Utorak, 05.11.2019 | 08:57
IZVOR: Vijesti.me

Inicijativa naišla na PRIHVATANJE: Vlada spremna da ne dijeli drugima stanove i kredite

Vlada je u načelu prihvatila preporuku Savjeta Agencije za  sprečavanje korupcije da se krene u mijenjanje politike dodjele stanova i  stambenih kredita pod povoljnim uslovima.
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović kazao je da je njihova inicijativa naišla na prihvatanje Vlade.

“Čini  mi se da se svi zajedno krećemo u pravom smjeru ka rješavanju određenih  problema koji su bili u fokusu kako domaće, tako, čini mi se, i  inostrane javnosti i koji mogu predstavljati prepreku u pitanjima koja  se odnose na borbu protiv korupcije u dijelu poglavlja 23”, kazao je  Radulović za “Vijesti”.

Radulović je dodao da ostaje da se na nivou potpredsjednika Vlade Zorana Pažina dogovore detalji kako će ova inicijativa biti sprovedena.

Savjet  Agencije na trećoj sjednici, koja je održana krajem septembra, inicirao  je da se izvrši preispitivanje svih pravnih akata kako bi se  obezbijedilo da se postupak rješavanja stambenih potreba vrši u okviru  svake grane vlasti zasebno, bez međusobnih uticaja.

“U cilju  otklanjanja sumnje u postojanje eventualnog sukoba interesa, a  prevashodno zbog obezbjeđivanja nezavisnosti u radu institucija i  nosilaca javnih funkcija, te zaštite ustavnosti i zakonitosti, kao i  principa odvojenosti podjele izvršne, zakonodavne i sudske vlasti”,  navodi se u zaključcima sa ove sjednice Savjeta Agencije.

Po nalogu premijera Duška Markovića,  Vladina Komisija za stambena pitanja objelodanila je sredinom avgusta  spisak stotinak osoba koje su tokom njegovog mandata dobile stanove ili  stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Među onima koji su i čelnici ključnih institucija u oblasti vladavine prava - predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, specijalni tužioci Lidija Vukčević i Saša Čađenović, ali i sam direktor Agencije za sprečavaje korupcije Sreten Radonjić.

Na ovaj način pomognuti su i poslanici Demokratske partije socijalista Halil Duković, Nada Drobnjak, Sanja Pavićević i Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Savjet  je na istoj, trećoj sjednici zauzeo stav da se buduće aktivnosti u ovoj  oblasti moraju zasnivati na veoma precizno definisanim pravilima,  kriterijumima i postupcima, koji će otkloniti sve eventualne rezerve  javnosti i zainteresovanih struktura prema rezultatima ovog procesa.

Ovo  tijelo predlaže i formiranje zajedničke Radne grupe za izmjenu  zakonodavnog okvira za dodjelu svih vidova materijalnih davanja.  Inicijalni predlog za sastav ove Radne grupe bi obuhvatio predstavnike  Vlade (ministarstava pravde, javne uprave i finansija), Skupštine,  Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Agencije, Državne revizorske  institucije i Zajednice opština.

Radna grupa, navodi se u zapisniku  sa treće sjednice, trebalo bi da bude formirana u što kraćem roku i da u  roku od šest mjeseci nakon formiranja ponudi na uvid detaljne izmjene  zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu pomenutu oblast.

U cilju  definisanja polaznih osnova za rad pomenute Radne grupe, Savjet  Agencije je zadužio Agenciju da u najkraćem roku pripremi i dostavi  mišljenja o procjeni podložnosti na rizike od korupcije u odnosu na  Vladinu Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba  funkcionera, Zakon o održavanju stambenih zgrada i Zakon o stanovanju i  druge propise koji regulišu navedenu materiju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brnabić: U Srbiji neće biti NASILNOG prevrata i anarhije

Srijeda, 08.07.2020 | 21:47

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su ovo do sada najnasilniji protesti, ali da nasilnog prevrata u Srbiji i anarhije neće biti.

VIDEO: Kućica za lutke, sirene…: Dior predstavio NOVU KOLEKCIJU na vrlo neobičan način

Srijeda, 08.07.2020 | 21:15

Digitalna Nedelje mode u Parizu je počela vrlo egzotično...

Uhapšene državljanke Srbije- osumnjičene za nepostupanje po zdravstvenim propisima

Srijeda, 08.07.2020 | 20:47

Postupajući po operativnim informacijama policija je u Kolašinu kontrolisala putničko motorno vozilo kojim je upravljao A.V. iz Podgorice, saopšteno je iz Uprave policije.

Misli da se cijeli svijet vrti oko njega: Ovo je NAJAROGANTNIJI horoskopski znak

Srijeda, 08.07.2020 | 20:34

Rade samo onako kako njima odgovara, a skloni su i dramatičnim ispadima...

VIDEO: NAPADNUT Sergej Trifunović tokom protesta

Srijeda, 08.07.2020 | 19:52

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović napadnut je danas na protestu kod Doma Narodne skupštine.

NKT: Zajednički do smjernica za održavanje IZBORA

Srijeda, 08.07.2020 | 19:39

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom saglasili su se na današnjem sastanku da udruže napore u pronalaženju odgovora na sve izazove koje donosi izborni proces u situaciji proširene infekcije koronavirusom.

Čeka se samo POTVRDA kluba: Vlado Šćepanović NOVI trener Partizana

Srijeda, 08.07.2020 | 19:10

Saradnja na dvije godine...

VIDEO: U Beogradu opet PROTESTI povodom uvođenja policijskog časa

Srijeda, 08.07.2020 | 19:04

Na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je protest građana, a u isto vrijeme grupa ljudi se okupila i ispred Predsjedništva Srbije.

Popularna KARDAŠIJANKA poslije 13 godina napustila porodični rijaliti: "To je postalo toksično..."

Srijeda, 08.07.2020 | 18:52

Najstarija sestra klana Kardašijan-Džener, Kortni, u novom broju magazina “Vog” otkrila je zašto je odlučila da napusti porodični posao koji je svima donio milione dolara.

VIDEO: Ima ogromno SRCE: Čovjek u džipu dao sve pare da OSLOBODI ptice iz kaveza

Srijeda, 08.07.2020 | 18:17

Stao je da kupi ptice iz kaveza, samo da bi ih pustio...