Ponedjeljak, 17.02.2020 | 15:42
IZVOR: kolektiv.me

Na Zimskoj sceni "Barskog ljetopisa": Održaće se koncert klasične muzike dua Lekić-Popović

Muzički segment februarskog programa Zimske scene „Barskog ljetopisa“ obilježiće koncert klasične muzike dua Žane Lekić (flauta) i Nataše Popović (klavir), koje će nastupiti u sali Dvorca kralja Nikole u četvrtak, 20. februara sa početkom u 20h.




Foto: Barski ljetopis

Za nastup u Baru ovaj iskusni duo odabrao je kompozicije Betovena, Mocarta, Rutera, ali i dvojice najznačajnijih crnogorskih kompozitora, Bora Tamindžića i Branka Zenovića.

Selektorka muzičkog programa Aleksandra Vojvodić Jovović ovogodišnju selekciju je odlučila posvetiti crnogorskim stvaraocima, i time je potvrdila nastojanja Festivala da prije svega podržava i promoviše domaće umjetnike.

Žana Lekić, flautistkinja, redovni je profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Pedagošku karijeru započela je 2004. godine u ŠOSMO „Vida Matjan“ u Kotoru, osnivač je klase flaute u muzičkoj školi „Savo Popović“na Cetinju 2006. godine, a bila je angažovana kao profesor flaute uMŠ u Bijelom Polju. Njeni studenti i učenici dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada (preko 100). Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamerne muzike.Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja 2007. do juna 2015. godine. Ima bogatu koncertnu biografiju i za sobom nastupe širom svijeta.

Nataša Popović, pijanistkinja, diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Podgorici 1995. godine u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.Specijalističke studije iz Kamerne muzike završila je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Uroša Pešića, a magistarske studije iz Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. prof. ČedomiraNikolića. Tokom školovanja i studija nastupala je kao član klavirskog trija, a kasnije, kao klavirski saradnikinstrumentalistima i solo pjevačima i član klavirskog trija, klavirskog dua i drugih kamernih ansambala, na scenama širom Evrope. Uporedo sa koncertiranjem bavi se i pedagoškim radom. Mentor je i izvođač na seminarima kamerne muzike u Crnoj Gori, Holandiji i Italiji u okviru projekta ERASMUS+. Trenutno radi kao docent za predmet kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta www.barskiljetopis.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ćulafić: Zbog političke inferiornosti u odnosu na Injac predsjednica Skupštine Glavnog grada Borovinić Bojović ne reaguje

Utorak, 23.04.2024 | 17:29

Svjedoci smo da se u danima za nama uporno u javnosti od strane predsjednice Skupštine Jelene Borovinić Bojović, pokušava nametnuti narativ u vezi sa Izvještajem o radu gradonačelnice Olivere Injac koji nije predat Skupštini Glavnog grada u zakonom predviđenom roku, da se „propust predimenzionira“ i da se „od administrativnog propusta pokušava napraviti politička priča“, saopštio je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Stefan Ćulafić.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Šćekić: Djeci sa autizmom potrebna konkretna podrška u procesu socijalne inkluzije

Utorak, 23.04.2024 | 16:01

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Unija slobodnih sindikata: Ministarstvo prosvjete umjesto da se izvini, koriste rječnik protiv kojeg se navodno borio

Utorak, 23.04.2024 | 15:56

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da je zabrinjavajuće i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.