Ponedjeljak, 16.09.2019 | 19:29
IZVOR: Pr centar

Crna Gora prepoznata u NATO savezu, a studentima omogućene STIPENDIJE koje nudi ČLANSTVO!

Crna Gora je dostigla određene standarde, njene institucije su postale kredibilne, a bezbjednost države je stabilna, zbog čega je prepoznata u NATO savezu, dok je crnogorskim studentima omogućeno apliciranje za stipendije koje nudi članstvo u tvom savezu.
Foto: PR centar

To je poručeno tokom divanjenja koje je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a", a koji finansira Odsjek za javnu diplomatiju NATO saveza.

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva Aleksandrova, rekla je da je članstvo u NATO savezu značajno za cijelu Jugoistočnu Evropu.

„Za Bugarsku je članstvo u NATO-u bilo veoma važno, imajući u vidu da je samim članstvom ostvaren značajan spoljno-politički status. Pored toga, članstvom smo privukli i veliki broj investitora, a uticalo je na dobrostojeći položaj samih građana“, navela je Plugčieva Aleksandrova.

Ona je, govoreći o položaju Bugarske nakon pristupanja NATO savezu, kazala da je ojačana perspektiva za mlade, kao i da je ostvaren značajan razvoj te države.

„Benefiti članstva Bugarske u NATO savezu nisu isključivo u bezbjedonosnoj sferi, već je cijela država nastavila sa razvojem, potvrdila je partnerstva i zbog toga kažemo da je to istorijski događaj za Bugarsku, imajući u vidu kompletne pozitivne ishode samog učlanjenja“, istakla je Plugčieva Aleksandrova.

Načelnica direkcije za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Radmila Perović, rekla je da je cilj Crne Gore bio, nakon obnove nezavisnosti, izgradnja društva koje počiva na demokratskim vrijednostima.

“Sama činjenica da je Crna Gora ušla u NATO savez, ostalim članicama znači da je naša država dostigla određene standarde, da su njene institucije sada kredibilne, a da je država stabilna. To znači da će turisti prije doći kod nas nego u neku državu koja nije članica NATO-a, jer su ovdje sigurni”, ocijenila je Perović.

Ona je navela da se, članstvom u NATO-u, Crna Gora našla među najsavremenijim demokratijima Zapadne Evrope i Amerike.

„Svi imaju svoje nacionalne interese i shvatanja, ali uprkos tome, počivaju na temeljnim demokratskim vrijednostima - demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. Upravo je snaga NATO saveza, što 29 država uspijeva da, i pored svojih nacionalnih interesa, nađe zajednički stav, zato što su jedinstvo i solidarnost najbitniji u tom savezu“, rekla je Perović.

Govoreći o prilikama koje pruža NATO savez mladima u Crnoj Gori, Perović je istakla da studenti crnogorskih univerziteta imaju mogućnost apliciranja za stipendije.

“Crnogorski studenti su apsolutno konkurentni i pružena im je mogućnost da se usavršavaju u sjedištu NATO saveza, gdje ne rade samo vojnici ili studenti političkih nauka, već rade pravnici, ekonomisti, IT stručnjaci, kao i stručnjaci iz drugih oblasti. To je prilika za mlade da rade u multikulturalnom okruženju, gdje imaju priliku da vide kako izgleda proces donošenja odluka 29 država članica i odlična je prilika za dalje profesionalno usavršavanje”, poručila je Perović.

Ona je navela da je Crna Gora u poslednje dvije godine znatno privlačnija stranim direktnim investitorima.

„Preliv direktnih stranih investicija je 2018., u odnosu na prethodnu godinu, porastao za čak 66 odsto. Bezbjednost predstavlja temelj države, što je preduslov za svaki dalji društveni, ekonomski, privredni napredak“, ocijenila je Perović.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, podsjetio je da je divanjenje mladih sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori treće od ukupno četiri divanjenja koja će se realizovati, a tokom kojih će mladi moći da, kako je pojasnio, uspostave dijalog sa ambasadorima država članica NATO-a.

„Projekat „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“ ima za cilj povećanje nivoa znanja i informisanosti mladih u Crnoj Gori o vrijednostima i misiji NATO saveza, kao međunarodne organizacije čiji je punopravni član naša država od 2017. godine. Bitno je da mladi, kao budući akademici i koji će se možda profesionalno usavršavati u tom pravcu, budu informisani o ovoj temi“, rekao je Marković.

On je pojasnio da će srednjoškolci tokom divanjenja moći neposredno da razgovaraju o prednostima članstva Crne Gore u NATO-u, ali i o izazovima sa kojima se taj savez susrijeće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Milošević: Još nema konačne odluke o otvaranju granica

Utorak, 26.05.2020 | 20:07

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije donijeta “nikakva konačna odluka o otvaranju granica”, kao i da vjeruje u “uspostavljanje normalne komunikacije” između Beograda i Podgorice.

Božović: Nadam se da će konačna odluka o ulasku državljana Srbije u CG biti drugačija

Utorak, 26.05.2020 | 18:24

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje. Za sada na toj listi nema Srbije.

Đukanović Kurtiju: Želimo dobro svojim državama, ali to ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima

Utorak, 26.05.2020 | 16:13

Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telefonskom razgovoru sa premijerom na dužnosti Kosova Aljbinom Kurtijem.

Odluka Vlade: Agencije mogu da zadrže AVANS za putovanja

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 21:50

Vlada Crne Gore je u srijedu, 20. maja, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim se bliže uređuje ponašanje stanovništva, poslodavaca i drugih subjekata u određenim situacijama, u skladu sa epidemiloškim indikacijama i propisuju odgovarajuće mjere, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja u druge zemlje, kao i radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

Dačić: "Odluka CG da zatvori granicu za državljane Srbije je smiješan i besmislen čin"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 21:09

Potez vlasti u Podgorici da zatvori granicu za državljane Srbije je smiješan i besmislen čin, međutim, ima svoje posljedice, ali koje su direktno i isključivo štetne po građane Crne Gore, poručuje u izjavi za Blic šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

ANKETA: Sada kada je CG CoronaFree destinacija, da li očekujete DOBRU turističku sezonu?

Utorak, 26.05.2020 | 18:27

Crna Gora je nakon 68 dana, kada je zabilježen prvi slučaj postala CoronaFree destinacija. 

Letom Montenegro Airlinesa: U Beograd otputovalo još 116 crnogorskih studenata

Utorak, 26.05.2020 | 13:09

I jutros je 116 studenata, državljana Crne Gore, u organizaciji specijalnog koordinacionog štaba i Ministarstva prosvjete otputovalo sa Aerodroma Podgorica za Beograd letom Montenegro Airlinesa radi nastavka svojih studija.

NOVI DOM za porodicu Rašović čija kuća je izgorela u požaru u Zeti

Utorak, 26.05.2020 | 14:28

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predsjednica Opštine u okviru Glavnog grada- Golubovci Tanja Stajović, uručili su danas ključeve od kuće porodici Rašović iz Ljajkovića.

Katić osuđuje potez Vlade CG i poziva građane Srbije i BIH da dođu u Herceg Novi

Utorak, 26.05.2020 | 11:51

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić osuđuje odluku Vlade Crne Gore o selektivnom otvaranju granica, po kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako smatra, ova odluka je već napravila štetu, ne samo Herceg Novom, već i cijelom primorju.

"Svaki sokolić ide u VRTIĆ" - od danas počinje ELEKTRONSKI UPIS, procedura jednostavna

Utorak, 26.05.2020 | 12:44

„Danas je zvanično počeo i elektronski upis u vrtiće, a procedura je više nego jednostavna“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović. „Novitet je i da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta, kao i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu. Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece poredškolskim vaspitanjem“.

Parača: Crnogorski putevi će spremno dočekati LJETNJU SEZONU

Srijeda, 27.05.2020 | 09:54

Crnogorski putevi će spremno dočekati ljetnju sezonu, kazao je direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

VIDEO: Bizaran pokušaj pljačke - Prijetio zaposlenom pištoljem držeći oružje STOPALIMA

Srijeda, 27.05.2020 | 09:14

Bizaran pokušaj pljačke dogodio se u zlatari u Brazilu.

Epidemiolog IJZCG: Drugi talas KORONAVIRUSA moguć u poznu jesen

Srijeda, 27.05.2020 | 09:07

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović kaže da bi drugi talas epidemije korona virusa mogao da se dogodi na jesen.

VIDEO: Za DVA mjeseca sagradila kuću za odmor - RAJ u sred ŠUME

Srijeda, 27.05.2020 | 09:04

Kristi je osoba koja živi u kamp kućici. Ona smatra da život u malim prostorima oslobađa ljude, iz razloga jer nismo ni svjesni koliko nas posjedovanje mnogo stvari opterećuje.

MA: Nenadana odluka Beograda, Srbija ostaje dio naših saobraćajnih planova

Utorak, 26.05.2020 | 22:32

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavijestio je kasno danas Montenegro Airlines da se suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, saopšteno je iz Montenegro Airlines-a.

Povećan broj letova: Air Srbija od 7. juna ponovo leti za Podgoricu i Tivat

Utorak, 26.05.2020 | 21:53

Air Srbija će zbog povećane potražnje, u periodu do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama do kojih u ovom trenutku leti, a kako javlja B92 letjeće do Njujorka, Amsterdama, Pariza, kao i do regionalnih destinacija, kao što su Ljubljana, Sarajevo, Banjaluka, Podgorica i Tivat.

PUCNJAVA u Kijevu: TEŠKO RANJEN vođa "kavčana"

Utorak, 26.05.2020 | 21:14

Radoje Zvicer, koji prema procjenama bezbjednosnih službi slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Kijevu, saznaje Pobjeda.

"Blic" piše: Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom?

Utorak, 26.05.2020 | 20:32

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”, piše “Blic”.

Organizovan povratak POSLJEDNJE grupe crnogorskih POMORACA

Utorak, 26.05.2020 | 20:18

Posljednja grupa pomoraca iz Crne Gore, koji su se od izbijanja pandemije koronavirusa nalazili na kruzerima usidrenim u američkim lukama, u četvrtak 28. maja bi trebalo da krene kući.

Milošević: Još nema konačne odluke o otvaranju granica

Utorak, 26.05.2020 | 20:07

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije donijeta “nikakva konačna odluka o otvaranju granica”, kao i da vjeruje u “uspostavljanje normalne komunikacije” između Beograda i Podgorice.