Petak, 14.02.2020 | 12:39
IZVOR: Kolektiv.me

Otvorena izložba „Psihodinamikaportreta“ na Zimskoj sceni „Ljetopisa“

Crteži Bratislava-Bata Medojevića, njih šezdeset dva, rađeni grafitom, mogu se vidjeti od četvrtka, 13. februara u barskom Dvorcu kralja Nikole, gdje je otvorena prva izložba likovne selekcije ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Ljetopisa“. Postavka koja nosi naziv „Psihodinamikaportreta“ biće dostupna publici u narednih mjesec dana.
Foto: Studio Petović

Odabrani crteži za ovu ekspoziciju pripadaju trećem kvartalu sveobuhvatnog, višegodišnjeg ciklusa crteža „Saros“ u kojem posebno dolazi do izražaja analitičnost ovog crnogorskog umjetnika koji je do sada imao 16 samostalnih izložbi u Crnoj Gori i regionu. Ipak, sa posebnim zadovoljstvom je istakao činjenicu da svoje radove predstavlja publici na „Ljetopisu“.

„Crteže koje večeras izlažem večeras nisam do sada predstavljao i veoma mi je drago što se to dešava ovdje, pred barskom publikom, za koju smatram da je iznad prosjeka u odnosu na ostale crnogorske gradove. Ovo je treći put da se susrećem sa njom i svakog puta sam se kući vratio sa pozitivnim utiscima. Osim toga, posebno je zadovoljstvo sarađivati i sa ovakvim organizatorima što je rezultiralo izložbom na koju sam jako ponosan“, rekao je Medojević. 

Čitav umjetnikov opus, kako je istakla dr AnastazijaMiranović,selektorka likovnog programa „Ljetopisa“,  predstavlja svojevrsni, nedovršeni eksperiment – eksperiment u trajanju, jer se Medojević bavi licem svijeta – onog vidljivog, koji nas okružuje, ali još više onim nevidljivim, zatamnjenimu dubinama bića, stvari i pojava.

Permanentne i kontinuirane promjene koje su u fokusu Medojevićevog interesovanja iznjedrile su, u okviru ciklusa „Saros“, preko šest hiljada i petsto crteža, a prema autorovim riječima interesovanje za iste proističe iz njegovog viđenja portreta.

„Portret je najsloženije od svega što jedan umjetnik može pružiti jer, pored oblika, sadrži i psihologiju koju treba izraziti i izvući na površinu. Moj cilj je da idem za tragom tog mentalnog sklopa i da kroz ciklus prikažem što veću raznolikost i različitost koja se prepoznaje na portretu“, zaključio je autor.

Za Medojevića slikarstvo predstavlja kontinuirani istraživački proces u kojem pronalazi vlastitu tehnologiju slikanja kojom, pored „Sarosa“, stvara i druge cikluse („Terra“, „Eros i Gea“, „TerraMunicipium“, „Terra-Poliptihon“ I I II ). Uravnotežene kompozicione cjeline, prigušenih, zemljanih tonova, ponekad reljefne fakture, simboličkog prosedea, odišu samosvjesnim osjećajem stvarnosti, ali i vremena prošlih, koje umjetnik posvećenički istražuje dolazeći do novih saznanja. Podjednako značajnim se čine formalno-likovne i značenjsko- simboličke karakteristike djela, kojima kroz višegodišnje cikluse opservira određenu problematiku.

Naredni četvrtak, 20. februar, na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ obilježiće koncert klasične muzike. Tom prilikom, u Dvorcu kralja Nikole, nastupiće Žana Lekić na flauti i Nataša Popović na klaviru u okviru dua koji će barskoj publici predstaviti neke od najznačajnijih Mocartovih, Betovenovih, te Ruterovih kompozicija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Carević predložio set EKONOMSKIH MJERA za prevazilaženje krize nastala epidemijom koronavirusa

Petak, 03.04.2020 | 18:27

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević predložio je danas set ekonomskih mjera kako bi se pomoglo građanima i privredi da prevaziđu krizu koja je nastala epidemijom koronavirusa.    

ZVANIČNO: Premijer liga suspendovana na neodređeno

Petak, 03.04.2020 | 17:52

Premijer liga je suspendovana na neodređeno, odlučeno je na video sastanku čelnika lige i predstavnika 20 klubova.  

Marković čestitao Dan opštine Ulcinj: "Država ima snagu da obezbjedi zaštitu svakom građaninu"

Petak, 03.04.2020 | 17:33

Država ima snagu i potencijal, finansijski i institucionalni, da obezbjedi zaštitu i sigurnost svakom građaninu i njegovoj porodici – ističe se u čestitci predsjednika Vlade Duška Markovića rukovodstvu, odbornicima i građanima Ulcinja povodom Dana opštine, koji se obilježava 6. aprila.

Radi smanjenja zaraze: MJERE blokade u Italiji mogle bi biti produžene i nakon 1. maja

Petak, 03.04.2020 | 17:20

Šef službe za civilnu zaštitu u Italiji Angelo Borrelli izjavio je da će mjere blokade i ograničenja javnog života najvjerovatnije biti produžene i nakon 1. maja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda: "Efiskasnom istragom zadržati povjerenje u sistem zaštite podataka"

Petak, 03.04.2020 | 16:55

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje objavu spiska zaraženih i oboljelih od koronavirusa na društvenim mrežama, što predstavlja, kako je saopšteno, ne samo stigmatizaciju već i kršenje prava na privatnost ovih osoba.  

Ministarstvo vanjskih poslova uplatilo 109.000 eura za BORBU protiv koronavirusa

Petak, 03.04.2020 | 16:39

"Javni funkcioneri MVP, šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava, diplomate i službenici navedenu sumu izdvojili od svojih zarada"  

Državno tužilaštvo: Formiran predmet zbog navoda o SPISKU oboljelih od koronavirusa

Petak, 03.04.2020 | 16:28

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet povodom navoda da je na drustvenim mrezama objavljen spisak na kom se nalazi preko 60 imena osoba koja su, navodno, zarazene koronavirusom COVID-19, kao i njihovi lični podaci.    

"Odgovornost i zajedništvo najbolja garancija": Simović se zahvalio građanima za PODRŠKU Vladi

Petak, 03.04.2020 | 15:51

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordicionog tijela za zarazne bolesti, Milutin Simović iskazao je poštovanje i zahvalnost građanima za snažnu podršku i Vladi u formiranju NKT i NKT-u na donošenju seta mjera koju je iskazalo čak 95 odsto građana Crne Gore.    

SRBIJA: Za dan umrlo OSAM osoba od korona virusa: POVEĆAVA se broj novozaraženih

Petak, 03.04.2020 | 15:40

Još 305 osoba zaraženo je korona virsom u Srbiji, pokazuje presjek stanja za 3. april, a zabilježeno je i 8 novih žrtava virusa.

VIDEO: VESELO u Frankfurtu - Uz pjesmu i igru čekaju let ka Crnoj Gori

Petak, 03.04.2020 | 15:31

Crnogorski državljani u Frankfurtu uz pjesmu i igru čekaju ukrcavanje na let ka Crnoj Gori.