Srijeda, 06.11.2019 | 08:05
IZVOR: Dnevne novine

PLAN RAZVOJA Podgorice: Građani traže opštu bolnicu i izgradnju novog groblja

Nacrt strateškog plana razvoja Glavnog grada, za period od 2019. do 2024. godine, predstavljen je juče na centralnoj javnoj raspravi u zgradi gradskog parlamenta, pišu Dnevne novine.
Foto: Kolektiv.me

Odbornike, građane i predstavnike civilnog sektora većinom je interesovalo zašto u planu nema izgradnje opšte bolnice, te kada će početi izgradnja novog gradskog groblja i da li će konačno biti rekonstruisana Ulica Vojislavljevića na Zabjelu.

Odbornici su, pored ostalog, zahtijevali da se u Strateškom planu nađu i projekti koji se planiraju i realizuju od strane Vlade Crne Gore, kao što je, na primjer, ovih dana najavljena izgradnja obrazovnih objekata.

Odbornik Demokrata Janko Krstović istakao je da plan nije strateški, jer posebna pažnja nije posvećena mladima, te da se ništa ne radi na tome da se poveća stopa zaposlenosti.

“Zabrinjava me činjenica da se od ukupno 76 projekata, 33 odnose na rekonstrukciju saobraćajnica, što sigurno nije strateški plan. Ponovo je u planu famozna rekonstrukcija Ulice Vojislavljevića, koja je bila u planu i u prethodnom strateškom planu. Tada je za njenu rekonstrukciju bilo opredijeljeno sedam miliona, a sada je planirano 13 miliona. Anomalija u planu je i izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, koja se najavljuje već godinama, a u planu piše da je djelimično realizovana”, kazao je Krstović.

On je pitao i zašto u planu nema ranije planirane izgradnje šest garaža, te zašto se ništa ne radi na poboljšanju javnog prevoza, koji je veoma loš.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj istakao je da se vodilo računa o svakom segmentu i da je u toku izrada projekta za istočnu tribinu i da će se graditi garaže.

Odbornica SNP-a Radmila Čagorović je navela da je nedopustivo da u strateškom planu nema opšte bolnice, koju imaju mnogi gradovi u Crnoj Gori, ali ne i glavni grad, a da su svi svjesni stanja u Kliničkom centru. Ona je poručila da izgradnja opšte bolnice treba da bude prioritet za grad. Odbornik URA-e Zoran Mikić je rekao da je opšta bolnica volšebno izbačena iz plana.

Junčaj navodi da se opšta bolnica ne nalazi u strateškom planu, jer do datuma objavljivanja dokumenta, nije pristigao ovaj projekat od strane nadležnih, te da postoji mogućnost da se nađe u planu.

Predsjednik MZ Nova varoš Ratko Nikolić tvrdi da je centar grada zapostavljen, te da je na neki način postao periferija, sa stanovništa prometa, dešavanja i funkcionisanja prostora, koji su nekad bili centar dešavanja.

“Centar grada je izgubio svoju dušu. Moderna arhitektura i sadržaji prešli su na neka druga mjesta, a ovdje su ostali samo sudovi, tužilaštva, banke i pozorišta. Neophodno je uložiti određena sredstva, a treba započeti sa robnom kućom Beko i Beograd. Takođe, želimo da što hitnije Glavni grad ispoštuje obećanje i zatvori Ulicu slobode za saobraćaj”, kazao je Nikolić.

On je naveo da ne treba zaboraviti ni neke sitnije stvari koje mnogo znače, kao što je uređenje trotoara u ulicama Novaka Miloševa, Balšićevoj, drugom dijelu Hercegovačke i u Bulevaru Ivana Crnojevića. Takođe, ističe da su trotoare zauzeli automobili, u dobrom dijelu i biciklisti, a da su pješaci zanemareni.

Biserka Kusovac iz mjesnog odbora Nove varoši izrazila je zabrinutost malom realizacijom projekata, navodeći da je od 174 projekta, koji su se nalazili u strateškom planu 2012-2017. godina, realizovano svega 80, što je 46 odsto. Takođe, navodi se da nije realizovana izgradnja 51 objekta, što je 29 odsto, te 43 objekta djelimično realizovana, odnosno 25 odsto.

“U dijelu nerealizovanih objekata nalazi se i Kuslevova kuća, koja je bila planirana za muzej i galerije. Građani žele da robna kuća ostane u istoj namjeni i da se rekonstruiše. Čuli smo predlog da to bude kulturni centar, ali analizirajući situaciju dolazimo do zaključka da u centru grada ima devet objekata kulture, koji su slabo iskorišćeni. U centru grada nema dovoljno kvalitetnih prodavnica, a očigledna je potreba robne kuće. Neophodno je privesti namjeni i sklonište u strogom centru grada, koje je godinama prazno i nema nikakvu funkciju”, navela je Kusovac.

Učešće u raspravi su uzeli i građani, koji su pitali kada će biti rekonstruisana Ulica Vojislavljevića i Ulica Miladina Popovića.

“Još prije skoro 40 godina su nam obećali rekonstrukciju Ulice Miladina Popovića za koju su uredno plaćene komunalije. Ova ulica ni dan-danas nema kanalizaciju, a upravo se u njoj nalazi zgrada ‘Vodovoda i kanalizacije’. I ranije su nam govorili da će uraditi ulicu, ali ništa se nije preduzelo. Prva faza je svega 300 metara, a neophodno je da se uradi, jer tu svakodnevno prolazi mnogo djece. Takođe, sa lijeve strane Ulice Vojislavljevića živi na hiljade djece, koji da bi došli do škole ili vrtića moraju da pređu ulicu koja nema trotoar i samim time su ugrožena”, kazao je Danijel Zekić sa Zabjela.

Vojo Kaluđerović iz MZ 1. maj istakao je da je zabrinjavajuće stanje zelenila u ovoj mjesnoj zajednici, kao i velike saobraćajne gužve, te nedostatak vrtića i škole.

Anja Zagorac iz civilnog sektora iznijela je zamjerku na dio razvoja kulture i sporta, gdje je od 15 planova 12 usmjereno na sport, tražeći da se u Podgorici izgradi dvorana isključivo za muzičke koncerte, kako bi se dodatno afirmisala popularna kultura.

Zamjenica direktora Agencije za izgradnju i razvoj Snežana Adžić pojasnila je da se u najvećem dijelu plana, gdje piše rekonstrukcija, misli na izgradnju bulevara.

Ona je navela da je za Ulicu Vojislavljevića urađen glavni projekat, te da je pozitivno revidovan i da je urađen elaborat eksproprijacije, koji se nalazi u Direkciji za imovinu.

“Uslov za realizaciju su prethodno riješeni imovinsko-pravni odnosi. I gradonačelnik je izrazio sumnju za realizaciju ovog projekta tokom njegovog mandata, jer je riječ o velikim sredstvima. Naša ideja je da prva faza bude izgradnja mosta, jer je taj projekat već ugovoren”, kazala je Adžić.

Ona je istakla da se radi i na studiji nakon koje bi moglo da dođe do zabrane saobraćaja u još nekim ulicama u centru grada i pravljenje pješačkih zona. Takođe, podsjetila je da je ugovorena prva faza bulevara ka Tuzima i radovi se očekuju uskoro.

Veliki broj primjedbi građana odnosio se i na izgradnju novog groblja, koji se već duži period planira.

Adžić je kazala je da je Glavni grad uputio inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se groblje planira na prostoru Ćemovskog polja, umjesto u Kokotima.

“Riječ je o jednoj vrlo zahtjevnoj lokaciji u pogledu infrastrukture i samog zemljišta. Nova lokacija će najvjerovatnije biti na Ćemovskom polju, kao što je to bilo planirano prethodnim planom, uz određene sitne izmjene”, kazala je Adžić.

Nacrt strateškog plana sadrži 76 projekata iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture, industrije, poljoprivrede, biznisa, tehnologije, kulture, sporta i turizma. Javna rasprava o dokumentu trajaće do 16. novembra, a primjedbe, predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu menadzer@podgorica.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pretres stana u Nikšiću: Pronađena DROGA i 60.780 eura, procesuirana dva lica

Četvrtak, 21.11.2019 | 09:53

Policija je u Nikšiću, pretresom stana i drugih prostorija koje koristi lice M.Š. (34), pronašla i privremeno oduzela novac u ukupnom iznosu od 60.780 eura kao i jedno pakovanje praškaste materije bijele boje za koju se sumnja da je opojna droga kokain, a koja je upućena na vještačenje u Forenzički centar Danilovgrad.

FOTO: Oproštaj od preminule supruge Ilije Spasojevića: Naš pjevač poslao SRCEPARAJUĆU poruku!

Četvrtak, 21.11.2019 | 11:17

Supruga crnogorskog fudbalera Ilije Spasojevića, blogerka Lelhy Spasojević preminula je nakon kratke i teške bolesti u indonezijskoj bolnici.

Mario Dedivanović priznao da je PONOSNI GEJ: Otkrio i šta planira da uradi u Crnoj Gori

Četvrtak, 21.11.2019 | 10:25

Mario Dedivanović, američki šminker porijeklom iz Crne Gore, osvojio je nagradu za umjetničko dostignuće na American Influencer Awards-u u Los Anđelesu.

Pronađen MLADIĆ čiji je nestanak prijavljen u Baru!

Četvrtak, 21.11.2019 | 11:27

Nemanja Golubović (35) koji je u subotu nestao, pronađen je juče u popodnevnim satima u hotelu u Podgorici, potvrdio je za CdM njegov ujak Vasilije Milošević.  

Mašinovođa prošao kroz CRVENO svijetlo, izbjegnut SUDAR VOZOVA?

Četvrtak, 21.11.2019 | 07:44

Direktor Centra za željeznička istraživanja (CŽI), inženjer Milisav Dragojević tvrdi da je prošle sedmice na pruzi Podgorica - Bar učinjen teški propust, nakon što su mjerna željeznička kola prošla raskrsnicu na crveno svjetlo i, tvrdi, u nekoliko minuta izbjegla sudar sa putničkim vozom koji je otpremljen iz Virpazara.

FOTO: Udes na raskrsnici u Podgorici - policija vrši UVIĐAJ

Četvrtak, 21.11.2019 | 23:16

Udes!

OPKLADA MU UMALO DOŠLA GLAVE: YouTuber pojeo dvije najljuće papričice pa završio u bolnici

Četvrtak, 21.11.2019 | 21:51

Meksički YouTuber Hugo Lara Arias izgubio je okladu pa je morao pojesti dvije ljute papričice, a na kraju je završio u bolnici.   

NEVJEROVATNA BORBA u safari parku: PITON odlučio da okuša sreću sa LEOPARDOM, ali...

Četvrtak, 21.11.2019 | 21:51

Nevjerovatna bitka vodila se u safari parku nakon što je piton pokušao pojesti leoparda, ali to mu nije uspjelo.

Na ova mjesta NIKADA ne biste trebali nanositi PARFEM: Evo i žašto

Četvrtak, 21.11.2019 | 21:29

Kad je riječ o omiljenom mirisu, žena treba biti umjerena i koristiti ga racionalno. Ne valja utopiti sebe i druge u oblaku mirisa jer će to proizvesti suprotan efekt.

BAKE su posebne u našim životima: Nauka otkrila - evo šta NASLJEĐUJEMO od njih!

Četvrtak, 21.11.2019 | 20:47

Za psihološku povezanost sa bakom po majci postoji posebno naučno objašnjenje.

REKAO PA POREKAO: Murinjo prozvao sebe za izjavu da NIKADA NEĆE voditi Totenhem

Četvrtak, 21.11.2019 | 20:46

Menadžer Totenhema, Žoze Murinjo, podigao je prašinu već na promociji u taboru novog kluba.

POKUŠAJ UBISTVA U BARU: Ranjeni učenik stabilno, pokrenut disciplinski postupak protiv napadača

Četvrtak, 21.11.2019 | 20:29

Prema nezvaničnim saznanjima TV Vijesti iz barske policije, uhapšeni mladić je i ranije imao sličnih incidenata, ali ovo je prvi put da je policija dobila prijavu iz škole.

Sve češće se pojavljuju ZAJEDNO: Bred Pit u vezi sa 25 GODINA mlađom GLUMICOM?

Četvrtak, 21.11.2019 | 20:01

Nakon razvoda od Anđeline Džoli (44), Bred Pita (55) su povezivali sa mnogim ženama, a posljednja u nizu bila je duhovna savjetnica Sat Hari Kalson.

ROZGA o novom momku: Kažu da je mlad i zgodan, ako ga neko poznaje, neka mi se javi

Četvrtak, 21.11.2019 | 19:20

Mediji su se raspisali o 12 godina mlađem momku iz Beograda s kojim se Jelena Rozga viđa.

Optimistični, emotivni,... BLAGO VAMA ako pored sebe imate osobu rođenu u DECEMBRU mjesecu!

Četvrtak, 21.11.2019 | 19:10

Decembar - većinom najhladniji mjesec u godini, a po mnogima najveseliji. Osobe koje su na svet došle u 12. mjesecu, rođene su u horoskopskom znaku Strijelca ili Jarca. Jedno istraživanje pokazalo je da su puno mirnije i disciplinovanije u djetinjstvu.