Subota, 22.02.2020 | 15:32
IZVOR: telegraf.rs

Budite u toku: Najnovije ZABRANE za turiste koje mogu da vam upropaste odmor

Turistička sezona traje tokom cijele godine. U ljeto turisti uglavnom putuju u mediteranske zemlje, zima je posebno primamljiva za avanturiste koji biraju Tajland ili Bali kako bi se zagrijali tokom hladnih dana...




Foto: Ilustracija, Pixabay

I dok se turisti stalno smjenjuju, a putovanja se sve više promovišu putem društvenih mreža i blogova, mnoge zemlje uvode zabrane i ograničenja za turiste...

Zato je važno da na vreme budemo informisani o svim pravilima i propisima s kojima bi mogli da se susretnete u određenoj zemlji.

Portal "Brajt Sajd" je izdvojio listu zabrana za putnike, a mi vam ih prenosimo u cjelosti:

Karte za čuvenu katedralu Svetog Marka u Veneciji neće biti dovoljne za sve turiste

Venecija je osmislila plan kako da reguliše protok turista koji vole da lutaju ogromnim trgom na kome je smještena bazilika Svetog Marka. Smatra se da je ovo jedna od najpopularnijih atrakcija u cijeloj Italiji, što znači da je gotovo tokom cele godine preplavljena turistima. Zanimljiv je podatak da svakog dana ovu katedralu posjeti u prosjeku oko 15.000 ljudi.

Kako bi zaštitili jedinstveno istorijsko blago vlasti su odlučile da uvedu kupovinu karata, tako da turisti moraju da plate određeni iznos da bi prišli trgu i ušli u katedralu. Pri tome, turisti će imate dve opcije: da putem interneta kupe kartu za ulazak u katedralu ili da uzmu besplatne karte na nekoj od gradskih stanica. Ukoliko se opredijelite za drugu opciju, niko ne može da vam garantuje da ćete moći da posjetite ovu atrakciju jer je dnevna posjeta turista ograničena.

Moraćete da koristite korpe ili platnene torbe na Tajlandu

S obzirom na to da je Tajland od 2021. godine najavio kompletno izbacivanje iz upotrebe plastičnih kesa, promjene su postepeno počele da se uvode još od januara mjeseca. Odluka je već donijeta, a iako se lokalno stanovništvo pobunilo zbog ove "inovacije" putnici će morati da zaborave na plastične kese za jednokratnu upotrebu. Turisti imaju dvije mogućnosti da se prilagode novim propisima: da nabave platnenu torbu ili korpu.

Neće vam biti dozvoljeno da ponesete jabuku ili krastavac u Evropu

Počevši od 14. decembra 2019. godine, u zemljama Evropske Unije počeli su da se primjenjuju novi sanitarni uslovi. Od sada, uvoz voća i povrća u Italiju, Finsku, Grčku i druge zemlje EU moguć je samo uz poseban sertifikat. Razlog je borba protiv širenja biljnih štetočina. Čak će i jabuka koju turisti obično jedu za užinu biti oduzeta, a dobra vijest je da smrznuto voće i povrće u konzervi nisu na listi novih propisa.

Odsjedanje u Amsterdamu će biti skuplje

Od sada ćemo morati da uštedimo malo više novca da bismo posjetili Amsterdam jer je od 1. januara 2020. grad uveo novu taksu za turiste. Kako piše portal Brajt Sajd, na ovaj način vlasti pokušavaju da se boriti sa ogromnim protokom putnika. Svake godine Amsterdam, gdje živi nešto više od milion ljudi, posjeti više od 17 miliona turista. Od sada će svi koji žele da posjete grad morati da plaćaju dodatnih 3 eura po noći, što je dodatak postojećem trošku koji iznosi 7 odsto od ukupne cijene sobe (to je 10 odsto prilikom rezervacije putem Airbnb-a).

Više nećemo moći da kupujemo avionske karte za 10 dolara u Evropi

U 2020. godini Njemačka planira da uvede ekološki porez na avionske letove. Naknada za domaće letove do evropskih destinacija znatno će se povećati i postaće 13,03 eura umjesto dosadašnjih 7,5 eura. To znači da će karte u prosječnom iznosu od 10–15 eura, koje su obožavali svi turisti, nestati. Poreski prihodi od toga žele da usmjere na razvoj železničkog saobraćaja. Tako se očekuje da će putovanje brzim vozovima u Njemačkoj biti jeftinije za oko 10 odsto.

Moraćete duže da čekate na čekiranje u turskim hotelima 

Turske vlasti obećavaju da će započeti strogu kontrolu primjene zakona koji se tiče zaštite ličnih podataka. Zakon je stupio na snagu 2016. godine i zabranio je hotelskim radnicima da prave fotokopije pasoša gostiju ili da traže bankarske kartice i broj mobilnog telefona. Ranije su hoteli uspješno zanemarivali ovu zabranu tokom sezone, kako bi što brže provjerili turiste. Bilo je mnogo lakše napraviti kopije i skeniranje ličnih dokumenata i popuniti potrebne formulare za prijavu. Sada se hoteli mogu suočiti s ozbiljnim kaznama zbog nepoštovanja ovog zakona. To znači da će proces prijavljivanja posjetilaca potrajati duže, posebno u povoljnim hotelima sa 3 i 4 zvjezdice, od kojih mnogi imaju nekoliko stotina soba. Obično se u ove hotele prijavljuju turističke grupe koje se sastoje od 20-25 ljudi koji dolaze odjednom u grupama. Stoga će turisti od sada morati sa strpljenjem i razumijevanjem čekati ključ svoje hotelske sobe.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...