Petak, 22.11.2019 | 18:20
IZVOR: Cdm

Provjera postupanja policije u slučaju kamenovanja voza: Poziv građanima za saradnju

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu svog člana Dražena Cerovića, uzeo je u rad provjeru postupanja policije u slučaju kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju, uz podsjećanje da se pitanjem kamenovanja motornih vozila u pokretu u saobraćaju bavio i u skorijem periodu.
Foto: Kolektiv.me

“S tim u vezi, Savjet se kod direktora Uprave policije pored inicijalnog događaja, slučaja kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju, naročito interesovao za sljedeća pitanja: Da li postoje operativna i druga saznanja, indicije, ko eventualno stoji iza svih tih napada na imovinu željeznice i postoje li saznanja ko eventualno finansira takve akcije i da li iza svega stoje lica ili subjekti koja imaju ekonomsku korist od toga?; Da li Uprava policije ima operativna i druga saznanja da iza kamenovanja vozova na relaciji Nikšić – Podgorica stoje auto prevoznici koji drže linije na toj relaciji?; U kojem domenu se može unaprijediti komunikacija i saradnja sa državnim tužilaštvom i socijalnim radom u vezi ove problematike”, saopštili su iz Savjeta.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, je u svom odgovoru tretirao pitanje kamenovanja međunarodnog voza u Bijelom Polju. Uprava policije je obavijestila da ih je 31. oktobra 16.55 sati ove godine kamenovan voz u mjestu Nedakusi, te da je ovom prilikom polomljeno staklo na vagon restoranu.

Takođe, kao izvršioci ovog djela identifikovani su maloljetnici Č.D. (15), H.I. (16) i T.R. (15) učenici iz Nedakusa.

Uprava policije je obavijestila Savjet o neposjedovanju operativnih saznanja o tome ko eventualno stoji iza napada na imovinu Željeznice, eventualnom finansiranju akcija u korist pojedinaca ili subjekata koji bi imali ekonomsku korist od ovakvih aktivnosti, uz ocjenu da se prema podacima sa kojima su trenutno raspolagali radilo isključivo o individualnim događajima.

U kontekstu konstatacije Savjeta da li iza kamenovanja vozova na relaciji Nikšić – Podgorica stoje auto prevoznici koji saobraćaju na toj relaciji, Uprava policije je obavijestila da iznijeto ne može potvrditi, te da je Željeznički prevoz AD Podgorica, tokom 2019, prijavio CB Nikšić tri slučaja oštećenja putničkih vozova na ovoj relaciji, kamenovanjem od strane NN lica, i to 10. februara, 19. marta i 10. oktobra ove godine, a u sva tri slučaja kamenovanje se dogodilo u trenutku odlaska voza iz stanice Nikšić.

“S tim u vezi, službenici policije su preduzimali konkretne mjere u prikupljanju obavještenja, pronalasku materijalnih dokaza, pretrage terena, lociranja i izuzimanja zapisa sa video nadzora i slično, na osnovu kojih je identifikovano jedno maloljetno lice, koje je podvrgnuto poligrafskom ispitivanju, i poligrafski je reagovalo na direktna pitanja u vezi sa događajima kamenovanja, ali nije priznalo izvršenje djela, dok drugi materijalni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju počinjenja djela nijesu bili pronađeni”, navode iz Savjeta.

Od Željeznice je, kako ističu, traženo dostavljanje snimaka sa kamera, koje postoje na vozovima marke CAF, a koje imaju ulogu retrovizora i eventualno bi mogle pomoći u lociranju tačnog mjesta nastanka oštećenja i identifikovanju počinioca, ali kako je policija obaviještena od direktora lokalnog ŽPCG iste nijesu bile u funkciji zbog slabe vidljivosti, neispravnosti te nepouzdanosti sistema.

“Uprava policije u nastavku svog odgovora navela je i događaj od 1.novembra ove godine kada je kamenovanjem polomljeno jedno bočno staklo na lokalnom vozu na relaciji Bar – Podgorica, u naselju Zabjelo, kada je operativnim radom identifikovano više lica počinilaca, starosti izmedu 13 i 17 godina”, dodaju oni-

U iznijetom kontekstu, Savjet je informisan da su u više navrata sprovođene operativne akcije „Kolosijek“, sa ciljem sprječavanja kamenovanja vozova i oštećenja imovine željeznice, te da obzirom da su u većem broju slučajeva u kojima su otkriveni počinioci ovih djela bila maloljetna lica, Uprava policije pri stavu da se u „trouglu“ policija, tužilaštvo, socijalni sektor mogu preduzeti dodatne aktivnosti na unaprijeđenju rada sa djecom u sukobu sa zakonom.

“Oblast suzbijanja i sprječavanja maloljetničkog kriminaliteta u radu Uprave policije Crne Gore, kako je navedeno, ima poseban značaj i profesionalan tretman s obzirom na psihofizičku, socijalnu i društvenu ulogu djece i maloljetnika Namjera Uprave policije je da rad na suzbijanju maloljetničke delinkvencije prvenstveno bude preventivnog karaktera, međutim kao i kod drugih oblika kriminaliteta i u ovoj oblasti se ne može izbjeći i isključiti represivan metod djelovanja. Najveći uticaj na mlade imaju porodica, škola i društvo, a negativni uticaj kombinacije ova tri faktora nesumnjivo dovodi do delinkventnog ponašanja”, navodi se u odgovorima direktora UP Savjetu.

U zaključnici svog odgovora direktor Uprave policije uz konstataciju da kako su mladi bogatstvo i budućnost društva policija, kada je god to moguće, poseže za alternativnim mjerama, te da sprječavanje ovakvih i sličnih događaja nije samo u domenu navedenih organizacija, već u širem institucionalnom okviru, posebno pojačanim psihološko edukativnim i marketinškim pristupom, u cilju prevashodnog podizanja svijesti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Krenuo OČEVIM STOPAMA: Sin Nebojše Glogovca primljen na FAKULTET DRAMSKIH UMJETNOSTI

Subota, 04.07.2020 | 07:53

Pokojni glumac Nebojša Glogovac sinove nikada nije isticao u javnosti, niti se sa njima slikao za medije.

VIDEO: Prišao sa nožem: Novinarka CNN-a OPLJAČKANA u prenosu uživo

Petak, 03.07.2020 | 21:28

Novinarka CNN Druna Masedo napadnuta je u Brazilu dok je izvještavala o poplavama u Sao Paolu, a njoj je prišao muškarac sa nožem.

FOTO: Službe zaštite i spašavanja intervenisali nakon NEVEREMENA u PG

Petak, 03.07.2020 | 20:46

Nakon nevremena koje je zahvatilo Podgoricu oko 17 časova, pripadnici Službe zaštite i spašavanja intervenisali su na nekoliko lokacija u uklanjanju oborenih stabala i oslobađanju zarobljenih vozila ispod polomljenih stabala. 

Državljani Španije mogu bez karantina u TRI zemlje van EU - Crna Gora je među njima

Petak, 03.07.2020 | 20:35

Prema podacima sajta Worldometers, Španija se nalazi na petom mjestu po broju zaraženih koronavirusom u svijetu...

VIDEO: Najluđi način zaštite od koronavirusa: Par napravio PIRAMIDU u dvorištu

Petak, 03.07.2020 | 20:19

Vlasnici tvrde da svako ko uđe u nju izlazi kao nov...

SVIJET: Broj zaraženih od koronavirusa premašio 11 MILIONA

Petak, 03.07.2020 | 19:55

Aktivnih slučajeva je 4.349.034, od čega je 57.940 u kritičnom stanju, a blage simptome ima 4.291.094 osoba...

Demokratska partija socijalista: "SPC nastavila jeftinu političku kampanju"

Petak, 03.07.2020 | 19:41

Predizborne aktivnosti koje je zvanično započela vidovdanskim mitingom, Srpska pravoslavna crkva je nastavila današnjim saopštenjem. U maniru stranačkih organizacija, koje psihološko-populističkim frazama žele da pridobiju glasače, Crkva je konačno ogolila svoje političke namjere, poručuju iz Demokratske partije socijalista.

VJENČANJE je sad u drugom planu: Džej Lo ide na vantjelesnu oplodnju?

Petak, 03.07.2020 | 19:07

- Jedna od prvih stvari o kojima su raspravljali kada su počinjali zabvaljanje, bila su upravo zajednička djeca - rekao je izvor.

LEGENDARNA POBJEDA: Nadal otkrio- Dobio sam Federera na Vimbldonu na jednoj nozi

Petak, 03.07.2020 | 19:04

Rafael Nadal je prije 12 godina osvojio prvu od dvije titule na Vimbldonu, a pobjeda nad Rodžerom Federerom, koji je u tom trenutku bio petostruki uzastopni šampiona, možda je i najveća u njegovoj karijeri.  

Britanska Vlada objavila spisak: Crnogorski državljani NE MOGU u Veliku Britaniju

Petak, 03.07.2020 | 18:22

Vlada Velike Britanije je objavila listu zemalja za koje se propisi o karantinu neće primjenjivati pri ulasku u ovu državu, među kojima nema Crne Gore.