Utorak, 23.07.2019 | 12:57
IZVOR: Vijesti.me, Deutsche Welle

Spor oko PREVLAKE: Hrvatska je u EU i ne ŽURI JOJ SE, da li bi Crnoj Gori trebalo?

S obzirom da je Hrvatska odavno u EU, očigledno je da joj se ne žuri da riješi ovo pitanje.

 
Foto: Nezavisne novine

Evropska komisija je u Strategiji proširenja prošle godine upozorila zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana da ako misle da jednog dana uđu u Evropsku uniju, osim završetka "domaćih zadataka" na unutrašnjem planu, moraju riješiti i granične sporove sa susjednim državama. 

Jedan takav spor između Crne Gore i Hrvatske oko razgraničenja na ulazu u Bokokotorski zaliv, kod poluostrva Prevlake, star je već skoro dvije decenije i nema naznaka da bi mogao uskoro biti riješen.

Dvije zemlje su, istina, sklopile Privremeni sporazum 2002. godine. Hrvatskoj je pripao kopneni dio Prevlake odnosno rt Oštro i uzan pojas mora uz Prevlaku, a Crnoj Gori ostali dio ulaza u Bokokotorski zaliv.

Branko Lukovac, nekadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore, za vrijeme čijeg mandata je i dogovoren privremeni režim na Prevlaci, prisjeća se za Dojče vele (DW) da su se obje strane tada odrekle maksimalističkih zahtjeva, kako bi sporazum bio usvojen.

"Crna Gora je prihvatila mišljenje Badinterove komisije po kojem su nekadašnje međurepubličke granice u bivšoj Jugoslaviji postale nove međudržavne granice pa je Prevlaka pripala Hrvatskoj. Hrvatska je, sa svoje strane, popustila i nije tražila da morska granica ide sredinom ulaza u Bokokotorski zaliv, kako je pravilo po Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravu mora i ostao joj je uzan pojas mora uz Prevlaku od nekoliko stotina metara", kaže Lukovac.

Pregovori o konačnom rješenju spora u ćorsokaku?

Sporazum od 2002. godine dobro funkcioniše i nije bilo incidenata. 

U međuvremenu su počeli pregovori o konačnom rješenju spora ali su oni obavijeni velom tajne. Formirana je i međudržavna komisija Crne Gore i Hrvatske ali se ona, kako saznaje DW, već četiri godine ne sastaje.

To su za DW potvrdili i iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova gdje kažu da je jedino stvarno otvoreno pitanje samo ono o razgraničenju na moru.

"Hrvatska i Crna Gora još nisu usaglasile način kako doći do konačnog razgraničenja. Taj zadatak povjeren je međudržavnoj komisiji za rješavanje otvorenog graničnog pitanja, koja je posljednji sastanak održala 2015. kada se razgovaralo i o mogućnosti da o sporu odluči Međunarodni sud", saopšteno je za DW iz hrvatskog ministarstva.

Iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova su odgovorili vrlo šturo, baš u diplomatskom maniru, iako su im poslata konkretna pitanja, piše DW.

"Crna Gora koristi sve diplomatske mehanizme, kako na nivou Ministarstva spoljnih poslova, tako i na najvišem državnom nivou, i ima permanentnu komunikaciju sa Hrvatskom u odnosu na ovo i sva druga bilateralna pitanja. Vlada planira da kroz novu strategiju upravljanja granicama definiše i ovo pitanje i formira novu interresornu komisiju koja će sagledati kako politički, tako i pravno-tehnički ugao ovih odnosa, te predložiti rješenja koja će ići u pravcu dugoročnog rješavanja ovog pitanja", bilo je sve što su rekli iz crnogorskog ministarstva.

Njihove kolege iz Hrvatske ipak ne gube nadu.

"Iako još nema konačnog dogovora o granici, Hrvatska smatra da bilateralne pregovore treba nastaviti te da još ima prostora i vremena za postizanje sporazuma o razgraničenju. Ako to ipak ne bude moguće, države bi trebalo da se vrate ideji obraćanja nekom stalnom međunarodnom pravosudnom tijelu, kao što je Međunarodni sud".

Crnoj Gori se ne žuri, a možda bi trebalo?

S obzirom da je Hrvatska odavno u Evropskoj uniji (EU), očigledno je da joj se ne žuri da riješi ovo pitanje.

Lukovac smatra da će Hrvatska insistirati da morska granica ide sredinom Bokokotorskog zaliva. 

Ipak, to ne odgovara Crnoj Gori jer je, po privremenom režimu, Boka Kotorska unutrašnji a ovako bi postao međunarodni zaliv.

"Brojni krugovi u Hrvatskoj smatraju da bi trebalo insistirati na takvom konačnom razgraničenju. S druge strane, i mnogi u Crnoj Gori smatraju da nije trebalo predati Prevlaku Hrvatskoj već se i dalje boriti za nju. Moje mišljenje je da bi ovo privremeno rješenje trebalo biti i konačno jer to odgovara Crnoj Gori, a Hrvatskoj opet ostaje cijela Prevlaka kao i uzan pojas mora uz nju", smatra Lukovac.

Crna Gora bi u perspektivi mogla postati članica Evropske unije (EU) 2025. godine ali je EU u Strategiji proširenja jasno naznačila da "neće uvoziti bilateralne sporove". 

Ipak, Lukovac vjeruje da ovaj stav ne bi trebalo da važi i za Crnu Goru.

"Naime, ovdje imamo sporazum, istina privremeni, ali sporazum koji dobro funkcioniše već 17 godina što nismo imali kada je u pitanju spor Hrvatske sa Slovenijom o Piranskom zalivu. Zato sam uvjeren da pitanje Prevlake neće biti tačka zbog koje bi EU blokirala prijem Crne Gore, kada se za to ispune svi ostali uslovi", kaže Lukovac.

Zašto se čeka na međunarodnu arbitražu?

EU je u Strategiji proširenja pozvala zemlje regiona da što prije riješe sporove. 

"U slučajevima gdje granični sporovi ne budu riješeni, strane ih moraju bezuslovno predati konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde u Hagu prije zaključenja pristupnih pregovora. Odluka mora biti obavezujuća i konačna i strane je moraju u potpunosti poštovati", navodi se u dokumentu. 

Zato se postavlja logično pitanje zašto Crna Gora, ako želi što prije u EU, ne insistira da se što prije krene i u međunarodnu arbitražu o Prevlaci?

I Lukovac smatra da je prilično izvjesno da će se ići na arbitražu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Međunarodnom sudu pravde biće potrebno nekoliko godina da riješi ovaj spor. Zato bi možda bilo bolje da se što prije ide na međunarodnu arbitražu a najvažnije je da se i Crna Gora i Hrvatska obavežu da će poštovati konačnu odluku suda, kakva god bila", poručuje Lukovac.

U teoriji, prijem Crne Gore u EU može zaustaviti i sama Hrvatska, ako bude nezadovoljna rješavanjem ovog pitanja. 

Iz Zagreba su, ipak, u više navrata poručivali da se to neće desiti. 

Isto vjeruje i Lukovac.

"Odnosi Crne Gore i Hrvatske se dobro razvijaju već godinama. Crna Gora je izrazila žaljenje zbog napada na Dubrovnik 1991. godine, i uvjeren sam da Hrvatska neće postaviti pitanje razgraničenja kod Prevlake kao uslov zbog kog bi blokirala prijem Crne Gore u EU. To ne bi trebalo da bude prepreka za Crnu Goru jer svakako ima još puno "domaćih zadataka" da uradi prije ulaska u EU ali svakako bi bilo dobrodošlo ako bi Hrvatska i Crna Gora ovo pitanje riješile pre prijema", zaključio je Lukovac.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Kamenice, pesnice, biber sprej,...TUČA na parkingu pod manastirom OSTROG

Srijeda, 21.08.2019 | 07:52

Baranin Anes Čičić tvrdi da su ga minule subote, na parkingu ispred donjeg manastira Ostrog, pretukla dvojica službenika Turističke organizacije Danilovgrad Radule Pavličić i Stefan Vukadinović.

Nova TRAGEDIJA na crnogorskim putevima: Cetinjanin POGINUO u saobraćajnoj nesreći

Utorak, 20.08.2019 | 19:03

Težak udes!

"Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore" - LEGENDARNI HIT opisuje LJUBAV prema DOMOVINI, a znate li ko je AUTOR?

Utorak, 20.08.2019 | 18:45

Nebo iznad svoje kuće i domovine je u očima onih kojima pripada zaista najplavlje i najbitnije. Mjesto koje nedostaje i koje budi poseban osjećaj nostalgije. To je dom. Svaka država ima neku pjesmu koja je posebna i drugačija. U našoj Crnoj Gori legendarna numera je - „Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“.

"Zatekli je krvavu i BEZ SVIJESTI..." U ambulanti Hitne pomoći PREBIJENA ŽENA

Srijeda, 21.08.2019 | 07:25

Ekipa Hitne pomoći je tog dana dobila poziv da je ženi loše i oni su odmah otišli na označenu adresu i dovezli ženu u ambulantu.

CRNA GORA: Platu veću od 4.000 EURA primilo 349 građana

Srijeda, 21.08.2019 | 07:11

Tokom prošle godine povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje izvršenje za 349 fizičkih lica, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Ta lica su u 2017. godini ostvarila godišnju bruto zaradu veću od 52.308, odnosno 4.359 eura mjesečno.

Srpska manekenka teško povrijeđena na imanju kineskog MILIJARDERA: Dva sata visila na 50 metara iznad ZEMLJE!

Srijeda, 21.08.2019 | 18:06

Srpska manekenka Simona Andrejić (25) podnijela je višemilionsku tužbu protiv milijardera Čina Čua (53), nakon što je teško povređena tokom pada zip lajna na njegovom imanju.

"Neću da prekidam našu tradiciju": Sloboda Mićalović posvetila EMOTIVNE riječi preminulom KOLEGI

Srijeda, 21.08.2019 | 18:03

Istog dana su rođeni...

Mali KUVAR - Dječak sa 11 GODINA otvorio RESTORAN: "Stvarno sam UZBUĐEN, to mi je bio SAN"

Srijeda, 21.08.2019 | 17:41

11-godišnji Omari McQueen sanjao je o tome da postane kuvar nakon što je njegova majka Leah počela patiti od jakih migrena pa je bio prisiljen sam naučiti spremati obroke.

Humana PJEVAČICA: Emina Jahović donirala 20 HILJADA EURA za izgradnju ženske kuće

Srijeda, 21.08.2019 | 17:25

Emina Jahović donirala je 20 hiljada eura za izgradnju kuće za žene žrtve porodičnog nasilja u Novom Pazaru. Kantautorka je, pored države, glavni finansijer ovog projekta.

Ligu šampiona će igrati samo bogati, biće zatvorena poput Evrolige?

Srijeda, 21.08.2019 | 17:15

Fudbalska Liga šampiona u ovom formatu će se igrati do kraja sezone 2023/2024, a onda slijedi reforma takmičenja.

U odličnoj FORMI: Evo kojoj fitness RUTINI i PREHRANI Džulija Roberts duguje SJAJAN izgled

Srijeda, 21.08.2019 | 17:10

Jedna od najljepših žena svijeta i dalje nas ostavlja u nevjerici kada shvatimo da je zakoračila u šestu deceniju života.

Mercedes je bio sinonim KLASE, luksuza, ali...: Ovo je NAJGORI automobil koji je poznati brend IKADA napravio

Srijeda, 21.08.2019 | 16:52

Ako je potrebno izdvojiti jedna mercedesov loš automobil, onda je to A Klasa.

PAR OTIŠAO NA RONJENJE I IZRONIO STARI KOVČEG! Kad su ga otvorili, Iva nije mogla da povjeruje svojim očima!

Srijeda, 21.08.2019 | 16:35

Iva Sabljo sa dečkom je Alenom otišla na ronjenje kod Pelješca, nesvjesna da će se dogoditi nešto što će pamtiti cijelog života.

VIDEO: Slupao TELEVIZOR: Čekao je GOL za 11 HILJADA EURA, a onda je fudbaler PROMAŠIO...

Srijeda, 21.08.2019 | 16:19

Pol Pogba je prije dvije večeri bio tragičar Mančester junajteda jer je promašio penal za pobjedu nad Vulverhemptonom.

BUDITE OPREZNI: Sve je više KRAĐA na crnogorskom PRIMORJU!

Srijeda, 21.08.2019 | 16:05

U toku prvih sedam mjeseci 2019 godine, policija je registrovala 538 krađa, od kojih je rasvijetljeno 385. Žrtve su obično oni građani, za koje lopovi znaju da posjeduju skupocjene stvari. Kako je u toku ljetnja turistička sezona, trenutno je veliki broj inspektora raspoređen i na crnogorskom primorju.