Srijeda, 06.11.2019 | 08:05
IZVOR: Dnevne novine

PLAN RAZVOJA Podgorice: Građani traže opštu bolnicu i izgradnju novog groblja

Nacrt strateškog plana razvoja Glavnog grada, za period od 2019. do 2024. godine, predstavljen je juče na centralnoj javnoj raspravi u zgradi gradskog parlamenta, pišu Dnevne novine.
Foto: Kolektiv.me

Odbornike, građane i predstavnike civilnog sektora većinom je interesovalo zašto u planu nema izgradnje opšte bolnice, te kada će početi izgradnja novog gradskog groblja i da li će konačno biti rekonstruisana Ulica Vojislavljevića na Zabjelu.

Odbornici su, pored ostalog, zahtijevali da se u Strateškom planu nađu i projekti koji se planiraju i realizuju od strane Vlade Crne Gore, kao što je, na primjer, ovih dana najavljena izgradnja obrazovnih objekata.

Odbornik Demokrata Janko Krstović istakao je da plan nije strateški, jer posebna pažnja nije posvećena mladima, te da se ništa ne radi na tome da se poveća stopa zaposlenosti.

“Zabrinjava me činjenica da se od ukupno 76 projekata, 33 odnose na rekonstrukciju saobraćajnica, što sigurno nije strateški plan. Ponovo je u planu famozna rekonstrukcija Ulice Vojislavljevića, koja je bila u planu i u prethodnom strateškom planu. Tada je za njenu rekonstrukciju bilo opredijeljeno sedam miliona, a sada je planirano 13 miliona. Anomalija u planu je i izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, koja se najavljuje već godinama, a u planu piše da je djelimično realizovana”, kazao je Krstović.

On je pitao i zašto u planu nema ranije planirane izgradnje šest garaža, te zašto se ništa ne radi na poboljšanju javnog prevoza, koji je veoma loš.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj istakao je da se vodilo računa o svakom segmentu i da je u toku izrada projekta za istočnu tribinu i da će se graditi garaže.

Odbornica SNP-a Radmila Čagorović je navela da je nedopustivo da u strateškom planu nema opšte bolnice, koju imaju mnogi gradovi u Crnoj Gori, ali ne i glavni grad, a da su svi svjesni stanja u Kliničkom centru. Ona je poručila da izgradnja opšte bolnice treba da bude prioritet za grad. Odbornik URA-e Zoran Mikić je rekao da je opšta bolnica volšebno izbačena iz plana.

Junčaj navodi da se opšta bolnica ne nalazi u strateškom planu, jer do datuma objavljivanja dokumenta, nije pristigao ovaj projekat od strane nadležnih, te da postoji mogućnost da se nađe u planu.

Predsjednik MZ Nova varoš Ratko Nikolić tvrdi da je centar grada zapostavljen, te da je na neki način postao periferija, sa stanovništa prometa, dešavanja i funkcionisanja prostora, koji su nekad bili centar dešavanja.

“Centar grada je izgubio svoju dušu. Moderna arhitektura i sadržaji prešli su na neka druga mjesta, a ovdje su ostali samo sudovi, tužilaštva, banke i pozorišta. Neophodno je uložiti određena sredstva, a treba započeti sa robnom kućom Beko i Beograd. Takođe, želimo da što hitnije Glavni grad ispoštuje obećanje i zatvori Ulicu slobode za saobraćaj”, kazao je Nikolić.

On je naveo da ne treba zaboraviti ni neke sitnije stvari koje mnogo znače, kao što je uređenje trotoara u ulicama Novaka Miloševa, Balšićevoj, drugom dijelu Hercegovačke i u Bulevaru Ivana Crnojevića. Takođe, ističe da su trotoare zauzeli automobili, u dobrom dijelu i biciklisti, a da su pješaci zanemareni.

Biserka Kusovac iz mjesnog odbora Nove varoši izrazila je zabrinutost malom realizacijom projekata, navodeći da je od 174 projekta, koji su se nalazili u strateškom planu 2012-2017. godina, realizovano svega 80, što je 46 odsto. Takođe, navodi se da nije realizovana izgradnja 51 objekta, što je 29 odsto, te 43 objekta djelimično realizovana, odnosno 25 odsto.

“U dijelu nerealizovanih objekata nalazi se i Kuslevova kuća, koja je bila planirana za muzej i galerije. Građani žele da robna kuća ostane u istoj namjeni i da se rekonstruiše. Čuli smo predlog da to bude kulturni centar, ali analizirajući situaciju dolazimo do zaključka da u centru grada ima devet objekata kulture, koji su slabo iskorišćeni. U centru grada nema dovoljno kvalitetnih prodavnica, a očigledna je potreba robne kuće. Neophodno je privesti namjeni i sklonište u strogom centru grada, koje je godinama prazno i nema nikakvu funkciju”, navela je Kusovac.

Učešće u raspravi su uzeli i građani, koji su pitali kada će biti rekonstruisana Ulica Vojislavljevića i Ulica Miladina Popovića.

“Još prije skoro 40 godina su nam obećali rekonstrukciju Ulice Miladina Popovića za koju su uredno plaćene komunalije. Ova ulica ni dan-danas nema kanalizaciju, a upravo se u njoj nalazi zgrada ‘Vodovoda i kanalizacije’. I ranije su nam govorili da će uraditi ulicu, ali ništa se nije preduzelo. Prva faza je svega 300 metara, a neophodno je da se uradi, jer tu svakodnevno prolazi mnogo djece. Takođe, sa lijeve strane Ulice Vojislavljevića živi na hiljade djece, koji da bi došli do škole ili vrtića moraju da pređu ulicu koja nema trotoar i samim time su ugrožena”, kazao je Danijel Zekić sa Zabjela.

Vojo Kaluđerović iz MZ 1. maj istakao je da je zabrinjavajuće stanje zelenila u ovoj mjesnoj zajednici, kao i velike saobraćajne gužve, te nedostatak vrtića i škole.

Anja Zagorac iz civilnog sektora iznijela je zamjerku na dio razvoja kulture i sporta, gdje je od 15 planova 12 usmjereno na sport, tražeći da se u Podgorici izgradi dvorana isključivo za muzičke koncerte, kako bi se dodatno afirmisala popularna kultura.

Zamjenica direktora Agencije za izgradnju i razvoj Snežana Adžić pojasnila je da se u najvećem dijelu plana, gdje piše rekonstrukcija, misli na izgradnju bulevara.

Ona je navela da je za Ulicu Vojislavljevića urađen glavni projekat, te da je pozitivno revidovan i da je urađen elaborat eksproprijacije, koji se nalazi u Direkciji za imovinu.

“Uslov za realizaciju su prethodno riješeni imovinsko-pravni odnosi. I gradonačelnik je izrazio sumnju za realizaciju ovog projekta tokom njegovog mandata, jer je riječ o velikim sredstvima. Naša ideja je da prva faza bude izgradnja mosta, jer je taj projekat već ugovoren”, kazala je Adžić.

Ona je istakla da se radi i na studiji nakon koje bi moglo da dođe do zabrane saobraćaja u još nekim ulicama u centru grada i pravljenje pješačkih zona. Takođe, podsjetila je da je ugovorena prva faza bulevara ka Tuzima i radovi se očekuju uskoro.

Veliki broj primjedbi građana odnosio se i na izgradnju novog groblja, koji se već duži period planira.

Adžić je kazala je da je Glavni grad uputio inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se groblje planira na prostoru Ćemovskog polja, umjesto u Kokotima.

“Riječ je o jednoj vrlo zahtjevnoj lokaciji u pogledu infrastrukture i samog zemljišta. Nova lokacija će najvjerovatnije biti na Ćemovskom polju, kao što je to bilo planirano prethodnim planom, uz određene sitne izmjene”, kazala je Adžić.

Nacrt strateškog plana sadrži 76 projekata iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture, industrije, poljoprivrede, biznisa, tehnologije, kulture, sporta i turizma. Javna rasprava o dokumentu trajaće do 16. novembra, a primjedbe, predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu menadzer@podgorica.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Bivši selektor CG: Trebalo je da ŠAMPION ABA lige ode u Evroligu

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 18:33

Prvi crnogorski košarkaški selektor Duško Vujošević nije iznenađen odlukom o prekidu Evrolige.    

Marković: "Sa litijama neka nas ne plaši niko"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 18:03

Premijer Duško Marković najavio je nastavak pregovora sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti "čim se steknu uslovi".

"Bez milosti prema onima koji atakuju na Crnu Goru"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 17:52

Premijer Duško Marković je rekao da je tražio angažovanje svih kapaciteta da se istraži slučaj rušenja spomenika na Ravnom lazu.

VIDEO: Obrijao se prvi put nakon 10 godina i šokirao ženu koja ga nikada nije vidjela BEZ BRADE

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 17:21

Dok  su se mnogi u karantinu pomalo zapustili, profesionalni model i ambasador proizvoda za njegu brade Carlos Costa napravio je upravo suprotno - obrijao je bradu prvi put nakon 10 godina.

Koronavirus u Srbiji: Još jedna žrtva i 34 NOVA slučaja

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 16:36

Jedna osoba je preminula od virusa korona, a od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 2.488 osoba od kojih je 34 pozitivno.

Crnogorska: "U Crnoj Gori revizionizam nećemo dozvoliti"

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 16:07

Crnogorska osuđuje skrnavljenje spomenika posvećenog trinaestojulskim ustanicima. 13.jul je sveti dan u kalendaru istorije Crne Gore.

CEDIS: Zbog radova na mreži u SRIJEDU isključenja STRUJE

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 15:39

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 27. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Tokom koronavirusa: 11 svjetskih destinacija koje su se NAJVIŠE promijenile

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 15:19

Do prije pandemije korona virusa ove svjetske destinacije borile su se sa prekomjernim brojem turista.

Crvena Zvezda o odluci EVROLIGE: Ovo je najrealnije i najpravednije rješenje

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 15:06

Nakon odluke Evrolige da naredne sezone u elitnom takmičenju učestvuju isti klubovi kao i ove, oglasila se Crvena zvezda.

Vitka i u 53. godini: Hali Beri zahvaljujući samo ovoj VJEŽBI izgubi čak 250 KALORIJA!

Ponedjeljak, 25.05.2020 | 14:55

Fitnes centri i teretane su prepuni sprava za vježbanje koje vam omogućavaju da se fokusirate na kritične djelove svog tijela sa kojih želite da izgubite masne naslage.