Utorak, 14.01.2020 | 14:14
IZVOR: Kolektiv.me

Potrebna ODLUČNOST: Bilo kakvo ZLOSTAVLJANJE ne smije biti tolerisano

U izdanju Uprave policije Crne Gore, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i nevladine organizacija (NVO) “Akcija za ljudska prava” izašla je publikacija “Zabrana zlostavljanja i mučenja – zaštita psihičkog i fizičkog integriteta” koja polazi od toga da poštovanje ljudskih prava mora biti osnovno pravilo policijskog postupanja i koja promoviše sprječavanje i iskorijenjivanje policijskog zlostavljanja.




Foto: Kolektiv.me

Urednik izdanja je mr Aleksandar Saša Zeković.

Uprava policije i Akcija za ljudska prava su preveli značajan materijal što uključuje i novije standrade CPT, koji su tako, po prvi put, jezički postali dostupniji crnogorskoj i regionalnoj javnosti.

"Publikacija se sastoji od zajedničkog predgovora izdavača i tri cjeline: (1) dijela Izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugih nečovječnih i ponižavajućih postupanja i kažnjavanja (CPT) o posjeti Crnoj Gori u periodu od 9 do16. oktobra 2017. godine koji se odnosi na policiju sa preporukama čiji je cilj da se poveća zaštita osoba lišenih slobode, (2) Instrukcija direktora Uprave policije Crne Gore o posjeti CPT- ja Crnoj Gori u kojoj je predstavljen plan kako da se preporuke sprovedu i uključe u crnogorsku policijsku politiku i praksu (2) i (3) Standardi CPT - izvodi iz opštih izvještaja relevantni za svakodnevno policijsko postupanje", navode iz Uprave policije.

Izvještaji CPT u cijeloj Evropi predstavljaju najreprezentativniji osvrt na poštovanje ljudskih prava osoba lišenih slobode. Države, međunarodne organizacije, Evropski sud za ljudska prava, NVO, mediji i akademska zajednica poklanjaju puno povjerenje izvještajima CPT. 

"CPT je u izvještaju o posjeti 2017. godine konstatovao izvjestan napredak u postupanju prema osobama zadržanim od strane policije u odnosu na prethodnu posjetu 2013. godine ali i zaključio da kultura policijskog zlostavljanja nije djelotvorno suzbijena i da se osobe lišene slobode u Crnoj Gori i dalje nalaze u ozbiljnom riziku da će ih policijski službenici zlostavljati. CPT je ocijenio da je zlostavljanje od strane policijskih službenika činjenica koja izgleda da je prihvaćena praksa unutar trenutne policijske kulture i preporučeno da vlasti moraju da pokažu odlučnost u suzbijanju zlostavljanja, i da na sve moguće načine obezbijede da službenici policije na svim nivoima prime poruku da se bilo kakvo zlostavljanje neće tolerisati i da će se odgovarajuće kažnjavati i neposredni izvršioci kao i oni koji su im nadređeni. Ukazano je na postojanje namjere da se osujeti istraga i obezbijedi nekažnjavanje onih koji su zlostavljali građane."

Namjera je izdavača da ovom publikacijom policijskim službenicima i javnosti bliže predstavi izvještaj CPT za Crnu Goru, u dijelu koji se tiče postupanja Uprave policije, da se podstakne sprovođenje preporuka, kako bi policijski službenici savjesnije i bolje radili, i da se unaprijedi znanje o standardima CPT koji su važni za policiju.

Posebno je važan, zbog poruka koje šalje, predgovor koji zajednički potpisuju direktor Uprave policije dr Veselin Veljović, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković i direktorica Akcije za ljudska prava mr Tea Gorjanc Prelević.

“Činjenica da Policija, građanski nadzor nad radom policije i NVO za zaštitu ljudskih prava zajednički publikuju izvještaj CPT je sama po sebi značajna i jedinstvena. Prihvata se da postoji neprimjereno i nezakonito postupanje policijskih službenika, da je sam izvještaj značajan za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori i da se njegovim objavljivanjem i komentarisanjem podstiče dijalog i pomaže sprječavanje zlostavljanja osoba lišenih slobode” stoji u zajedničkom predgovoru.

“Uprava policije je povodom nalaza objavljenih u izvještaju iskazala zabrinutost zbog svakog primjera nezakonitog ponašanja policijskih službenika, prvenstveno onih koji se ispoljavaju kao brutalnost ili prekoračenje upotrebe sredstava prinude. Najavljena je odlučnija i vidljivija borba protiv nezakonitog i neprofesionalnog policijskog postupanja”.

“Zajedničko publikovanje izvještaja predstavlja i jasnu poruku Uprave policije da želi da razvija i održava bliske, otvorene i pozitivne odnose sa građanskim i drugim tijelima za nadzor policije i organizacijama civilnog društva” navedeno je u predgovoru direktora Uprave policije, predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije i direktorke Akcije za ljudska prava.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.