Petak, 20.03.2020 | 17:03
IZVOR: cdm.me

Moratorijum na KREDITE od 23 marta: Klijenti da se banci obrate elektronskim putem ili telefonom

Moratorijum na otplatu kredita koji može da traje do 90 dana može se uraditi za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi.
Foto: rtcg.me

Odluka CBCG - Ko hoće da zamrzne kredit na 90 dana, treba da obavijesti BANKU

Da bi se kvalifikovao klijent za moratorijum, mora se obratiti banci, elektronski, mail-om, a za fizička lica koja ne raspolažu mogućnostima obraćanja preko interneta omogućeno je telefonsko obraćanje bankama. Ovdje se prevashodno mislilo na penzionere. Mjere definisane Odlukom će se primjenjivati od 23. marta.

Ovo pravila korišćenja moratorijuma pojašnjena su danas na sastanku predstavnika svih banaka i tima Centrane banke Crne Gore na čelu sa givernerom Radojem Žugićem.

Kako je saopšteno iz Udruženja banaka, ono što je već više puta objavljeno, a bitno je, da su banke obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko bankarstvo i mobilno bankarstvo.

“Centralna banka je smanjila provizije bankama ukoliko se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac.  Mjere su u skladu sa u ciljem izbjegavanja odlaska u banku i time se izbjegava izloženost kontaminaciji korona virusom koji je izazvao pandemiju, što znači da je vrlo prenosiv”, napominju oni.

Na sastanku su razmjenjena operativna saznanja i spremnost svih banaka iz sistema.

“Vrlo je jasno da sve banke mogu vrlo kvalitetno da odgovore u ovim zahtjevnim vremenima. Likvidnost banaka na nivou sistema je preko milijardu eura, Obavezna rezerva banaka koja se drži kod Centralne banke iznosi 256 miliona eura, sama Centralna banka raspolaže sa značajnim sredstvima. Dodatno, EBRD je opredjelio kreditnu podršku za Jugoistočnu Evropu u iznosu od milijardu eura, u cilju podrške preduzetnicima, energetskom sektoru, malim i srednjim preduzećima, trgovinama itd”, saopšteno je iz Udruženja banaka.

Kako dadaju, pandemiju niko nije mogao predvidjeti, ali zadesila nas je u trenutku vrlo kvalitetne pozicioniranosti svih banaka kako u kapitalizovanosti, nivou solventnosti, likvidnosti, a shodno prethodnim i najvećom dobiti banaka od preko 50 miliona na kraju 2019.god. Banke pokrivaju preko 90 odsto finansijskih usluga u Crnoj Gori, čime su banke zamajac razvoja, ali i podrška u kriznim vremenima.

“Molimo građaane da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije,  kako bismo se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i svih nas”, poručuju u saoopštenju.

Prijave elektornskim putem: Odlaganje plaćanja PORESKIH OBAVEZA do 90 dana

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Montenegro Airlines produžuje ugovore sa zaposlenima

Srijeda, 08.04.2020 | 17:45

Kao što je široj javnosti već poznato krajem prošle godine, a na osnovu Plana finansijske konsolidacije i osnovnih pravaca razvoja Montenegro Airlinesa, donešen je Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlines-a.

URA apeluje: Stopirati sve prinudne naplate, imati razumijevanja za podstanare

Utorak, 07.04.2020 | 11:42

Iz Građanskog pokreta URA apelovali su danas da za vrijeme pandemije koronavirusa sve prinudne naplate, javna izvršenja zbog zaostalog dugovanja privredni subjekti i državni aparat moraju stopirati kako bi se pokazala solidarnost prema građanima koji su svi na direktan ili indirektan način ekonomski ranjivi zbog novonastale situacije.

CBCG: Bankarski sistem snažno odgovorio IZAZOVIMA pandemije COVID-19

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 16:50

Predstavnici Centralne banke Crne Gore, zakonodavne, izvršne vlasti, asocijacije privrednika i Udruženja banaka, jedinstveni su u stavu da je bankarski sistem do sada snažno odgovorio najvećim izazovima uzrokovanim uticajem pandemije COVID – 19 na crnogorsku ekonomiju.

Kalezić: Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 09:17

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.

URA pisala lokalnim upravama: 15 mjera za pomoć građanima i privredi

Ponedjeljak, 06.04.2020 | 07:40

U sklopu mjera podrške privredi i građanima, Građanski pokret URA uputio je svim crnogorskim lokalnim samoupravama i Zajednici opština novi predlog daljih aktivnosti, u cilju ublažavanja posljedica pandemije izazvane koronavirusom (COVID 19).

PROGNOZA: I danas SUČANO, temperatura do 24 STEPENA

Četvrtak, 09.04.2020 | 07:13

Vremenska prognoza za četvrtak 09. april.

SVIJET: Koronavirusom zaraženo milion i po ljudi

Srijeda, 08.04.2020 | 21:36

Širom svijeta novim koronavirusom inficirano je skoro milion i po ljudi, a od posljedica te bolesti umrlo je više od 87.000.

"Pobijedićeš, VOLI te tata": Sin Aleksandra Vučića pozitivan na koronavirus

Srijeda, 08.04.2020 | 21:16

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića primljen je na Infektivnu kliniku zbog koronavirusa.

POTVRĐENO iz Madrida: Igrači Reala pristali na SMANJENJE plata

Srijeda, 08.04.2020 | 21:01

Fudbaleri i košarkaši Reala pristali su na smanjenje primanja zbog pandemije koronavirusa.

TEŽAK dan za Veliku Britaniju: 938 preminulih od COVID-19

Srijeda, 08.04.2020 | 20:05

Sada je u Britaniji registrovano ukupno 60.733 slučaja koronavirusa...

Pandemija stvara PROBLEME: Sudije zahtijevaju ukidanje VAR tehnologije

Srijeda, 08.04.2020 | 19:39

Prvi čovjek Organizacije italijanskih fudbalskih sudija Marčelo Niči je naveo da su u toku pregovori sa rukovodstvom lige o tome da se zbog pandemije koronavirusa ukine VAR tehnologija.

MUP: Svi požari stavljeni pod kontrolu i SPRIJEČENA dalja materijalna šteta

Srijeda, 08.04.2020 | 19:21

Zbog velikog broja požara, naročito na sjeveru Crne Gore, avioni Avio helikopterske jedinice MUP-a danas su bili angažovani na gašenju požara.

NOVI podaci iz Italije: Preminulo 542 ljudi u jednom danu od koronavirusa

Srijeda, 08.04.2020 | 19:17

Na konferenciji za medije nacionalne civilne zaštite u Rimu su objavljene nove informacije o preminulima i oboljelima u toj zemlji.  

MUP: Iz zemalja Beneluksa se VRATILO 59 crnogorskih državljana

Srijeda, 08.04.2020 | 18:54

Operativni štab Ministarstva unutrašnjih poslova danas je, letom Montenegro Airlinesa iz Luksemburga, organizovao povratak 59 crnogorskih državljana iz zemalja Beneluksa u domovinu.    

Ministarstvo odbrane: Vojska dekontaminirala Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Bijelom Polju

Srijeda, 08.04.2020 | 18:38

“Vojska Crne Gore u službi građana! Zajedno. Sigurno. Za sva vremena".