Nedjelja, 22.09.2019 | 17:54
IZVOR: Vijesti.me

I supruga ministra poljoprivrede ZAVRIJEDILA vladin STAMBENI KREDIT: Kćerki prepisala kuću, pa dobila 40.000 eura

Prije nego što je početkom godine od Vlade dobila 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović je na maloljetnu kćerku prepisala kuću od preko 200 metara kvadratnih, a suprug Milutin Simović je lani postao vlasnik stana od 150 kvadrata, zaključuje se iz imovinskih kartona koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.
Foto: Facebook

Mada živi sa roditeljima, kuća koja je prepisana na H. S. ne pominje se u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za prošlu godinu.

To je moguće na osnovu člana 27 Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da se u imovinskim kartonima ne objavljuju podaci koji se tiču djece do navršenih 16 godina života.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Vladina Komisija za stambena pitanja je 10. avgusta objelodanila spisak stotinjak onih koji su tokom njegovog mandata dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Sredinom februara, 40.000 eura stambenog kredita dobila je Simovićeva.

Simovići su u tom trenutku imali tri nekretnine – na potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja vodio se stan od 150 kvadrata, na pomoćnicu ministra rada i socijalnog staranja vikendica od 85 kvadrata na Žabljaku, a na ćerku kuća od 214 metara kvadratnih u Podgorici.

Stan se prvi put pominje u posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu.

Na pitanje “Vijesti” da li je on ikad dobio stan ili stambeni kredit pod povoljnim uslovima, Simović je kazao: “Nikada nijesam dobio stan”.

“Stan sam kupio bankarskim hipotekarnim kreditom, uz učešće i kredita koji je dobila moja supruga nakon 20 godina rada u javnoj upravi, što smo i prijavili u svojim redovnim imovinskim kartonima, u kojima je naznačeno da je u proceduri upis te nepokretnosti. O tome možete steći neposredan uvid u nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije”, kazao je Simović.

Dodao je da je Agencija bila i “blagovremeno obaviještena o realizaciji navedenih kredita”.

Kada je riječ o kući prepisanoj na kćerku, Simović ističe da je sve uredno prijavljeno Agenciji.

“Svoje prihode i imovinu koju sam sticao porodičnim, ličnim i kreditnim sredstvima tokom 33 godine rada u državnim institucijama, u skladu sa propisima, evidentirao sam u propisanim izvještajima”.

Međutim, nije konkretno odgovorio da li je tokom kupovine stana od 150 metara kvadratnih Agenciji dostavio poseban imovinski karton koji se dostavlja u slučaju uvećanja imovine za vrijednost veću od 5.000 eura.

Prema članu 23 Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana uvećanja imovine vrijednosti veće od 5.000 eura Agenciji dostavi vanredni imovinski karton.

U registru Agencije dostupni su redovni godišnji imovinski kartoni Simovića, ali ne i vanredni.

Prema imovinskom kartonu, Simović od novembra 2017. godine otplaćuje 120.000 eura hipotekarnog kredita koji je iskoristio za kupovinu stana.

Mjesečna rata za kredit iznosi nepunih 855 eura.

Od 2013, odnosno 2015. godine, otplaćuje dva potrošačka kredita od po 3.500 eura, u ratama od 58,33 eura.

Nije poznato koliko iznosi rata kredita koji vraća supruga, dobijenog pod povoljnim uslovima.

Simovići nisu odgovorili da li namjeravaju da u bliskoj budućnosti ponovo zatraže pomoć Vladine Komisije za stambena pitanja. Nisu odgovorili ni da li smatraju da je kredit pod povoljnim uslovima bio preči nekom drugom javnom funkcioneru ili državnom službeniku, s obzirom na to da su već bili stambeno osigurani i da imaju visoka primanja.

Mjesečna primanja supružnika su prošle godine iznosila skoro 3.500 eura.

Osnovna plata potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja iznosila je prošle godine 1.742 eura, a svakog mjeseca je primao još 535 eura kao zamjenik predsjednika Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Osnovna plata Ljiljane Simović, direktorice Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, iznosila je prošle godine 1.071 euro.

Ona je prijavila da je u posljednja četiri mjeseca prošle godine od rente zarađivala po 1.500 eura mjesečno.

Dok potpredsjednik nema vozila na svoje ime, suprugra ima dva - “golf kros” iz 2007. kupljen uz pomoć kredita i “golf 1.9 e” amortizovan iz 1988. godine.

Supružnici imaju 79 akcija u “Staklenicima” i 405 u Jugopetrolu Kotor.

Simovići su Agenciji dali saglasnost za uvid u bankarske račune.

ASK: Stan još nije upisan, pa nije morao da šalje karton

Mada je Simović prijavio da je vlasnik stana od 150 metara kvadratnih, iz Agencije za sprječavanje korupcije su kazali da on nije imao obavezu da to uradi u vanrednom kartonu jer on još nije upisan kao takav u katastar.

“U skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, zakonski obveznici su dužni da prijave Agenciji pravo svojine na nepokretnim stvarima i pravu zakupa u trajanju dužem od jedne godine u zemlji i inostranstvu. U skladu sa odredbama svojinskopravnih propisa, pravo svojine na nepokretnim stvarima na osnovu pravnog posla kupovine, stiče se upisom u katastar nepokretnosti. S tim u vezi, Agencija za sprječavanje korupcije je izvršila uvid u evidenciju nepokretnosti koju vodi Uprava za nekretnine, i tim uvidom je utvrdila da postupak upisa u katastar predmetne nepokretnosti još nije okončan”, odgovoreno je iz nstitucije na čijem je čelu Sreten Radonjić na pitanje “Vijesti” da li je Simović prijavio stan u kartonu koji tretira uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vera
23.09.2019 13:05

Sramno , ali oni ne znaju za stid.

4 0

"Vjerujem u JEDNAKOST, tako sam vaspitan": Bogdanović podržao MIRNE proteste zbog smrti Džordža Flojda!

Utorak, 02.06.2020 | 13:15

Znam da sam prilično nov u ovoj zemlji, ali sam vidio i naučio mnogo, napisoa je bek Sakramenta.

Nadal podržao Đokovića za POMOĆ lošije rangiranim teniserima

Utorak, 02.06.2020 | 12:47

Rafael Nadal je za to da se organizuje fond za pomoć lošije rangiranim teniserima.    

Milion fotografija sa CRNOM POZADINOM: Ovako danas izgleda INSTAGRAM

Utorak, 02.06.2020 | 12:28

Kada na Instagram upišete hashtag #blackouttuesday, prikazaće vam više od milijun fotografija crne pozadine koje su na svoje profile postavile poznate i nepoznate face s Instagrama.

SPORT je idealna tema za ovaj žanr: Ovo su NAJBOLJI sportski dokumentarci

Utorak, 02.06.2020 | 12:21

Sport je idealna tema za dokumentarne filmove.

Mejveder ODUŠEVIO: Plaća sahranu Afroamerikanca čija je smrt izazvala proteste

Utorak, 02.06.2020 | 12:00

Bivši američki bokser Flojd Mejveder objavio je da će preuzeti troškove sahrane Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt izazvala talas protesta u SAD, javlja njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na američke medije.

Otišao je u penziju sa 35 godina, kao MILIONER: Ima PET savjeta za sve koji žele da UŠTEDE

Utorak, 02.06.2020 | 11:42

Godine 2016, kada je prikupio skoro 1 milion dolara u šteku, Stiv je dao otkaz u jednoj softverskoj firmi.

UCG: 3.486 mjesta za upis na OSNOVNE i 1.995 mjesta za upis na MASTER studije

Utorak, 02.06.2020 | 11:12

Senat Univerziteta Crne Gore utvrdio je, na danas održanoj elektronskoj sjednici, prijedlog o broju studenata za upis u i godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/21. koji predviđa ukupno 3.486 mjesta i prijedlog o broju studenata za upis u I godinu novih dvogodišnjih master studija za studijsku 2020/2021. godinu koji predviđa 1.995 mjesta.

Goca Tržan: VOLIM Crnu Goru, politika to neće PROMIJENITI

Utorak, 02.06.2020 | 10:57

Pop pjevačica Goca Tržan oglasila se nedavno na Twitteru gdje se osvrnula na trenutne odnose Crne Gore i Srbije.

VIDEO: SAVRŠEN doručak- Recept za pufnaste pancerote sa sirom

Utorak, 02.06.2020 | 10:49

Naučite da pravite peciva bolje nego u pekari...

Raspisano 2.500 mjesta u turizmu: "IZAZOVNA sezona pred nama"

Utorak, 02.06.2020 | 10:31

Za sezonske poslove od početka godine do 1. juna raspisano je 9.200 slobodnih radnih mjesta, od čega 2.500 u turizmu.