Utorak, 21.01.2020 | 09:51
IZVOR: espreso.rs/BBC

Naučnici na pragu velikog otkrića - Pronašli ĆELIJE koje uništavaju TUMORE!?

Novootkriveni dio našeg imunološkog sisitema mogao bi da bude iskorišćen u izliječenju svih vrsta raka, objavili su naučnici.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Naime, kako javlja BBC, tim sa Univerziteta u Kardifu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uslovima uništavaju ćelije zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća i ostalih vrsta raka.

Ovo otkriće, objavljeno u uglednom naučnom časopisu "Nature Immunology", do sada nije bilo testirano na pacijentima, ali istraživači tvrde kako "ima ogroman potencijal". Uprkos činjenici da je njihov rad u još ranoj fazi, poručuju da je riječ o uzbudljivom otkriću.

Šta su tačno otkrili?

Imunološki sistem je prirodna odbrana našeg tijela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka.

Naučnici su tražili "nekonvencionalne" i do sada neotkrivene načine na koji imunološki sistem prirodno napada tumore. Otkrili su T-ćelije (T-limfocite) u našoj krvi. To su imunološke ćelije koje mogu da skeniraju tijelo i procijene gdje postoji prijetnja našem zdravlju koju bi trebalo eliminisati. One bi, takođe, mogle da budu iskorišćene za "napad" na razne vrste tumora.

- Postoji šansa da bismo na taj način mogli da liječimo sve pacijente oboljele od raka - izjavio je prof. Endrju Sevel za BBC.

- Do sada niko nije vjerovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju uništiti više vrsta raka - istakao je prof. Sevel.

Kako bi ta terapija funkcionisala?

T-ćelije na svojoj površini imaju "receptore" koje im pružaju mogućnost da "vide" na hemijskoj daljini. Tim iz Cardifa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratoriji ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crijevu, prostati, jajnicima, bubrezima i materici.

Ono što je ključno, tokom tog postupka normalna tkiva je ostavljao netaknutim. No, kako to tačno radi za sada se još istražuje.

BBC ipak piše kako je ovaj specifični receptor T-ćelije u interakciji sa molekulom nazvanim MR1, koji se nalazi na površini svake ćelije u našem tijelu. Smatra se kako upravo MR1 imunološkom sastavu javlja da se u nekoj ćeliji koju je "napao rak" nešto događa.

- Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka - to niko nikada nije napravio - istakao je za BBC naučnik Gari Dolton.

Zašto je ovo značajno?

Liječenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi protiv smrtonosnih bolesti. Najpoznatiji primjer je CAR-T - personalizovana terapija koja se temelji na genetskoj modifikaciji imunoloških ćelija pacijenata kako bi mogle da prepoznaju i napadnu ćelije raka.

CAR-T je ostvario zapanjujuće rezultate u nekim slučajevima - pacijentima koji su se nalazili na korak do smrti bolest je dovedena do kompletne remisije.

Ali, ova terapija je vrlo specifična i funkcioniše u ograničenom broju vrsta raka gdje postoji jasna meta i put T-ćelijama do bolesnih ćelija. Takođe, ova vrsta liječenja nije se pokazala uspješnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore, već samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

Naučnici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-ćelija mogla da bude put ka "univerzalnom" lijeku za rak.

Kako bi sve moglo da funkioniše u praksi?

Liječenje bi započelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Bile bi uzete njegove T-ćelije koje bi prošle kroz genetsku modifikaciju i tako bile reporgamirane da bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, "unaprijeđene" ćelije bi se u velikim količinama "uzgajale" u laboratoriji, a onda bi bile ubrizgavane u tijelo pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC ipak naglašava kako je ovo istraživanje za sada testirano samo na životinjama i ćelijama u laboratorij, i će prije testova na ljudima morati da budu sprovedene dodatne provjere.

Šta kažu stručnjaci?

Lucia Mori i Đenaro de Libero sa Univerziteta u švajcarskom Bazelu poručuju da je ovo otkriće imalo "veliki potencijal". Ali, ističu da je sada prerano govoriti o uspješnoj borbi protiv svih vrsta raka.

- Vrlo smo uzbuđeni zbog vijesti o imunološkim funkcijama ove T-ćelije i potencijalnoj upotrebi - objavili su Mori i De Libero.

Daniel Dejvis profesor imunologije sa Univerziteta u Mančesteru upozorava da je ovo tek osnovni nivo istraživanja i da naučnici nisu tako blizu proizvodnji lijeka za pacijente, ali ističe da je riječ o značajnom otkriću kako za napredak u načinu razumijevanja kako radi naš imunološki sistem, tako i za buduće terapije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova studija - Ovo su TOP 10 GRADOVA koje turisti žele ponovo da POSJETE

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:02

Dominiraju na listi top deset gradova koje turisti žele opet da posjete.

Ponovo da ZABLISTA - SPASITE NAKIT uz pomoć JEDNE SITNICE iz kupatila

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:47

Ovaj trik se takođe može primijeniti i kod srebrnog nakita koji je oksidirao. 

Kako da brzo IZBIJELITE jaja za Uskrs?

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:30

Poslije ovog trika možete da napravite bilo koju šaru. 

Kompanija Meridianbet: Male pobjede i pozitivni primjeri za očuvanje životne sredine

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:14

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, je sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NAKON 60 godina - Poznata pjevačica u Kući slavnih rokenrola

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:08

Šer, Ozi Ozborn, Meri DŽ. Blajdž i „ Trajb kold kvest” su među zvijezdama koje će ove godine biti uvrštene u Kuću slavnih rokenrola.

Hana Huljić OTKRILA kako se snalazi u ULOZI majke -"Ta LJUBAV i taj OSMIJEH"

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Hana Huljić Grašo progovorila je o majčinstvu. Petar Grašo i ona 2022. postali su roditelji djevojčice Albe.

Zbog toga se LOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danima.

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da ide na operaciju.