Nedjelja, 23.02.2020 | 20:49
IZVOR: telegraf.rs

Šta bi se dogodilo da 29. februar ne postoji? Evo zašto je svaka ČETVRTA godina PRESTUPNA

Prošle su četiri godine od prethodne prestupne, pa ćemo u 2020. ponovo imati 29. februar. Ako se pitate zašto na svake četiri godine imamo dan viška u kalendaru, postoji veoma dobro objašnjenje.




Foto: Ilustracija, pixabay

Našoj planeti je potrebno 365.2422 dana da obiđe svoju osu oko Sunca, što znači da na kraju svake godine ostane četvrtina dana viška.

Kako bi naš kalendar i dalje bio u toku sa godišnjim dobima, svake četvrte godine dodajemo čitav dan mJesecu februaru. Animacija planetarnog astronoma Džejmsa O'Donahjua dočarava ovaj ciklus.

 

Ovu nepodudarnost su zapazili još drevni Egipćani, ali je današnja primJena prestupne godine zasluga pape Grgura XIII, koji je reformisao julijanski u gregorijanski kalendar.

Kada se odstupa od obilježavanja prestupne godine?

Ipak, iako svaku četvrtu godinu smatramo prestupnom, moguće je i odstupanje od ovog pravila. Razlog za to jeste činjenica da će naš kalendar nakon dužeg vremena, uprkos obilježavanju prestupne godine, izgubiti na tačnosti.

Prestupne godine koje su djeljive sa 100, kao što je 1900., na primjer, se ne obilježavaju, sem ako nisu djeljive i sa 400, kao što je to slučaj sa 2000. godinom. To znači da će naredna prestupna godina lišena svog 29. februara biti 2100, piše Vox.

Šta bi se dogodilo ako bismo počeli da zanemarujemo obilježavanje prestupne godine?

Bez obzira na to što je ovaj sistem star više od pola milenijuma, on i dalje funkcioniše. Ukoliko bismo, pak, prestali da dodajemo 29. februar svake prestupne godine, do 2100. bi naš kalendar kaskao za 20 dana, pa bismo Novu godinu slavili tokom pozne jeseni, a do 2400., i tokom jesenje ravnodnevnice.

Ne postoji način da izbjegnemo dodavanje dana po ovom sistemu, jer će, u suprotnom, doći do razmimoilaženja godišnjih doba sa našim kalendarom. Ipak, to ne znači da ne postoji i alternativa.

Godina od 13 mjeseci sa 28 dana kao adekvatna zamjena?

Džordž Istmen, osnivač multinacionalne korporacije „Kodak”, iznio je svojevremeno prijedlog da se uvede takozvani „Međunarodniustaljeni kalendar”. Ovaj kalendar bi se sastojao iz 13 mjeseci sa po 28 dana. Dodatni mjesec bio bi smješten između jula i avgusta, a nosio bi naziv Sol. Pored ovih radikalnih promjena, postojao bi i jedan dan viška na kraju svake godine, a koji bi poslužio kao neka vrsta praznika.

Istmenov kalendar takođe obilježava svaku četvrtu kao prestupnu godinu. Prema njegovoj zamisli, svaki mjesec bi se sastojao iz četiri sedmice, ni više, ni manje. Štaviše, zaposleni u „Kodaku” su se pridržavali „Međunarodnog ustaljenog kalendara” sve do 1989.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Davor
23.02.2020 20:53

Brzo bi dosli na antilopijev kalendar. 😉

2 1

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.