Utorak, 25.02.2020 | 18:36
IZVOR: cdm.me

Marković sa direktoricom za Evropu u STO: Crna Gora primjer za cijeli svijet

Crna Gora je primjer za cio svijet kako treba iskoristiti turističke potencijale na održiv način, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i direktorke za Evropu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alesandre Priante.




Foto: Gov.me

“Snažno smo fokusirani na turizam, sa akcentom na održivi razvoj. Resurse želimo da sačuvamo za buduće generacije, a kroz niz aktivnosti smo željeli da potvrdimo opredjeljenje ka zelenoj ekonomiji. Podsjetio bih da smo prva država van EU koja je usvojila Zakon o zaštiti od klimatskih promjena“, kazao je predsjednik Vlade.

Marković je kazao i da turizam raste u kontinuitetu te da je svake godine sve veći broj turista, noćenja i prihoda koji se po tom osnovu ostvaruju. Crnu Goru je prošle godine prema preliminarnim podacima posjetilo 2,64 miliona turista, što čini rast od oko 440,000 turista u odnosu na godinu ranije što je najbolji rezultat u istoriji crnogorskog turizma, koji su ostvarili oko 14,5 miliona noćenja.

Ostvaren je rekordan prihod od inostranih i domaćih turista u iznosu od oko 1,14 mijardi eura ili oko 100 miliona eura u odnosu na 2018. godinu.

Po izvještaju Evropske komisije za putovanja Crna Gora je sa rastom u broju turista od 21 odsto prošle godine bila prva u Evropi, dok su pored nas samo još dvije evropske države imale dvocifrene stope rasta.

Predsjednik Vlade je precizirao da je Vlada osim na turizam, usmjerena posebno i na oblasti poljoprivrede, energetike i snaženja sveukupne infrastrukture.

Konstatujući da je Crna Gora pretežno avio destinacija, premijer Marković je kazao da se Vlada odlučila da valorizuje aerodrome kako bi poboljšala dostupnost i unaprijedila postojeću infrastrukturu.

Priante je kazala da se divi razumijevanju koje Vlada pokazuje u odnosu na značaj turizma za državu i njenu ekonomiju. Istakla je da Svjetska turistička organizacija, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, želi da nastavi kvalitetnu saradnju sa Vladom i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, na daljem unapređenju odgovornog i održivog turizma.

Ona je najavila da bi generalni sekretar STO Zurab Pololikašvili trebalo na jesen da posjeti Crnu Goru.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Novi VOLI u Staroj Varoši

Srijeda, 24.04.2024 | 09:10

U Staroj varoši, u srcu Podgorice novi Voli market otvara svoja vrata 26. aprila u 10h.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Kada početi sa zalijevanjem trave i u koje doba dana to činiti

Srijeda, 24.04.2024 | 14:26

Ako želite da vaša bašta bude zelena s travom koja dobro raste - počnite s osnovama tj. od zalijevanja. Dobar režim navodnjavanja zahtijeva dosljednost.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku

Srijeda, 24.04.2024 | 14:13

Narcisoidni roditelji se često fokusiraju na sopstvene potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Međutim, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, posebno kada su u pitanju naši najbliži.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Stao čuveni londonski Big Ben

Srijeda, 24.04.2024 | 13:49

Čuveni londonski sat Big Ben, smešten na sjeveroistočnom kraju Vestminsterske palate, stao je danas, što je iznenadilo stanovnike Londona

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.

Volite li SMOKI? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.