ponudu, da tako kažemo, na osnovu čega bi se iskazalo interesovanje. Tako da ne možemo biti u potpunosti sigurni u razmjere odziva. Međutim, imajući u vidu značaj ove mjere treba ukazati da će bez obzira na odziv, pored sredstava za ove namjene koje se nalaze na pozicijama budžetskih korisnika, Ministarstvo finansija učiniti maksimalan napor da obezbijedit sva potrebna dodatna sredstva kako bi program ostvario rezultate. Zaista vjerujemo da je koncept pravičan i u pravoj mjeri atraktivan, te očekujemo konkretne efekte“, zaključio je Paunović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Novi JAVNI PREVOZ na crnogorskom primorju: U Boki zaplovili EKOLOŠKI BRODOVI

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:36

Sa tivatskih Pina sinoć su svečano zaploviti prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki kotorskoj.

Za nekrentinu NIJE ŠTEDJELA: Milica Pavlović kupila stan i iskeširala 320.000 EURA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:32

Pavlovićeva je poslije višegodišnjeg podstanarskog života odlučila da u luksuznom naselju u Beogradu kupi nekretninu koja ima 90 kvadrata. Tretnutno se sa dizajnerkom dogovara o svakom detalju uređenja.

Podgoričani, OBRATITE PAŽNJU: Ko ne POKOSI TRAVU oko svojih kuća i imanja biće KAŽNJEN

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:09

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

Pacijenti NEZADOVOLJNI novim načinom zakazivanja specijalističkih pregleda: Čekaju PRVI SLOBODAN termin

Četvrtak, 18.07.2019 | 07:55

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji “ga prati”, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.

PROGNOZA: I danas SUNČANO, ovo su MAKSIMALNE dnevne temperture!

Četvrtak, 18.07.2019 | 07:03

Vremenska prognoza za četvrtak 18.jul. 

UDES kod Vranjine, saobraćaj U PREKIDU - ima POVRIJEĐENIH

Srijeda, 17.07.2019 | 23:47

Tri osobe povrijeđene su u udesu koji se večeras u 21.40 čas dogodio na magistralnom putu Podgorica-Bar, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

VELIKA POBJEDA Nikšićana, Rakojević PREZADOVOLJAN: "Ovo je pokazalo koliko smo PREDANI"

Srijeda, 17.07.2019 | 23:41

Trener Sutjeske Nikola Rakojević kazao je da sve zasluge za plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona idu igračima.

U pljevaljskm naselju pronađena RANJENA SRNA

Srijeda, 17.07.2019 | 23:18

U pljevaljskom naselju “Ševari” u bašti porodice Mijović pronađena je ranjena srna.

BRAVOOO MOMCI: Sutjeska nakon PENALA slavi veliku POBJEDU - Nikšićani u drugom kolu kvalifikacija za LŠ!

Srijeda, 17.07.2019 | 22:49

Fudbaleri Sutjeske nakon boljeg izvođenja penala savladali su Slovan i izborili plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona!

Osnivač kompanije "Paul Mitchell": Milijarder Džon Pol Dedžorija od perača podova do milijardera

Srijeda, 17.07.2019 | 21:48

- Uspjeh je koliko dobro obavljaš svoj posao kada te niko ne gleda - kazao je Dedžorija.