Četvrtak, 18.07.2019 | 09:36
IZVOR: PR Centar

NOVITET na crnogorskom primorju: Boka dobila prve ekološke brodove za JAVNI PREVOZ

Saobraćanje dva potpuno ekološka broda doprinijeće imidžu Crne Gore kao ekološki prepoznatljive destinacije, rasterećenju drumskog saobraćaja, a oživjeće i tradiciju korišćenja vodenih puteva za pevoz građana i turista u Boki Kotorskoj.
Foto: PR Centar

To je saopšteno na svečanosti u Tivtu, povodom porinuća prvih brodova, na solarni i električni pogon za javni prevoz u Boki Kotorskoj u okviru projekta Bella Boka.

Ministar saobraćaja i pomorstva,  Osman Nurković, istakao je da je od trenutka predstavljanja, to ministarstvo ocijenilo projekat Bella Boka kao inovativan i izuzetno bitan, zbog reasterećenja drumskog saobraćaja i zaštite životne sredine.

„Postojanje ovakvog servisa, usluge u vodenom transportu u Bokokotorskom zalivu omogućiće stanovnicima i posjetiocima ovog dijela crnogorskog primorja da se prije orjentišu na brži, jeftiniji, zanimljiviji transport plovilima na električni pogon, što će uticati na manju upotrebu automobila i smanjenje zagađenja gasovima iz automobilskih motora“, objasnio je Nurković.

Crna Gora će, kako je naveo, nakon uspješne realizacije projekta Bella Boka, biti prepoznata kao jedinstven primjer rješavanja gužvi u drumskom saobraćaju kroz ekološki prihvatljivo i održivo rješenje vodenog transporta na brodovima, koji koriste obnovljive izvore energije.

„Želim vam uspješan početak prevoza putnika plovilima na ovaj pogon, uz zadovoljstvo svih učesnika i korisnika ovog projekta, kao i svih građana, koji će imati čistiji vazduh“, kazao je Nurković.

Direktor kompanije Bella Boka, Rikardo Boneti, kazao je da je na ideju da realizuje sistem javnog ekološkog pomorskog prevoza došao prije nekoliko godina, kada je prvi put radio na realizaciji projekta ekološke valorizacije Perasta.

„Ova obala ima idealnu konfiguraciju, koja ovu vrstu rješenja čini isplativom, zbog čega sam počeo da razrađujem ovu ideju“, rekao je Boneti.

Foto: PR Centar

On je istakao da su brodovi udobni, široki, brzi i da stvaraju malo talasa.

„Najmanja verzija u potpunosti koristi solarnu energiju, dok je veća na hibridni pogon, kako bi se povezale veće razdaljine i time došlo do uštede. Prvi dio projekta predviđa korišćenje ova dva broda od ove sezone i izgradnju preostalih sedam u narednih 12 do 18 mjeseci“, rekao je Boneti.

On je naveo da je uloženo i u dva čamca.

„Jedan je sigurnosni i spasilački, a drugi je kompletno solarni i služi za prikupljanje plastike, koja nažalost zagađuje sva svjetska mora“, kazao je Boneti.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, istakao je da zaštita životne sredine predstavlja suštinsko pitanje održivosti crnogorskog turizma kao važne  privredne grane.

„Koristeći energiju Sunca biće uspostavljen redovan javni prevoz turista i Bokelja, koji na ovom prostoru postoji još od 19. vijeka. Saobraćanjem dva potpuno ekološka broda, Crna Gora se na turističkoj mapi pozicionira kao država visoke ekološke svijesti“, rekao je Davidović.

On je kazao da se mora postići balans između ekonomskog razvoja i očuvanja prirode.

„Ovakvi projekti su dokaz da ujedinjeni u dobroj ideji možemo umiriti ove dvije težnje. Redovna linija koja će saobraćati na svakih 20 minuta uštediće vrijeme turistima i domaćem stanovništvu, a znatno rasteretiti ceste duž naše obale“, smatra Davidović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, navela je da saobraćaj u Crnoj Gori čini 20 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, a očekivanja su, kako je dodala, da će taj postotak rasti dostižući 30 odsto do 2030. godine.

Da bi se ubrzao prelazak na održive alternative, kako smatra, Vlada treba da odigra ključnu ulogu i pokaže primjer, kako treba da se ulaže u potrebnu insfrastrukturu i usvoji podsticajne politike i mjere, kako bi privukla investitore, koji cijene životnu sredinu i čija poslovna vizija prevazilazi kratkoročnu dobit.

„Za UNDP, ovi solarni brodovi, samo su jedna od 30 inicijativa koje smo podržali u saradnji sa našim partnerima iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Privredne komore. Naša podrška pokrenula je ulaganja vrijedna više od deset miliona eura u inovativne niskokarbonske incijative“, objasnila je Gasparikova.

Foto: PR Centar

Ona je rekla da se nada da će sljedeće godine u isto vrijeme biti „devet ovakvih brodova koji će pružati punu uslugu javnom prevozu na moru“. 

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, smatra da će projekat doprinijeti imidžu Crne Gore kao ekološki prepoznatljive destinacije, dok će, kako je dodao, za ljude sa primorja imati posebno značenje, jer će oživjeti tradiciju korišćenja vodenih puteva za pevoz građani i turista u Boki Kotorskoj.

„Želim da vjerujem da će sličnih ideja biti još više u vremenu pred nama i da ćemo pokazati da smo dostojni svega što je priroda podarila ovim prostorima, pokazujući da je možemo koristiti ne narušavajući njen besprjekoran sklad“, rekao je Golubović.

Privredna komora je, kako je rekao, veoma posvećena svim aktivnostima, koje su usmjerene na očuvanje okoline, plavi rast i zelenu mobilnost, „stoga će svaka ideja poput ove imati naše puno razumijevanje i podršku“.

Predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac, kazao je da ta opština intenzivno podržava projekat još od 2016. godine kada je zajedno sa, kako je rekao, UNDP-om radila na izradi Policentričnog plana održive urbane mobilnosti.

„Put do ovoga nije bio nimalo jednostavan i zahtjevao je velika finansijska ulaganja, ali vjerujemo da ćemo realizacijom ovoga projekta dodatno pozicionirati Tivat, ne samo kao elitnu turističku destinaciju, nego kao ekološku elitnu turističku destinaciju“, kazao je Kusovac.

On je istakao da savremeni turista danas traži mnogo više u smislu turističke ponude.

„Nadam se da će naše Pine ubuduće redovno krasiti brodovi ovog inovativnog projekta, koji će, vjerujem imati karakter linijskog saobraćaja i na taj način doprinijeti smanjenju gasova sa efektom staklene bašte i naravno dodatno rasteretiti drumski saobraćaj“, poručio je Kusovac.

Solarni brod Elettra i hibridni Graciana dio su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: Marija Šerifović ne ŠTEDI na ODMORU: Predjele u kojima uživa podijelila je sa svima!

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 21:53

Jedina srpska evrovizijska pobjednica Marija Šerifović nalazi se na odmoru u Španiji, a na društvene mreže sve vrijeme postavlja slike i snimke sa lica mjesta, o kojima se i te kako priča.

Merkel: "Evropa će se istinski UJEDINITI kada se zapadni Balkan priključi EU"

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 21:07

Evropa će biti potpuno ujedinjena kada se i zapadni Balkan pridruži EU, rekla je danas njemački kancelarka Angela Merkel.

Za samo TRI GODINE mogla bi početi TRANSPLATACIJA SRCA svinja na ljude?

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 20:51

Modifikovana srca svinja mogla bi da počnu da se koriste za transplataciju na ljude za samo tri godine, tvrdi pionir transplantacije srca koji se time bavi već 40 godina.

Miloš Biković ne krije RAZOČARENJE: "Kafana je bila institucija u kojoj su se vodili zanimljivi razgovori "

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 20:17

Biković smatra da je problem u tome što su sada svijetla pozornice usmjerena na šljašteće kostime umjesto na pravu pozornicu. On trenutno u Srbiji snima nekoliko projekata.

FOTO: "Htjela sam ja da spasim svijet, gledam te, ista si..": Bekvalčeva objavila SLIKU sa mlađom ĆERKICOM!

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 19:56

Pjevačica Nataša Bekvalac podijelila je na svom Instagram profilu fotografiju sa mlađom ćerkom Katjom, koja je oduševila nje:ne pratioce.

Kovačević: Manifestaciju “Rijekom Zetom” obilježiće raznovrstan i bogat program

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 18:39

Manifestacija “Rijekom Zetom” biće održana 24. avgusta u Danilovgradu i tokom cijelog dana planiran je raznovrstan program za sve uzraste, a manifestaciju će zaključiti svojim koncertom poznati crnogorski pjevač, Sergej Ćetković.

VIDEO: La Liga NE ZABORAVLJA Jovetića - Španci izdvojili najbolje POTEZE našeg reprezentativca!

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 18:19

Španska La liga izdvojila je najboje poteze našeg reprezentativca Stevana Jovetića dok je branio boje Sevilje.

Afera još TRAJE: Ronaldo priznao da je PLATIO djevojci 375 hiljada dolara da bi ĆUTALA

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 18:07

Nedavno je Okružno državno tužilaštvo u Klarku (SAD) donijelo odluku da neće podnijeti tužbu protiv Ronalda jer "tvrdnje o seksualnom napadu ne mogu biti dokazane izvan razumne sumnje". 

Organizovana POTRAGA za Poljakinjom i Njemicom koje su 13. avgusta ušle u CRNU GORU!

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 17:30

Majka planinarke iz Njemačke, nakon što joj se kćerka nije javljala, kontaktirala Interpol u Visbadenu, a oni kolege u Podgorici.

FOTO: "Sport..moja STRAST": Ana Nikolić oduševila NOVOM FIGUROM, trud se isplatio!

Ponedjeljak, 19.08.2019 | 17:21

Pjevačica Ana Nikolić izvjesno vrijeme imala je višak kilograma kojeg je u više navrata pokušala da se oslobodi.