Petak, 01.11.2019 | 12:02
IZVOR: Kolektiv.me

„Zeleno poslovanje“ Crnogorskog Telekoma: Za deset godina smanjili emisiju ugljen-dioksida za 30 odsto

Zaštita životne sredine, održivo poslovanje i „zelena ekonomija“ danas su prioriteti svake moderne i uspješne kompanije u Evropi i svijetu.
Foto: Telekom

Primjenjujući rješenja koja donose rezultate dok istovremeno smanjuju rizike po životnu sredinu, Crnogorski Telekom je za deset godina uspio da smanji emisiju ugljen-dioksida (CO2) za preko 30%, čime je premašio očekivanja Dojče Telekom Grupe, i doprinio ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 27 – Zaštita životne sredine, u pregovorima Crne Gore i Evropske Unije.

Sektor tehnike u Telekomu intenzivno radi na ispunjavanju očekivanja zasnovanih na Pariskom sporazumu iz 2015. godine, a značajan korak napravljen je upotrebom savremenog Free Cooling sistema za klimatizaciju, koji smanjuje emisiju štetnih gasova i potrošnju električne energije. Sa instaliranjem Free Cooling sistema koji koristi spoljašnji vazduh za hlađenje tehničkih prostorija Telekom je počeo prošle godine. Do kraja projekta biće pokriveno preko 200 lokacija.

„Free Cooling (Flexbox 900) praktično eliminiše upotrebu štetnih gasova i rashladnih fluida poput freona. Uređaj se sastoji od kontrolera i ventilatora koji ubacuje spoljašnji vazduh i tako hladi prostor koji se može zagrijati i do tačke topljenja plastike. Ukoliko je temperatura spolja veća od zadane, kontroler zaustavlja ventilator i koristi postojeću klimatizaciju u objektu, najčešće standardnu klimu koja se koristi u domaćinstvima. Za dvije godine, koliko je aktuelan projekat u Telekomu primijetili smo da na dosta lokacija na višoj nadmorskoj visini i na sjeveru zemlje nema potrebe za klima uređajima, hlađenje uspješno obavlja ovaj sistem. Takođe, Free Cooling troši 0.2kW dok klime koje koristimo u prosjeku troše od 1.2 do 2.3 kW na sat“, objašnjava Matija Milačić, specijalista za upravljanje transformacijom u Telekomu.

Foto: Telekom

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine ističu da je Agencija kao nadležan organ za sprovođenje kako nacionalnih tako i međunarodnih propisa koji regulišu ovu oblast, prepoznala ove Telekomove aktivnosti kao veoma značajne sa aspekta zaštite životne sredine, sa naglaskom na zaštitu ozonskog omotača.

„Poznato je da se smanjenjem potrošnje ili isključivanjem iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač i supstanci koje su gasovi sa efektom staklene bašte, kao i proizvoda i opreme koja sadrži ove supstance daje doprinos u očuvanju ozonskog omotač i ublažavanju klimatskih promjena. Pored navedenog važno je ukazati i na značaj energetske efikasnosti ovakve opreme. Uzimajući u obzir činjenicu da je uticaj na globalno zagrijavanje, od indirektnih emisija GHG gasova koje nastaju iz potrošene električne energije, a koja se koristi za rad opreme za hlađenje i klimatizaciju, mnogo veći od direktnih, koje nastaju npr. od curenja rashadnog fluida, to je važno da se prilikom odabira novih tehnologija vodi računa da nove tehnologije koriste kako rashladne fluide sa nižim GWP faktorom, tako i da imaju veću energetsku efikasnost.“ – izjavio je Nikola Medenica, direktor Agencije.

Iz Agencije su takođe ukazali da aktivnosti održavanja, popravke i isključivanja iz upotrebe proizvoda i opreme koja sadrži supstance koje oštećuju ozonski omotač i supstance koje su gasovi sa efektom staklene bašte, mogu vršiti samo pravna lica i preduzetnici koji imaju dozvolu za ovu vrstu djelatnosti, izdatu od strane Agencije.

U Telekomu napominju da trenutno rade na tome da Free Cooling ponude svim kompanijama u Crnoj Gori, kako bi zajedno promovisali ekološki odgovorno poslovanje.

„Osim što se korišćenjem Free Coolinga povećava energetska efikasnost objekata, postižu značajne uštede i promoviše odgovorno poslovanje, ovaj sistem kao najmodernije rješenje po pitanju klimatizacije za male objekte nudi i niz drugih mogućnosti. Tako se kontroleru može pristupiti i iz kancelarije, što olakšava timu za klimatizaciju rad i smanjuje vrijeme za odziv u slučaju problema. Sastavni dio kontrolera su i alarmi vezani za sami uređaj pa se može udaljeno vidjeti zaprljanost filtera, promjena napona, funkcionalnost senzora toplote i ventilatora samog uređaja... Takođe postoji mogućnost povezati tri alarma po želji, poput alarma za provale, dojavu dima, ulaska u objekat...Zbog svega toga želimo da crnogorskim  kompanijama i institucijama ponudimo da do ovog sistema dođu uz našu pomoć, nudeći im istovremeno instalaciju i garanciju na rad sistema“, kazao je Radoš Banović, rukovodilac prodaje za velika preduzeća i državne institucije u Telekomu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Italija će angažovati 60 HILJADA volontera da kontrolišu poštovanje socijalne distance

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 19:09

Italija planira angažovati 60.000 volontera koji će na ulicama nadzirati i upozoravati ljude na poštovanje socijalne distance tokom druge faze otvaranja države koja podrazumijeva ukidanje karantina i popuštanje restriktivnih mjera.

"Najgore je iza nas": Španija 1. jula ukida karantin za STRANE TURISTE

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 19:00

"Vlada će ukinuti karantinza strane turiste 1. jula", saopštio je socijalistički premijer Pedro Sančez nakon sastanka vlade posvećenog turizmu, stubu španske ekonomije.  

Bivši selektor CG: Trebalo je da ŠAMPION ABA lige ode u Evroligu

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 18:33

Prvi crnogorski košarkaški selektor Duško Vujošević nije iznenađen odlukom o prekidu Evrolige.    

Marković: "Sa litijama neka nas ne plaši niko"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 18:03

Premijer Duško Marković najavio je nastavak pregovora sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti "čim se steknu uslovi".

"Bez milosti prema onima koji atakuju na Crnu Goru"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 17:52

Premijer Duško Marković je rekao da je tražio angažovanje svih kapaciteta da se istraži slučaj rušenja spomenika na Ravnom lazu.

VIDEO: Obrijao se prvi put nakon 10 godina i šokirao ženu koja ga nikada nije vidjela BEZ BRADE

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 17:21

Dok  su se mnogi u karantinu pomalo zapustili, profesionalni model i ambasador proizvoda za njegu brade Carlos Costa napravio je upravo suprotno - obrijao je bradu prvi put nakon 10 godina.

Koronavirus u Srbiji: Još jedna žrtva i 34 NOVA slučaja

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 16:36

Jedna osoba je preminula od virusa korona, a od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 2.488 osoba od kojih je 34 pozitivno.

Crnogorska: "U Crnoj Gori revizionizam nećemo dozvoliti"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 16:07

Crnogorska osuđuje skrnavljenje spomenika posvećenog trinaestojulskim ustanicima. 13.jul je sveti dan u kalendaru istorije Crne Gore.

CEDIS: Zbog radova na mreži u SRIJEDU isključenja STRUJE

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 15:39

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 27. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Tokom koronavirusa: 11 svjetskih destinacija koje su se NAJVIŠE promijenile

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 15:19

Do prije pandemije korona virusa ove svjetske destinacije borile su se sa prekomjernim brojem turista.