Četvrtak, 13.02.2020 | 07:14
IZVOR: Dnevne novine

Podgorička GIMNAZIJA slavi 113 godina postojanja: PONOSNO dočekuju Dan škole

Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” ove godine slavi jubilej 113 godina postojanja, a u susret rođendanu učenici i nastavnici tradicionalno su pripremili bogat kulturno-umjetnički program.
Foto: JU Gimnazija "Slobodan Škerović"/Facebook

“Ponosno dočekujemo Dan škole, a zajedničko svim temama koje spremamo za taj dan jeste pozitivna energija i poziv na razumijevanje, na znanje, toleranciju, na uvezivanje i na sve ono što je za mlade ljude bitno”, kazala je za Dnevne novine direktorica Zoja Bojanić-Lalović.

Svake godine se trude da cijela sedmica čak i mjesec budu u znaku obilježavanja godišnjice Gimnazije, a tako će biti, i ove godine kada će bogatim programom poslati poruke ljubavi, tolerancije, slobode i svega što je svojstveno mladim.

Takođe, programom povodom obilježavanja Dana škole, kako je naglasila, poručuju da pamte sve dobro što su učenici i profesori ove škole ostavili u razvoju grada i države.

“Tokom naredne sedmice imaćemo nekoliko promocija na kojima ćemo ugostiti bivše učenike i profesore Gimnazije, jer se ponosimo njihovim uspjesima na raznim poljima. U ponedjeljak, 17. februara u 19 sati u biblioteci Gimnazije održaće se promocija zbirke kratkih priča “Dva prozora i bosiljak” bivše profesorice naše Gimnazije Svetlane Čabarkape. Na promociji će govoriti autorka, zatim urednica u ZUNS-u Nađa Durković i bibliotekarka Sanja Marjanović, dok će izabrane odjeljke čitati učenica Sandra Laković”, najavila je Bojanić-Lalović.

Svečanost povodom 113 rođendana održaće se u utorak, 18. februara.

“Tog dana već tradicionalno se organizuje svečani poetsko-muzički program koji je ove godine naslovljen Poezija jezik vječnosti. Program je osmislila profesorica Gordana Vučinić sa učenicima škole, članovima dramske i recitatorske sekcije, a za muzički dio je zadužena profesorica Darja Šćepanović sa horom”, kazala je Bojanić-Lalović i dodala da će u utorak biti postavljena i izložba slika učenika Gimnazije na temu Poezija jezik vječnosti.

Repriza svečanosti za učenike održaće se u srijedu.

U četvrtak u 19 sati, takođe u biblioteci škole, o svom stvaralaštvu govoriće bivši učenici Gimnazije, sada afirmisani pisci, Dragana Tripković i Vladimir Vojinović, a izabrane odlomke i stihove čitaće gimnazijalci Mina Kapičić i Đorđe Irić.

“U petak, u 19 sati, u biblioteci škole, održaće se promocija knjige “Podgorička istorijska čitanka” Huseina-Cena Tuzovića, nekadašnjeg profesora istorije u Gimnaziji „Slobodan Škerović i nekadašnjeg učenika Gimnazije. O knjizi će govoriti autor, pisac Zuvdija Hodžić, direktorica Zoja-Bojanić Lalović i bibliotekarka Sanja Marjanović, a odabrane odlomke će čitati autorov unuk, sadašnji gimnazijalac Omar Osmanagić”, kazala je Bojanić Lalović.

I to nije sve, jer ove godine imaju puno aktivnosti koje su, kako je rekla, orijentisane na učenike i na kvalitet nastave.

“Uoči obilježavanja Dana škole pripremili smo kutak za učenike ispred škole za odmor, jer smo primijetili da slobodno vrijeme najviše tu provode. Nama je to važno, jer smatramo da uz sve izazove koji izvan granica ove škole postoje za njih je najbolje da se druže upravo tu, u dvorištu škole i da se što više okupljaju u samoj školi”, smatra Bojanić-Lalović.

U ponedjeljak će, dodaje, biti postavljena i tzv. pametna klupa u dvorištu koja je djelo bivše učenice Gimnazije Marije Bojović.

“Obezbijedili smo za učenike i prostor u biblioteci gdje imaju laptopove za učenje, rad i izradu seminarskih, računari za učenike postoje i u dnevnom boravku u kojem oni provode slobodno vrijeme”, rekla je Bojanić-Lalović.

Želja im je, kaže, da učenicima daju što više materijala da škola bude prostor gdje će se oni osjećati prijatno, u kojem neće samo sticati znanja već će se tu i družiti i provoditi slobodno vrijeme.

“I naši profesori intenzivno rade na sekcijama, pa imamo puno časova dodatne nastave. U toku su pripreme za veliki projekat Kluba talentovanih učenika, a to je snimanje filma, zatim za dolazak naših prijatelja iz gimnazije Belgije, gotovo svi učenici matematičke gimnazije pripremaju se za studijsko putovanje u Sloveniju u aprilu i posjetu njihovom naučnom centru”, kazala je Bojanić-Lalović i istakla da su obezbijedili kvalitetne materijalne uslove za savremenu nastavu.

Sada je, naglašava, fokus upravo na učenicima i na njihovim vannastavnim aktivnostima, jer smatramo da koliko je bitno da imaju organizovanu nastavu toliko je bitno da i svoje slobodno vrijeme ovdje kvalitetno provode.

“Profesori stalno promišljaju i kreću sa nekim novim projektima, a jedan od njih je i zajednički projekat profesora književnosti i profesorice filozofije koji se odnosi na uvezivanje različitih vrsta umjetnosti. Pripremamo se i za promociju zbirke poezije jedne naše učenica, za državna takmičenja na kojima očekujemo da budemo najbolji, jačamo međunarodnu saradnju i mislim da učenici i profesori ove škole zaista vrijedno i puno rade zbog čega sa ponosom dočekujemo obilježavanje Dana škole”, zaključila je Bojanić-Lalović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Odluka Vlade: Utvrđen prijedlog o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Četvrtak, 02.04.2020 | 20:59

Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Češka primjer u borbi protiv koronavirusa: Nema razloga da plašimo građane

Četvrtak, 02.04.2020 | 20:43

Češka je uvela stroge karantinske mjere prije skoro dvije sedmice, uključujući obavezu nošenja maske za lice u javnim prostorima, a u protivnom slijedi novčana kazna od skoro 1000 eura.

Svima je povremeno potrebno malo ohrabrenja: Najbolji inspirativni govori iz čuvenih filmova

Četvrtak, 02.04.2020 | 20:10

Svima je povremeno potrebno malo ohrabrenja koje nam daje snagu da ustanemo i nastavimo dalje dignute glave. To posebno važi u aktuelnom trenutku, kada nikome malo motivacionih riječi ne može da škodi. Ovo su najbolji inspirativni govori iz čuvenih filmova.

VIDEO: Baka proslavila 110. rođendan u toku pandemije - "Kada prođe dvostruko ću slaviti"

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:51

Luiza Vaskez de Silva, rođena 1910. godine u gradiću Pontevedra na sjeveru Španije, preživjela je špansku groznicu i građanski rat, a sada je uvjerena kako će nadživjeti i korona virus. Danas je proslavila 110. rođendan!

PRVI slučaj infekcije koronavirusom POTVRĐEN u naselju Vrela Ribnička

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:38

Prvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen je u naselju Vrela Ribnička.

Darmanović: Jedinstvo i solidarnost NATO-a značajno za suočavanje sa koronavirusom

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:25

Jedinstva i solidarnosti NATO saveznika, kao i zajednički napori značajni su u suočavanju s krizom COVID-19, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na sastanku sa ministrima iz zemalja NATO članica, koji je organizovan putem video konferencije.

Đukanović: Na lokalnom nivou imamo odgovorne ljude koji doprinose efikasnosti i odgovornosti državnog sistema CG

Četvrtak, 02.04.2020 | 19:08

Pozovao sam predsjednike opština Berane Dragoslava Šćekića, Andrijevice Srđana Mašovića i Petnjice Samira Agovića da udružimo napore i da pojačamo senzibilnost prema posebno ugroženim kategorijama stanovništva, među kojima su i penzioneri. Ta preporuka naišla je na apsolutno razumijevanje, što mi govori da i na lokalnom nivou imamo vrlo odgovorne ljude koji obavljaju javne dužnosti i doprinose opštoj ocjeni o efikasnosti i odgovornosti državnog sistema Crne Gore u cjelini, izjavio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.    

Zastava ispred Ambasade Srbije spuštena na POLA KOPLJA

Četvrtak, 02.04.2020 | 18:41

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, spustio zastavu te države na pola koplja.

Grbić poslao poruku navijačima Budućnosti: "Strpite se još malo, slavićemo našu titulu"

Četvrtak, 02.04.2020 | 18:34

Petar Grbić se u Budućnost vratio sa ciljem da osvoji titulu.

Potresan SNIMAK medicinske sestre: SAD nisu spremne, ne ide na bolje

Četvrtak, 02.04.2020 | 18:21

Sjedinjene Američke Države imaju najviše potvrđenih slučajeva virusa korona, (više od 216 hiljada, što je skoro dvostruko više nego Italija), a kako stvari stoje uskoro bi mogle da postanu i zemlja sa najviše smrtnih slučajeva na svijetu.