Petak, 01.11.2019 | 15:20
IZVOR: Cdm

Kršenje ZAKONA: 41 javni funkcioner podnio OSTAVKU, dva razriješena!

U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, od početka ove godine Agencija za sprječavanje korupcije je dala 101 Mišljenje i donijela 48 Odluka, od kojih su u 28 utvrđena kršenja zakona, nakon čega je 41 javni funkcioner podnio ostavku na javnu funkciju, dok su dva funkcionera razriješena, saopšteno je iz ASK-a, čiji savjet je na današnjoj sjednici razmatrao drugi i treći kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada Agencije za 2019. godinu.
Foto: Cdm

Kako ističu u ASK-u, na sjednici je konstatovano da je Agencija u izvještajnom periodu nastavila sa sprovođenjem aktivnosti predviđenih Planom rada ASK, te da je postigla konkretne i mjerljive rezultate, uz obavezu preduzimanja aktivnosti usmjerenih ka daljem unapređenju rada u svim oblastima.

“U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u drugom i trećem kvartalu dala 62 Mišljenja i donijela 31 Odluku, od kojih je u 18 utvrđeno kršenje zakona. Na osnovu Mišljenja i Odluka Agencije, 24 javna funkcionera su podnijela ostavke sa javne funkcije”, navode u ASK-u.

/// Pavle Radulović podnio OSTAVKU///

Takođe, u drugom i trećem kvartalu Agenciji je dostavljeno 2.248 Izvještaja o prihodima i imovini, a od početka godine ukupno 7.670 Izvještaja po različitim osnovima podnošenja.

“Svi izvještaji su administrativno-tehnički provjereni, nakon čega su objavljeni na internet stranici Agencije. Prema Godišnjem planu provjere za 2019, u drugom kvartalu počela je provjera tačnosti i potpunosti Izvještaja po osnovu slučajnog uzorka, koja će trajati do kraja godine. Na kraju trećeg kvartala u obradi je bilo ukupno 440 izvještaja, a do kraja godine će se izvršiti provjera 839 izvještaja o prihodima i imovini”, naglasili su u Agenciji.

Zbog dodjele stanova i kredita prekršajni postupci protiv dva funkcionera

U trećem kvartalu su, dodaju, provjereni i podaci u vezi sa dodijeljenim stanovima ili kreditima za rješavanje stambenih potreba za 96 javnih funkcionera.

“Agencija je s tim u vezi pokrenula prekršajne postupke protiv dva javna funkcionera – nosioca pravosudne funkcije i direktora javne zdravstvene ustanove. Navedeni postupci su u toku”, ističu u ASK-u.

U drugom i trećem kvartalu podnijete su ukupno 52 prijave zviždača, a Agencija je pokrenula dva postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja, zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa.

 “U navedenom periodu, pred Agencijom vođen je ukupno 81 postupak po prijavama zviždača i po službenoj dužnosti, uključujući postupke započete u prethodnom periodu. Okončano je 26 postupaka, od čega je u pet slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. S tim u vezi, dato je 14 preporuka zakonskim obveznicima, od kojih je 12 realizovano”, precizirali su u ASK-u.

Tokom izvještajnog perioda, nije bilo podnijetih zahtjeva za zaštitu zviždača, a jedan postupak po ranijem zahtjevu je u toku.

“Od početka 2019. godine podnijeto je ukupno 75 prijava zviždača, a ASK je pokrenula tri postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja. Okončano je 39 postupaka, uključujući i one pokrenute u prethodnom periodu, od čega je u 7 slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. Od početka godine podnijet je jedan zahtjev za zaštitu zviždača. Postupak je u toku”, dodaju u Agenciji.

Kako navode, u drugom i trećem kvartalu 2019. Agenciji je dostavljeno devet izvještaja političkih subjekata i organa vlasti o redovnom radu i u toku izborne kampanje, dok je od početka godine dostavljeno ukupno 278 takvih izvještaja i svi su kontrolisani.

“Takođe, u drugom kvartalu izvršena je 21 kontrola poštovanja zabrana i ograničenja propisanih zakonom, dok je od početka 2019. izvršena 41 kontrola”, naglasili su.

Okončano 269 prekršajnih postupaka, izrečeno 72.440 eura novčanih kazni

Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti Agencija je u II i III kvartalu podnijela 256 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

“Od početka godine Agencija je sudovima za prekršaje podnijela 299 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Okončano je ukupno 269 postupaka (uključujući i one po zahtjevima iz prethodnih godina), od čega su u 87,4 odsto izrečene sankcije. Iznos novčanih kazni je 72.440 eura”, kazali su u ASK-u.

Takođe, Agencija je u drugom i trećem kvartalu izdala 13, a od početka godine 19 prekršajnih naloga.

“U izvještajnom periodu realizovano je 12 naloga (pet iz ove i sedam iz prethodne godine) u iznosu od 15.808 eura”, ističu u ASK-u.

U izvještajnom periodu, dva organa vlasti su prvi put usvojila i Agenciji dostavila plan integriteta i odredila menadžera integriteta.

“Od početka rada Agencije 98 odsto organa vlasti je usvojilo Plan integriteta i odredilo menadžera integriteta. U izvještajnom periodu, Agenciji je dostavljeno 655 izvještaja o sprovođenju plana integriteta u 2018. godini, tj. 663 izvještaja od početka godine”, zaključuju u ASK-u.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ime
01.11.2019 22:22

Imena gospodo , imena

0 0

Provjera postupanja policije u slučaju kamenovanja voza: Poziv građanima za saradnju

Petak, 22.11.2019 | 18:20

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu svog člana Dražena Cerovića, uzeo je u rad provjeru postupanja policije u slučaju kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju, uz podsjećanje da se pitanjem kamenovanja motornih vozila u pokretu u saobraćaju bavio i u skorijem periodu.

Nesreća u Torontu: Poginuo bivši košarkaš Partizana!

Petak, 22.11.2019 | 18:04

Bivši košarkaš Partizana Milt Palasio poginuo je nakon što ga je udario automobil u Torontu.

Srbija nije uspjela da se plasira u POLUFINALE: Troicki plakao nakon PORAZA!

Petak, 22.11.2019 | 17:57

Srbija nije uspjela da se plasira u polufinale Dejvis kupa, što je Viktor Troicki naročito teško podnio.

Podizanje SVIJESTI: Nekadašnja smetlišta pored Lima postaju mjesta za uživanje

Petak, 22.11.2019 | 17:35

Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje sa projektnim partnerima Opštinom Priboj, JKP Usluga i NVO Euromost privodi kraju projekat pod nazivom "Rehabilitacija ilegalnih odlagališta otpada na rijeci Lim i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti".

Zbog radova na mreži: Bez struje u NEDJELJU, PONEDJELJAK i UTORAK više crnogorskih gradova!

Petak, 22.11.2019 | 17:15

Zbog planiranih radova na mreži,  u nedelju 24. novembra,  bez napajanja električnom energijom će ostati nekoliko crnogorskih gradova.

VIDEO: Saobraćajna nezgoda u Podgorici: Automobil UNIŠTEN nakon što je bager pao na njega

Petak, 22.11.2019 | 16:47

U udesu koji se danas dogodio na putu Podgorica-Bar, u blizini Aluminijskog kombinata, nije bilo povrijeđenih, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

Srbija bez polufinala Dejvis Kupa: Tandem PORAŽEN od Rusije!

Petak, 22.11.2019 | 16:32

Pobjedu je odlučio meč dublova u kome je srpski tandem poražen.

Dva lica LIŠENA SLOBODE u Beranama: Stvorili kriminalnu organizaciju, pokušali TEŠKO ubistvo!

Petak, 22.11.2019 | 15:49

Po donošenju rješenja o određivanju pritvora od strane Višeg suda u Podgorici nakon prvostepene presude, policija u Beranama je lišila slobode D.D. (27) radi izdržavanja kazne zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnog djelo teško ubistvo u pokušaju i krivičnog djelog nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Siniša Mihajlović otpušten iz BOLNICE: Evo kakvo je njegovo zdrastveno stanje nakon transplatacije!

Petak, 22.11.2019 | 15:41

Srpski fudbalski trener Siniša Mihajlović otpušten je iz bolnice i njegovo zdravstveno stanje je "zadovoljavajuće", saopštila je Bolonja.

Udes na putu Cetinje - Podgorica: Saobraćaj u PREKIDU!

Petak, 22.11.2019 | 15:25

Saobraćajna nesreća u na magistralnom putu Cetinje - Podgorica.