Utorak, 14.01.2020 | 08:04
IZVOR: Dan

Na liječenje i medicinare žalilo se skoro 2.000 PACIJENATA: Evo koje su najčešće zamjerke

Zaštitnik prava pacijenata Kliničkog centra Crne Gore Alma Mutapčić kazala je za Dan da se tokom 2019. godini toj instituciji obratio 1.931 pacijent. Oni su najčešće bili nezadovoljni zbog dužine čekanja na pregled, kvalitet liječenja i postupke zdravstvenih radnika.
Foto: Kolektiv.me

Mutapčić je istakla da se nezadovoljstva i pisani prigovori pacijenata rješavaju u roku od tri dana i da su najčešće posledica opterećenja klinika i zaposlenih. U 2018. godini na usluge i kvalitet liječenja žalilo se 1.257 pacijenata, dok su se, prema podacima Ministarstva zdravlja, u prvih pola godine u svim ustanovama žalile 2.073 osobe.

“Zaštitniku prava pacijenata Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom 2019. godine se obratio 1.931 pacijent, a u našoj ustanovi se godišnje liječi oko 40 hiljada bolesnika, dok se u Poliklinici obavi preko milion i 500 hiljada zdravstvenih usluga, u Centru za laboratorijsku dijagnostiku godišnje se uradi preko pet miliona analiza, u toku godine obavi se preko 13 hiljada operacija, preko dvije hiljade malih intervencija u Urgentnom centru, preko tri hiljade porođaja i preko 10 hiljada dijaliza, što predstavlja 0,03 odsto pacijenata koji su se obratili Zaštitniku prava pacijenata KCCG”, navodi Mutapčić.

Od toga, dodaje, četvrtina pacijenata (491) potražila je savjet ili konsultaciju.

“Najveći broj primjedbi zabilježen je u periodu od januara zaključno sa julom 2019. god. (1.530) i odnosio se: na dužinu čekanja na pregled najopterećenijih specijalnosti (internističke ambulante endokrinološka, gastroeneterološka, reumatološka), a zatim slijedi kardiološka i Centar za radiološku dijagnostiku; način potvrde ili otkazivanja pregleda ili dijagnostičkih procedura. Prigovori su se u najvećem broju odnosili na nemogućnost odabira ljekara specijaliste određenih specijalnosti (kardiolog, endokrinolog), dužinu čekanja na pregled ili dijagnostičke metode u najopterećenijim ambulantama (gastroenterološka, kardiološka, endokrinološka), zatim na Centar za radiološku dijagnostiku (dužinu čekanja na dopler krvnih sudova i dužinu čekanja MR pregleda većeg od mjesec dana)”, ističe Mutapčić.

Naglašava i da KCCG preduzima mjere da se obezbijedi pravovremeno liječenje svim pacijentima.

“Primjedbu na postupak zdravstvenog radnika u 2019. godini Zaštitniku prava pacijenata su podnijela 22 pacijenta, a na kvalitet zdravstvene usluge 41 pacijent. Svaki prigovor podnijet u pisanoj formi ili usmeno je evidentiran i rješavan u zavisnosti od vrste prigovora, a u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Veliki broj prigovora se riješio u istom danu neposredno nakon obraćanja, a u određenim problematikama se sprovodila predviđena procedura dobijanja izjašnjenja od direktora Klinika na koje se odnose prigovori, te se o preduzetim aktivnostima pacijent obavještavao u roku od tri dana, kako to Zakon o pravima pacijenata nalaže. Od avgusta zaključno sa decembrom 2019. godine broj obraćanja Zaštitniku prava pacijenata je smanjen i kretao se u prosjeku od 60 do 100 na mjesečnom nivou, od čega se jedna trećina odnosila na savjet ili konsultaciju”, dodaje Mutapčić.

Objašnjava da se analizom podnesenih prigovora prepoznaju problemi i pronalaze rješenja kako bi se pacijentu pružila adekvatna i pravovremena zdravstvena zaštita.

“Uvođenjem nove platforme zakazivanja ukinut je sistem potvrđivanja i otkazivanja pregleda putem telefona te su ove vrste prigovora anulirane. Uvode se dodatni termini za najopterećenije specijalnosti i dijagnostičke metode (kardiolog, eho stres test, gastroenterolog, dopler krvnih sudova). Zaštitnik prava pacijenata je u obavezi da podnese mjesečni, kvartalni i godišnji izvještaj direktoru KCCG, a kvartalni i godišnji izvještaj Ministarstvu zdravlja”, naglašava Mutapčić.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
14.01.2020 11:32

A koliko je onih što nijesu stigli da podnesu prigovor to samo Čepurci znaju

10 1
Mona Liza
14.01.2020 23:58

Sram ih bilo, kakvi su ti doktori, umjesto da ne dozvole da iko umre, ljudi ipak, i dalje umiru... pihhh

0 0

"Vidim da je narod baš srećan što estrada nema od čega da živi"

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 11:55

Goca Tržan javno je iskrtikovala sve one koji likuju nad novonastalom teškom situacijom usljed vanredne situacije.

"Krompir....I, šta sad?⁣ Niko vas ne sprečava da se bavite muzikom": Pjevačica sve oduševila porukom

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 08:58

Tijana Dapčević je neko ko nema dlake na jeziku, a na svom Instagram profilu objavila je status koji je i te kako privukao pažnju. Naime, ona je pronašla svoju staru knjigu gdje okopava krompir, a onda je poslala snažnu poruku koju prenosimo u cjelosti.

Podgorica dobija još jedan KRUŽNI TOK, i to na ovoj LOKACIJI

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 11:13

Izgradnja kružne saobraćajnice na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića s ciljem da se poveća nivo bezbjednosti saobraćaja za sve učesnike i omogući bolje regulisanje saobraćaja u odnosu na postojeće stanje u blokovima V i VI počela je danas, saopšteno je iz Glavnog grada.

Ulcinj: Prazno vozilo sletjelo na plažu, TEŠKO POVRIJEĐEN kupač

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 13:35

A.B. (22) iz Tuzi teško je povrijeđen u nedjelju popodne na plaži Rakita blizu Kruča kod Ulcinja kada je na njega pod još uvijek nerasvijtljenim oklnostima, naletio prazan automobil "golf II" ulcinjskih registarskih oznaka.

Kolašinska voda SKUPLJA od podgoričke: Evo kolike su CIJENE u svim crnogorskim gradovima

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 07:36

Najskuplju vodu iz gradskih vodovoda u Crnoj Gori plaćaju domaćinstva iz Kotora 1,03 eura po kubiku (m3), dok je najjeftinija žiteljima Šavnika svega 12 centi po kubiku, pokazuje novi zvaničan izvještaj Regulatorne agencije za energetiku u čijoj je nadležnosti i regulisanje cijene vode, pišu Dnevne novine.

Samo tokom današnjeg dana: Policija danas KAZNILA 58 vozača

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 22:04

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, policijski službenici Grupe saobraćajne policije su kroz pojačano prisustvo na putnim pravcima, zbog uočenih prekršaja, samo tokom današnjeg dana do 20 časova, sankcionisali 58 vozača.

OSVJEŽITE se koktelom od limunade: HIT ovog ljeta, a lako se priprema

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 21:24

Pjenušavi koktel od limuna pravo je rješenje za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana i noći.

"Dopustite sebi GREŠKE...": Ovako je razmišljao Sigmund Frojd drugačije od svih

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 20:45

Svaki normalan čovjek, normalan je, zapravo, samo djelimično...  

PRELJUBA zna za godine? Evo kada smo najnevjerniji i zašto

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 19:22

Jedno godišnje doba je predstavljeno kao najrizičnije za preljubu. Da li naslućujete koje...?

VIDEO: Federer ODUŠEVIO: IZNENADIO djevojčice koje su igrale tenis na krovu zgrade

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 19:17

Pandemija koronavirusa sredinom marta zaustavila je teniske turnire širom svijeta, a tokom karantina u Italiji oduševile su dvije djevojčice koje su igrale svoj meč na krovovima svojih zgrada.

Garantuju USPJEH: NAJBOLJI bračni savjeti koji su potrebni svakom paru

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 18:33

Neka vas ne zavara jednostavnost nekih od savjeta, jer upravo ta jednostavnost garantuje uspjeh. Ovo su najbolji bračni savjeti koji su potrebni svakom paru.

GORI u podnožju brda: Požar u Lužnicama, ugrožen veći broj kuća, objekata...

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 18:13

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada trenutno gase požar u rejonu Lužnice, gdje je u podnožju brda ugrožen veći broj objekata, stambenih, porodičnih kuća i hangara.

Održana tribina u Podgorici: "Značaj sporta i pravilna ishrana za djecu..."

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 18:01

U Organizaciji NVO Centar za psihološke pripreme sportista i NVO Živim Život, u Gimnaziji Slobodan Škerović je održana tribina sa nazivom Značaj sporta i pravilne ishrane za djecu, đake i studente.

Kad ti je mama milijarderka onda sa 2 godine nosiš torbu od 15 HILJADA DOLARA: Ali, to je samo početak...

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 17:49

Ćerka najmlađe milijarderke na svijetu Stormi Vebster je najviše stilizovana beba na svijetu i dobija najskuplje poklone od svoje mame

Ima li ŽIVOTA na Marsu?: Prvi Airbus 2026. leti na Crvenu planetu da to PROVJERI

Ponedjeljak, 03.08.2020 | 16:44

Cilj ambicioznog projekta, čija cijena se mjeri milijardama, je da na Zemlju donese uzorke koje prikuplja NASA-in rover Perseverance