Petak, 10.01.2020 | 10:50
IZVOR: telegraf.rs/index.hr

Hrvatska će ZABRANITI sve vrste PETARDI, čak i za PRAZNIKE?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dalo je na javnu raspravu izmene Zakona o eksplozivnim napravama i proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cijele godine.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Javna rasprava trajaće do 7. februara.

Iz MUP-a navode kako su se sistemski kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to važilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabavka i upotreba petardi kategorije F3 tokom cijele godine, ali zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

Od petardi najčešće stradaju djeca

- Takođe, iako je Zakonom zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, najčešće povrijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve povrede nastale su od upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. decembra 2017. do 8. januara 2018. godine, od upotrebe petardi povrijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine povrijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece. Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj da smanji i broj smrtno stradalih i povrijeđenih životinja, o kojim su događajima tokom primjene važećeg Zakona učestalo izvještavali Udruženja i građani - stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malim nivoom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nizak nivo buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namjenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Građani više neće smjeti da bacaju petarde ni za Novu godinu

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno da koristi petarde kategorije F2 i F3 za lične potrebe.

"Zabranjena je prodaja petardi kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. decembra do 1. januara, u prodavnicama iz stava 1. ovog članka.

Upotreba pirotehničkih sredstava iz stava 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. decembra do 1. januara.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana, građanima nije dozvoljeno korišćenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo obučenim osobama i kompanijama koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena kupovina, posjedovanje niti upotreba petardi kategorije F2 i F3 i pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za lične potrebe", biće članci novog Zakona koji će regulisati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će da koriste pirotehnička sredstva kategorije F1 tokom cijele godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović: Ekonomija u 2021. bilježi SNAŽAN OPORAVAK

Srijeda, 22.09.2021 | 22:29

Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 4.186 milijardi eura, i za čak 765 miliona eura je bila manja od one u 2019. godini, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Vremenska prognoza za ČETVRTAK: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Srijeda, 22.09.2021 | 21:39

Vremenska prognoza za četvrtak, 23. septembar.

Stigao je Apple iOS 15: Mobilni operativni sistem donosi unaprjeđenja - evo DETALJA

Srijeda, 22.09.2021 | 21:30

Novi Apple mobilni operativni sistem je krenuo pristizati korisnicima.

Biković o porodici: Moji roditelji su se voljeli, ali nisu umjeli jedno s drugim, to je LEKCIJA za mene

Srijeda, 22.09.2021 | 21:14

Popularni glumac Miloš Biković rijetko govori o privatnom životu, čvrsto se držeći ideje da u javnost treba da iznosi samo činjenice koje se tiču njegovih poslovnih angažmana.

Krivokapić: Misija Vlade je da u crnogorski mikrokosmos što više ljudi dolazi

Srijeda, 22.09.2021 | 21:11

Premijer Zdravko Krivokapić danas je sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem primio mlade kandidate koji će predstavljati crnogorski paviljon na EXPO izložbi.

Nimanbegu: Teško da će nam premijer ponuditi NEŠTO NOVO

Srijeda, 22.09.2021 | 20:57

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da strahuju kako će ishod razgovora s manjinama da budu dio rekonstruisane Vlade Crne Gore biti isti kao i prošle godine, kada je mandat bio današnji premijer Zdravko Krivokapić.

Da li ste čuli za izazov "30 DANA SREĆE"? Donosimo vam PLAN AKTIVNOSTI za svaki dan

Srijeda, 22.09.2021 | 20:37

U današnje vrijeme, svi su toliko fokusirani na posao i obezbjeđivanje porodice, da mnogi ni ne stižu da budu, jednostavno - srećni. Da li ste čuli za izazov "30 dana sreće"?

SDP predložila rezoluciju: Zajednički doprinijeti izlasku iz TEŠKE KRIZE crnogorskog društva

Srijeda, 22.09.2021 | 19:55

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.

Duda sa Đukanovićem: Uradićemo sve da Crna Gora postane dio EU

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom na marginama Generalne Skupštine UN-a.

Nikolić: Radulović postao ministar, pa se sjetio da je radio za nedemokratsku vladu

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

"Kad je promijenjena vlast, a Radulović postao ministar, sjetio se da je radio za nedemokratsku vladu".