Petak, 22.11.2019 | 18:20
IZVOR: Cdm

Provjera postupanja policije u slučaju kamenovanja voza: Poziv građanima za saradnju

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu svog člana Dražena Cerovića, uzeo je u rad provjeru postupanja policije u slučaju kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju, uz podsjećanje da se pitanjem kamenovanja motornih vozila u pokretu u saobraćaju bavio i u skorijem periodu.
Foto: Kolektiv.me

“S tim u vezi, Savjet se kod direktora Uprave policije pored inicijalnog događaja, slučaja kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju, naročito interesovao za sljedeća pitanja: Da li postoje operativna i druga saznanja, indicije, ko eventualno stoji iza svih tih napada na imovinu željeznice i postoje li saznanja ko eventualno finansira takve akcije i da li iza svega stoje lica ili subjekti koja imaju ekonomsku korist od toga?; Da li Uprava policije ima operativna i druga saznanja da iza kamenovanja vozova na relaciji Nikšić – Podgorica stoje auto prevoznici koji drže linije na toj relaciji?; U kojem domenu se može unaprijediti komunikacija i saradnja sa državnim tužilaštvom i socijalnim radom u vezi ove problematike”, saopštili su iz Savjeta.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, je u svom odgovoru tretirao pitanje kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju. Uprava policije je obavijestila da ih je 31. oktobra 16.55 sati ove godine kamenovan voz u mjestu Nedakusi, te da je ovom prilikom polomljeno staklo na vagon restoranu.

Takođe, kao izvršioci ovog djela identifikovani su maloljetnici Č.D. (15), H.I. (16) i T.R. (15) učenici iz Nedakusa.

Uprava policije je obavijestila Savjet o neposjedovanju operativnih saznanja o tome ko eventualno stoji iza napada na imovinu Željeznice, eventualnom finansiranju akcija u korist pojedinaca ili subjekata koji bi imali ekonomsku korist od ovakvih aktivnosti, uz ocjenu da se prema podacima sa kojima su trenutno raspolagali radilo isključivo o individualnim događajima.

U kontekstu konstatacije Savjeta da li iza kamenovanja vozova na relaciji Nikšić – Podgorica stoje auto prevoznici koji saobraćaju na toj relaciji, Uprava policije je obavijestila da iznijeto ne može potvrditi, te da je Željeznički prevoz AD Podgorica, tokom 2019, prijavio CB Nikšić tri slučaja oštećenja putničkih vozova na ovoj relaciji, kamenovanjem od strane NN lica, i to 10. februara, 19. marta i 10. oktobra ove godine, a u sva tri slučaja kamenovanje se dogodilo u trenutku odlaska voza iz stanice Nikšić.

“S tim u vezi, službenici policije su preduzimali konkretne mjere u prikupljanju obavještenja, pronalasku materijalnih dokaza, pretrage terena, lociranja i izuzimanja zapisa sa video nadzora i slično, na osnovu kojih je identifikovano jedno maloljetno lice, koje je podvrgnuto poligrafskom ispitivanju, i poligrafski je reagovalo na direktna pitanja u vezi sa događajima kamenovanja, ali nije priznalo izvršenje djela, dok drugi materijalni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju počinjenja djela nijesu bili pronađeni”, navode iz Savjeta.

Od Željeznice je, kako ističu, traženo dostavljanje snimaka sa kamera, koje postoje na vozovima marke CAF, a koje imaju ulogu retrovizora i eventualno bi mogle pomoći u lociranju tačnog mjesta nastanka oštećenja i identifikovanju počinioca, ali kako je policija obaviještena od direktora lokalnog ŽPCG iste nijesu bile u funkciji zbog slabe vidljivosti, neispravnosti te nepouzdanosti sistema.

“Uprava policije u nastavku svog odgovora navela je i događaj od 1.novembra ove godine kada je kamenovanjem polomljeno jedno bočno staklo na lokalnom vozu na relaciji Bar – Podgorica, u naselju Zabjelo, kada je operativnim radom identifikovano više lica počinilaca, starosti izmedu 13 i 17 godina”, dodaju oni-

U iznijetom kontekstu, Savjet je informisan da su u više navrata sprovođene operativne akcije „Kolosijek“, sa ciljem sprječavanja kamenovanja vozova i oštećenja imovine željeznice, te da obzirom da su u većem broju slučajeva u kojima su otkriveni počinioci ovih djela bila maloljetna lica, Uprava policije pri stavu da se u „trouglu“ policija, tužilaštvo, socijalni sektor mogu preduzeti dodatne aktivnosti na unaprijeđenju rada sa djecom u sukobu sa zakonom.

“Oblast suzbijanja i sprječavanja maloljetničkog kriminaliteta u radu Uprave policije Crne Gore, kako je navedeno, ima poseban značaj i profesionalan tretman s obzirom na psihofizičku, socijalnu i društvenu ulogu djece i maloljetnika Namjera Uprave policije je da rad na suzbijanju maloljetničke delinkvencije prvenstveno bude preventivnog karaktera, međutim kao i kod drugih oblika kriminaliteta i u ovoj oblasti se ne može izbjeći i isključiti represivan metod djelovanja. Najveći uticaj na mlade imaju porodica, škola i društvo, a negativni uticaj kombinacije ova tri faktora nesumnjivo dovodi do delinkventnog ponašanja”, navodi se u odgovorima direktora UP Savjetu.

U zaključnici svog odgovora direktor Uprave policije uz konstataciju da kako su mladi bogatstvo i budućnost društva policija, kada je god to moguće, poseže za alternativnim mjerama, te da sprječavanje ovakvih i sličnih događaja nije samo u domenu navedenih organizacija, već u širem institucionalnom okviru, posebno pojačanim psihološko edukativnim i marketinškim pristupom, u cilju prevashodnog podizanja svijesti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

UBISTVO Lašmanove: Svjedočiće MAJKA Arsenija Stanovića

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 14:15

Vjera Stanović, majka Arsenija Stanovića, kome se sudi za ubistvo Ukrajinke Anastasije Lašmanove, biće saslušana pred sudom u vezi ponašanja svog sina od avgusta 2017. do februara 2018. godine. Taj prijedlog advokata Zorana Piperovića prihvatilo je danas vijeće sudije Predraga Tabaša tokom suđenja u Višem podgoričkom sudu.

Podgorica: Postavljeno PRVO mobilno RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:16

Prvo mobilno reciklažno dvorište koje je nabavila Čistoća od danas se nalazi u užem gradskom jezgru, na parkingu u Ulici Balšića.

U dvorištu porodične kuće aktivirana EKSPLOZIVNA NAPRAVA: Uhapšen OSUMNJIČENI

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 12:37

Sprovođenjem kontinuiranih operativnih mjera i radnji, policija u Podgorici je rasvijetlila aktiviranje eksplozivne naprave koje se dogodilo u podgoričkom naselju Zabjelo u dvorištu porodične kuće oštećenog V.B., saopšteno je iz Uprave policije. 

Petogodišnjak SPASIO BEBU: Pješačio pola kilometra na temperaturi od MINUS TRIDESET!

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 11:18

Dječak (5), koji je ostao sam kod kuće u zabačenom selu na Aljasci, nosio je bebu (1) pola kilometra na temperaturi od minus trideset!

Uhapšena državljanka Bosne: U bocama sa ČILIJEM čuvala DROGU vrijednu 300 MILIONA dolara

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 10:56

Djevojka iz Sidneja, Aleksija Vračar (24), porijeklom iz Banjaluke, uhapšena je u četvrtak u ovom australijskom gradu zbog sumnje da je učestvovala u organizovanom uvozu droge sakrivene u bocama čilija.

"Braća su vrlo pažljiva prema njoj": Bračni par nakon 10 SINOVA dobio ĆERKU!

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 14:27

Koliko život može biti pun iznenađenja doživela je Aleksis Bret (39) iz Velike Britanije.

VIDEO: Prva PJESMA nakon pobjede u "Zvezdama Granda": Džejla Ramović objavila "RUINE"!

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 14:04

Mlada i talentovana pjevačica iz Goražda, Džejla Ramović, danas u 12 sati objavila je svoju prvu pjesmu nakon pobjede na takmičenju “Zvezde Granda”, pod nazivom “Ruine”.

Svi ga pamte kao POPARU iz "Srećnih ljudi" - PREMINUO glumac Zoran Rankić

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:51

Danas je u Beogradu u osamdeset četvrtoj godini, posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić, saopštili su iz Udruženja književnika Srbije.

IZGLED ovih BLIZANACA zaprepastio je i ljekare i roditelje: Različita BOJA kože i kose

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:34

"Kada im kažem da su obojica moji, misle da se šalim", rekla je majka iz Nigerije odgovarajući na pitanje o svojim dječacima.

Najpoznatiji PRAZNIČNI kolačići: Napravite čuvene ginger MEDENJAKE za 10 MINUTA!

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:23

Gingerbread kolačići u cijelom svetu sinonim su za prazničnu euforiju i bez njih vaša praznična trpeza ne bi bila potpuna.

Mjesto gdje možete vidjeti više od 50 VRSTA ŽIVOTINJA - Prihvatilište u Piperima proglašeno za NAJBOLJE!

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:22

Svečana dodjela priznanja najboljima u turizmu i ugostiteljstvu pod nazivom „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu“ u Podgorici za 2019.godinu uručila je nagradu Pirihvatilištu za životinje u Piperima, za najbolje turističko-izletničko mjesto za 2019.godinu.

Podgorica: Postavljeno PRVO mobilno RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 13:16

Prvo mobilno reciklažno dvorište koje je nabavila Čistoća od danas se nalazi u užem gradskom jezgru, na parkingu u Ulici Balšića.

"REALNA PRIČA" pred publikom u PG: Premijerno 15. decembra u bioskopu Cineplexx Delta City

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 12:57

Rediteljski prvjenac Gordana Kičića, film „Realna priča“ biće premijerno prikazan u Podgorici u nedjelju, 15. decembra 2019. godine sa početkom u20:00h u bioskopu Cineplexx Delta City.

VIDEO: Uletjela na VJENČANJE i VIKALA: "Trebalo je da to budem ja"

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 12:55

Stejsi Oven (29) je uživala na svom vjenčanju, kada je u sekundi pretrnula od straha.

Bez promjena: Cijene GORIVA i naredne DVIJE nedjelje ISTE

Ponedjeljak, 09.12.2019 | 12:39

Cijene goriva naredne dvije sedmice biće bez promjena, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.