Ponedjeljak, 16.09.2019 | 19:29
IZVOR: Pr centar

Crna Gora prepoznata u NATO savezu, a studentima omogućene STIPENDIJE koje nudi ČLANSTVO!

Crna Gora je dostigla određene standarde, njene institucije su postale kredibilne, a bezbjednost države je stabilna, zbog čega je prepoznata u NATO savezu, dok je crnogorskim studentima omogućeno apliciranje za stipendije koje nudi članstvo u tvom savezu.
Foto: PR centar

To je poručeno tokom divanjenja koje je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a", a koji finansira Odsjek za javnu diplomatiju NATO saveza.

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva Aleksandrova, rekla je da je članstvo u NATO savezu značajno za cijelu Jugoistočnu Evropu.

„Za Bugarsku je članstvo u NATO-u bilo veoma važno, imajući u vidu da je samim članstvom ostvaren značajan spoljno-politički status. Pored toga, članstvom smo privukli i veliki broj investitora, a uticalo je na dobrostojeći položaj samih građana“, navela je Plugčieva Aleksandrova.

Ona je, govoreći o položaju Bugarske nakon pristupanja NATO savezu, kazala da je ojačana perspektiva za mlade, kao i da je ostvaren značajan razvoj te države.

„Benefiti članstva Bugarske u NATO savezu nisu isključivo u bezbjedonosnoj sferi, već je cijela država nastavila sa razvojem, potvrdila je partnerstva i zbog toga kažemo da je to istorijski događaj za Bugarsku, imajući u vidu kompletne pozitivne ishode samog učlanjenja“, istakla je Plugčieva Aleksandrova.

Načelnica direkcije za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Radmila Perović, rekla je da je cilj Crne Gore bio, nakon obnove nezavisnosti, izgradnja društva koje počiva na demokratskim vrijednostima.

“Sama činjenica da je Crna Gora ušla u NATO savez, ostalim članicama znači da je naša država dostigla određene standarde, da su njene institucije sada kredibilne, a da je država stabilna. To znači da će turisti prije doći kod nas nego u neku državu koja nije članica NATO-a, jer su ovdje sigurni”, ocijenila je Perović.

Ona je navela da se, članstvom u NATO-u, Crna Gora našla među najsavremenijim demokratijima Zapadne Evrope i Amerike.

„Svi imaju svoje nacionalne interese i shvatanja, ali uprkos tome, počivaju na temeljnim demokratskim vrijednostima - demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. Upravo je snaga NATO saveza, što 29 država uspijeva da, i pored svojih nacionalnih interesa, nađe zajednički stav, zato što su jedinstvo i solidarnost najbitniji u tom savezu“, rekla je Perović.

Govoreći o prilikama koje pruža NATO savez mladima u Crnoj Gori, Perović je istakla da studenti crnogorskih univerziteta imaju mogućnost apliciranja za stipendije.

“Crnogorski studenti su apsolutno konkurentni i pružena im je mogućnost da se usavršavaju u sjedištu NATO saveza, gdje ne rade samo vojnici ili studenti političkih nauka, već rade pravnici, ekonomisti, IT stručnjaci, kao i stručnjaci iz drugih oblasti. To je prilika za mlade da rade u multikulturalnom okruženju, gdje imaju priliku da vide kako izgleda proces donošenja odluka 29 država članica i odlična je prilika za dalje profesionalno usavršavanje”, poručila je Perović.

Ona je navela da je Crna Gora u poslednje dvije godine znatno privlačnija stranim direktnim investitorima.

„Preliv direktnih stranih investicija je 2018., u odnosu na prethodnu godinu, porastao za čak 66 odsto. Bezbjednost predstavlja temelj države, što je preduslov za svaki dalji društveni, ekonomski, privredni napredak“, ocijenila je Perović.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, podsjetio je da je divanjenje mladih sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori treće od ukupno četiri divanjenja koja će se realizovati, a tokom kojih će mladi moći da, kako je pojasnio, uspostave dijalog sa ambasadorima država članica NATO-a.

„Projekat „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“ ima za cilj povećanje nivoa znanja i informisanosti mladih u Crnoj Gori o vrijednostima i misiji NATO saveza, kao međunarodne organizacije čiji je punopravni član naša država od 2017. godine. Bitno je da mladi, kao budući akademici i koji će se možda profesionalno usavršavati u tom pravcu, budu informisani o ovoj temi“, rekao je Marković.

On je pojasnio da će srednjoškolci tokom divanjenja moći neposredno da razgovaraju o prednostima članstva Crne Gore u NATO-u, ali i o izazovima sa kojima se taj savez susrijeće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: Marković: "Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući vrijednosti i tradiciju"

Petak, 18.10.2019 | 21:36

Gradimo modernu Crnu Goru čuvajući vrijednosti i tradiciju. Vlada će doprinositi i podsticati da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka pored institucija, bude naša intelektualna elita. Rame uz rame pojedinci i pokreti, poručio je premijer Duško Marković na svečanoj dodjeli nagrada časopisa Komuna.

Katnić: "Poručio sam Kneževiću da "bači bombu" kojom prijeti, jer će mu biti kasno..."

Petak, 18.10.2019 | 20:49

Katnić je kazao da, ukoliko to bude potrebno, Sinđelić iz Hrvatske može biti doveden da svjedoči, ali i da u daljem toku postupka može biti pročitan njegov svjedočki iskaz.

Ivan Brajović vratio zahtjev SDT-u u kojem se traži ukidanje IMUNITETA poslaniku Nebojši Medojeviću

Petak, 18.10.2019 | 15:23

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović vratio je zahtjev SDT-u, u kojem se traži ukidanje imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću. Brajović je, na preskonferenciji, potvrdio da je Skupština dobila zahtjev, ali je dodao da je od Katnića tražio da pošalje dva odvojena zahtjeva - jedan za odobravanje pokretanja krivičnog postupka, a drugi za odobravanje određivanja pritvora, dodajući da će se nakon toga u redovnoj proceduri o tome Skupština i odrediti.

Ivan Brajović odbio da ODGOVORI novinarima: Da li je prvi čovjek parlamenta uzimao pare od Duška Kneževića?

Petak, 18.10.2019 | 15:09

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović sazvao je danas pres konferenciju za novinare ali je odlučio da odgovara samo na pitanja koja se tiču skidanja imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću.

Knežević: Želim da budem KANDIDAT na vanrednim predsjedničkim IZBORIMA

Srijeda, 16.10.2019 | 22:03

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević saopštio je da želi da bude kandidat za predsjednika Crne Gore jer ima konkretan i efikasan program koji će omogućiti napredak države i boljitak za sve građane.

KRŠENJE Zakona: Zbog PUŠENJA u zatvorenom prostoru izrečeno preko 23.000 EURA kazni

Petak, 18.10.2019 | 07:38

Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

TUŽNA PRIČA žene koja ne odustaje: Zatrudnjela je 11 PUTA i 11 PUTA pobacila

Petak, 18.10.2019 | 09:14

Samantha Rowe iz Melbournea bila je trudna 11 puta, i to s tri sina, Cooperom, Hudsonom i Noahom, blizankinjama Zoe i Emmom te još šest beba.

HAOS na ulicama Meksika: El Čapov sin uhapšen, članovi kartela ga OSLOBODILI

Petak, 18.10.2019 | 10:02

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

IZUZETAK od opšte zabrane rada: Na kioscima će NEDJELJOM moći da se prodaje ŠTAMPA

Petak, 18.10.2019 | 07:15

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata, piše Pobjeda.

"Očekivali smo da ostane trudna": Oglasila se i majka Bogdane Rodić, buduće žene Veljka Ražnatovića!

Petak, 18.10.2019 | 21:31

Veljko Ražnatović 24. novembra će oženiti svoju vjerenicu Bogdanu Rodić, koja je u drugom stanju. O njihovom vjenčanju govorila je i Bogdanina majka Danijela koja nije krila zadovoljstvo zbog lijepih vijesti.

FOTO: Slavna pjevačica oduševila fotografijom iz djetinjstva: Da li je prepoznajete?

Petak, 18.10.2019 | 21:04

Svakodnevno uveseljava pratioce na društvenim mrežama.

Istorijski DOGOVOR navijača: Grobari i Delije ukloniće sve GRAFITE u ovom gradu!

Petak, 18.10.2019 | 20:03

Predstavnici Udruženja navijača "Crvena zvezda Trebinje" i Udruženja navijača "Grobari Trebinje" postigli su dogovor o uklanjanju svih navijačkih grafita u gradu, a u narednom periodu intenziviraće aktivnosti na promociji Trebinja kao grada sporta.

FOTO: Robi Vilijams najavio "NEŠTO VELIKO" fotografijom na kojoj je potpuno GO!

Petak, 18.10.2019 | 19:43

Pjevač poručio da ima nešto "veliko" da otkrije nakon što je objavio njegovu golu sliku.

Deset najboljih BRENDOVA u 2019. godini: Fejsbuk PAO i nije među njima!

Petak, 18.10.2019 | 19:29

Tehnološke kompanije i dalje omiljeni brendovi za potrošače.

FOTO: U Podgorici, Baru i Bijelom Polju: Počinje oslikavnje MURALA posvećenih vezi CG sa EU!

Petak, 18.10.2019 | 19:22

U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom. Murali su izabrani konkursom na temu "Ja za Evropu, Evropa za mene", koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Migranti iz Crne Gore nesmetano ulaze u BiH: Bilećani traže da se zatvori GRANICA!

Petak, 18.10.2019 | 19:08

Skupština opštine Bileća juče je jednoglasno usvojila zaključke kojim od državne granične policije BiH traži da spriječe migrante da preko Crne Gore ulaze u Hercegovinu.

VIDEO: Legendarni Snup Dog pao u SEVDAH, a u pozadini pjesma Šabana Šaulića?

Petak, 18.10.2019 | 18:47

Legendarni američki reper Snup Dog navodno je objavio kratak Instagram stori video, koji ga prikazuje kako u automobilu uživa u zvucima velikog hita pokojnog Šabana Šaulića.

iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max od danas u ponudi Telekoma

Petak, 18.10.2019 | 18:34

Korisnici Crnogorskog Telekoma od danas mogu rezervisati onlajn najnovije modele Apple pametnih telefona – iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max, novu liniju uređaja sa naprednim performansama, kao i novi iPhone 11 sa dvije kamere.

Prije 24 godine Ceca i Arkan su imali GLAMUROZNU svadbu: Da li će Bogdana nositi njenu VJENČANICU?

Petak, 18.10.2019 | 18:03

Svetlana Ražnatović Ceca na svom vjenčanju nosila je skupocjenu vjenčanicu grčkog dizajnera, a svi se pitaju da li će je nositi Bogdana Rodić.