Subota, 22.02.2020 | 20:32
IZVOR: mondo.rs

NEPROCJENJIVO: Naučnici u ledu Sibira pronašli PTICU staru 46.000 GODINA

Otkriće ptice ocjenjeno je kao "neprocjenjivo“ jer omogućava pronalaženje DNK i povremeno RNK, nukleinskih kiselina prisutnih u svim živim organizmima.




Foto: Twitter, New York Post

Kada su rudari prvi put vidjeli pticu pomislili su da je, zbog toga što je toliko dobro očuvana, umrla prije nekoliko dana.

Radio-karbonskim datiranjem i genetskom analizom utvrđeno je da je ševa stara 46.000 godina, prenosi Njujork post.

Pticu su pronašli lokalni lovaci na fosilnu slonovaču u selu Bela Gora u Jakutiji, na sjeveru Rusije koji su je potom odnijeli naučnicima Centra za paleogenetička istraživanja u Švedskoj. Nikolas Duseks i Love Dalen iz Švedskog prirodnjačkog istorijskog muzeja sproveli su radio-karbonsko datiranje i utvrdili da je ptica živjela u periodu između od prije 44.000 do 49.000 godina.

U uslovima vječnog leda, ptica je savršeno sačuvana, sa sve perjem, noktima, kožom i mekim tkivima jer je u uslovima niskih temperatura nemoguć razvoj bakterija i gljivica, dok, istovremeno, nije previše hladno da bi se oštetila tkiva.

"Ovo je dokaz da su klimatske promjene koje su se dogodile na kraju posljednjeg ledenog doba dovele do formiranja nove podvrste", rekao je Dalen CNN-u i dodao da bi ledena ševa mogla da bude predak današnjih ptica pjevačica koje žive na sjeveru Rusije i u stepama Mongolije.

 

Istraživači vjeruju da je ovo možda prva sačuvana smrznuta ptica iz ledenog doba, prenosi Sputnjik.

Sljedeća faza istraživanja odnosiće se na utvrđivanje redosleda cijelog genoma ptice koji će, nadaju se naučnici, osvijetliti njen odnos prema današnjim podvrstama i procijeniti brzinu evolucione promjene ševa u Evroaziji.

"Ovo će otvoriti nove mogućnosti za proučavanje faune ledenog doba i razumijevanje odgovora životinja na klimatske promjene u posljednjih 10-50.000 godina", dodao je Duseks.

Iako je sadašnje otkriće ptice iz Ledenog doba prvo takve vrste, prethodno su istraživači pronašli brojna druga drevna stvorenja u vječnom ledu.

Centar za paleogenetiku je prošle godine ispitivao ostatke šteneta otkrivenog u vječnom ledu blizu rijeke Indigirka u Sibiru. Drevni pas koga su takođe proučavali Dalen i Duseks dobro je očuvan, iako je star oko 18.000 godina.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.