Subota, 15.02.2020 | 12:18
IZVOR: stil.kurir.rs

Savjeti psihologa sa Harvarda svakom roditelju: Kako se odgaja dobro i vaspitano dijete?

Većina roditelja je već umorna od priča kako tehnologija šteti njihovoj djeci. Mame i tate digitalnog doba su svjesni sve veće konkurencije u privlačenju pažnje djeteta i svakim okretanjem strane časopisa i svakim klikom su bombardovani novim vrhunskim idejama i novostvorenim brigama koje se tiču podizanja djece.
Foto: Ilustracija, pixabay

Ali ispod sveg tog ludila modernog vaspitanja, osnove vaspitanja moralnog djeteta se nisu promenile.

Roditelji žele da njihova djeca ostvare svoje ciljeve i pronađu svoju sreću, ali naučnici sa Harvarda vjeruju da zbog toga ne moraju da trpe ljubaznost i empatija. Oni predstavljaju nekoliko isprobanih strategija koje predstavljaju najbolji način da od svog djeteta formirate moralno ispravnu osobu i osobu orijentisanu na ispunjavanje ciljeva.

Predstavljamo šest praktičnih saveta:

1. Provodite vrijeme sa svojom djecom

Ovo je osnova svega. Provodite vrijeme kvalitetno, postavljajte im otvorena pitanja o njima samima, o svijetu i kako ga oni vide i pažljivo slušajte njihove odgovore. Pored toga što ćete naučiti koje to stvari čine Vaše dijete posebnim, pokazaćete im kako da brinu i da se interesuju za druge ljude.

2. Ono što je bitno, recite jasno i glasno

Prema naučnicima, "iako većina roditelja i njegovatelja kažu da je briga o djeci prioritet, često djeca ne čuju tu poruku." Zato kažite to njima, pred njima. Tako će oni znati da je to nešto na šta treba da se naviknu i provjerite sa nastavnicima, trenerima i drugim ljudima koji rade sa Vašom djecom, kako se oni snalaze u timskom radu, kako sarađuju i da li rastu u dobre osobe.

3. Pokažite djetetu kako da riješi problem

Provedite ih kroz proces donošenja odluka koje mogu uticati i na druge ljude. Na primjer, ako dijete želi da odustane od sporta koji trenira ili neke druge aktivnosti, ohrabrite ga da identifikuje izvor problema i da preispita svoju posvećenost timu. Zatim mu pomozite da shvati da li odustajanje zaista rješava problem.

4. Uvedite rutinu pomaganja i zahvalnosti

Naučnici kažu: "Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju naviku da iskazuju zahvalnost velikodušniji, osjećajniji, spremniji da pomognu i praštaju – i oni imaju veće izglede da budu srećni i zdravi." Stoga se preporučuje roditeljima da se drže ovih osnova, tražeći od djece da pomognu bratu, sestri i da budu zahvalni za ono što im se učini. A što se tiče nagrađivanja "dobrog ponašanja", naučnici preporučuju da roditelji nagrade neuobičajena, nesvakidašnja djela ljubaznosti.

5. Obratite pažnju na negativne emocije

"Sposobnost brige o drugima se može umanjiti usljed osjećanja ljutnje, stida, zavisti ili neke druge negativne emocije." Pomažući djeci da identifikuju, imenuju i analiziraju te emocije, vodimo ih ka bezbjednom i sigurnom rješavanju konflikta, što ih dalje drži fokusiranim na to da budu brižna bića. Takođe je bitno postaviti jasne i razumne granice koje će oni razumeti i za koje će shvatiti da su postavljene iz ljubavi i brige za njihovu bezbjednost.

6. Pokažite djeci širu sliku situacije

"Skoro sva djeca saosjećaju i brinu o malom krugu porodice i prijatelja", kažu naučnici. Suština je naučiti ih da brinu o ljudima koji su društveno, kulturno, čak i geografski van tog njihovog kruga. Ovo se može postići tako što ćete ih naučiti da pažljivo slušaju druge, tako što ćete ih ohrabrivati da se stave na mjesta drugih ljudi, odnosno da se nađu u "njihovim cipelama" i kroz vježbanje empatije koristeći određene primjere iz vijesti ili zabave.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
16.02.2020 09:37

Ha ha ha baš vi đecu znate da vaspitate malo malo pa serisko ubistvo

0 1

Vučić: Đukanovićev nacionalizam pećinski, Srbi u CG nisu smjeli svoju nacionalnu zastavu da iznesu

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo tvrdi da su Srbima uskraćena prava u Crnoj Gori.

Za PRAVEDNU podjelu vakcina: Greta donira 100 HILJADA EURA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 21:18

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg izjavila je da vlade, proizvođači vakcina i međunarodna zajednica, moraju da učine više u borbi protiv neravnopravne raspodjele vakcina u svijetu i najavila da će iz svoje fondacije donirati 100.000 eura za program Kovaks.

"Nisam LUD da ne budem OTAC": Andrija Milošević o djevojci Aleksandri i ljubavi

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:49

Glumac Andrija Milošević iskreno je govorio o izabranici Aleksandri, ali i o tome da priželjkuje dijete.  

Pokretanje TURIZMA nakon pandemije: Ova zemlja PLAĆA turistima kako bi je posjetili

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:20

Kako bi oživjeli turizam posle pandemije koronavirusa, vlasti Malte su najavili plan novčanog podsticanja turista koji se od juna odluče da odsjednu u hotelima ove ostrvske države.

Šta kažete? Restoran nudi BESPLATNE hamburgere godinu dana, uz jedan USLOV

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 20:11

Lanac restorana sa sjedištem u Kaliforniji nudi besplatne hamburgere na godinu dana, ali uz jedan uslov.

Pljevlja: PROTEST ispred policije zbog imenovanja NOVOG načelnika

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 19:57

Ispred Centra bezbjednosti u Pljevljima okupili su se građani u znak protesta jer je Haris Đurđević imenovan danas za novog načelnika Centra bezbjednosti.

Kraljica Elizabeta zbog smrti princa Filipa NEĆE SLAVITI 95. rođendan

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:55

Kraljica Elizabeta odlučila je da zbog smrti princa Filipa ove godine neće slaviti rođendan (21. april), piše People.

Žene misle da ovako privlače muškarce, ali...: 10 stvari koje jači pol NE PODNOSI

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 18:46

Savjetnica za ljubavne veze, Rori Rej je otkrila najčešće greške koje žene rade na početku veze, a muškarce odbijaju.

Ugostitelji Crne Gore: Prijete nam gašenjem STRUJE, čekamo hitnu reakciju države

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:51

Nevladinoj organizaciji Ugostitelji Crne Gore obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz ove NVO.

Vuković: Prodavci u objektima Tržnica i pijaca oslobođeni plaćanja ZAKUPA

Ponedjeljak, 19.04.2021 | 17:41

Uvažavajući činjenicu da je zabrana rada tržnih centara važila pet sedmica, počev od 11. marta, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da je donio odluku o oslobađanju obaveze plaćanja zakupa za taj period zakupaca prostora za prodaju mješovite robe u okviru objekata ‘Tržnica i pijaca’.