Subota, 25.01.2020 | 08:48
IZVOR: Vijesti.me

MUP počeo sa izdavanjem novih PASOŠA: Lične karte od kraja MARTA

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) počelo je sa izdavanjem pasoša treće generacije, a građani koji imaju staru međunarodnu putnu ispravu mogu je koristiti do isteka roka važenja.




Foto: Kolektiv.me

To su za kazali iz MUP-a, istakavši da će se nove lične karte izdavati od kraja marta, kada na snagu stupa novi zakon.

Pojasnili su da građani neće morati da mijenjaju važeću ličnu kartu do isteka roka važenja, a najduže pet godina od početka primjene novog zakona - 30. marta ove godine.

“Preporučujemo građanima da, zbog brojnih benefita koje će imati nove lične karte, odlože zamjenu starih do početka izdavanja novih ličnih karata”, kazali su iz MUP-a.

To praktično znači da građani, kojima ističe rok važenja stare lične karte, a ista im nije potrebna za obavljanje pravnih i drugih poslova već koriste na primjer pasoš, mogu da sačekaju kraj marta kako bi dobili novu...

Iz MUP-a su podsjetili da nova lična karta sadrži čip - elektronski nosač, u kojem će biti ugrađeni certifikati za elektronsku identifikaciju i za kvalifikovani elektronski potpis.

“Zahvaljujući certifikatima pohranjenim u čipu lične karte, građani će imati pristup brojnim uslugama, pa će moći preko portala eUprave da naruče izvod iz registra rođenih, registra crnogorskih državljana, uvjerenje o prebivalištu, da izvrše promjenu adrese, jer je certifikat za kvalifikovani elektronski potpis ekvivalentan svojeručnom potpisu na šalteru”, pojasnili su.

U MUP-u tvrde da će građanima biti omogućem i pristup određenim elektronskim servisima u zdravstvenom sistemu, kao što su podizanje ljekova u apotekama, pristup zdravstvenom pregledu, jer će lična karta biti zamjena i za zdravstvenu knjižicu.

Nabavka sistema kojim se uvode nove lične karte i pasoši treće generacije vrijedna je više od 18 miliona eura.

“Otvoreni postupak javne nabavke za nabavku sistema za personalizaciju ličnih identifikacionih dokumenata i nabavke blanko ID dokumenata je okončan zaključenjem Ugovora sa Konzorcijumom kompanija ‘Muhlbauer ID Services GmbH’, ‘Muhlbauer GmbH & Co. KG’ i ‘S&T Crna Gora d.o.o.’, 30. jula 2019. godine. Vrijednost nabavke iznosi 18.148.790 eura sa uračunatim PDV-om, po zaključenom ugovoru. Ovaj ugovor će se realizovati u periodu od četiri godine”, odgovorili su iz MUP-a.

Iz resora na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić tvrde i da će novi sigurnosni elementi, koji se ugrađuju u pasoše, smanjiti mogućnost zloupotrebe identiteta i ličnih podataka, odnosno falsifikovanja dokumenata.

“Savremenije putne isprave će olakšati rad Graničnoj policiji, operaterima na aerodromima, avioprevoznicima, carinskim službenicima, s obzirom na to da će automatizovana provjera dokumenata i putnika, dovesti do brže granične kontrole i manjih redova na graničnim prelazima. Dakle, uvođenjem dokumenata III generacije CG implementira međunarodne standarde iz ove oblasti, što će omogućiti lakše postupke u elektronskom poslovanju, trgovini i platnim sistemima”, naglasili su.

Iz MUP-a su kazali da su u okviru ovog projekta uspostavili i Nacionalno sertifikaciono tijelo, koje će svakom građaninu dodijeliti serftifikat bez dodatnih troškova. 

Uspostavljanje tog tijela omogućiće i povezivanje elektronskih servisa na nivou regiona i Evropske unije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Na muci se poznaju JUNACI”: Klinički centar CG zahvalio se Ambasadi SAD-a

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 21:42

Klinički centar Crne Gore (KKCG) zahvalio je Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na donaciji tri monitora, koji će ljekarima te zdravstvene ustanove omogućiti da prate vitalne znake pacijenata priključenih na respiratore.

Najgore u Njujorku: Broj preminulih od koronavirusa u Americi veći od 10 HILJADA

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 21:31

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama prema podacima relevantnog Univerziteta Johns Hopkins premašio je 10.000.

LIJEPE VIJESTI: Legendarni turski golman POBIJEDIO koronavirus

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 21:18

Turski golman Ruštu Rečber napustio je bolnicu.    

NKT: Pogledajte šta je nabavljeno od DONIRANOG NOVCA

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 20:55

NKT je razmotrilo Izvještaj o donacijama uplaćenim od otvaranja računa, 19. marta do 6. aprila u 09:00 sati.  

Zbog KRŠENJA privremenih mjera: Policija procesuirala 436 osoba

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 20:47

"Građani u najvećoj mjeri poštuju naredbe o sprječavanju širenja koronavirusa, ali ima i onih koji su neodgovorni prema sebi ali i prema drugima", saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.    

2.200 osoba ZARAŽENO: U Srbiji danas sedmoro preminulo od koronavirusa

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 20:25

U Srbiji su danas, do 15 sati, registrovana 292 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je još 7 pacijenata.  

TUGA: Preminuo čuveni fudbalski trener Radomir Antić

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 20:06

Radomir Antić, čuveni fudbalski trener preminuo je u 71. godini.  

NKT: Naredbe i preporuke se u najvećoj mjeri POŠTUJU, usvojen Izvještaj o donacijama

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 19:47

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i ocijenilo da su sve državne službe u proteklom periodu pravovremeno i kvalitetno preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog korona virusa, te da se dosadašnje mjere u veoma visokoj mjeri poštuju.

Engleski savez IZGUBIO 100 miliona: Plate MANJE selektorima

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 19:24

Engleska fudbalska asocijacija izgubila je već ogroman novac.

ITALIJA: Od koronavirusa u posljednja 24 časa PREMINULO 636 osoba

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 18:45

U posljednja 24 sata koronavirusom se zarazilo 3.599 ljudi.