Petak, 12.07.2019 | 17:52
IZVOR: Vijesti.me

Ministarstvo odbrane: "Vojni poligon na Sinjajevini ne može izazvati NEGATIVNE EKOLOŠKE posljedice"

Prvi bismo bili za zaštitu svakog dijela teritorije Crne Gore, pa i Sinjajevine, da postoji iole kakva mogućnost uništavanja, a dvije nove analize potvrđuju da vježbovno- strelišni poligon na toj planini ne može izazvati negativne ekološke posljedice.
Foto: Putokaz.me

To je poruka iz Ministarstva odbrane, uoči današnjeg protesta protiv vojnog poligona na Savinim vodama na Sinjajevini.

Na poziv organizatora protesta da MO potpiše ugovor sa Sjevernom Makedonijom o korišćenju poligona Krivolak za potrebe Vojske Crne Gore, iz resora Predraga Boškovićaodgovaraju da je jasno da VCG treba svoj vježbovni prostor jer oni u regionu “nijesu za našu, nego za vojske država u kojima se ti prostori nalaze”.

“Suština rezultata studija je da se još jednom pokazalo da uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini ne može imati uticaja na životnu sredinu. Shvatamo da bi grupa građana najrađe da nema Vojske Crne Gore. Na njihovu žalost, ta vojska postoji i uživa ogromno povjerenje građana i kao takva je na usluzi svakom građaninu u Crnoj Gori. Da bi bila kvalitetnija i osposobljenija, mora da izvodi takve vježbe koje iziskuju postojanje svog vježbovnog prostora. Sve analize koje su rađene (Golija, Praga) na prostoru na kojem su u ranijem periodu izvođena slična gađanja, pokazale su nulti uticaj na životnu sredinu. Isto su pokazale i dvije odvojene studije urađene u Sjevernoj Makedoniji. Samim tim, opovrgnute su sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice. Sve ostalo je politikanstvo u čije razloge ne želimo da ulazimo”, odgovoreno je “Vijestima” u MO.

Iz MO su naglasili da je VCG, zbog onog dijela javnosti koji zbog dezinformisanosti izražava bojazan da bi aktivnosti Vojske mogle izazvati devastaciju predviđenog prostora, spremna na kontinuirani monitoring prostora planine Sinjajevine.

“Na poligonu Krivolak na međunarodnoj vježbi ‘Odlučni udar’ za više od mjesec izvedena su bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korišćenja prostora na Sinjajevini. Dvije odvojene analize su utvrdile da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu izvođenja vježbi. Na taj način opovrgnute su sve sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice”, istakli su iz MO.

Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” traži da MO odustane do poligona i da se to područje proglasi regionalnim parkom prirode. Iz MO su ponovili da aktivnosti VCG na Sinjajevini “ne mogu dovesti u pitanje biodiverzitet tog područja, a ekološka zaštita rejona budućeg vojnog poligona na Sinjajevini, uključujući i Savine vode, biće jača i veća nego što je sada”, kao i da neće na planini biti NATO baze, niti će se tamo uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva.

Manje eksploziva od dnevne doze kod auto-puta

Iz MO naglašavaju da će se u dva navrata godišnje po nekoliko dana, koliko će VCG koristiti poligon, upotrijebiti manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju auto-puta Bar - Boljare.

“Na Sinjajevini će se koristiti samo klasični eksploziv, trinitrotoluol, kojem je potrebno samo oko 14 do 18 sati da potpuno ispari sa teritorije gdje je realizovano gađanje. Najveća jedinica kojom će VCG gađati na Sinjajevini je vod minobacača, odnosno vod haubica, sa potpuno zanemarljivim količinama eksploziva. VCG ne gradi poligon, već uspostavlja vježbovno-strelišnu prostoriju koju će koristiti za realizaciju navedenih gađanja i taktičkih vježbi”, naveli su iz MO. Ponovili su da od Vojske na Sinjajevini tamošnje stanovništvo može imati samo koristi jer jedino što će graditi na tom područuju su putevi, koji će olakšati i pristup katunima.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Polomljena stakla, karoserija izgrebana,... Automobil Podgoričanke DEMOLIRAN u Bloku 5

Subota, 19.10.2019 | 08:29

Automobil Podgoričanke A.V. demoliran je prošle sedmice na parkingu preko puta škole Štampar Makarije u Bloku 5, u ranim večernjim satima, piše Dan.

Privrednici traže da se zimski školski raspust POMJERI, evo i zbog čega

Subota, 19.10.2019 | 08:15

Privredna komora Crne Gore uputila je apel Ministarstvu prosvjete da, u cilju bolje pripreme zimske turističke sezone, raspust bude pomjeren od 15. januara do 6. februara. 

Zakon NE ŠTITI trudnice: OTKAZ u slučaju da otvore bolovanje

Subota, 19.10.2019 | 08:39

Trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu morale da otvore bolovanje. To proizilazi iz odredaba nacrta novog zakona o radu, po kojima poslodavac nije u obavezi da trudnici produži ugovor o radu na određeno vrijeme ukoliko istekne tokom trudničkog bolovanja, piše Dan.  

19 SATI u vazduhu od Njujorka do Sidneja: Krenuo NAJDUŽI DIREKTNI LET avionom ikada!

Subota, 19.10.2019 | 09:58

Njujork i Sidnej od danas će biti povezani direktnom avio-linijom bez sletanja, koja će oboriti sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi.

Krivična prijava protiv Nikšićanina: Osumnjičen za SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE psa

Subota, 19.10.2019 | 08:16

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv G.N. iz tog grada zbog sumnje da je počinio krivično djelo zlostavljanje i mučenje životinja, prenose Vikend novine.

Novi prihodi za LOKALNU upravu: Pljevlja će dobiti do TRI MILIONA eura od ekološke naknade

Subota, 19.10.2019 | 21:31

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet.

VIDEO: Stravičan snimak: Otac ćerku DVIJE godine držao u ZAROBLJENIŠTVU jer je odbila ugovorenu udaju

Subota, 19.10.2019 | 21:17

Muhamed Ujujud (62) uhapšen je krajem septembra zbog toga što je dvije godine u zarobljeništvu držao ćerku.

Neobična priča sa SREĆNIM krajem: Rekli su da joj je kći umrla pri porođaju, 30 godina kasnije saznala da ima sina

Subota, 19.10.2019 | 20:39

Nakon što je obavila DNK test, Tina Bejarano iz SAD-a saznala je da je njeno dijete, za koje su joj rekli da je umrlo pri porođaju, zapravo živo i zdravo te da ima trideset godina.

Mali ŠMEKER: Kostim dvogodišnjaka sa invaliditetom oduševio je ljude na Internetu!

Subota, 19.10.2019 | 20:06

Dvogodišnjak iz savezne američke države Ohio šarmirao je ljude na internetu svojim kostimom za Noć vještica.

MUP odbija da saopšti IMENA ljudi koji su dobili crnogorski PASOŠ

Subota, 19.10.2019 | 19:54

U posljednje četiri godine, 80 stranaca dobilo je naše počasno državljanstvo zbog posebnog značaja za interese Crne Gore.

Vlada Crne Gore će za nove projekte na SJEVERU izdvojiti 910.000 eura!

Subota, 19.10.2019 | 19:14

Vlada Crne Gore izdvojiće oko 910 hiljada eura za realizaciju četiri nova projekta u Bijelom Polju, Pljevljima i Mojkovcu, na osnovu ugovora koje je Uprava javnih radova potpisala juče sa najpovoljnijim ponuđačima.

Znao je šta treba da URADI: Trener spriječio MASAKR u ŠKOLI

Subota, 19.10.2019 | 18:59

Policija je ubrzo stigla na lice mjesta i mladića odvela u pritvor.

TEŠKA POVREDA našeg fudbalera: Luku Đorđevića očekuje DUGA PAUZA

Subota, 19.10.2019 | 18:24

Crnogorski napadač Luka Đorđević moraće na višemjesečnu pauzu zbog teške povrede koljena koju je zadobio u jučerašnjem susretu Lokomotive i Ahmata.

Bora Čorba TEŠKO bolestan?! Poznati roker hitno mora na OPERACIJU?

Subota, 19.10.2019 | 18:18

Bora Đorđević, muzičar i frontmen benda "Riblja čorba", navodno boluje od opake bolesti.

Evo ko su čudaci, a ko osobe pune ljubavi... Karakterne osobine svih horoskopskih znakova!

Subota, 19.10.2019 | 18:11

Svaki znak nosi sa sobom karakterne osobine koje su kod svakog pripadnika znaka više ili manje prisutne, ali nikada nisu potpuno iskorijenjene. Prema tome, iako nam često smiješno zvuči kada neko kaže: „Pa da, to rogato…“ ili „Ne pričam sa jednom nego sa dve osobe“ to nije fraza, već u tome ima po malo istine.