Srijeda, 22.01.2020 | 13:47
IZVOR: Kolektiv.me

Opera „La Bohème” premijerno izvedena u CNP-u

Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena opera „La Bohème“ Giacoma Puccini-ja. Publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila izvođače.




Foto: Krsto Vulović i Duško Miljanić

Dirigent opere je Alberto Veronesi, reditelj Andrea Tocchio, a dirigent hora Francesco Barbagelata. Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davide Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječijeg hora.

Reditelj Andrea Tochhio je kazao da je veoma srećan što je bio dio ovog projekta:

„Ovo je bio veliki izazov za CNP i po reakcijama publike vidim da je odluka koju smo zajednički donijeli - da postavimo tradicionalnu operu bila ispravna.“ – kazao je Tocchio nakon premijere.

Dirigent Alberto Veronesi je rekao da je u pozorištu vladao veliki entuzijazam proteklih nedjelja:

„Moram da kažem da obično nema ovakvog kvaliteta u pozorištima, pri tom mislim na visok profesionalni nivo. Ako dodamo da je ovo prvo izvođenje „Boema“, zaista sam prezadovoljan ovim što smo postigli.“- istakao je Veronesi.

Foto: Krsto Vulović i Duško Miljanić

Francesco Barbagelata je dirigovao horom. I on je rekao da je veoma zadovoljan krajnjim rezultatom. „Saradnja sa CNP-om je bila divna. Mladi ljudi sa kojima sam radio su veoma talentovani i čast mi je što sam imao priliku da budem dio ove priče.“ – kazao je Barbagelata.

Sopran Ivana Čanović  je debitovala u ulozi Mimi. Ona je istakla da je posebno raduje što je to bilo upravo u Crnoj Gori.

„Imamo operu koja je na svjetskom nivou. Nastavićemo da se borimo za umjetnost i nadam se da ćemo uspjeti da ostvarimo saradnju i sa drugim operskim kućama iz svijeta.“ – rekla je Čanović.

Ragaa Eldin je rekao da je posebno srećan što je dio ovog projekta znajući da je ovo prva opera u Crnoj Gori poslije mnogo godina.

Olivera Tičević je briljirala u ulozi Muzete. Ona je kazala da je raditi svoj posao u svojoj zemlji velika stvar za nju, zbog koje je bila posebno emotivna u večerašnjem izvođenju.

„Ponosna sam na Crnogorsko narodno pozorište koje je sa svojim partnerima uspjelo da postavi ovakav spektakl, i srećna što sam večerašnju scenu dijelila sa ovakvim umjetnicima.“- istakla je Tičević.

Foto: Krsto Vulović i Duško Miljanić

Marko Kalajanović je rekao da mu je čast što je dio istorije.

„Mi smo večeras predstavili italijansku operu u Crnoj Gori i to je velika stvar i za Crnogorsko narodno pozorište i za sve nas. Posebno me raduje reakcija publike, koja je pokazala da je crnogorska publika spremna za operu.“ – rekao je Kalajanović.

Daniele Caputo je rekao da je rad na ovoj operi bio predivno iskustvo za njega.

„Veoma sam zadovoljan kako su me prihvatili ovdje. Puccini govori o ljubavi i mi, kao pjevači, moramo prenijeti publici taj univerzalni jezik, što je zaista velika odgovornost ali divno smo sarađivali i onda nije bilo teško odgovoriti ovako velikom izazovu.“ – kazao je Caputo.

Davide Mura dijeli njegovo mišljenje. „Veoma sam zadovoljan krajnjim rezultatom. Svi koji su radili na ovom projektu su veoma profesionalni, odradili smo veliki posao i raduje me što je pozorište bilo prepuno i što se publici dopala naša opera.“ – rekao je Mura.

Opera će reprizno biti izvedena 23. i 25. januara, a ulaznice za sva izvođenja su rasprodate.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Da li je REZANI HLJEB iz kese OPASAN po ZDRAVLJE?

Utorak, 23.04.2024 | 10:34

Nasječeni hljeb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne bi trebalo zanemariti

U ovoj DRŽAVI vlažne maramice koje sadrže plastiku BIĆE ZABRANJENE do ljeta

Utorak, 23.04.2024 | 10:23

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

Pjevačica Aleksandra Prijović je u okviru svoje turneje “Od istoka do zapada” održala i dva koncerta u Podgorici.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

VIDEO: Dejvis nije mogao da sakrije koliko je ljut - BACIO MIKROFON i otišao sa konferencije

Utorak, 23.04.2024 | 09:46

Entoni Dejvis nije mogao da sakrije bijes posle još jednog poraza protiv Denver Nagetsa (101:99).

Smeta im BUKA - PROČITAJTE na šta se žale stanovnici Podgorice

Utorak, 23.04.2024 | 09:37

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.

Ceca se OGLASILA iz studija, pa OBRADOVALA fanove - "POČELO JE" (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:26

Ovo se dugo čekalo.

ODLOŽENO suđenje Abazoviću po tužbi Lazovića

Utorak, 23.04.2024 | 09:22

U ulcinjskom Osnovnom sudu danas je odloženo suđenje po tužbi bivšeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića i Bemaksa protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Dragaš: NEGATIVNI izvještaj Stejt departmenta za 2023. POTVRDIO ZLOUPOTREBE Abazovićeve Vlade

Utorak, 23.04.2024 | 09:13

Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Vlade (bivšeg premijera Dritana) Abazovića naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista - kazao je član Predsjedništva ove stranke Tihomir Dragaš.