Ponedjeljak, 23.09.2019 | 07:42
IZVOR: Pobjeda

Lako do dokumenata: Građani za LIČNE ISPRAVE ne čekaju duže od sat vremena

U područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u kojima se mogu izvaditi potvrde o prebivalištu, odnosno lične karte, vozačke dozvole, pasoši, prijaviti boravak, podići saobraćajna dozvola, najduže se čeka malo duže od sata i to u pojedinim situacijama, piše Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Kako objašnjavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u manjim jedinicama građani u šalter salama ne ostaju duže od 30 minuta, odnosno u većim do sat. U područnoj jedinici u Podgorici se čeka duže od sat kada je povećan broj zahtjeva tokom upisa na fakultete i slično.

“Imajući u vidu da se implementiraju nova zakonska rješenja koja predviđaju “pružanje usluga na jednom šalteru, povećan obim posla, koji u većim centrima ponekad rezultira prividnim stvaranjem gužve, nije razlog koji bi uskratio bilo kojem građaninu pristup u ostvarivanju prava”, kažu iz MUP-a.

Kako objašnjavaju, obaveza svakog zaposlenog je etično ponašanje kojim neće umanjiti svoj ugled i ugled organa u kojem radi. Iz MUP-a ističu da službenici prema građanima moraju postupati profesionalno, nepristrasno i jednako.

Svaki građanin ima mogućnost da podnese pritužbu na rad službenika i pristup u ostvarivanju prava, a ovaj organ obavezu da na njih i odgovori. Pristiže mali broj pritužbi, na koje se odmah reaguje, utvrđuje eventualni propust u postupanju službenika i otklanjaju nedostaci, ukoliko postoje”, naglašavaju iz MUP-a.

Ekipa Pobjede je u petak oko 15 sati posjetila Područnu jedinicu MUP-a u Podgorici kada i nije zatekla veliku gužvu. Razlog za to je vjerovatno što je to vrijeme ručka, te da veći broj ljudi vjerovatno dođe izjutra i oko podne.

Građani kažu da dokumenta uglavnom dobiju za najduže sat vremena, a niko od njih nije bio naročito nestrpljiv. Njihovo mišljenje je da je novi sistem unaprijedio uslugu, a neki od njih su i dali sugestije kako sistem treba dalje da napreduje. Poput prijedloga u uvođenju posebnog šaltera gdje bi dolazili oni koji elektronski prethodno zakažu.

Prema podacima MUP-a, od 1. januara do 17. septembra 2019. godine izdato je 60.069 pasoša i 69.700 ličnih karata.

Tokom ljetnje turističke sezone uvodi se desetočasovno radno vrijeme u područnim jedinicama i filijalama na Primorju, gdje službenici rade od 7 do 17 časova, a usluge građanima, turistima i privrednicima pružaju se u periodu od 8 do 16 časova navode iz MUP-a. Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica od 13. maja ove godine radi od 7 do 19 časova, a za rad sa strankama predviđeno radno vrijeme je od 8 do 18 časova, svakog radnog dana.

“Zbog povećanog obima posla tokom ljeta, radi olakšanog pristupa uslugama, veće efikasnosti rada i zadovoljstva građana, organizujemo i upravne dane na teritoriji pojedinih opština, tako što instaliramo mobilne kancelarije u kojoj građani mogu da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, izvoda iz matičnih registara, kao i zahtjeve za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca u Crnoj Gori”, ističu iz MUP-a.

Naglašavaju da za osobe sa invaliditetom, bolesna i stara lica koja nijesu u mogućnosti da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih isprava (lična karta i pasoš), u prostorijama područnih jedinica i filijala, realizuju mobilne stanice za uzimanje biometrijskih i drugih podataka na adresi podnosioca zahtjeva.

“Jedan od načina koji olakšava građanima pristup u ostvarivanju prava je mogućnost naručivanja pojedinih dokumenata elektronskim putem i dostavljanje na kućnu adresu u kratkim rokovima. To su uvjerenja iz registra državljana, uvjerenja o prebivalištu, izvodi iz matičnog registra rođenih, promjene adrese”, podsjećaju iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je unaprijedilo sistem izdavanja dokumenata na način da su svi registri objedinjeni (registar rođenih, državljana, prebivališta i sl.), tako da građani ne moraju da prilažu dokaze u postupcima po zahtjevu za izdavanje lične karte ili pasoša.

Kako ističu, dovoljno je da građani prilože dokaz o izvršenoj uplati propisane naknade i identifikacionu ispravu.

Kada je riječ o pasošu, potrebno je da se uplati ukupno 40 eura, od čega 15 eura za naknadu za obrazac pasoša, i 25 eura za administrativnu taksu, koju, kako objašnjavaju, ne plaćaju lica do navršene 21. godine života. Da bi dobili ličnu kartu, potrebno je pet eura za naknadu za obrazac tog dokumenta.

“U skladu sa Zakonom o putnim ispravama Ministarstvo je obavezno da izda pasoš, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 15 dana. U skladu sa Zakonom o ličnoj karti Ministarstvo je obavezno da izda ličnu kartu, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Kako su pojednostavljene procedure, i kako bi građani što prije ostvarili svoja prava, u praksi je rok za donošenje odluke po zahtjevu mnogo kraći”, ističu iz Ministarstva.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vesko
23.09.2019 11:16

I u Bd isto.Ocas posla.To je bruka i sramota.Od 7,8 saltera dva rade.Desi se da ne uspijes zavrsiti citav dan...

2 0

KRŠENJE Zakona: Zbog PUŠENJA u zatvorenom prostoru izrečeno preko 23.000 EURA kazni

Petak, 18.10.2019 | 07:38

Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

IZMIJENIĆE Zakon: TELEFON ćete moći da koristite tokom VOŽNJE, ali samo uz POMAGALA

Petak, 18.10.2019 | 08:43

Vozači u Crnoj Gori moći će da koriste mobilne telefone tokom vožnje, ali uz upotrebu pomagala, odnosno sredstava koja će omogćiti vozaču da mu ruke budu slobodne, saopštio je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije (UP) Ilija Janjušević.

TUŽNA PRIČA žene koja ne odustaje: Zatrudnjela je 11 PUTA i 11 PUTA pobacila

Petak, 18.10.2019 | 09:14

Samantha Rowe iz Melbournea bila je trudna 11 puta, i to s tri sina, Cooperom, Hudsonom i Noahom, blizankinjama Zoe i Emmom te još šest beba.

HAOS na ulicama Meksika: El Čapov sin uhapšen, članovi kartela ga OSLOBODILI

Petak, 18.10.2019 | 10:02

U meksičkom Kulijakan izbili su sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika moćnog narko-kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Do sukoba je došlo nakon hapšenja El Čapovog sina Ovidija Guzmana Lopeza, kojeg je policija pronašla tokom rutinskog pretresa njegove kuće.

IZUZETAK od opšte zabrane rada: Na kioscima će NEDJELJOM moći da se prodaje ŠTAMPA

Petak, 18.10.2019 | 07:15

Predstavnici Ministarstva ekonomije su na sastanku sa predstavnicima izdavača, distributera i prodavača dnevnih novina saopštili da se štampani mediji nedjeljom i praznicima mogu prodavati na 500 prodajnih objekata, piše Pobjeda.

"Očekivali smo da ostane trudna": Oglasila se i majka Bogdane Rodić, buduće žene Veljka Ražnatovića!

Petak, 18.10.2019 | 21:31

Veljko Ražnatović 24. novembra će oženiti svoju vjerenicu Bogdanu Rodić, koja je u drugom stanju. O njihovom vjenčanju govorila je i Bogdanina majka Danijela koja nije krila zadovoljstvo zbog lijepih vijesti.

FOTO: Slavna pjevačica oduševila fotografijom iz djetinjstva: Da li je prepoznajete?

Petak, 18.10.2019 | 21:04

Svakodnevno uveseljava pratioce na društvenim mrežama.

Istorijski DOGOVOR navijača: Grobari i Delije ukloniće sve GRAFITE u ovom gradu!

Petak, 18.10.2019 | 20:03

Predstavnici Udruženja navijača "Crvena zvezda Trebinje" i Udruženja navijača "Grobari Trebinje" postigli su dogovor o uklanjanju svih navijačkih grafita u gradu, a u narednom periodu intenziviraće aktivnosti na promociji Trebinja kao grada sporta.

FOTO: Robi Vilijams najavio "NEŠTO VELIKO" fotografijom na kojoj je potpuno GO!

Petak, 18.10.2019 | 19:43

Pjevač poručio da ima nešto "veliko" da otkrije nakon što je objavio njegovu golu sliku.

Deset najboljih BRENDOVA u 2019. godini: Fejsbuk PAO i nije među njima!

Petak, 18.10.2019 | 19:29

Tehnološke kompanije i dalje omiljeni brendovi za potrošače.

FOTO: U Podgorici, Baru i Bijelom Polju: Počinje oslikavnje MURALA posvećenih vezi CG sa EU!

Petak, 18.10.2019 | 19:22

U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom. Murali su izabrani konkursom na temu "Ja za Evropu, Evropa za mene", koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Migranti iz Crne Gore nesmetano ulaze u BiH: Bilećani traže da se zatvori GRANICA!

Petak, 18.10.2019 | 19:08

Skupština opštine Bileća juče je jednoglasno usvojila zaključke kojim od državne granične policije BiH traži da spriječe migrante da preko Crne Gore ulaze u Hercegovinu.

VIDEO: Legendarni Snup Dog pao u SEVDAH, a u pozadini pjesma Šabana Šaulića?

Petak, 18.10.2019 | 18:47

Legendarni američki reper Snup Dog navodno je objavio kratak Instagram stori video, koji ga prikazuje kako u automobilu uživa u zvucima velikog hita pokojnog Šabana Šaulića.

iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max od danas u ponudi Telekoma

Petak, 18.10.2019 | 18:34

Korisnici Crnogorskog Telekoma od danas mogu rezervisati onlajn najnovije modele Apple pametnih telefona – iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max, novu liniju uređaja sa naprednim performansama, kao i novi iPhone 11 sa dvije kamere.

Prije 24 godine Ceca i Arkan su imali GLAMUROZNU svadbu: Da li će Bogdana nositi njenu VJENČANICU?

Petak, 18.10.2019 | 18:03

Svetlana Ražnatović Ceca na svom vjenčanju nosila je skupocjenu vjenčanicu grčkog dizajnera, a svi se pitaju da li će je nositi Bogdana Rodić.