Petak, 18.10.2019 | 20:49
IZVOR: Vijesti.me

Katnić: "Poručio sam Kneževiću da "bači bombu" kojom prijeti, jer će mu biti kasno..."

Katnić je kazao da, ukoliko to bude potrebno, Sinđelić iz Hrvatske može biti doveden da svjedoči, ali i da u daljem toku postupka može biti pročitan njegov svjedočki iskaz.
Foto: Youtube 

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić gost je večerašnje emisije "Živa istina" na Televiziji Crne Gore.

Katnić je kazao da vjeruje da će Saša Sinđelić preko svog advokata tražiti ponavljanje postupka u Hrvatskoj i tamo dokazati nevinost, ako je to tako.

Katnić je rekao da izručenje Sinđelića ne može biti smetnja za postupak u Crnoj Gori u kom je bio svjedok saradnik, ali i da vjeruje da će presuda biti potvrđena.

Kazao je da, ukoliko to bude potrebno, Sinđelić iz Hrvatske može biti doveden da svjedoči, ali i da u daljem toku postupka može biti pročitan njegov svjedočki iskaz.

Kazao je da se neće desiti da se produži rok za žalbe na presudu okrivljenima za pokušaj terorizma, iako su neki od branilaca to tražili. 

Katnić je kazao da se SDT neće žaliti na presudu u tom predmetu.

Rekao je da je sa računa firme Arona Šaviva uplaćen milion i po eura, i da je taj novac je korišćen za finansiranje parlamentarnih izbora 2016. godine.

Objasnio je da će, ukoliko Interpol prihvati raspisivanje međunarodne potjernice, Šaviv i još sedam osumnjičenih biti uhapšeni i izručeni Crnoj Gori.

"Zakonski okvir za borbu protiv hibridnog rata je nedostatan. Procedure postoje, koje predviđa ZKP, ali kao i (Predrag) Bošković vjerujem da nedostaje jedno krivično djelo...", rekao je Katnić.

On je kazao da nosioci hibridnog rata imaju apsolutnu slobodu u izboru procedura rata. Objasnio je da se to koristi i kroz formu koju primjenjuje Duško Knežević.

"Da vaša ekipa sa mojom ekipom igra deset minuta fudbal, kada bi jedni od nas uzeli da igraju rukama, a ne nogama, ta se utakmica ne bi mogla završiti", kazao je Katnić govoreći o tome da tužilaštvo poštuje pravila u postupcima, ali da advokati odbrane to ne čine.

"Sjetite se tužioca Boba Vukčevića, tada je počeo hibridni rat, ali mi to nismo prepoznali", dodao je on.

Kazao je i da se zbog sličnih stvari Veselin Vukčević nije kandidovao za vrhovnog državnog tužioca, govorio je i kako je "prošla" Ranka Čarapić, ali i da je pored svih napada Ivica Stanković izabran za vršioca dužnosti VDT-a.

Istakao je da je protiv kriminalne grupe koja vodi taj rat protiv tužilaštva podnijete već tri optužnice.

Katnić je rekao da će podnijeti ostavku ako se dokaže da je ijedan specijalni tužilac u bilo kom predmetu uzeo novac.

"Vujoševiću nikada niko nije predložio da bude svjedok saradnik"

Katnić je objasnio zbog čega snimci telefonskih razgovora nijesu dokaz na sudu i zašto se ne mogu koristiti.

"Postoji ozbiljna sumnja da su ti snimci autentični", rekao je Katnić.

Odgovorio je voditelju emisije Darku Šukoviću da na snimcima razgovora Kneževića i osumnjičenog sekretara VDT-a Nenada Vujoševića nema elementarnih početaka razgovora. "Ako uzima novac, i ako je to snimljeno, a nije nam pušteno."

"Kako izgleda (Vujošević)? U odijelo po vas dan, čuo sam da ga ne skida ni u Spužu", rekao je Katnić, komentarišući transkripte razgovora Kneževića i Vujoševića.

Katnić je objasnio da su Vujoševića procesuirali na osnovu dokaza, a ne snimaka.

Rekao je i da vjeruje da će Vujoševiću biti produžen pritvor.

"Mislim da se nalazimo pod ozbiljnim hibridnim ratom. Ovo se dešava van procedura. Mi djelujemo po procedurama, a ova kriminalna organizacija djeluje van procedura", istakao je Katnić.

Rekao je da nikome ko u tome učestvuje ne služi na čast medijska kampanja koja se, kako je ocijenio, vodi protiv tužilaštva, a staje na stranu kriminalne grupe.

Istakao je da vjeruje da neki to rade nesvjesno, a da će se oni koji to rade svjesno prepoznati.

"Vjerujem da je ovo iscjeliteljski čin za naš narod. Danas mora svaki državni službenik, kojem nije bilo jasno, vidjeti što je kriminalna organizacija. Moraju to vidjeti kroz slučaj viceguvernera kojeg je ova kriminalna oganizacija zloupotrijebila i usisala u taj sistem, kroz ovog sekretara kojeg su takođe usisali... I mnoge druge institucije da shvate da ne samo da će ostati bez posla i slobode, već i bez obraza", rekao je Katnić.

Katnić je rekao da ne može da kaže kakav je iskaz dao Vujošević, ali da sa posebnom pažnjom prati izjave koje daje njegov branilac.

"Vujoševiću nikada niko nije predložio da bude svjedok saradnik. Takvih predloga nije bilo", rekao je Katnić. 

Dodao je da su navodi o tome lažne vijesti i da SDT-u ne pada na pamet da mu to predloži, niti da to prihvati ako Vujošević ponudi.

Kazao je i da je advokat Borivoje Borović, prijetio njegovom zamjeniku, pokušavajući da mu zabrani da sasluša svjedoka saradnika.

Rekao je da je njegov advokat Danilo Mićović tražio da Vujošević dopuni izjavu.

Kazao je da je vijest da je "misteriozni advokat" posjećivao Vujoševića lažna.

Pokazao notes

"Postoji ozbiljna sumnja da je banka zadržavala kao tajnu obavještenje od SDT-a da novac iz Atlas i IBM banke nije zadržan, i klijentima govorila da se vodi postupak kako bi im uzimala novac, govoreći treba toliko da se da tužiocu", rekao je GST.

Pozvao je sve klijente Kneževićevih banaka da mu prijave ako im je neko rekao da je novac dat tužiocima.

Katnić je pokazao notes za koji tvrdi da je pronađen u pretresu Kneževićevih kuća.

Foto: RTCG screenshot

"To Duško Knežević ne tvrdi u proceduri, ohrabrivao sam ga da dođe, iznese odbranu... Postoji osnovana sumnja da su od ovih miliona, sa ovim logom Atlas banke, odnošen novac u Srbiju i Nikoziju", rekao je Katnić.

On je kazao da su podnijete tri optužnice, pokrenute još tri istrage protiv Kneževića.

Poručio je Kneževiću da "bači bombu" kojom prijeti, jer će mu biti kasno.

"Nema on ništa protiv Katnića. Nema niko", rekao je GST. "I danas je prozvao jednu osobu, svog prijatelja, kao i mnoge prijatelje..."

Katnić je kazao da je napravio takvo tužilaštvo, da će Knežević odgovarati i ako njega ne bude.

Rekao je da će istražiti i pominjanje Andrije Jovićevića i njegove odnose sa Kneževićem.

"Po definiciji, kriminalna organizacija ovakvog tipa ne može da funkcioniše ako nema veze sa politikom", rekao je Katnić govoreći o Kneževiću i Jovićeviću.

SDT će ispoštovati zahtjev parlamenta

Katnić je kazao da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, ako mu se ne skine imunitet. 

Kazao je da je Skupština mogla da prihvati zahtjev za Nebojšu Medojevića u cjelosti, odvojeno, ili da ga odbije, a da su oni uradili četvrto - tražili da dostave dva odvojena zahtjeva - za skidanje imuniteta zbog pokretanja krivičnog postupka i za skidanje imuniteta zbog eventualnog određivanja pritvora - i da će SDT to uraditi.

Katnić je gost emisije "Živa istina" na Televiziji Crne Gore.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Janko
18.10.2019 22:36

O tvom poštenju se Katniću sve zna. A što se kriminalne organizacije tiče, sve si u pravu. I kakvi crni video i audio snimci kao dokazi, to ne može...Neka nađu nekog narkomana ili kriminalca kao svjedoka i možda bude nekog suđenja...Katniću, bio si u pravu, neki ljudi treba samo luk da sade...

7 1

LAVIN GA SE PLAŠIO: Bio sam prestrašen od Pekovića, boksovao je kao zvijer, a DRES nijesam smio da mu tražim

Ponedjeljak, 18.11.2019 | 12:03

"Jednom sam u restoranu sedeo sa Damjanom Rudežom, a do našeg stola je sedo Peković. Nikada u životu svom nisam video da je neko naručio i pojeo toliko hrane, a bio je kao stena sačinjena od mišića, bez grama masnoće"  

Oduzeli im 8 pušaka: Uhapšeni osumnjičeni da su usmrtili medvjeda na Bioču

Ponedjeljak, 18.11.2019 | 15:31

Iz policije podsjećaju da su medvjedi zaštićena vrsta u Crnoj Gori.  

Veljko proslavio momačko veče: Vatromet ispred vile na Dedinju, VELIKO SLAVLJE do ranih jutarnjih sati

Ponedjeljak, 18.11.2019 | 14:06

Veljko Ražnatović, sin Svetlane Cece Ražnatović, organizovao je momačko veče nedjelju dana prije svadbe.

Stanković zatražio: PROVJERITI rad tužiteljke u Beranama povodom slučaja napada na Nikšićanku

Ponedjeljak, 18.11.2019 | 13:53

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, u čijoj se nadležnosti nalazi Osnovno državno tužilaštvo u Beranama, da provjeri postupanje tužiteljke Gorice Golubović u slučaju prebijanja Nikšićanke Jelene Krstić.

RUŽNA SLIKA: Podzemni prolaz kod podgoričke škole građani koriste kao JAVNI TOALET

Ponedjeljak, 18.11.2019 | 12:28

"Čistoća" d.o.o. svakodnevno angažuje zaposlene na čišćenju podzemnog prolaza koji od OŠ ‘Milorad Musa Burzan’ vodi do Gintaša.

Službenici POLICIJE vidjeli KRAĐU kioska: Nakon kraće POTJERE uhapšen POČINIOC!

Utorak, 19.11.2019 | 11:27

Dva policijska službenika Sektora granične policije spriječiili osumnjičenog u vršenju krivičnog djela.

Prvi put stao na SCENU prije 49 godina: Milan Lane Gutović dobiće NAGRADU za ŽIVOTNO DJELO!

Utorak, 19.11.2019 | 11:19

Glumac je imao prvi susret sa gledaocima u Jagodini već prve godine festivala, prije 49 godina, ulogom u legendarnoj predstavi „Buba u uhu“ Jugoslovensko dramskog pozorišta.

Vuksanović: "Nadležni da utvrde istinu o mom suprugu, ja je odlično ZNAM..."

Utorak, 19.11.2019 | 11:05

Ona je u intervjuu Radiju Crne Gore kazala da je usvajanje izbornih zakona složen posao. Podsjetila je da SDP nije podržao prolongiranje roka za rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Bivši trener Budućnosti vratio se u glavni grad: Govedarica novi TRENER OFK Titograda

Utorak, 19.11.2019 | 10:45

Bivši trener Budućnosti Zoran Govedarica novi je trener OFK Titograda.  

Ognjen Amidžić PRIZNAO: "Pijan sam vodio EMISIJU, konzumirao sam MARIHUANU dok sam studirao..."

Utorak, 19.11.2019 | 10:00

Ognjen je priznao da je tokom studija konzumirao marihuanu.

Razočaran u POLICIJU i SUDSTVO: "UBICA mog sina se slobodno kreće i živi u blizini Podgorice"

Utorak, 19.11.2019 | 09:17

Rožajac Emin Kalač godinama čeka da crnogorska policija privede pravdi Adisa Muratovića, pravosnažno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva njegovog tridesetsedmogodišnjeg sina Anesa Kalača, piše Dan. Kalač tvrdi da Muratović, koji je, kako tvrde nadležni organi, u bjekstvu, živi u okolini Podgorice.  

Potvrđena optužnica protiv Podgoričanina: Kolege držao na NIŠANU?

Utorak, 19.11.2019 | 08:35

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici od 21. oktobra ove godine protiv okrivljenog G.O. zbog izvršenja krivičnih djela razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, piše Dan.

FOTO: "Kola slomismo, ni taksi neće da uđe u ulicu": Mještani mjesecima čekaju na ASFALTIRANJE

Utorak, 19.11.2019 | 08:07

Već pola godine stanovnici podgoričkog naselja Stari aerodrom, čekaju da njihova ulice dobije asfalt.

Fali stručnjaka: TRI radiologa na oko 250.000 stanovnika u Podgorici

Utorak, 19.11.2019 | 07:44

Dom zdravlja Podgorica, koji sada zapošljava tri radiologa, ima potrebu za najmanje osam, odnosno do 10 stručnjaka iz ove oblasti, ali taj kadar je na nivou primarne zdravstvene zaštite deficitiran.

PROGNOZA: Tokom dana PROMJENLJIVO, večeras stiže JAČE NAOBLAČENJE

Utorak, 19.11.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za utorak 19. novembar.