Petak, 10.01.2020 | 10:50
IZVOR: telegraf.rs/index.hr

Hrvatska će ZABRANITI sve vrste PETARDI, čak i za PRAZNIKE?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dalo je na javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim napravama i proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cijele godine.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Javna rasprava trajaće do 7. februara.

Iz MUP-a navode kako su se sistemski kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to važilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabavka i upotreba petardi kategorije F3 tokom cijele godine, ali zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju djeca

- Takođe, iako je Zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povrijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve povrede nastale su od upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. decembra 2017. do 8. januara 2018. godine, od upotrebe petardi povrijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine povrijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece. Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj da smanji i broj smrtno stradalih i povrijeđenih životinja, o kojim su događajima tokom primjene važećeg Zakona učestalo izvještavali Udruženja i građani - stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malim nivoom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nizak nivo buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namjenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smjeti da bacaju petarde ni za Novu godinu

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno da koristi petarde kategorije F2 i F3 za lične potrebe.

"Zabranjena je prodaja petardi kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. decembra do 1. januara, u prodavnicama iz stava 1. ovog članka.

Upotreba pirotehničkih sredstava iz stava 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. decembra do 1. januara.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, građanima nije dozvoljeno korišćenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo obučenim osobama i kompanijama koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena kupovina, posjedovanje niti upotreba petardi kategorije F2 i F3 i pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za lične potrebe", biće članci novog Zakona koji će regulisati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će da koriste pirotehnička sredstva kategorije F1 tokom cijele godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.