Nedjelja, 22.09.2019 | 18:56
IZVOR: Investitor.me/cdm.me

Zakon o "kusuru u cent" biće usvojen u OKTOBRU, a evo kad će početi njegova PRIMJENA!

Osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda ili struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje vještaka za saobraznost proizvoda – to su najbitnije novine koje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača donosi. Ukoliko sve bude teklo po planu, zakon će već u oktobru biti usvojen, a u prvim danima 2020. počeće njegova primjena.
Foto: Ilustracija / CoinWeek

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sjutra će razmatrati taj Prijedlog zakona.

U razgovoru za CdM generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača pri Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kaže da su uložili mnogo truda u pripremu Prijedloga, koja je trajala nekoliko godina.

Dokument je imao više verzija, čitanja Evropske komisije i njihovih sugestija. U međuvremenu, izlazile su nove uredbe i pravna regulativa, došlo je do izmjena u nacionalnom zakonodavstvu pa su neki zakoni prelazili iz jedne u drugu nadležnost ili su se dijelili, pravljeni su novi zakoni…

Ista prava kao u EU

“U suštini, dobro je što smo malo odužili sa zakonom, jer smo taj način obuhvatili i neke aktivnosti koje Evropska unija planira da realizuje u sljedećih nekoliko godina. Mi smo ih već obuhvatili našim zakonom pa ćemo njim imati regulisano ono što i EU planira da uvede otprilike u isto vrijeme kao i mi – a to je osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova”, ukazuje Rabrenović.

Tako ćemo, objašnjava, pored već postojećih odbora za rješavanje potrošačkih sporova koji postoje u Privrednoj komori, osim inspekcija, imati novi institut pomoći potrošačima.

“To su tijela koja će biti formirana i osnovana kod samih trgovaca, udruženja trgovaca i nevladinih organizacija. Tako da ćemo biti u istoj liniji sa zemljama Evropske unije”, dodaje generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, naglašavajući da ćemo biti zaštićeni ne samo u teoriji, odnosno zakonski, nego da će faktički takvo stanje biti na terenu.

Od zakona, kaže, očekuju mnogo.

“Kad zakon bude izglasan u Skupštini Crne Gore, a nadam se da će to biti tokom jesenjeg zasijedanja, u oktobru, poslije toga imamo tri mjeseca prelaznog perioda, tako da računam da je moguće da će već u prvim danima poslije Nove godine zakon početi da se primjenjuje”, navodi Rabrenović.

Potom će, objašnjava, imati pojačane promotivne aktivnosti kako bi potrošačima približili njihova nova prava, a trgovce dodatno edukovali i pripremili za primjenu propisa, jer se njima nameću dodatne obaveze.

Kupovina preko interneta

Zakon je vrlo opširan i obuhvata dvije nove velike direktive – prva je vezana za arbitražno rješavanje sudskih sporova, a druga za kupovinu proizvoda van mjesta prodaje.

“To je prodaja preko interneta ili u kući, na primjer kada vam neko prodaje paket za mobilnu telefoniju ili za kablovsku televiziju. Tu se uvode dodatna poboljšanja i izmjene, tako da će potrošači moći da u roku od 15 dana vrate proizvod ili uslugu bez obrazloženja i da im bude vraćen novac ukoliko nijesu zadovoljni tim što su dobili. Razlog je vrlo jednostavan – kada kupujemo nešto preko interneta ne znamo kako to izgleda, imamo samo virtuelno iskustvo o tom proizvodu”, kaže Rabrenović.

Naglašava da je riječ o proizvodima koji se kupe na sajtovima u Crnoj Gori, a ne na sajtovima koji su u drugim državama, jer još nijesmo dio jedinstvenog evropskog tržišta.

Nema više uslovljavanja građana da plate zastarjele dugove

Javnost je, ipak, najviše zainteresovala izmjena vezana za usluge od javnog interesa koja se odnosi na zastarijevanje i nemogućnost uslovljavanja potrošača da plate dug stariji od dvije godine da bi im se ponovo uključila struja ili voda.

“Mi u suštini ne donosimo ništa epohalno i novo našim propisom, već je faktičko stanje i po Zakonu o obligacionim odnosima zastara nastupa poslije dvije godine i ukoliko u tom periodu trgovac nije pokrenuo naplatu – pretpostavlja se da nije zainteresovan i da te dugove jednostavno ne želi da naplati”, kaže Rabrenović.

Dakle, sud je taj koji može da proglasi nešto zastarjelim ili ne, novi zakon kaže da period zastare ide nakon dvije godine, a trgovac neće moći sam da ocjenjuje da li je neki dug stariji od dvije godine podložan naplati.

“Mi sada našim zakonom branimo trgovcu da može da uslovljava potrošača da bi mu, recimo, bila uključena struja, koja takođe ne može biti isključena po zakonu, ukoliko se potrošač žali, podnese prigovor trgovcu i osporava račun, iznos računa, vremenski period za koji mu se traži naplata i tako dalje… Ne može potrošač biti uslovljen da plati dug koji je u kategoriji zastarjelih da bi mu bila uključena struja, voda, telefon ili bilo šta od tih usluga koje pripadaju kategoriji javnih usluga”, objašnjava generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača.

Na taj način će, uvjeren je, i potrošači i trgovci moći bolje da funkcionišu.

“Potrošač će znati koji su njegovi dugovi, sada će sve imati na računu precizno. Sem iznosa računa za prethodni mjesec, trgovac će biti obavezan da iskaže i koliki je dug potrošača po ranijim mjesecima, koliki je eventualni dug za period stariji od dvije godine, odnosno period koji se smatra potencijalnom zastarom i obavezno je da istakne iznos kamate koju naplaćuje potrošaču”, precizirao je Rabrenović, posebno ističući da zakon neće biti retroaktivno primjenjivan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Paket pomoći u vrijednosti od 16,05 miliona eura Turska postaje DONATOR Vojske Crne Gore

Petak, 18.10.2019 | 15:34

Turske fabrike izradiće terenska vozila za potrebe crnogorske vojske, a račun od oko 15,5 miliona eura podmiriće turski odbrambeni budžet.

Crnu Goru POSJETILO 104 odsto više kineskih TURISTA

Petak, 18.10.2019 | 14:45

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Mila učestvovao je na 13. Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini, koji organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA).

Kompanija VOLI: Objekti NEĆE raditi produženo, ostajemo posvećeni radnicima i potrošačima

Petak, 18.10.2019 | 14:12

Kao najuspješnija crnogorska kompanija i najveći poslodavac u Crnoj Gori uvijek smo u fokusu javnosti i naši se poslovni potezi analiziraju sa mnogo više kritičkih i često apriori negativnih stavova. Svjesni smo da je to cijena uspjeha i da je naša odgovornost uvijek veća, saopšteno je iz kompanije Voli.

Minimalna POTROŠAČKA korpa: Crnogorci u septembru manje novca trošili na HRANU i PIĆE

Petak, 18.10.2019 | 13:02

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar iznosila je 642,40 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 270,20 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,20 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

USKORO: HIFA Oil pumpa na još jednoj LOKACIJI u Podgorici!

Petak, 18.10.2019 | 11:19

HIFA Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini (BiH), širi svoje poslovanje u Glavnom gradu Crne Gore.

KRŠENJE Zakona: Zbog PUŠENJA u zatvorenom prostoru izrečeno preko 23.000 EURA kazni

Petak, 18.10.2019 | 07:38

Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

TUŽNA PRIČA žene koja ne odustaje: Zatrudnjela je 11 PUTA i 11 PUTA pobacila

Petak, 18.10.2019 | 09:14

Samantha Rowe iz Melbournea bila je trudna 11 puta, i to s tri sina, Cooperom, Hudsonom i Noahom, blizankinjama Zoe i Emmom te još šest beba.

HAOS na ulicama Meksika: El Čapov sin uhapšen, članovi kartela ga OSLOBODILI

Petak, 18.10.2019 | 10:02

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

IZUZETAK od opšte zabrane rada: Na kioscima će NEDJELJOM moći da se prodaje ŠTAMPA

Petak, 18.10.2019 | 07:15

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata, piše Pobjeda.

"Očekivali smo da ostane trudna": Oglasila se i majka Bogdane Rodić, buduće žene Veljka Ražnatovića!

Petak, 18.10.2019 | 21:31

Veljko Ražnatović 24. novembra će oženiti svoju vjerenicu Bogdanu Rodić, koja je u drugom stanju. O njihovom vjenčanju govorila je i Bogdanina majka Danijela koja nije krila zadovoljstvo zbog lijepih vijesti.

FOTO: Slavna pjevačica oduševila fotografijom iz djetinjstva: Da li je prepoznajete?

Petak, 18.10.2019 | 21:04

Svakodnevno uveseljava pratioce na društvenim mrežama.

Istorijski DOGOVOR navijača: Grobari i Delije ukloniće sve GRAFITE u ovom gradu!

Petak, 18.10.2019 | 20:03

Predstavnici Udruženja navijača "Crvena zvezda Trebinje" i Udruženja navijača "Grobari Trebinje" postigli su dogovor o uklanjanju svih navijačkih grafita u gradu, a u narednom periodu intenziviraće aktivnosti na promociji Trebinja kao grada sporta.

FOTO: Robi Vilijams najavio "NEŠTO VELIKO" fotografijom na kojoj je potpuno GO!

Petak, 18.10.2019 | 19:43

Pjevač poručio da ima nešto "veliko" da otkrije nakon što je objavio njegovu golu sliku.

Deset najboljih BRENDOVA u 2019. godini: Fejsbuk PAO i nije među njima!

Petak, 18.10.2019 | 19:29

Tehnološke kompanije i dalje omiljeni brendovi za potrošače.

FOTO: U Podgorici, Baru i Bijelom Polju: Počinje oslikavnje MURALA posvećenih vezi CG sa EU!

Petak, 18.10.2019 | 19:22

U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom. Murali su izabrani konkursom na temu "Ja za Evropu, Evropa za mene", koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Migranti iz Crne Gore nesmetano ulaze u BiH: Bilećani traže da se zatvori GRANICA!

Petak, 18.10.2019 | 19:08

Skupština opštine Bileća juče je jednoglasno usvojila zaključke kojim od državne granične policije BiH traži da spriječe migrante da preko Crne Gore ulaze u Hercegovinu.

VIDEO: Legendarni Snup Dog pao u SEVDAH, a u pozadini pjesma Šabana Šaulića?

Petak, 18.10.2019 | 18:47

Legendarni američki reper Snup Dog navodno je objavio kratak Instagram stori video, koji ga prikazuje kako u automobilu uživa u zvucima velikog hita pokojnog Šabana Šaulića.

iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max od danas u ponudi Telekoma

Petak, 18.10.2019 | 18:34

Korisnici Crnogorskog Telekoma od danas mogu rezervisati onlajn najnovije modele Apple pametnih telefona – iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max, novu liniju uređaja sa naprednim performansama, kao i novi iPhone 11 sa dvije kamere.

Prije 24 godine Ceca i Arkan su imali GLAMUROZNU svadbu: Da li će Bogdana nositi njenu VJENČANICU?

Petak, 18.10.2019 | 18:03

Svetlana Ražnatović Ceca na svom vjenčanju nosila je skupocjenu vjenčanicu grčkog dizajnera, a svi se pitaju da li će je nositi Bogdana Rodić.