Utorak, 22.10.2019 | 13:21
IZVOR: PR Centar

Crna Gora spremna da se odbrani od hibridnog rata

Crna Gora je, zahvaljući uvezanosti sistema i kvalitetnoj koordinaciji u dijeljenju informacija, spremna da se odbrani od hibridnog rata, koji teži narušavanju demokratskog sistema i zbunjivanju građana.
Foto: PR Centar

To je saopšteno na konferenciji „DFC 365“, koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore povodom predstavljanja publikacije o borbi protiv dezinformisanja i lažnih vijesti.

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, naveo je da je Digitalni forenzički centar (DFC) osnovan prije godinu kao odgovor na prijetnje narušavanja demokratskog sistema.

„Godina pred nama je izborna godina, ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavom regionu. Svi koji pokušavaju da podriju demokratiju, ne samo u Crnoj Gori, već i svim državama Zapadnog Balkana, koje teže da postanu dio Zapada, neće sjedjeti skrštenih ruku. Uradiće sve što je neophodno da naruše izborne procese i da se u njih umiješaju kako bi nametnuli svoju volju, svrgli sa vlasti demokratski izabrane vlade ili lidere i doveli na vlast one koji njima odgovaraju“, kazao je Kentera.

On je naveo da je Rusija prepoznata kao „neko ko želi da nametne svoju volju i da uradi sve kako bi takve retrogradne snage dovela na vlast u Crnoj Gori, ali i u svim državama Zapadnog Balkana i šire“.

Kentera je ocijenio da se snaga jednog sistema mjeri snagom rezistentnosti na napad.

„Vjerujem da smo danas spremniji na ovakve napade nego što smo bili 2016. godine i siguran sam da će se neke stvari odvijati mnogo bolje zbog uvezanosti sistema. Danas postoji kvalitetna koordinacija u dijeljenju informacija unutar sistema“, istakao je Kentera.

On je pojasnio da je neophodno uvezati civilni sektor, privredna društva, kao i sve aktere koji žele da Crna Gora bude stabilna, demokratska država i dio Evropske unije.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, naveo je da je prostor Crne Gore i Balkana podložan uticaju dezinformisanja.

„Ovaj prostor je itekako podložan uticaju netačnog i zlonamjernog izvještavanja zbog toga što se četiri države u regionu služe istim jezikom. Uopšte ne morate doći  u neku državu kako bi je zasuli sijasetom negativnih i netačnih informacija, već to možete da radite sa distance“, pojasnio je Bošković.

On je poručio da je neophodno ukazati crnogorskoj javnosti na zloupotrebe koje se koriste u medijskom prostoru kada je u pitanju lažno informisanje od strane, kako je naveo, velikog broja automatizovanih medija i pojedinaca.

Predstavnik DFC-a, Milan Jovanović, kazao je da cilj tog Centra nije identifikovanje lažnih informacija, već podizanje svijest među građanima o potencijalnim prijetnjama.

„U Crnoj Gori osnovali smo DFC zbog toga što je Crna Gora bila meta aktivne ruske propagande i dezinformacija. To je bila kampanja zbog koje smo osjetili potrebu da podignemo stepen medijske i digitalne pismenosti, ne samo ovdje, već i šire“, pojasnio je Jovanović.

On je naveo da je „stub rada DFC-a bila saradnja sa crnogorskim ministartsvima i organima, SAD-om, Velikom Britanijom i Baltičkim državama.

Govoreći o analiziranim informacijama, Jovanović je kazao da su cilj dezinformacija bili NATO i crnogorska vojska.

„Postojale su kampanje protiv crnogorske vojske, u kojima se navodilo da će Crna Gora, ulaskom u NATO, ostati bez suverenosti. Otvoreno kažem da sve to dolazi iz Rusije i da to ima veze sa njihovom političkom agendom“, rekao je Jovanović.

On je saopštio da je DFC sproveo monitoring medija o sadržaju „Sputnika Srbija“ za tekuću godinu.

„Teme su bile šest država Zapadnog Balkana, EU i NATO. Cilj projekta monitoringa bio je da otkrijemo glavne narative ovog medija. Govorimo istim jezikom, samim tim je daleko veći uticaj tog medija i ovdje u Crnoj Gori. NATO-ov centar obaviće cijelo istraživanje do kraja godine“, pojasnio je Jovanović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ocijenila je da je u toku nova svjetska era u kojoj se, kako je navela, vode tajni ratovi.

„To su ratovi riječi i mi smo u takvoj vrsti rata. Pitanje je ko je u svemu tome uključen, ko su zlonamjerni strani uticaji. Mislim da je DFC uradio jako bitnu stvar, istražujući informacije i dolazeći do saznanja na koji način se tajni sadržaj plasira. SAD su posvećane naporima da zlonamjerne pokušaje spriječe“, istakla je Rajzing Rajnke.

Za razliku od SAD-a, Rusija ima, kako je ocijenila, drugačiji pristup regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori.

„Procjenjujemo da Rusija pokušava da zbuni i javnost učini nesigurnom u smislu toga šta se događa. Time usporava napredak, naročito napredak koji vodi evropskim integracijama. To je bilo vrlo očigledno prije pristupanja Crne Gore NATO savezu, kao i prije izbora 2016. godine“, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD pokušava da podrži Crnu Goru i da joj, kako je rekla, na taj način bude prijatelj, kao i regionu, Zapadnoj Evropi i svijetu.

„Pokušavamo da podržimo Crnu Goru u njenim naporima, da izgradi demokratske insistucije. Takođe nastojimo da kažemo crnogorskim liderima istinu, iako su možda nekad neprijatne istine o korupciji, vladavini prava, čak i medijima. Prijatelji vam uvijek saopštavaju istinu, čak i ukoliko je to teška istina“, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD „gaji potrebu da pomogne Crnoj Gori u izgradnji profesionalnih medija i većem stepenu medijske pismenosti.

Predsjednik udruženja građana „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovone, Darko Brkan, pojasnio je da je teško odvojiti rad na dezinformacijama i lažnim vijestima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

„To je jedno govorno područje, jedno medijsko tržište koje zajedno funkcioniše. Svaka tema i narativ koja je DFC obrađivao, mi smo imali u svojim analizama“, naveo je Brkan.

On je ocijenio da je teško proniknuti u suštinu problema tog fenomena bez regionalne saradnje i sagledavanja narativa cijelog jezičkog područja.

„Problem izvora i nastanka lažnih vijesti je vrlo kompleksan i složen i treba ga posmatrati iz više aspekata. Mi to uglavnom dijelimo na dva glavna motiva, odnosno na one koji proizvode dezinformacije zbog monetizacije same medijske objave. To su uglavnom anonimni portali, čiji je cilj da pojedinci ostvare profit, a sa druge strane su mediji koji imaju određene interese“, pojasnio je Brkan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Za Tamaru iz Berana NEMA GRANICA: Ima samo 28 godine, a obišla je preko 50 ZEMALJA SVIJETA!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 20:08

Surfovala po pustinjama Dubaija, posjetila Kuala Lumpur, vidjela četiri od sedam svjetskih čuda. Ovo je priča o Beranki Tamari Stojanović, koja je sa samo 28 godina obišla preko 50 zemalja svijeta i kao takva postala najmlađa djevojka u Crnoj Gori kojoj je to pošlo za rukom!

U NP Skadarsko jezero spriječen nezakonit izlov ribe: Pet lica procesuirano nadležnim organima!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 17:16

U toku redovnih kontrola na suzbijanju protiv-pravnih aktivnosti i nezakonitog izlova ribe, Služba zaštite NP Skadarsko jezero je u protekla 4 dana sačinila 3 Zapisnika o izvršenim kontrolama, a pet lica su procesuirana nadležnim organima na dalje postupanje.

U Herceg Novom uhapšen Čeh po međunarodnoj potjernici: Osuđen na 12 godina ZATVORA!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 16:28

Alen Kubu (51) državljanin Češke uhapšen je danas u Herceg Novom po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Prag, saopšteno je iz Uprave policije.  

Voda se povukla oko 80 cm, ugroženima dostavili hranu: Situacija na ugroženim područjima STABILNA!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 16:18

U odnosu na juče, voda u Broćancu se povukla za oko 80 cm, a situacija na svim poplavama ugroženim područjima je potpuno stabilna, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.  

Mogućnosti koje ALIJANSA nudi: Crnogorskim studentima otvorena vrata ZA POSAO u NATO

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 15:18

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov sastao se u Briselu sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za ljudske resurse, Patrikom Bilo-Duranom (Patrice Billaud-Durand) i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara za žene, mir i bezbjednost, Kler Hatčinson (Clare Hutchinson).

SMRŠAJTE pet kilograma za nedjelju dana i OJAČAJTE IMUNITET: Dijeta sa puno vitamina C

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 10:39

Jelovnik koji uključuje velike količine vitamina C, namijenjen je gojaznima i osobama koje imaju problema sa probavom. Na ovaj način, kilogrami se gube, varenje se poboljšava, dok se istovremeno jača imunitet.

SMRTONOSNO oboljenje - u Kolašinu otkrivena rijetka bolest: LAJŠMANIOZA

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 07:39

Parazitsko oboljenje lajšmanioza, koju prenose komarci, u prethodnom periodu pojavilo se i u Kolašinu. Ovo oboljenje je smrtonosno za pse, koje je neophodno uspavati kada se otkrije ova bolest, a rizične grupe kod ljudi su djeca i osobe sa lošim imunitetom, pišu Dnevne novine.

Svijet je izgubio jedan VANSERIJSKI TALENAT Sa tugom u glasu direktor Matematičke gimnazije govori o MIHAJLU

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 08:45

Svijet je izgubio jedan vanserijski talenat. Već sam mogao da ga vidim sa Nobelovom nagradom u rukama. Uvijek sa osmijehom na licu, bio je potpuno uvjeren da će pobijediti bolest. Polagao je ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao, kao da mu nije ništa. Ima nešto u tome da najbolji često odlaze prerano.

Saobraćajna nezgoda u Podgorici! Povrijeđena žena

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 11:30

Starija ženska osoba povrijeđena je u udesu koji se jutros oko 11 časova dogodio u centru Podgorice, u ulici Marka Miljanova.

UDALA se ćerka Deja Savićevića: Tamara izgovorila sudbonosno DA fudbaleru

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 09:52

Ćerka predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore Deja Savićevića, Tamara, udala se u Petrovcu za fudbalera Aleksandra Kapisodu.

NASA upozorava: Asteroid VEĆI od Ajfelove KULE proći će pored ZEMLJE za manje od 2 nedjelje

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 21:56

Nebesko tijelo, otkriveno 2006. godine, opisano je kao „potencijalno opasno“ zbog blizine našoj planeti.  

Da li i vi potrošite sve što ZARADITE? Evo kako to da promijenite i IZBJEGNETE STRES!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 21:52

Postoji zakonomjernost po kojoj što ljudi više zarađuju, rastu i troškovi, upadaju u dugove i žive pod stresom. Da bi se to izbjeglo, moraju da se odupru nagonu za trošenjem i da ostanu finansijski nezavisni.

ALKO-TESTOVIMA se ne može vjerovati: Evo gdje u svijetu može doći do njihovog UKIDANJA

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 21:40

Američke sudije sve više sumnjaju u rezultate policijskih uređaja za alko-test koji vozače mogu poslati u zatvor.

Cicipas pobjeđivao svakog igrača iz "velike trojke": A evo ko mu je NAJTEŽI PROTIVNIK!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 21:09

Grčki teniser Stefanos Cicipas je na konferenciji za novinare iznio svoje utiske nakon pobjede nad Danilom Medvedevim u prvom kolu Završnog Mastersa.

VIDEO: Tinejdžerka u ČUDU: Ne zna da koristi imenik, a kada je vidjela KUĆNI TELEFON, tek se ZBUNILA

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 19:42

Ono što je djevojka (17) morala uraditi u poznatom TV-showu Ellen DeGeneres u Kaliforniji trebalo je biti sasvim jednostavno.

Period od 11. do 20. novembra donosi USPJEH: Ove horoskopske znake čeka SREĆA

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 19:14

Period od 11. do 20. novembra obećava uspjeh i sreću. U toku ove dvije nedjelje ćete osjetiti nalet pozitivne energije i motivacije, pa vam ništa neće biti mrsko da uradite. Ako ste riješili da započnete neko novo poglavlje u životu sada je pravi trenutak, jer su zvijezde na vašoj strani.

"Trend među penzionerima zabrinjavajuć": U svojoj 90. godini HOSPITALIZOVAN zbog KOKAINA!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 18:44

Penzioner je u svojoj 90. godini hospitalizovan zbog paničnog napada prouzrokovanog korišćenjem kokaina, pišu engleski mediji.

Nakon utakmice na kojoj je zamijenjen, Ronaldo na METI NAVIJAČA: A evo šta je on PORUČIO!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 18:35

Kristijano Ronaldo je u 55. minutu zamijenjen na meču sa Milanom i ta Sarijeva odluka nije mu se baš dopala.

FOTO: Ceca NE ŠTEDI na poklonima: Evo čime je sada pjevačica obradovala buduću SNAJKU Bogdanu!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 18:27

Svetlana Ceca Ražnatović nije nikada štedjela kada su u pitanju pokloni snajki, Bogdani Rodić. 

VIDEO: "Plašila se boemskog života glumaca.." Evo kako je govorio Nebojša Glogovac o majci!

Ponedjeljak, 11.11.2019 | 18:02

Danas je sahranjena majka Nebojše Glogovca, Milena Glogovac.