Nedjelja, 16.02.2020 | 10:23
IZVOR: espreso.rs

5 NAJVEĆIH MITOVA o hrani: U ovo morate da prestati VJEROVATI

Koliko ste puta čuli ono da ne smijete jesti nakon 18 sati jer ćete se, u suprotnom, ugojiti? Zaboravite na tu glupost.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Kad god pogledamo oko sebe, naći ćemo neke mitove o ishrani, počevši od činjenice da su neke namirnice masne, a lagani proizvodi bolji od onih bez etiketa. Da bih vam pomogao da se oslobodite nekih mitova koji postoje u vezi sa ishranom, donosim vam spisak od 5 mitova u koje savjetujem da odmah prestanete da vjerujete.

MIT 1.

Ako jedete kasno u noć, dobićete kilograme! Koliko puta ste čuli da ne bi trebalo da jedete posle 18h, jer ćete u suprotnom ugojiti? Zaboravi na te gluposti. Evo objašnjenja: kalorije su kalorije, bez obzira na to koliko sati ih unosite. Ne postoji vremensko ograničenje nakon koje će vaše tijelo reći sebi „Sada ću sve to pretvoriti u masnoću!“ Naime, ako obratite pažnju na kontrolu težine i želite izgubiti kilogram, ključ uspjeha nije u vremenu kad jedete, nego u količini. Ako tokom dana konzumirate više kalorija nego što ste potrošili (bez obzira na vrijeme), bojimo se da ćete izgubiti kilograme. Uz to, ako trenirate u kasnim popodnevnim satima, imate dodatni razlog zašto ne biste preskočili kasniji obrok. Ne samo da će ovaj obrok nahraniti vaše mišiće i pojačati njihov oporavak, već će umanjiti i rizik od povreda i nadoknaditi izgubljeni trening o ishrani.

MIT 2.

Ako povećate unos proteina, pojačaćete rast mišića! Često se onima koji žele da pridobiju mišićnu masu savjetuje pojačan unos proteina. Ali ovo je još jedan mit koji se tiče ishrane. Evo objašnjenja: Da biste povećali mišićnu masu, morate da ispunite tri komponente potrebne za rast: imati adekvatan unos kalorija, povećati unos proteina i redovno provoditi treninge snage. Naime, samo povećavanje unosa proteina neće doprinijeti nikakvom rastu mišića, pogotovo ako ste i dalje u kalorijskom deficitu i ne obavljate nijednu vrstu aktivnosti koja pospješuje regeneraciju i rast mišića.

Mit 3

Ako ne jedete ribu, ne možete unijeti dovoljno omega-3 masnih kisjelina. Mnogi koji jedu (ili jedu ne dovoljno) su optuženi za nedovoljno omega-3 masnih kisjelina, ali situacija nije tako loša za one koji nisu ljubitelji morske hrane. Evo objašnjenja: omega-3 masne kiseline imaju brojne pozitivne efekte na naše zdravlje, od razvoja mozga kod djece do poboljšanja kognitivnih funkcija kod starijih osoba, a vjerovatno je najvažniji i poznati efekat omega-3 na zdravlje kardiovaskularnih sistema. Međutim, osim ribe i morskih plodova, omega-3 masne kisjeline nalaze se i u orašastim plodovima, lanenim sjemenkama, repičnom ulju i soji, a omega-3 masne kisjeline mogu se uzimati kao dodatak ishrani kako bi tijelo obezbijedilo potrebnim masnim kisjelinama.

MIT 4.

Ako jedete nešto jako, to je znak da vašem tijelu nedostaju hranljive materije koje nalazimo u ovoj hrani. To je skoro redovan izgovor za one koji pate od slatkiša i druge nezdrave hrane. Koliko sam puta vidio u teretani kako jede čokoladu pod izgovorom da su „spustili šećer“. Evo objašnjenja: ako je ovo zaista istina, ne biste jeli kolače, sladolede, pice i sličnu bezvrednu hranu, već spanać, blitvu, borovnice, jabuke i sličnu hranu. Moj savjet je da sledeći put kada poželite neku hranu, zapitajte se da li vam je dosadno, da li ste zadovoljni životom, patite li od nečega i imate li nekih emocionalnih problema. 

MIT 5.

Ja moram da pijem 8 čaša vode svaki dan! Razmislite logično, ne možete biti ista količina vode koja vam je potrebna na 30 i na 3 stepena Celzijusa. Štaviše, ista količina vode možda neće biti potrebna nekome ko je naporno trenirao i znoji se i nekome ko sedi u kancelariji 8 sati i provodi ostatak dana pred televizorom, zar ne? Evo objašnjenja: količina tečnosti koju unosimo dnevno odnosi se na sve vrste tečnosti, od vode do kafe, čajeva, supa, mleka, ali čak i hrane sa visokim sadržajem vode, poput tikvica, krastavaca, lubenice, ali i pirinča i tjestenine. Ako nemate naviku da redovno pijete, pijte čim osetite žeđ, a ako radite neki trening, pijte vodu redovno tokom aktivnosti da ne biste postali dehidrirani. Razmislite logično i glavom, vrlo često su mitovi o dijeti potpuno nelogični i već ćete s osnovnim znanjem znati da je ovo glupost koja ne zahtijeva vrijeme.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.