Ponedjeljak, 23.09.2019 | 07:42
IZVOR: Pobjeda

Lako do dokumenata: Građani za LIČNE ISPRAVE ne čekaju duže od sat vremena

U područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u kojima se mogu izvaditi potvrde o prebivalištu, odnosno lične karte, vozačke dozvole, pasoši, prijaviti boravak, podići saobraćajna dozvola, najduže se čeka malo duže od sata i to u pojedinim situacijama, piše Pobjeda.
Foto: Kolektiv.me

Kako objašnjavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u manjim jedinicama građani u šalter salama ne ostaju duže od 30 minuta, odnosno u većim do sat. U područnoj jedinici u Podgorici se čeka duže od sat kada je povećan broj zahtjeva tokom upisa na fakultete i slično.

“Imajući u vidu da se implementiraju nova zakonska rješenja koja predviđaju “pružanje usluga na jednom šalteru, povećan obim posla, koji u većim centrima ponekad rezultira prividnim stvaranjem gužve, nije razlog koji bi uskratio bilo kojem građaninu pristup u ostvarivanju prava”, kažu iz MUP-a.

Kako objašnjavaju, obaveza svakog zaposlenog je etično ponašanje kojim neće umanjiti svoj ugled i ugled organa u kojem radi. Iz MUP-a ističu da službenici prema građanima moraju postupati profesionalno, nepristrasno i jednako.

Svaki građanin ima mogućnost da podnese pritužbu na rad službenika i pristup u ostvarivanju prava, a ovaj organ obavezu da na njih i odgovori. Pristiže mali broj pritužbi, na koje se odmah reaguje, utvrđuje eventualni propust u postupanju službenika i otklanjaju nedostaci, ukoliko postoje”, naglašavaju iz MUP-a.

Ekipa Pobjede je u petak oko 15 sati posjetila Područnu jedinicu MUP-a u Podgorici kada i nije zatekla veliku gužvu. Razlog za to je vjerovatno što je to vrijeme ručka, te da veći broj ljudi vjerovatno dođe izjutra i oko podne.

Građani kažu da dokumenta uglavnom dobiju za najduže sat vremena, a niko od njih nije bio naročito nestrpljiv. Njihovo mišljenje je da je novi sistem unaprijedio uslugu, a neki od njih su i dali sugestije kako sistem treba dalje da napreduje. Poput prijedloga u uvođenju posebnog šaltera gdje bi dolazili oni koji elektronski prethodno zakažu.

Prema podacima MUP-a, od 1. januara do 17. septembra 2019. godine izdato je 60.069 pasoša i 69.700 ličnih karata.

Tokom ljetnje turističke sezone uvodi se desetočasovno radno vrijeme u područnim jedinicama i filijalama na Primorju, gdje službenici rade od 7 do 17 časova, a usluge građanima, turistima i privrednicima pružaju se u periodu od 8 do 16 časova navode iz MUP-a. Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica od 13. maja ove godine radi od 7 do 19 časova, a za rad sa strankama predviđeno radno vrijeme je od 8 do 18 časova, svakog radnog dana.

“Zbog povećanog obima posla tokom ljeta, radi olakšanog pristupa uslugama, veće efikasnosti rada i zadovoljstva građana, organizujemo i upravne dane na teritoriji pojedinih opština, tako što instaliramo mobilne kancelarije u kojoj građani mogu da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, izvoda iz matičnih registara, kao i zahtjeve za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca u Crnoj Gori”, ističu iz MUP-a.

Naglašavaju da za osobe sa invaliditetom, bolesna i stara lica koja nijesu u mogućnosti da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih isprava (lična karta i pasoš), u prostorijama područnih jedinica i filijala, realizuju mobilne stanice za uzimanje biometrijskih i drugih podataka na adresi podnosioca zahtjeva.

“Jedan od načina koji olakšava građanima pristup u ostvarivanju prava je mogućnost naručivanja pojedinih dokumenata elektronskim putem i dostavljanje na kućnu adresu u kratkim rokovima. To su uvjerenja iz registra državljana, uvjerenja o prebivalištu, izvodi iz matičnog registra rođenih, promjene adrese”, podsjećaju iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je unaprijedilo sistem izdavanja dokumenata na način da su svi registri objedinjeni (registar rođenih, državljana, prebivališta i sl.), tako da građani ne moraju da prilažu dokaze u postupcima po zahtjevu za izdavanje lične karte ili pasoša.

Kako ističu, dovoljno je da građani prilože dokaz o izvršenoj uplati propisane naknade i identifikacionu ispravu.

Kada je riječ o pasošu, potrebno je da se uplati ukupno 40 eura, od čega 15 eura za naknadu za obrazac pasoša, i 25 eura za administrativnu taksu, koju, kako objašnjavaju, ne plaćaju lica do navršene 21. godine života. Da bi dobili ličnu kartu, potrebno je pet eura za naknadu za obrazac tog dokumenta.

“U skladu sa Zakonom o putnim ispravama Ministarstvo je obavezno da izda pasoš, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 15 dana. U skladu sa Zakonom o ličnoj karti Ministarstvo je obavezno da izda ličnu kartu, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Kako su pojednostavljene procedure, i kako bi građani što prije ostvarili svoja prava, u praksi je rok za donošenje odluke po zahtjevu mnogo kraći”, ističu iz Ministarstva.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vesko
23.09.2019 11:16

I u Bd isto.Ocas posla.To je bruka i sramota.Od 7,8 saltera dva rade.Desi se da ne uspijes zavrsiti citav dan...

2 0

ANKETA: Sada kada je CG CoronaFree destinacija, da li očekujete DOBRU turističku sezonu?

Utorak, 26.05.2020 | 18:27

Crna Gora je nakon 68 dana, kada je zabilježen prvi slučaj postala CoronaFree destinacija. 

Letom Montenegro Airlinesa: U Beograd otputovalo još 116 crnogorskih studenata

Utorak, 26.05.2020 | 13:09

I jutros je 116 studenata, državljana Crne Gore, u organizaciji specijalnog koordinacionog štaba i Ministarstva prosvjete otputovalo sa Aerodroma Podgorica za Beograd letom Montenegro Airlinesa radi nastavka svojih studija.

NOVI DOM za porodicu Rašović čija kuća je izgorela u požaru u Zeti

Utorak, 26.05.2020 | 14:28

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predsjednica Opštine u okviru Glavnog grada- Golubovci Tanja Stajović, uručili su danas ključeve od kuće porodici Rašović iz Ljajkovića.

Katić osuđuje potez Vlade CG i poziva građane Srbije i BIH da dođu u Herceg Novi

Utorak, 26.05.2020 | 11:51

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić osuđuje odluku Vlade Crne Gore o selektivnom otvaranju granica, po kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako smatra, ova odluka je već napravila štetu, ne samo Herceg Novom, već i cijelom primorju.

"Svaki sokolić ide u VRTIĆ" - od danas počinje ELEKTRONSKI UPIS, procedura jednostavna

Utorak, 26.05.2020 | 12:44

„Danas je zvanično počeo i elektronski upis u vrtiće, a procedura je više nego jednostavna“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović. „Novitet je i da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta, kao i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu. Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece poredškolskim vaspitanjem“.

Na današnji dan prije 16 godina: Ubijen je vlasnik i glavni urednik “Dana” - Duško Jovanović

Srijeda, 27.05.2020 | 10:25

Crnogorski istražitelji ni nakon 16 godina nijesu otkrili ko je 27. maja 2004. u Podgorici ispalio smrtonosne hice u Duška Jovanovića.

Parača: Crnogorski putevi će spremno dočekati LJETNJU SEZONU

Srijeda, 27.05.2020 | 09:54

Crnogorski putevi će spremno dočekati ljetnju sezonu, kazao je direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

VIDEO: Bizaran pokušaj pljačke - Prijetio zaposlenom pištoljem držeći oružje STOPALIMA

Srijeda, 27.05.2020 | 09:14

Bizaran pokušaj pljačke dogodio se u zlatari u Brazilu.

Epidemiolog IJZCG: Drugi talas KORONAVIRUSA moguć u poznu jesen

Srijeda, 27.05.2020 | 09:07

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović kaže da bi drugi talas epidemije korona virusa mogao da se dogodi na jesen.

VIDEO: Za DVA mjeseca sagradila kuću za odmor - RAJ u sred ŠUME

Srijeda, 27.05.2020 | 09:04

Kristi je osoba koja živi u kamp kućici. Ona smatra da život u malim prostorima oslobađa ljude, iz razloga jer nismo ni svjesni koliko nas posjedovanje mnogo stvari opterećuje.

Pucnjava u centru Kijeva: Zviceru se bore za život, potraga za napadačima

Srijeda, 27.05.2020 | 08:26

Kotoranin Radoje Zvicer (37) koji, prema procjenama bezbjednosnih službi, slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana, teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u centru Kijeva, nešto poslije 18 sati.

Mihailo: SPC nije crkva crnogorskog naroda

Srijeda, 27.05.2020 | 07:22

Srpska pravoslavna crkva nije crkva crnogorskog naroda i države, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

Uhapšen osumnjičeni za skrnavljenje spomenika na Ravnom lazu

Srijeda, 27.05.2020 | 07:16

Crnogorska policija uhapsila je sinoć osamnaestogodišnjeg Podgoričanina L.V. zbog osnovane sumnje da je u noći između subote i nedjelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu i okupaciji Crne Gore, piše Pobjeda.

MA: Nenadana odluka Beograda, Srbija ostaje dio naših saobraćajnih planova

Utorak, 26.05.2020 | 22:32

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavijestio je kasno danas Montenegro Airlines da se suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, saopšteno je iz Montenegro Airlines-a.

Povećan broj letova: Air Srbija od 7. juna ponovo leti za Podgoricu i Tivat

Utorak, 26.05.2020 | 21:53

Air Srbija će zbog povećane potražnje, u periodu do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama do kojih u ovom trenutku leti, a kako javlja B92 letjeće do Njujorka, Amsterdama, Pariza, kao i do regionalnih destinacija, kao što su Ljubljana, Sarajevo, Banjaluka, Podgorica i Tivat.