Nedjelja, 26.01.2020 | 16:08
IZVOR: cdm.me

Amfilohije: “Kakav je to grijeh protiv Crne Gore slikanje trobojke kralja Nikole..."

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, osvrćući se na sinoćnji incident, kazao je da se na bratoubistvu i bratomržnji ne može graditi budućnost.




Foto: Screenshot, youtube

“Kakav je to grijeh protiv Crne Gore slikanje trobojke kralja Nikole, trobojka koja je državna zastava Francuske, Njemačke, Rusije i ne znam kojih sve država, nije samo Srbije?! To je pokazatelj da se iza takvog ponašanja prema svojoj djeci skriva upravo mržnja, duh bratoubistva, i nije to dobro za budućnost naroda, ni države. Ne može se na bratoubistvu i bratomržnji graditi budućnost”, kazao je Amfilohije.

On je danas poslije službe u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom istakao da krivica za to nije na policiji jer, kako je istakao, oni to moraju da rade da bi prehranili porodicu, nego na one koji su to zapovjedili.

“Toliko je straha ovdje koji je plod straha od nasilje koje je ovdje izvršeno 1941/1945. godine, i na tom nasilju se ne može graditi budućnost ni jednog čovjeka, a kamoli jedne države. Blagodareći tom nasilju već od 1945. godine je, ovo što je sada, neki sukob između Srba i Crnogoraca, između dva brata”, naveo je Amfilohije.

Podsjetio je da su se kralj Nikola, kao i svi drugi u Crnoj Gori, i Krsto Zrnov Popović, veliki ratnik i časni čovjek, pisali Srbima.

U prilog tome je naveo Zemljopis iz 1912. godine, po kom su djeca učila, gdje piše da su stanovnici Crne Gore Srbi, većina pravoslavne vjere, drugi muhamedanske i katoličke vjere.

“Tako je bilo za vrijeme Kraljevine Crne Gore, a sad to pretvaraju u mržnju među Srbima i Crnogorcima, među braćom. Jedna majka rodi jednoga koji se kaže da je Srbin, a drugi Crnogorac. Ima pravo svako da se deklariše kako hoće, ali nema pravo da mrzi svoga brata. Ne može država da podržava takvu mržnju i na tome gradi budućnost naroda“, istakao je Amfilohije.

Osvrnuo se  na litije koje organizuju pethodnih sedmica.

“Zato su naše litije, litije ljubavi, bratske sloge i zajedništva, a ne mržnje. S toga molim ove koji upravljaju našom policijom, da se ne ponašaju tako prema svojoj djeci. Takvo ponašanje je sramota pred svijetom. Šta sve djeca naslikaju po zidovima, pa nikome ništa, a ovi su naslikali trobojku kralja Nikole. Ja se nadam u Boga da će urazumiti ove koji su sada na vlasti da se tako ne ponašaju, i da ne obnavljaju u narodu duh bogoubistva i bratoubistva, na kome je stvoreno mnogo što od 1945. godine, i sve što je stvoreno, propalo je i opljačkano“, naveo je Amfilohije.

Kaže da je u prethodnom periodu obnovljeno su stotine hramova, sagrađena dva najveća hrama u istoriji Crne Gore, Hram Vaskrsenja i Jovana Vladimira.

“Sad to poništavati i svojatati sebi, šta to znači?! Manastir Morača, Đurđevi Stupovi, ova crkva Svetoga Đorđa, kažu pripada vlasti, kojoj vlasti?! Ko sve nije ovdje vladao! Narod je sve gradio za Boga, svoju dušu. To su hramovi Božiji, Naravno, pripadaju i ovoj državi Crnoj Gori, to se podrazumjeva. Niko iz Crne Gore nije ih micao, niti će ih ponijeti odavde. Ne može se budućnost stavarati na bogomržnji i bratomržnji, a to se upravo radi sa tim što se radi sa ovom čestitom djecom koja nijesu napravila nikakvo zlo što su uzela da prefarbaju neki ćošak, zid, po svom načinu, zastavom kralja Nikole“, istakao je Amfilohije.

///NEREDI na Zlatici: Zbog narušavanja javnog reda i mira UHAPŠENO deset osoba///

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
MonteNegro
26.01.2020 16:17

Crna Gora!

13 1
Ivana
26.01.2020 16:32

Ti si najveca sramota Risto za ovaj narod. Sjedi i ne budali. Ti Boziji covjek? Bog ne dijeli ljude, vi ih dijelite. Svako je Boziji covjek koji vjeruje u ljubav i mir, i da su svi ljudi isti, taj covjek zna da Bog ne dijeli ljude i nacije. Vi ste ih davno podijelili, pa smo svi Srbi, E PA NE MOZE. I NECE MOCI.

31 15
Sotona
26.01.2020 16:41

Risto , stari folerantu , neka ti filozofiranje .

19 11
Gulag je zakon
26.01.2020 16:51

Svaka čast. Ide čovjek na kolektivnu amneziju pa pere usta od pređašnjih izjava. Do juče je prkosio svakom Liberalu i krio se iza iste te robojke koju kritikuje. Ne zna jadan đe će prvo, slabo mu ide matematika pa se konstantno preračunava koji su finansijeri jači, prozapadna vlast ili ruski kapital koji stoji iza opozicije. Hahaha, da mi je njegovih muka...

12 8
Ivana
26.01.2020 17:27

Boli njega imovina, i novac koji ide u te crkve. Nista drugo njih ne boli koliko to. Nije njih briga za vjeru i ljude. Nego da se pomaze Kosovu i Republici Srpskoj. Nemam ja nista protiv toga; Samo treba nasem narodu prvo da se pomogne. I mi imamo siromasne i ljude kojima stvarno treba novac za lijecenje i za osnovne stvari. Novac i politika, strasno!

16 7
M
26.01.2020 16:39

Tristane,zaboravio si da je Kraljevine imala grb sa inicijalima Nikola Prvi a ovo sto tvoji poklonici šaraju zidovima Podgorice je Srpska zastava !

17 8
Nensi
27.01.2020 06:40

Ovo sto rade svjestena lica po Crnoj gori ,je jedna bruka i sramota.Cu cuvaju svetinje ,nedaju svetinje,..ko ih otima??? Ko god je zapoceo ovo nece mu se dobro vratit ,nema veceg grijeha nego zavadjati ljude na pravdi boga ..Zao mi je kada gledam ove slike svakodnevno ,grujeh .No neka im Bog bolju pamet da !

3 2
pa
27.01.2020 11:57

Ko umije da broji tu nema grijeha niti zavade

1 0

OSTALE VIJESTI

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danim

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača GRADIĆE SE Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Srijeda, 24.04.2024 | 18:18

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

IJZCG: Registrovan drugi slučaj MORBILA u Crnoj Gori kod djeteta od 12 godina

Srijeda, 24.04.2024 | 18:06

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas, u popodnevnim časovima, registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja. Kako su saopštili, to dijete nije vakcinisano.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danim

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da danas ide na operaciju.

"Molila sam se svako veče da se ujutru NE PROBUDIM“ - Slavna manekenka PRIZNALA da je više puta pokušavala da ODUZME ŽIVOT

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:19

Manekenka Kristin MekGinis otkrila je da je bila blizu odluke da digne ruku na sebe i to više puta tokom svoje mladosti.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gtadski.me.

TRIK koji će vam UŠTEDJETI struju dok spremate hranu u rerni

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:03

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.