Četvrtak, 27.02.2020 | 16:37
IZVOR: klix.ba

Poslije ovakve ZIME, imaćemo "normalnije" PROLJEĆE: Evo šta nas očekuje na LJETO

Dugoročne prognoze se slažu da ćemo imati proljeće na kakvo smo navikli, ali s nekoliko odstupanja.
Foto: Ilustracija, pixabay

Meteorološka zima je skoro završena i novo godišnje doba, proljeće, počinje. Dugoročna prognoza za proljeće je napravljena i ustanovljeno je kakvo nas vrijeme očekuje tokom ovog godišnjeg doba, ali i u ljeto 2020., piše Severe-weather.

Tokom ove zime na sjeveru Atlantika dominirao je nizak pritisak vazduha, dok su Evropa, dijelovi Azije i SAD bili pod višim pritiskom. U Kanadi je on bio visok u istočnim dijelovima, a nizak u zapadnim. Ovaj visoki pritisak na istoku Kanade na neki način pokazuje kako je dominacija niskog pritiska na sjeveru Atlantika okrenuta istoku, a nizak pritisak se širi sve do Skandinavije.

Što se tiče temperature, zimsko razdoblje bilo je toplije nego inače – cijeli evroazijski sektor imao je temperaturu iznad prosjeka, kao i većina kontinentalnog dijela SAD-a. Jedino su Aljaska i zapad Kanade tokom ove zime imali niže temperature nego inače. Bilo je nekoliko proboja hladnog vazduha na istoku SAD-a, ali to nije promijenilo prosječnu temperaturu tokom zime na ovim prostorima, jer proboji nisu trajali više od dan-dva. Australija se izdvojila kao izuzetno topla, boreći se s ozbiljnim vrućinama, sušom i požarima tokom ljeta na južnoj hemisferi.

Proljeće 2020.

Prognoza za proljeće 2020. godine koju je napravio Evropski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) ukazuje na to da bi na istoku Pacifika mogao dominirati niži pritisak zraka, sjeverno od Havaja. Ako se ovo pokaže tačnim, to bi moglo podržati taloženje visokog atmosferskog pritiska na zapadu SAD-a, što bi značilo da će u ovom predjelu temperature biti više, dok će središnji dijelovi SAD-a imati prosječnu temperaturu ili temperaturu koja je ispod prosjeka. Ovo bi mogla biti dobra indikacija za sezonu tornada, ali će više detalja o tome biti dostupno u mjesečnoj prognozi.

Osim toga, na osnovi grafikona, predviđa se taloženje visokog atmosferskog pritiska širom Evrope, koji će se raširiti duboko na sjever. Ovo pomicanje prema sjeveru je donekle normalno, budući da se tokom proljeća polarna fronta i zračne struje obično polako povlače nazad prema sjeveru.

Temperaturna prognoza je u skladu s predviđanjima u vezi s pritiskom. Temperature na većem dijelu sjevera Atlantika bit će ispod normale zbog skoro konstantne ciklonske aktivnosti. Veći dio Evroazije imaće temperature iznad prosjeka, dok će u sjevernoj Americi na zapadu temperature biti iznad, a na istoku ispod prosjeka. Na južnoj hemisferi (gdje će biti jesen dok je kod nas proljeće), sjever Australije i Južnu Afriku očekuju visoke temperature.

Što se tiče kiša, u južnim i jugoistočnim dijelovima SAD-a biće ih više nego što ih ima u proljeće, zbog čega će pritisak biti niži u središnjim dijelovima kontinenta. U Evropi će biti manje kiše u sjevernim i zapadnim dijelovima, što je u skladu s visinom pritiska, koja je iznad normale. Kontinentalna Evropa imaće prosječnu količinu padavina ili manje padavina nego što je uobičajeno u proljeće, pa se ne očekuju ozbiljne suše, ali će visoki pritisak biti ustrajan i dovešće do 10-20 suvih dana. Nizak pritisak na Atlantiku ne donosi vlažnost na sjever Evrope, a Velika Britanija i Irska će se malo odmoriti od jakih kiša i poplava, jer se oluje povlače na sjever.

Zaključak

Svake godine je velika vjerovatnost da će doći do proljećnog proboja hladnog zraka u kontinentalnoj Evropi, a navedene prognoze isključuju mogućnost dužih hladnih razdoblja. Moguće je da će se hladan zrak kretati u naletima po kontinentu, ali se ne očekuje dugoročni mraz. Što dublje budemo zalazili u proljeće, površinske temperature u Evropi će rasti u odnosu na temperature iznad Atlantskog okeana, odakle će dolaziti smetnje, pa bi se mogli stvoriti uslovi za jake oluje u središnjoj Evropi, uglavnom sredinom proljeća, kada se temperaturne razlike povećaju. Pritisak u sjeverozapadnoj i zapadnoj Evropi i dalje će biti nizak zbog postupnog prelaza iz zime u proljeće.

Ljeto 2020.

Na ljeto nas očekuju visoke temperature u središnjoj i istočnoj Aziji i temperature iznad uobičajenog prosjeka na zapadu SAD-a, dok će na istoku SAD-a i u Kanadi one biti u okviru normale. Sve prognoze ukazuju na to da će u Evropi temperature biti više od prosjeka, dok se u Skandinaviji i sjeveroistočnoj Evropi očekuje hladnije ljeto od uobičajenog, što bi moglo biti rezultat visokog pritiska vazduha u kontinentalnoj Evropi.

Što se tiče padavina, zapad SAD-a očekuje suvo ljeto, a i kontinentalna Evropa bi mogla imati manje padavina nego što je uobičajeno, pa su moguće suše u određenim dijelovima. Dijelovi središnje i istočne Amerike imaće više padavina nego inače ljeti, što je u skladu s predviđanjima da ova područja neće biti na udaru ekstremno visokih temperatura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Kraljica Elizabeta II obratila se naciji PETI put tokom vladavine duge 67 godina: "Prevazići ćemo ovo!"

Nedjelja, 05.04.2020 | 21:52

Kraljica Elizabeta II (93) se večeras obratila javnosti Velike Britanije, pozivajući sve da se ujedine u borbi protiv korona virusa i to preko televizije.

Hrvatska planira testiranje CIJELE populacije: "To će se sigurno raditi"

Nedjelja, 05.04.2020 | 21:27

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak u razgovoru za RTL Danas detaljno je objasnio ko se i po kojim kriterijumima testira na korona virus jer upravo to je jedno od najčešćih pitanja građana.

Zasnovani na ISTINITIM pričama: FILMOVI koji će vas inspirisati

Nedjelja, 05.04.2020 | 21:03

Ukoliko je film dobro napravljen, često nam se učini da govori o stvarnim ljudima i događajima, iako je radnja u potpunosti fiktivna. Ipak, podsvjesno znamo da se radi o dobrim glumcima i maštovitom scenariju, i vrlo brzo nakon gledanja filma izaći ćemo iz neke konkretne priče.

Rođeni OPTIMISTI sa pozitivnim pogledom na svijet: Zašto su osobe rođene u APRILU posebne?

Nedjelja, 05.04.2020 | 20:49

Posebnost nije nešto što je određeno mjesecom u kom smo rođeni. Sa njom dolazimo na ovaj svijet i stičemo je kroz razvoj i iskustva.

Podgorica: jedna osoba osumnjičena za porodično NASILJE

Nedjelja, 05.04.2020 | 20:32

Podgorička policija je danas, postupajući po prijavi građana da je u ulici Petra Prlje u toku porodično nasilje lišila slobode jedno lice.

Ivanišević: Mislim da se ove godine tenis NEĆE igrati

Nedjelja, 05.04.2020 | 20:06

Nekadašnji šampion Vimbldona Goran Ivanišević smatra da je teniska sezona gotova.

Iz Italije preko Hrvatske stiže 11 državljana Crne Gore

Nedjelja, 05.04.2020 | 19:37

Državljani Crne Gore, njih 11, stiglo je iz italijanskog grada Ankona u luku Gaženica koja se nalazi u hrvatskom gradu Zadar.

Ljekar o borbi sa koronavirusom: "Uznemirava me kad vidim koliko ljudi ovo i dalje ne shvata ozbiljno..."

Nedjelja, 05.04.2020 | 19:32

Američki bolničar koji radi na odjeljenju intenzivne njege u jednoj bolnici, na Facebooku je podijelio objavu u kojoj je otkrio kroz šta prolaze pacijenti koji su zbog posljedica koronavirusa morali biti stavljeni na respirator kako bi upozorio ljude koji mogućnost zaraze ne shvataju ozbiljno.

Samoizolacija - pravo vrijeme za dobru KNJIGU: ŠEST razloga da čitate što više

Nedjelja, 05.04.2020 | 19:06

Samoizolacija je trenutak kada ostajemo kod kuće i tražimo načine da se razonodimo i skrenemo misli sa pandemije korona virusa.

U Italiji u posljednja 24 časa PREMINULO 525 osoba

Nedjelja, 05.04.2020 | 18:39

U Italiji je u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa umrlo 525 osoba.