Nedjelja, 22.09.2019 | 17:54
IZVOR: Vijesti.me

I supruga ministra poljoprivrede ZAVRIJEDILA vladin STAMBENI KREDIT: Kćerki prepisala kuću, pa dobila 40.000 eura

Prije nego što je početkom godine od Vlade dobila 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović je na maloljetnu kćerku prepisala kuću od preko 200 metara kvadratnih, a suprug Milutin Simović je lani postao vlasnik stana od 150 kvadrata, zaključuje se iz imovinskih kartona koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.
Foto: Facebook

Mada živi sa roditeljima, kuća koja je prepisana na H. S. ne pominje se u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za prošlu godinu.

To je moguće na osnovu člana 27 Zakona o sprečavanju korupcije, kojim je propisano da se u imovinskim kartonima ne objavljuju podaci koji se tiču djece do navršenih 16 godina života.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Vladina Komisija za stambena pitanja je 10. avgusta objelodanila spisak stotinjak onih koji su tokom njegovog mandata dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Sredinom februara, 40.000 eura stambenog kredita dobila je Simovićeva.

Simovići su u tom trenutku imali tri nekretnine – na potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja vodio se stan od 150 kvadrata, na pomoćnicu ministra rada i socijalnog staranja vikendica od 85 kvadrata na Žabljaku, a na ćerku kuća od 214 metara kvadratnih u Podgorici.

Stan se prvi put pominje u posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu.

Na pitanje “Vijesti” da li je on ikad dobio stan ili stambeni kredit pod povoljnim uslovima, Simović je kazao: “Nikada nijesam dobio stan”.

“Stan sam kupio bankarskim hipotekarnim kreditom, uz učešće i kredita koji je dobila moja supruga nakon 20 godina rada u javnoj upravi, što smo i prijavili u svojim redovnim imovinskim kartonima, u kojima je naznačeno da je u proceduri upis te nepokretnosti. O tome možete steći neposredan uvid u nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije”, kazao je Simović.

Dodao je da je Agencija bila i “blagovremeno obaviještena o realizaciji navedenih kredita”.

Kada je riječ o kući prepisanoj na kćerku, Simović ističe da je sve uredno prijavljeno Agenciji.

“Svoje prihode i imovinu koju sam sticao porodičnim, ličnim i kreditnim sredstvima tokom 33 godine rada u državnim institucijama, u skladu sa propisima, evidentirao sam u propisanim izvještajima”.

Međutim, nije konkretno odgovorio da li je tokom kupovine stana od 150 metara kvadratnih Agenciji dostavio poseban imovinski karton koji se dostavlja u slučaju uvećanja imovine za vrijednost veću od 5.000 eura.

Prema članu 23 Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana uvećanja imovine vrijednosti veće od 5.000 eura Agenciji dostavi vanredni imovinski karton.

U registru Agencije dostupni su redovni godišnji imovinski kartoni Simovića, ali ne i vanredni.

Prema imovinskom kartonu, Simović od novembra 2017. godine otplaćuje 120.000 eura hipotekarnog kredita koji je iskoristio za kupovinu stana.

Mjesečna rata za kredit iznosi nepunih 855 eura.

Od 2013, odnosno 2015. godine, otplaćuje dva potrošačka kredita od po 3.500 eura, u ratama od 58,33 eura.

Nije poznato koliko iznosi rata kredita koji vraća supruga, dobijenog pod povoljnim uslovima.

Simovići nisu odgovorili da li namjeravaju da u bliskoj budućnosti ponovo zatraže pomoć Vladine Komisije za stambena pitanja. Nisu odgovorili ni da li smatraju da je kredit pod povoljnim uslovima bio preči nekom drugom javnom funkcioneru ili državnom službeniku, s obzirom na to da su već bili stambeno osigurani i da imaju visoka primanja.

Mjesečna primanja supružnika su prošle godine iznosila skoro 3.500 eura.

Osnovna plata potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja iznosila je prošle godine 1.742 eura, a svakog mjeseca je primao još 535 eura kao zamjenik predsjednika Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Osnovna plata Ljiljane Simović, direktorice Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, iznosila je prošle godine 1.071 euro.

Ona je prijavila da je u posljednja četiri mjeseca prošle godine od rente zarađivala po 1.500 eura mjesečno.

Dok potpredsjednik nema vozila na svoje ime, suprugra ima dva - “golf kros” iz 2007. kupljen uz pomoć kredita i “golf 1.9 e” amortizovan iz 1988. godine.

Supružnici imaju 79 akcija u “Staklenicima” i 405 u Jugopetrolu Kotor.

Simovići su Agenciji dali saglasnost za uvid u bankarske račune.

ASK: Stan još nije upisan, pa nije morao da šalje karton

Mada je Simović prijavio da je vlasnik stana od 150 metara kvadratnih, iz Agencije za sprječavanje korupcije su kazali da on nije imao obavezu da to uradi u vanrednom kartonu jer on još nije upisan kao takav u katastar.

“U skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije, zakonski obveznici su dužni da prijave Agenciji pravo svojine na nepokretnim stvarima i pravu zakupa u trajanju dužem od jedne godine u zemlji i inostranstvu. U skladu sa odredbama svojinskopravnih propisa, pravo svojine na nepokretnim stvarima na osnovu pravnog posla kupovine, stiče se upisom u katastar nepokretnosti. S tim u vezi, Agencija za sprječavanje korupcije je izvršila uvid u evidenciju nepokretnosti koju vodi Uprava za nekretnine, i tim uvidom je utvrdila da postupak upisa u katastar predmetne nepokretnosti još nije okončan”, odgovoreno je iz nstitucije na čijem je čelu Sreten Radonjić na pitanje “Vijesti” da li je Simović prijavio stan u kartonu koji tretira uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vera
23.09.2019 13:05

Sramno , ali oni ne znaju za stid.

4 0

OSTALE VIJESTI

Paket pomoći u vrijednosti od 16,05 miliona eura Turska postaje DONATOR Vojske Crne Gore

Petak, 18.10.2019 | 15:34

Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona eura podmiriće turski odbrambeni budžet.

Crnu Goru POSJETILO 104 odsto više kineskih TURISTA

Petak, 18.10.2019 | 14:45

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Mila učestvovao je na 13. Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA).

Kompanija VOLI: Objekti NEĆE raditi produženo, ostajemo posvećeni radnicima i potrošačima

Petak, 18.10.2019 | 14:12

Kao najuspješnija crnogorska kompanija i najveći poslodavac u Crnoj Gori uvijek smo u fokusu javnosti i naši se poslovni potezi analiziraju sa mnogo više kritičkih i često apriori negativnih stavova. Svjesni smo da je to cijena uspjeha i da je naša odgovornost uvijek veća, saopšteno je iz kompanije Voli.

Minimalna POTROŠAČKA korpa: Crnogorci u septembru manje novca trošili na HRANU i PIĆE

Petak, 18.10.2019 | 13:02

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar iznosila je 642,40 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 270,20 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,20 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

USKORO: HIFA Oil pumpa na još jednoj LOKACIJI u Podgorici!

Petak, 18.10.2019 | 11:19

HIFA Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini (BiH), širi svoje poslovanje u Glavnom gradu Crne Gore.

KRŠENJE Zakona: Zbog PUŠENJA u zatvorenom prostoru izrečeno preko 23.000 EURA kazni

Petak, 18.10.2019 | 07:38

Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

TUŽNA PRIČA žene koja ne odustaje: Zatrudnjela je 11 PUTA i 11 PUTA pobacila

Petak, 18.10.2019 | 09:14

Samantha Rowe iz Melbournea bila je trudna 11 puta, i to s tri sina, Cooperom, Hudsonom i Noahom, blizankinjama Zoe i Emmom te još šest beba.

HAOS na ulicama Meksika: El Čapov sin uhapšen, članovi kartela ga OSLOBODILI

Petak, 18.10.2019 | 10:02

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

IZUZETAK od opšte zabrane rada: Na kioscima će NEDJELJOM moći da se prodaje ŠTAMPA

Petak, 18.10.2019 | 07:15

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata, piše Pobjeda.

"Očekivali smo da ostane trudna": Oglasila se i majka Bogdane Rodić, buduće žene Veljka Ražnatovića!

Petak, 18.10.2019 | 21:31

Veljko Ražnatović 24. novembra će oženiti svoju vjerenicu Bogdanu Rodić, koja je u drugom stanju. O njihovom vjenčanju govorila je i Bogdanina majka Danijela koja nije krila zadovoljstvo zbog lijepih vijesti.

FOTO: Slavna pjevačica oduševila fotografijom iz djetinjstva: Da li je prepoznajete?

Petak, 18.10.2019 | 21:04

Svakodnevno uveseljava pratioce na društvenim mrežama.

Istorijski DOGOVOR navijača: Grobari i Delije ukloniće sve GRAFITE u ovom gradu!

Petak, 18.10.2019 | 20:03

Predstavnici Udruženja navijača "Crvena zvezda Trebinje" i Udruženja navijača "Grobari Trebinje" postigli su dogovor o uklanjanju svih navijačkih grafita u gradu, a u narednom periodu intenziviraće aktivnosti na promociji Trebinja kao grada sporta.

FOTO: Robi Vilijams najavio "NEŠTO VELIKO" fotografijom na kojoj je potpuno GO!

Petak, 18.10.2019 | 19:43

Pjevač poručio da ima nešto "veliko" da otkrije nakon što je objavio njegovu golu sliku.

Deset najboljih BRENDOVA u 2019. godini: Fejsbuk PAO i nije među njima!

Petak, 18.10.2019 | 19:29

Tehnološke kompanije i dalje omiljeni brendovi za potrošače.

FOTO: U Podgorici, Baru i Bijelom Polju: Počinje oslikavnje MURALA posvećenih vezi CG sa EU!

Petak, 18.10.2019 | 19:22

U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom. Murali su izabrani konkursom na temu "Ja za Evropu, Evropa za mene", koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Migranti iz Crne Gore nesmetano ulaze u BiH: Bilećani traže da se zatvori GRANICA!

Petak, 18.10.2019 | 19:08

Skupština opštine Bileća juče je jednoglasno usvojila zaključke kojim od državne granične policije BiH traži da spriječe migrante da preko Crne Gore ulaze u Hercegovinu.

VIDEO: Legendarni Snup Dog pao u SEVDAH, a u pozadini pjesma Šabana Šaulića?

Petak, 18.10.2019 | 18:47

Legendarni američki reper Snup Dog navodno je objavio kratak Instagram stori video, koji ga prikazuje kako u automobilu uživa u zvucima velikog hita pokojnog Šabana Šaulića.

iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max od danas u ponudi Telekoma

Petak, 18.10.2019 | 18:34

Korisnici Crnogorskog Telekoma od danas mogu rezervisati onlajn najnovije modele Apple pametnih telefona – iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max, novu liniju uređaja sa naprednim performansama, kao i novi iPhone 11 sa dvije kamere.

Prije 24 godine Ceca i Arkan su imali GLAMUROZNU svadbu: Da li će Bogdana nositi njenu VJENČANICU?

Petak, 18.10.2019 | 18:03

Svetlana Ražnatović Ceca na svom vjenčanju nosila je skupocjenu vjenčanicu grčkog dizajnera, a svi se pitaju da li će je nositi Bogdana Rodić.