Ponedjeljak, 03.02.2020 | 15:02
IZVOR: cdm.me

MJU: Na lokalnom i centralnom nivou biće UGAŠENO 326 radnih mjesta

Prema podacima kojima raspolažu Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave do sada su, kada je riječ o sporazumnog raskidu radnog odnosa, na centralnom nivou zaključena 264 sporazuma, dok su 62 sporazuma zaključena na lokalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave na čijem čelu je Suzana Pribilović.
Foto: Vlada Crne Gore

Podaci upućuju na to da će na lokalnom i centralnom nivou biti ugašeno 326 radnih mjesta po osnovu mjere sporazumnog raskida radnog odnosa.

Iz MJU poručuju da su do sada sada na centralnom nivou zaključena 264 sporazuma, u ukupnom iznosu od 2.792.814,53 eura.

“Ukupan iznos isplaćenih sredstava na lokalnom nivou po osnovu 62 sporazuma o prestanku radnog odnosa iznosi 507.638,83 eura. Sporazumi su zaključeni u lokalnim upravama i opštinskim službama Pljevalja, Nikšića, Berana, Podgorice, Žabljaka, Herceg Novog, Bijelog Polja, Petnjice i Cetinja”, ističu u MJU.

Podsjećaju da Vlada Crne Gore sprovodi jasno definisanu politiku optimizacije javne uprave koja ima za cilj racionalizaciju broja zaposlenih u javnoj upravi uz poboljšanje kvaliteta javnih usluga i smanjenje učešća zarada zaposlenih u državnom i lokalnim budžetima, te da je odluka o ograničavanju zapošljavanja u javnoj upravi produžena i na 20020. godinu.

Dodaju da svrha procesa optimizacije nije smanjenje broja zaposlenih, već dovođenje javne uprave na pravu mjeru (rightsizing), povećanje efikasnosti javne uprave i unapređenje kvaliteta javnih usluga, kao i očuvanje fiskalne održivosti.

“Mjera sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine definisana je Planom optimizacije javne uprave 2018-2020. kao ključnim reformskim dokumentom u ovoj oblasti”, smatraju u MJU.

Objašnjavaju kako sporazumni prestanak radnog odnosa zahtijeva saglasnost obje strane – zaposlenog i starješine organa. Samo podnošenje zahtjeva od strane zaposlenog ne podrazumijeva da će sporazum biti zaključen, odnosno da će zaposleni ostvariti pravo na otpremninu. Naime, starješina organa je u obavezi da izvrši procjenu da li se radi o zaposlenom koji je neophodan za nesmetano funkcionisanje organa i da na osnovu ove procjene donese odluku o tome da li se zahtjev zaposlenog odobrava ili odbija. Stoga je odgovornost starješine organa u ovom dijelu velika.

“Podsjećamo da je Vlada donijela izmjene i dopune Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru kako bi ojačala postojeći mehanizam ograničavanja zapošljavanja lica na radnim mjestima koja su bila popunjena od strane zaposlenih koji ostvare pravo na otpremninu”, naglašavaju u MJU.

Naime, u skladu sa pomenutim izmjenama i dopunama, sporazum se ne može zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova organa.

“Takođe, na radno mjesto zaposlenog koji je ostvario pravo na otpremninu u skladu sa ovom Odlukom ne može se zaposliti drugo lice, a to radno mjesto se ukida izmjenom akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Ovaj mehanizam ima za cilj da doprinise racionalizaciji broja zaposlenih, a da istovremeno osigura zadržavanje najstručnijeg kadra u javnoj upravi kako ne bi došlo do pada njene efikasnosti i kvaliteta pružanja javnih usluga”, zaključuju u Ministarstvu javne uprave.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vlada utvrdila rebalans budžeta: Djelimični oporavak i ekonomski rast od 4,9% naredne godine

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:18

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Projekcije su, kako navode iz Vlade, da 2021. donosi u Crnu Gore djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9%. Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349.7 miliona i iznosiće 37 procenata BDP odnosno 1.705 miliona eura.

Žugić sa direktorom CKB: Bankarski sektor ODGOVORIO na KRIZU

Četvrtak, 04.06.2020 | 16:11

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Grad pod Durmitorom čeka goste - Žabljak bez turista skoro TRI MJESECA

Četvrtak, 04.06.2020 | 09:20

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kazala je da u ovom trenutku na Žabljaku nema turista, odnosno da imaju registrovana četiri posjetioca, a riječ je o domaćim gostima.

Na Adi Bojani NOVA PLAŽA površine 30.000 kvadrata

Četvrtak, 04.06.2020 | 07:29

Uprava za vode zatražila je na prošloj sjednici od Vlade 300.000 eura i produženje roka do kraja godine, da bi okončala radove na desnom rukavcu rijeke Bojane, ugrožene nakon ekološke katastrofe prozrokovane zatvaranjem rukavca prije tri godine.

Ekonomsko državljanstvo: Za crnogorski pasoš do sada stigao 31 ZAHTJEV

Četvrtak, 04.06.2020 | 07:13

Agenciji za investicije do sada je podnesena 31 aplikacija za upis u knjigu državljana kroz program ekonomskog državljanstva. 

Sjednica Vlade Crne Gore: Donesene odluke i prijedlozi, formirano i NKT za POMORCE

Četvrtak, 04.06.2020 | 21:31

Vlada Crne Gore je na 176. sjednici, kojom je u prvom dijelu predsjedavao premijer Duško Marković, a u drugom potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i odlučila da dokument dostavi Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku.

Amfilohije o postavljanju crkve na Rumiji: "To je najljepši osjećaj u mom životu"

Četvrtak, 04.06.2020 | 21:03

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je postavljanje crkve na Rumiji najljepši doživljaj u njegovom životu.

Nakon večernje službe u hramu: Održana LITIJA ulicama Bara

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:38

Nakon večernje službe u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, ulicama tog grada krenula je litija.

NBA liga dala zeleno svijetlo: Šampionat će se nastaviti

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:33

NBA liga dala je zeleno svjetlo za nastavak šampionata u Orlandu.

Lunarna eklipsa i Pun Mjesec otkriće afere i donose istinu: Mnoge ljubavne veze će doživjeti krah

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:15

Prva lunarna eklipsa i Pun Mjesec u Strijelcu će se odigrati 5. juna, a osim što će pojačati strasti, energija nebeskih tijela će pokrenuti novi krug svjesnosti, vodeći nas ka velikim promjenama u životima tokom narednih mjeseci.

Na njenu ljepotu nije ostala imuna ni Sloboda Mićalović: Nina iznenadila sve svojim prirodnim izgledom

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:05

Nina Badrić iznenadila je sve prirodnim izdanjem na koje nije ostala imuna ni glumica Sloboda Mićalović.

Kombinacija sastojaka koji se tope u ustima: Domaći kolač od jagoda

Četvrtak, 04.06.2020 | 19:27

Ovaj sočni kolač osvojiće vas svojom lakoćom i predivnom kombinacijom sastojaka koji se tope u ustima.

VIDEO koji je izazvao podijeljene reakcije: Kako hrabra kokoška brani svoje piliće od kraljevske kobre

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:58

Društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi kako kokoška brani svoje piliće od kraljevske kobre.

Nakon ŽALBI pomoraca: Miranović i Bjeković obišli KARANTIN na Vučju

Četvrtak, 04.06.2020 | 17:58

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Siniša Bjeković i pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović obišli su pomorce, koji se nalaze u karantinu na Vučju.

Ana Ivanović: Novak će nadmašiti Nadala i Federera, sve što je uradio je nevjerovatno

Četvrtak, 04.06.2020 | 17:57

Bivša prva teniserka svijeta Ana Ivanović vjeruje da Novak Đoković može da postavi rekord po broju Grend slem titula.