Nedjelja, 08.12.2019 | 08:08
IZVOR: cdm.me

Posmrtni OSTACI dinastije Petrović USKORO u Crnoj Gori

Crnogorska Vlada planirala da do kraja godine prenese posmrtne ostatke tri sina kralja Nikole (Danila, Mirka i Petra) i njegovog unuka Mihaila, koji je naslijedio krunu Petrovića 1921. godine. To se ističe u informaciji o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa prenošenjem posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović – Njegoš, koju je na sjednici u četvrtak usvojila Vlada.
Foto: fosmedia

Vlada je 7. februara zadužila Ministarstvo kulture da obrazuje Stručni tim koji će predložiti Koordinacionom odboru odgovarajuću lokaciju za grobna mjesta potomaka dinastije Petrović Njegoš, kao i da informiše Vladu o formiranju organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Ministarstvo kulture je obrazovalo multudisciplinarni Stručni tim, sastavljen od 21 člana iz reda istaknutih stručnjaka i predstavnika državnih resora sa zadatkom da razmotri adekvatne lokacije i predloži Koordinacionom odboru lokaciju sa odgovarajućim obrazloženjem, u skladu sa propisima i postojećom planskom i drugom dokumentacijom, kao i da vrši koordinaciono-organizacione poslove za potrebe Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Nakon informacija dobijenih od Ministarstva vanjskih poslova posredstvom naših ambasada u zemaljama u kojima su pohranjeni posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, vezano za njihovo preuzimanje, Ministarstvo kulture je organizovalo dva sastanka stručnog tima.

“Stručni tim je nakon razmatranja osam lokacija (Grob vladike Danila na Orlovom kršu, Biljarda, Dvorac kralja Nikole, Crkva na Ćipuru sa ostacima Manastira Crnojevića, Vlaška crkva, Cetinjski manastir – Dvorsko groblje, Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju i lokacije na Njegušima), bio saglasan da to bude lokacija Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju”, podsjeća se u informaciji.

Podsjećamo da je princ Nikola Petrović Njegoš, u vezi predložene lokacije dostavio izjašnjenje u kojem između ostalog navodi, želju da posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, budu sahranjeni na cetinjskom groblju na slobodnom, predloženom mjestu, pored svojih sugrađana, kako bi se njihova grobna mjesta adekvatno štitila i održavala i bila pristupačna.

“Takođe, princ Nikola je istakao da neće vjerske obrede, jer ne želi da njegova porodica bude izvor podjele u Crnoj Gori, već zajedništva”, ističe se u informaciji.

Zatim je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u svojstvu predsjedavajućeg sazvao prvu sjednicu Koordinacionog odbora, koja je održana u organizaciji Ministarstva kulture, 29. jula.

Odbor je usvojio prijedlog Stručnog tima da nova lokacija na kojoj će biti prenešeni posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, bude Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju.

“Imajući u vidu kompleksnost budućih aktivnosti na toj lokaciji, na sjednici je podržan prijedlog za odabir članova stručnog tima, koji će sagledati prostorne komponente nove lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju. S tim u vezi Odbor je donio Rješenje o obrazovanju navedenog stručnog tima, kojim se obavezuje da povjereni zadatak izvrši do kraja 2019. godine”, ističe se u informaciji.

Odbor je naročito razmatrao koncept ceremonije, kada je u pitanju preuzimanje i doček posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, te bio saglasan da tom događaju treba dati državni značaj.

“U tom smislu, Odbor je donio Rješenje o obrazovanju Organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, kojom će koordinirati ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, a članovi su ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, Branislav Mićunović, bivši ambasador i pomoćnik generalnog sekretara Vlade i rukovodilac sektora za poslove protokola, Simeun Raonić “, navodi se u informaciji.

Organizaciona komisija se obavezuje da povjereni zadatak izvrši do kraja 2019. godine.

“Ministarstvo kulture ističe da je u kontekstu povjerenog, a u koordinaciji sa ostalim subjektima realizovalo do sada planirane aktivnosti čiji je glavni cilj istorijska i moralna rehabilitacija dinastije Petrović Njegoš i promovisanje crnogorske istorije, te da će u pogledu daljeg djelovanja u odnosu na ovu inicijativu, nastaviti koordinaciju i komunikaciju sa svim subjektima koji su uključeni u ovaj proces, kako bi se na najvišem nivou realizovao istorijski čin prenošenja posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš”, zaključuje se u informaciji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

KRIZA pogodila i ESTRADU: Evo kako se snašla Nataša Bekvalac

Subota, 08.08.2020 | 16:40

Pjevačica Nataša Bekvalac pronašla je način da zaradi novac i u krizi koja nas je zadesila. Kako već dugo ne nastupa, pjevačica je našla idealno rješenje da zaradi, ali i unovči nekretninu u koju je nesumnjivo uložila dosta novca i napora.

Osvježava dah, štiti od infekcije, reguliše nivo šećera u krvi...: Sve dobrobiti CIMETA

Subota, 08.08.2020 | 16:28

Cimet je odličan kao začin u svim vrstama jela. Osim što je dobrog ukusa, obiluje antioksidansima i povoljno djeluje na organizam. Pogledajte koje još dobrobiti ima cimet.

VIZUELNI TEST: Da li možete da pogodite ko je prava majka ovog djeteta?

Subota, 08.08.2020 | 16:05

Pogledajte pažljivo sljedeću fotografiju. Na njoj ćete vidjeti dvije žene kako sede gledajući jedna u drugu, dok se između njih nalazi dijete na podu. Vaš zadatak je da pogodite ko je prava majka ovog djeteta.  

“Vidim izrazito osjetljivu zdravstvenu situaciju u Njujorku...": Još jedan teniser odustao od US Opena

Subota, 08.08.2020 | 15:46

Ovogodišnji US Open proteći će bez još jednog bivšeg šampiona – nakon otkazivanja Rafaela Nadala, još ranije i Rodžera Federera, u Nujorku neće igrati ni Sten Vavrinka.

Evropski BESTSELER je GOLF, a evo koji automobil je najprodavaniji u SVIJETU

Subota, 08.08.2020 | 15:40

Dok je na evropskom tržištu i dalje neprikosnoven produkt njemačke auto-industrije, zvanje najtraženijeg modela na svijetu u prvoj polovini 2020. ponio je jedan Japanac.

One su obilježile "modu u karantinu": Prodaja JAPANKI uvećana DUPLO

Subota, 08.08.2020 | 15:18

Iako popularne japanke nijesu prikladne u mnogim situacijama, kao na primjer, na radnom mjestu - neki poslovni ljudi su baš njima zamijenili svoju tijesnu obuću, u kojoj inače odlaze na posao.

Uprava policije: U Kolašinu oduzeto oružje i municija

Subota, 08.08.2020 | 14:44

Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin su pretresom pronašli i oduzeli oružje i municiju. Protiv jedne osobe podnijeta je kriivčna prijava zbog ilegalnog posjedovanja oružja, saopšteno je iz Uprave policije.

VIDEO: Egzotična melodija za LJETNJE DANE: Jelenina pjesma već oduševila preko 35.000 LJUDI!

Subota, 08.08.2020 | 14:16

Pjevačica Jelena Tomašević, obrdovala je publiku novim spotom i pjesmom.

Dame, obratite pažnju - Zreo muškarac nikada neće uraditi ovih SEDAM STVARI

Subota, 08.08.2020 | 14:08

Mnogi odnosi prestaju zbog razlika u nivou zrelosti. Jedan partner možda planira budućnost, a drugi može biti zabrinutiji za dobijanje nove video-igre ili pronalaženja novog odijela za sledeći vikend.

Nijeste uspjeli da uklonite FLEKU sa odjeće nakon pranja? Evo RJEŠENJA

Subota, 08.08.2020 | 13:50

Svi volimo maline, kupine i ostalo ljetnje voće koje ostavlja nevjerovatne fleke.