Petak, 17.01.2020 | 07:16
IZVOR: Dnevne novine

Pacijentima na raspolaganju servis eNaručivanje - do terapija, recepata,... bez odlaska kod LJEKARA

Fond za zdravsteno osiguranje od ponedjeljka 20. januara uvodi šesti elektronski servis za osiguranike.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Riječ je o servisu eNaručivanje, koji će pacijentima omogućiti elektronsko naručivanje terapije za hronična oboljenja, naručivanje doznaka i potvrda, bez posjete izabranom doktoru, pišu Dnevne novine.

Na nivou svih domova zdravlja u Crnoj Gori osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje na portalu eZdravlje i mobilnoj aplikaciji biće dostupan novi elektronski servis eNaručivanje, najavio je za Dnevne novine direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Novi elektronski servis eNaručivanje, kako je objasnio, osiguranicima će omogućiti onlajn naručivanje elektronskih recepata, odnosno terapije za hronične bolesnike, izvještaja za obračun naknade zarade, odnosno doznaka za vrijeme privremene spriječenosti za rad, tj. bolovanja, isključivo za bolovanja koja odobravaju ljekarske komisije Fonda, kao i potvrda koje izdaju izabrani doktori.

Trenutno, pojasnio je Čirgić, dvije vrste potvrda koje izdaje izabrani doktor za djecu, a koje se mogu naručiti preko servisa eNaručivanje su Opravdanje izostanka iz vrtića i Dokazivanje sposobnosti za nastavu fizičkog vaspitanja.

“Servis se uvodi prije svega u korist i za potrebe osiguranika, ali i da rastereti rad izabranih doktora. Prednosti servisa eNaručivanje odnose se prvenstveno na pružanje zdravstvene usluge bez posjete izabranom doktoru. Dakle, za one usluge za koje nije potrebno posjetiti ljekara, osiguranik pacijent može ih realizovati putem ovog elektronskog servisa”, istakao je Čirgić.

Sa druge strane, velika prednost ogleda se u oslobađanju termina izabranih doktora u korist onih pacijenata i usluga za koje je, kako je naglasio, potrebna stručno medicinska obrada i tretman.

“Dakle, novim servisom dobijamo benefit i za medicinski kadar kroz smanjenje broja posjeta kod izabranog doktora, kao i smanjenje administracije u programskom dijelu kod rada sestara. Bitno je istaći da će u svakom trenutku i u svakoj situaciji ljekar biti u mogućnosti da procijeni opravdanost zahtjeva i u skladu sa tim odabere način realizacije naručene usluge ili u protivnom da jednim klikom ipak pozove pacijenta na pregled”, kazao je Čirgić.

Povratnu informaciju o načinu obrade zahtjeva pacijent će, kako je rekao, dobiti putem SMS poruke, koja se osiguranicima distribuira automatski direktno iz Integralnog informacionog sistema zdravstva, u zavisnosti od konačne procjene i odluke ljekara.

“Prilikom prijave na novi servis osiguranik prije svega vrši izbor usluge koju želi naručiti ovim putem: terapija/doznake/potvrde, nakon čega slijedi par koraka do kompletiranja zahtjeva. To bi značilo da pacijent prilikom naručivanja terapije, u prvom koraku vrši izbor dijagnoze za koju treba terapiju, zatim izborom prvog slobodnog termina zakazuje pružanje ove onlajn usluge. Do kraja dana u kojem je termin zakazan, pacijent dobija povratnu informaciju putem SMS-a: “Naručena terapija je propisana na elektronskom receptu, koji možete realizovati u apotekama. Uvid u propisane recepte možete izvršiti na servisu eRecept;” ili “Naručena terapija nije propisana. Potrebno je posjetiti vašeg izabranog ljekara”. Ovo u zavisnosti od odluke i procjene ljekara”, objasnio je Čirgić.

Kod naručivanja doznaka i potvrda, dodaje, pristup je sličan, s tim što pacijent do kraja dana dobija povratnu informaciju u formi: “Naručena doznaka/potvrda je kreirana. Možete je preuzeti kod sestre na pultu/ šalteru doma zdravlja” ili “Naručena doznaka/potvrda nije kreirana. Potrebno je posjetiti vašeg izabranog ljekara”, opet na osnovu procjene ljekara da li je predmetnu uslugu moguće pružiti bez kontakta sa pacijentom.

“U ovom slučaju, kod doznaka i potvrda pacijent ipak mora posjetiti dom zdravlja, ali bez čekanja slobodnog termina i zakazivanja posjete kod izabranog doktora. Preuzimanje ovih dokumenata vrši se na pultu, kod sestre u bilo kojem terminu. Razlog ličnog ili fizičkog preuzimanja je obaveza prilaganja originalne verzije dokumenta koju zahtijeva poslodavac kod doznaka ili obrazovna ustanova u slučaju potvrde”, pojasnio je Čirgić.

Takođe, kako je rekao, servis omogućava i otkazivanje naručene usluge, jednostavnim izborom opcije na glavnom meniju.

“S obzirom da je bilo pitanja vezano za novi servis da li je moguće naručivati terapiju/doznake/potvrde telefonskim pozivom naglašavamo da je servis eNaručivanje moguće isključivo koristiti putem portala eZdravlje i da predstavlja dodatnu opciju kojom se obezbjeđuje dostupnija i brža zdravstvena zaštita, kao i da ne isključuje dosadašnje načine obezbjeđivanja potrebne terapije/doznake/potvrde”, zaključio je Čirgić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Podgorica - Rekonstruisani poligon dobio i stolove za STONI TENIS, evo na kojoj LOKACIJI

Subota, 19.09.2020 | 18:22

Agencija za stanovanje Glavnog grada je nakon rekonstrukcije, na poligonu u ulici Meše Selimovića postavila dva stola za stoni tenis, koji su specijalno dizajnirani za javnu upotrebu, saopšteno je iz Glavnog grada.

LJEKARI posjetili bolnice - Situacija u Nikšiću POD KONTROLOM

Subota, 19.09.2020 | 18:17

Ljekari iz Kriznog medicinskog štaba (KMŠ) na čelu sa dr Marijom Nikolić posjetili su danas Opštu bolnicu u Nikšiću i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić" Brezovik u kojima su smješteni i pacijenti inficiranI koronavirusom.

IJZ: Još 187 slučajeva koronavirusa, jedna osoba preminula

Subota, 19.09.2020 | 17:08

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 638 uzorka na novi koronavirus.

KOVID 19 u Crnoj Gori - U Kliničkom centru 11 pacijenata životno ugroženo

Subota, 19.09.2020 | 15:38

U Kliničkom centru 11 kovid pacijenata životno ugroženo...

Direktorat za vanredne situacije: Evo koliko je evidentirano požara za DVA DANA

Subota, 19.09.2020 | 15:03

Na osnovu podataka koje su Direktoratu za vanredne situacije Ministartva unutrašnjih poslova dostavile opštinske službe zaštite i spašavanja tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, kada je zbog meteoroloških uslova, najavljen povećan rizik od požara na otvorenom prostoru, evidentirano je 56 požara u centralnom i primorskom dijelu Crne Gore, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Podgorica - Rekonstruisani poligon dobio i stolove za STONI TENIS, evo na kojoj LOKACIJI

Subota, 19.09.2020 | 18:22

Agencija za stanovanje Glavnog grada je nakon rekonstrukcije, na poligonu u ulici Meše Selimovića postavila dva stola za stoni tenis, koji su specijalno dizajnirani za javnu upotrebu, saopšteno je iz Glavnog grada.

LJEKARI posjetili bolnice - Situacija u Nikšiću POD KONTROLOM

Subota, 19.09.2020 | 18:17

Ljekari iz Kriznog medicinskog štaba (KMŠ) na čelu sa dr Marijom Nikolić posjetili su danas Opštu bolnicu u Nikšiću i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić" Brezovik u kojima su smješteni i pacijenti inficiranI koronavirusom.

Tri faze LJUBAVI: Kada je pravo vrijeme za velike odluke - zajednički život, dijete ili brak?

Subota, 19.09.2020 | 18:10

Ljubav i romantične priče o njoj prate nas od bajki i školske lektire pa do filmova i televizije. Priče se često završavaju slikom srećnih partnera koji su konačno zajedno i čeka ih sreća do kraja života. U stvarnom životu, međutim, baš tada prava priča počinje...

Nikolić: Dačić negira, a Dritan potvrđuje miješanje Srbije u IZBORNI PROCES u Crnoj Gori

Subota, 19.09.2020 | 17:50

Samo politički neupućene i neobaviještene osobe u našem regionu mogu da iznenade izjave odlazećeg ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića. Nakon godina pretvaranja i neuspjelog simuliranja proevropskog političkog opredjeljenja, Dačić se konačno našao u svom prirodnom okruženju i vratio na fabrička podešavanja, kazao je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

POSLASTICA dana: Donosimo vam RECEPT za mafine sa borovnicama od samo TRI sastojka

Subota, 19.09.2020 | 17:32

Donosimo vam recept koji će vas ostaviti bez daha.  

Đoković nakon pobjede: "SEBE moram da KRIVIM što sam došao u situaciju..."

Subota, 19.09.2020 | 17:19

Novak zna da je morao brže da uđe u polufinale.  

U periodu od 11. do 17. septembra - Evo koliko je VOZILA prošlo kroz TUNEL Sozina

Subota, 19.09.2020 | 17:00

Kroz tunel Sozina je u periodu od 11. do 17. septembra prošlo 63.620 vozila, većinom automobila, saopšteno je na sajtu Monteputa.    

Lojalne, istrajne, inteligentne... - 30 činjenica o Ribama koje ih RAZLIKUJU od ostalih ZNAKOVA

Subota, 19.09.2020 | 16:33

Ribe imaju visoko razvijeno šesto čulo, koje im pomaže kod bitnih odluka. Njihov izuzetan um često ih postavlja u situacije koje većina smrtnika ne doživi tokom čitavog životnog vijeka.  

NEODOLJIVI DEZERT sa karamelom na VRHU - Neobična priča kako je nastala DOBOŠ TORTA

Subota, 19.09.2020 | 15:57

Doboš torta definitivan je dokaz da se iz greške nekada mogu izroditi dobre stvari.

KOVID 19 u Crnoj Gori - U Kliničkom centru 11 pacijenata životno ugroženo

Subota, 19.09.2020 | 15:38

U Kliničkom centru 11 kovid pacijenata životno ugroženo...