Petak, 12.07.2019 | 17:52
IZVOR: Vijesti.me

Ministarstvo odbrane: "Vojni poligon na Sinjajevini ne može izazvati NEGATIVNE EKOLOŠKE posljedice"

Prvi bismo bili za zaštitu svakog dijela teritorije Crne Gore, pa i Sinjajevine, da postoji iole kakva mogućnost uništavanja, a dvije nove analize potvrđuju da vježbovno- strelišni poligon na toj planini ne može izazvati negativne ekološke posljedice.
Foto: Putokaz.me

To je poruka iz Ministarstva odbrane, uoči današnjeg protesta protiv vojnog poligona na Savinim vodama na Sinjajevini.

Na poziv organizatora protesta da MO potpiše ugovor sa Sjevernom Makedonijom o korišćenju poligona Krivolak za potrebe Vojske Crne Gore, iz resora Predraga Boškovićaodgovaraju da je jasno da VCG treba svoj vježbovni prostor jer oni u regionu “nijesu za našu, nego za vojske država u kojima se ti prostori nalaze”.

“Suština rezultata studija je da se još jednom pokazalo da uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini ne može imati uticaja na životnu sredinu. Shvatamo da bi grupa građana najrađe da nema Vojske Crne Gore. Na njihovu žalost, ta vojska postoji i uživa ogromno povjerenje građana i kao takva je na usluzi svakom građaninu u Crnoj Gori. Da bi bila kvalitetnija i osposobljenija, mora da izvodi takve vježbe koje iziskuju postojanje svog vježbovnog prostora. Sve analize koje su rađene (Golija, Praga) na prostoru na kojem su u ranijem periodu izvođena slična gađanja, pokazale su nulti uticaj na životnu sredinu. Isto su pokazale i dvije odvojene studije urađene u Sjevernoj Makedoniji. Samim tim, opovrgnute su sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice. Sve ostalo je politikanstvo u čije razloge ne želimo da ulazimo”, odgovoreno je “Vijestima” u MO.

Iz MO su naglasili da je VCG, zbog onog dijela javnosti koji zbog dezinformisanosti izražava bojazan da bi aktivnosti Vojske mogle izazvati devastaciju predviđenog prostora, spremna na kontinuirani monitoring prostora planine Sinjajevine.

“Na poligonu Krivolak na međunarodnoj vježbi ‘Odlučni udar’ za više od mjesec izvedena su bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korišćenja prostora na Sinjajevini. Dvije odvojene analize su utvrdile da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu izvođenja vježbi. Na taj način opovrgnute su sve sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice”, istakli su iz MO.

Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” traži da MO odustane do poligona i da se to područje proglasi regionalnim parkom prirode. Iz MO su ponovili da aktivnosti VCG na Sinjajevini “ne mogu dovesti u pitanje biodiverzitet tog područja, a ekološka zaštita rejona budućeg vojnog poligona na Sinjajevini, uključujući i Savine vode, biće jača i veća nego što je sada”, kao i da neće na planini biti NATO baze, niti će se tamo uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva.

Manje eksploziva od dnevne doze kod auto-puta

Iz MO naglašavaju da će se u dva navrata godišnje po nekoliko dana, koliko će VCG koristiti poligon, upotrijebiti manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju auto-puta Bar - Boljare.

“Na Sinjajevini će se koristiti samo klasični eksploziv, trinitrotoluol, kojem je potrebno samo oko 14 do 18 sati da potpuno ispari sa teritorije gdje je realizovano gađanje. Najveća jedinica kojom će VCG gađati na Sinjajevini je vod minobacača, odnosno vod haubica, sa potpuno zanemarljivim količinama eksploziva. VCG ne gradi poligon, već uspostavlja vježbovno-strelišnu prostoriju koju će koristiti za realizaciju navedenih gađanja i taktičkih vježbi”, naveli su iz MO. Ponovili su da od Vojske na Sinjajevini tamošnje stanovništvo može imati samo koristi jer jedino što će graditi na tom područuju su putevi, koji će olakšati i pristup katunima.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Poljoprivredni RAZVOJ - "Stranac koji uloži DVA MILIONA eura može konkurisati za CG DRŽAVLJANSTVO"

Petak, 19.07.2019 | 11:47

Stranac koji uloži dva miliona eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 miliona u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri miliona u drvopreradu, može konkurisati za crnogorsko državljanstvo.

PUCNJAVA u diskoteci u Tivtu, jedna osoba RANJENA

Petak, 19.07.2019 | 10:31

Jedno lice ranjeno iz vatrenog oružja, a jedno je povrijeđeno u tuči tokom sinoćnjeg fizičkog obračuna gostiju i obezbjeđenja u diskoteci Win u Tivtu. 

“Crkve su rušili Turci, nadam se da neće Crnogorci..." Amfilohije se nada da će napraviti ŽIČARU do crkve na Rumiji

Petak, 19.07.2019 | 09:45

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je nakon službe u crkvi Svete Trojice na Rumiji da se nada da će biti asfaltiran put prema Rumiji i da će se urediti staza do same crkve.

Prvi pokušaj CRNOGORACA: Visokogorci kreću da osvoje dio NAJVELIČANSTVENIJEG PLANINSKOG MASIVA na svijetu!

Petak, 19.07.2019 | 07:44

Povodom deset godina postojanja, planinarski klub "Visokogorci Crne Gore" organizuje visokogorsku ekspediciju na vrh Pik Pobjede visok 7439 metara koji se nalazi u planinskom masivu Tjan Šen. Ovo će, ističu, biti prvi pokušaj crnogorskih planinara da se domognu ovog izuzetno zahtjevnog vrha.

Crnogorske vlasti uputile zahtjev Srbiji: Traže IZRUČENJE Jovana Vukotića

Petak, 19.07.2019 | 07:35

Crnogorske vlasti uputile su zahtjev kolegama u Srbiji za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića (38), kojeg bezbjednosni sektor označava zajednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana, piše Pobjeda.

Poljoprivredni RAZVOJ - "Stranac koji uloži DVA MILIONA eura može konkurisati za CG DRŽAVLJANSTVO"

Petak, 19.07.2019 | 11:47

Stranac koji uloži dva miliona eura u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 3,5 miliona u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda ili četiri miliona u drvopreradu, može konkurisati za crnogorsko državljanstvo.

I poznati odlijepili za Face App-om: Guetta, Ofenbach, Drake ostarili preko noći

Petak, 19.07.2019 | 11:28

Kako izgleda ostariti preko noći? U tu avanturu makar virtualno se možete upustiti putem FaceApp aplikacije koja je zaludjela korisnike širom planete. Najaktuelnijem trendu nijesu odoljele ni selebriti face, koje nemaju problem da podijele sa fanovima trenutak budućnosti i bore koje ih čekaju kroz koju deceniju.

Goca se SELI iz Šabanove vile - mjesečno će je izdavati za 8.000 EURA?!

Petak, 19.07.2019 | 11:21

Gordana Šaulić (61) ima namjeru da se iseli iz vile na Dedinju od 1.000.000 eura, koliko je u nju uložio pokojni kralj narodne muzike Šaban Šaulić.

Ibrahimović u svom stilu o FUDBALU U AMERICI: Ovdje sam FERRARI u odnosu na Fiat

Petak, 19.07.2019 | 10:46

Zlatan Ibrahimović dao je zanimljiv intervju za ESPN u kojem je pričao o kvalitetu američke MLS lige.

Hrabra voditeljka danas slavi 28. ROĐENDAN: Deu kolege IZNENADILE u programu UŽIVO

Petak, 19.07.2019 | 10:22

Hrabra voditeljka danas slavi 28. rođendan, a kolege su je iznenadile uživo u programu!

Mihajlović ima VANBRAČNOG SINA kojeg nikada nije krio, a o njihovom susretu poslije 11 GODINA pričala je cijela ITALIJA!

Petak, 19.07.2019 | 10:17

Siniša Mihajlović trenutno bije najvažniju životnu bitku, a detalji iz njegovog kako javnog, tako i privatnog života ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

ISTRAŽIVANJE pokazalo: Od punoljetstva do 33. godine najviše smo na UDARU STRESA

Petak, 19.07.2019 | 09:58

Od punoljetstva do 33. godine najviše smo na udaru stresa.

“Crkve su rušili Turci, nadam se da neće Crnogorci..." Amfilohije se nada da će napraviti ŽIČARU do crkve na Rumiji

Petak, 19.07.2019 | 09:45

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je nakon službe u crkvi Svete Trojice na Rumiji da se nada da će biti asfaltiran put prema Rumiji i da će se urediti staza do same crkve.

FOTO: Rasta napravio SPEKTAKL na Top Hill-u, uz gošću IZNENAĐENJA

Petak, 19.07.2019 | 09:04

Top Hill je sinoć ugostio tvorca trepa i R'n'B-a sa naših prostora, Rastu. Jedinstvenost kada je riječ o samoj scenografiji, odlična organizacija Balkaton Gang ekipe i vrhunska produkcija pokazuje koliko je ovaj popularni izvođač dominantan na našim prostorima.

Planule karte za Balkan Summer Festival na Pearl Beach-u!

Petak, 19.07.2019 | 09:00

U prodaji se nalazi još jedna, veoma ograničena, količina ulaznica.