Srijeda, 05.02.2020 | 15:51
IZVOR: cdm.me

KASE kao bankomati: Gotovina će moći da se PODIŽE u marketima, buticima, na kioscima…

Centralna banka Crne Gore i Ministarstvo finansija su utvrdili da ne postoje regulatorne prepreke za pružanje usluge plaćanja sa povraćajem gotovine (Purchase with cash back), odnosno keš-bek usluge. Odluku o primjeni ove usluge donosi CBCG i banke koje posluju u Crnoj Gori. Iz Poreske uprave CdM-u je pojašnjeno da će keš-bek usluga prvenstveno omogućiti stanovnicima da podignu gotovinu u područjima gdje nije dovoljno razvijena bankarska mreža.
Foto: Ilustracija, bestfunforall.com

“Usluga keš-bek predstavlja uslugu koja klijentu omogućava da podigne gotovinu, kao dodatnu uslugu prilikom kupovine robe, uz korišćenje platne kartice na platnom mjestu kod trgovca koji posjeduje POS terminal u svom prostoru”; naveli su u Poreskoj upravi.

Na primjer, ako potrošač kupi robu u vrijednosti od 200 eura, uz platnu karticu u supermarketu, ima mogućnost i da podigne određeni iznos gotovine (npr. 50 eura) na kasi prilikom kupovine svojom platnom karticom. Usliuga se ralizuje tako što potrošač/kupac daje ovlašćenje za obije transakcije istovremeno, i za kupovinu i podizanje novca, unoseći svoj PIN kod na POS terminalu. U konkretnom primjeru sa računa potrošača bio bi povučen iznos od 250 eura.

Ono šti je veoma važno istaći je da je povlačenje gotovine u okviru usluge keš-bek na prodajnom mjestu trgovca moguće isključivo u kombinaciji sa kupovinom robe ili usluga plaćenih putem platne kartice.

“Nije propisana minimalna vrijednost kupljene robe kao uslov za podizanje gotovine. Maksimalni iznos povlačenja gotovine je definisan pravilima rada kartičnih sistema plaćanja, pri čemu trgovac može odrediti niži iznos od uobičajenog, o čemu je dužan obavijestiti potrošača”, napominju u Poreskoj upravi.

Usluga keš-bek može biti omogućena u svim objektima koji obavljaju komercijalnu djelatnost i prihvataju kartice kao sredstvo plaćanja – u trgovinama, kioscima, supermarketima, megamarketima itd.

“Nije potrebno izdavanje posebnog odobrenja, odnosno licence za trgovce, jer se ova usluga ne smatra platnom uslugom u smislu Zakona o platnom prometu. Osim toga, trgovcima nije nametnuta obaveza da ispune dodatne administrativne obaveze radi usklađivanja sa pravilima o PDV-u, niti su spriječeni da oduzmu ukupni iznos ulaznog PDV-a na koji imaju pravo. Takođe, PDV ne treba da se obračunava na iznos naknade za uslugu koju trgovac ispostavlja banci prihvatiocu”, kažu u Poreskoj upravi.

Iz perspektive trgovaca, usluga keš-bek bi značila da će iznos novca koji je predat potrošaču biti direktno prebačen na račun trgovca, a u skladu sa ugovorom koji isti ima po osnovu prihvata kartica na POS trgovačkim lokacijama sa bankom prihvatiocem.

Na taj način će trgovac postupati u skladu sa postojećom obavezom prema Zakonu o sprječavanju nelegalnog poslovanja, pri čemu su sva pravna lica i preduzetnici, uključujući trgovce, u obavezi da deponuju cjelokupan iznos gotovog novca koji posjeduju, a koji premašuje određeni prag (u rasponu od 2.000 eura do 20.000 eura, u zavisnosti od veličine specifičnog poslovnog subjekta) na sopstvene transakcione račune najkasnije u 14.00 sati sljedećeg radnog dana.

“Prema važećim propisima, trgovac nema obavezu izdavanja fiskalnog računa za iznos gotovine koji je na ovaj način povučen. Dovoljno je da se iznos povraćaja novca u okviru usluge cash-back zabilježi samo na slip isječcima sa POS terminala radi usklađenosti sa pravilima Uredbe o poreskoj registar kasi. Odštampani isječak treba da prikaže zasebno iznos kupljene robe ili usluga, iznos povučenog novca u okviru usluge keš-bek i ukupan iznos transakcije. Važeći propisi već nalažu da trgovci čuvaju u svojoj evidenciji jedan originalni primjerak svakog isječka sa POS terminal”,  pojasnili su u PU.

Na dnevnim izvještajima fiskalne kase treba izdvojiti isplaćenu gotovinu iz ukupnog prometa, jer nije oporeziva, radi slaganja ostvarenog prometa i primljene gotovine i plaćanja robe preko POS terminala. Potrebno je da poreski obveznici u maloprodaji prilikom isplate gotovine za usluge keš-bek vode posebnu evidenciju o isplaćenoj gotovini.

Kada će ova usluga biti dostupna građanima i da li će za nju banka uzimati naknadu još uvijek nije precizirano.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mark
05.02.2020 16:20

Podizace oni koji imaju .

3 0

OSTALE VIJESTI

Vlada utvrdila rebalans budžeta: Djelimični oporavak i ekonomski rast od 4,9% naredne godine

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:18

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Projekcije su, kako navode iz Vlade, da 2021. donosi u Crnu Gore djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9%. Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349.7 miliona i iznosiće 37 procenata BDP odnosno 1.705 miliona eura.

Žugić sa direktorom CKB: Bankarski sektor ODGOVORIO na KRIZU

Četvrtak, 04.06.2020 | 16:11

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Grad pod Durmitorom čeka goste - Žabljak bez turista skoro TRI MJESECA

Četvrtak, 04.06.2020 | 09:20

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kazala je da u ovom trenutku na Žabljaku nema turista, odnosno da imaju registrovana četiri posjetioca, a riječ je o domaćim gostima.

Na Adi Bojani NOVA PLAŽA površine 30.000 kvadrata

Četvrtak, 04.06.2020 | 07:29

Uprava za vode zatražila je na prošloj sjednici od Vlade 300.000 eura i produženje roka do kraja godine, da bi okončala radove na desnom rukavcu rijeke Bojane, ugrožene nakon ekološke katastrofe prozrokovane zatvaranjem rukavca prije tri godine.

Ekonomsko državljanstvo: Za crnogorski pasoš do sada stigao 31 ZAHTJEV

Četvrtak, 04.06.2020 | 07:13

Agenciji za investicije do sada je podnesena 31 aplikacija za upis u knjigu državljana kroz program ekonomskog državljanstva. 

Sjednica Vlade Crne Gore: Donesene odluke i prijedlozi, formirano i NKT za POMORCE

Četvrtak, 04.06.2020 | 21:31

Vlada Crne Gore je na 176. sjednici, kojom je u prvom dijelu predsjedavao premijer Duško Marković, a u drugom potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i odlučila da dokument dostavi Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku.

Amfilohije o postavljanju crkve na Rumiji: "To je najljepši osjećaj u mom životu"

Četvrtak, 04.06.2020 | 21:03

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je postavljanje crkve na Rumiji najljepši doživljaj u njegovom životu.

Nakon večernje službe u hramu: Održana LITIJA ulicama Bara

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:38

Nakon večernje službe u hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, ulicama tog grada krenula je litija.

NBA liga dala zeleno svijetlo: Šampionat će se nastaviti

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:33

NBA liga dala je zeleno svjetlo za nastavak šampionata u Orlandu.

Lunarna eklipsa i Pun Mjesec otkriće afere i donose istinu: Mnoge ljubavne veze će doživjeti krah

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:15

Prva lunarna eklipsa i Pun Mjesec u Strijelcu će se odigrati 5. juna, a osim što će pojačati strasti, energija nebeskih tijela će pokrenuti novi krug svjesnosti, vodeći nas ka velikim promjenama u životima tokom narednih mjeseci.

Na njenu ljepotu nije ostala imuna ni Sloboda Mićalović: Nina iznenadila sve svojim prirodnim izgledom

Četvrtak, 04.06.2020 | 20:05

Nina Badrić iznenadila je sve prirodnim izdanjem na koje nije ostala imuna ni glumica Sloboda Mićalović.

Kombinacija sastojaka koji se tope u ustima: Domaći kolač od jagoda

Četvrtak, 04.06.2020 | 19:27

Ovaj sočni kolač osvojiće vas svojom lakoćom i predivnom kombinacijom sastojaka koji se tope u ustima.

VIDEO koji je izazvao podijeljene reakcije: Kako hrabra kokoška brani svoje piliće od kraljevske kobre

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:58

Društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi kako kokoška brani svoje piliće od kraljevske kobre.

Nakon ŽALBI pomoraca: Miranović i Bjeković obišli KARANTIN na Vučju

Četvrtak, 04.06.2020 | 17:58

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Siniša Bjeković i pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović obišli su pomorce, koji se nalaze u karantinu na Vučju.

Ana Ivanović: Novak će nadmašiti Nadala i Federera, sve što je uradio je nevjerovatno

Četvrtak, 04.06.2020 | 17:57

Bivša prva teniserka svijeta Ana Ivanović vjeruje da Novak Đoković može da postavi rekord po broju Grend slem titula.