Srijeda, 15.01.2020 | 07:32
IZVOR: Vijesti.me

Rukometni savez CG: Zelena boja dresova odabrana prošle godine, nije zbog Srbije

Crnogorski rukometaši vratili su se sinoć sa Evropskog prvenstva - eliminisani su nakon prve faze, ali sa ispunjenim osnovnim ciljem, prvom pobjedom na velikim takmičenjima.




Foto: Rukometni savez Crne Gore

Pamtiće se slavlje igrača i navijača nakon trijumfa protiv Srbije u drugom kolu - i te scene su, kada se sumiraju utisci, nadjačale tugu i razočarenje nakon ubjedljivog poraza od Bjelorusije, koji je značio i ispadanje sa Eura.

Još jedan detalj sa petog nastupa muške rukometne reprezentacije Crne Gore na kontinentalnom takmičenju donio je oprečne reakcije i komentare.

Odluka da naša selekcija u duelu sa Srbijom prvi put istoriji nastupi u zelenim dresovima je u dijelu crnogorske javnosti, naime, doživljena kao provokacija, pa čak i politički obojen čin, a sve u svjetlu aktuelnog trenutka povišenih tenzija nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Rukometnom savezu Crne Gore, međutim, odbacuju takve teorije, ističući da su netačni navodi da je zelena garnitura dresova planirana da bude nošena samo na meču protiv Srbije.

Iz crnogorske Kuće rukometa, takođe, naglašavaju da je izbor zelene garniture izvršen u septembru prošle godine, te da je netačno da je ta boja korišćena zbog aktuelnog političko-društvenog trenutka.

“Odluka o boji dresa u kojoj će naša reprezentacija nastupati na Evropskom prvenstvu donesena je od strane rukovodstva Saveza na čelu sa predsjednikom Petrom Kapisodom, još u septembru prošle godine. Naime, prilikom posjete kompaniji ‘’Hummel’’ kada je i potpisan ugovor u Arhusu (Danska), odabrane su četiri garniture dresova - bijela, crvena, zelena i crna. Te boje prijavljene su Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) 4. oktobra, nakon čega su potvrđene 8. novembra 2019. godine, a tu informaciju EHF je proslijedio svim nacionalnim federacijama koje su bile naši protivnici u grupnoj fazi. Boje dresova su konačno potvrđene na tehničkom sastanku održanom 8. januara, odnosno dan uoči početka prvenstva”, saopšteno je “Vijestima” iz Rukometnog saveza Crne Gore.

Da je Crna Gora prošla u drugu fazu, ponovo bi obukla zeleno, kažu iz RSCG.

“Bilo je planirano da u jednom od mečeva glavne faze naša reprezentacija ponovo nastupa u zelenoj garnituri. Stoga, netačni su navodi da je ta garnitura dresova nošena samo protiv Srbije, jer je ista ravnopravna sa svim ostalim koje imamo kao zvanične i prijavljene EHF-u. Takođe, netačno je i to da je zelena garnitura dresova korišćena zbog aktuelnog društvenog trenutka, jer je izbor, kao što je već navedeno, izvršen u septembru prošle godine”, ističu iz Rukometnog saveza.

Na kraju, odgovor na pitanje zašto zeleno:

“Zelena boja nalazi se i na podlozi štita na državnom grbu, pa kao takva logično, može i da preovladava na boji dresa nacionalnog tima. Takođe, i komitska zastava je dio naše istorije koje se ne stidimo, već i te kako ponosimo”, zaključuje se iz RSCG, uz napomenu da golmani naše reprezentacije već duže od deset godina nastupaju u zelenim dresovima.

PROČITAJTE JOŠ: 

--- Lazović: "Ne zanimaju me ZASTAVE i POLITIKA, ovo je sport i tako mora da OSTANE"

--- "Ginemo za ovaj DRES, nije bitna boja, samo da je crnogorski GRB na njemu"

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Anaa
15.01.2020 10:18

Ma što se pravdate bre više....dosta nam je.

6 4
refo
15.01.2020 14:47

mora nekad i koalicioni da se pita... mi smo ovu drzavu pravili ... naka je vjecna

3 1
Matan
15.01.2020 15:06

Dobro im stoji ova boja zelena .

3 0
Bato
15.01.2020 21:08

Bas im ,fino " stoji, nebi ja to diro. Nek se ponose sa njom.

1 0

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Četiri policajca na slobodi, rampa na Božaju dizana i za pet eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:48

Policijski službenici na graničnom prelazu Božaj, koji su uhapšeni juče zbog sumnje da su primali mito od stranih državljana, prema sumnjama inspektora, uzimali su od pet do 20 eura kako bi, uprkos nekim nepravilnostima, digli rampu na granici, saznaje "Dan".

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Država bivšim radnicima Radoja Dakića isplaćuje po 2.000 eura

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:35

Saopštenje Vlade.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .