Četvrtak, 20.02.2020 | 15:23
IZVOR: RSE

Ministarstvo saobraćaja: Na izgradnju autoputa neće uticati odgođen dolazak kineskih radnika

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore kažu kako ne očekuju da bi na rokove izgradnje autoputa Bar-Boljare moglo uticati to što je za sada odgođen povratak u Crnu Goru kineskih ranika koji su otišli kući na godišnji odmor.




Foto: Gov.me

“Ugovor predviđa da postoji više mogućnosti da se obezbijede radnici – ne samo iz Kine, već iz Crne Gore, regiona ili drugih djelova svijeta – pa dok se sve te mogućnosti ne iscrpe, ne možemo govoriti o tome da bi nedostatak radnika mogao uticati na sam projekat”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Direkcije za održavanje i bezbjednost puteva Miroslav Mašić.

Očekivani povratak oko 400 radnika

Dio kineskih radnika angažovanih na izgradnji autoputa u Crnoj Gori svake godine odlazi pred kinesku Novu godinu kući za praznike, pa je tako bilo i ovog januara.

No, kako se ovog puta taj odlazak desio pred izbijanje krize sa korona virusom u Kini, njihov povratak je nakon pojave korona virusa odložen, potvrđeno je za RSE iz CRBC (China Road and Bridge Corporation), kineske firme koja je glavni izvođač radova na autoputu.

“Sada očekujemo da se oko 400 njih vrati i da preduzmemo sve moguće mjere kako bi prevazišli ovaj problem. U stalnom smo kontaktu sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, tako da će se tu donositi adekvatne odluke”, kaže za RSE glavni inženjer projekta izgradnje autoputa kompanije CRBC Vlatko Ćipranić.

Prema njegovim riječima, odlukom kineskih vlasti je do 19. februara zabranjeno građanima kineske provincije Hubei da napuste zemlju.

Nakon tog datuma, dodaje, kada bude izvjesno što će biti sa tom zabranom, donijeće se odluka kako prevazići problem sa radnicima.

Iz Instituta za javno zdravlje RSE nije dobio odgovor na pitanje kakve su njihove preporuke kada je riječ o dolasku radne snage iz Kine.

Krajem januara je na zajedničkoj konferenciji za medije IJZ i Ministarstva zdravlja saopšteno da se kineski radnici koji su angažovani na izgradnji autoputa neće do daljeg vratiti u Crnu Goru, dok se ne vidi kako će se razviti situacija sa korona virusom.

Tražeći odgovor i na pitanje da li će problem sa kineskom radnom snagom poskupiti radove na izgradnji autoputa i ko bi za to trebao snositi troškove – država Crna Gora ili izvođač radova – u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva objašnjavaju da je ugovor sa CRBC rađen po “Žutoj knjizi”.

To znači da se o novim okolnostima i uticaju na pravne obaveze ugovornih strana u projektu odlučuje u ugovornoj proceduri, kaže za RSE načelnik Direkcije za održavanje i bezbjednost puteva Miroslav Mašić.

“Riječ je o međunarodnom tipu ugovora koji za ovakve i slične situacije predviđa da svaku situaciju ponaosob analizira i nadzorni organ, koji je u ovom slučaju francusko-talijanski konzorcijum Inžero geodata. Kad se okonča ta ugovorna procedura, znaće se hoće li biti troškovnih uticaja na projekat i ko bi ih, eventualno, trebao snositi”, pojašnjava Mašić.

Prema podacima CRBC, trenutno na izgradnji autoputa radi ukupno oko 1.000 radnika, od toga 379 kineskih državljana, a ostalo su domaći radnici, zaposlenici podizvođača.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Bogi
20.02.2020 16:39

Nema frke oko autoputa , za narednih 20 god. će sigurno biti zavrsen .

2 0

OSTALE VIJESTI

Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, NE PRISTAJU na smanjenje plate

Petak, 19.04.2024 | 11:10

Nakon što je objavljeno da u Čistoći planiraju da aprilsku zaradu smanje za 10 odsto, zaposleni u tom preduzeću danas su zaprijetili štrajkom od ponedjeljka ukoliko do toga dođe.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

CG - Uvezeno hrane u vrijednosti preko 700 miliona eura, uvoz automobila vrijedan 330 miliona

Petak, 19.04.2024 | 07:46

Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Đeljošaj: Razmatramo da produžimo akciju "Limitirane cijene" i tokom LJETA

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:52

Akcija "Limitirane cijene" je uspješna i razmatramo da je produžimo i tokom ljeta.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.