Subota, 21.03.2020 | 09:24
IZVOR: Dan

U slučajevima širenja ZARAZNE BOLESTI: KAZNE ZATVORA i do 12 godina

Građani koji su doputovali iz zemalja pogođenih epidemijom virusa korona i koji ne poštuju naredbu Ministarstva zdravlja o samoizolaciji zbog opasnosti od širenja ovog opasnog oboljenja, prema Krivičnom zakoniku Crne Gore mogu biti kažnjeni i do 12 godina zatvora ako se utvrdi da su odgovorni za širenje epidemije i smrt jednog ili više lica.
Foto: Ilustracija, pixabay

U Crnoj Gori je u protekle dvije sedmice sankcionisano oko trideset osoba zbog kršenja naredbi nadležnih da ostanu u samoizolaciji ili karantinu ili da obustave rad u ugostiteljskim objektima. Iz Akcije za ljudska prava su povodom obavještenja o prvim slučajevima procesuiranja osoba zbog sumnje da su prekršile naredbe Ministarstva zdravljaukazali na propise o krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti s tim u vezi.

--- VIDEO: Crnogorski ljekari PORUČILI: Ako već mi ne možemo biti doma – BUDITE VI

“Teže posljedice djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (čl 287) sankcionisane suu članu 302 KZ Teška djela protiv zdravlja ljudi: ako usled djela iz čl 287 ovog zakonika neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ako je usled djela iz čl 287 ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina. Osobe kojima je zbog opasnosti od širenja virusa korona izdato rješenje o samoizolaciji, u s lučaju nepostupanja po tom rješenju čine krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Ako zbog toga dođe do prenosa virusa na drugu osobu, smatraće se da je izvršeno krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti”, navode iz Akcije.

Krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287 KZCG) glasi: Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Iz HRA objašnjavaju da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano da se krivično djelo prenošenje opasne zarazne bolesti procesuira prema članu 288 KZCG.

“Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine. Takođe, Zakon o zaštiti stanovništva od širenja zaraznih bolesti (Službeni list Crne Gore, br. 012/18) učlanu 73 predviđa da će se novčanom kaznom od 100 do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice ako se za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja suprotno članu 33 stav 1, i ako se ne pridržava naredbi ministarstvau vezi sa mjerama stavljanja u karantin suprotno članu 34 stavu 3.U poslednjih nedjelju dana Vlada Crne Gore je donijela set mjera kojima pokušava da suzbije širenje virusa Kovid 19 (korona)”, navode iz HRA.

--- PRVI slučaj korone virusa u Herceg Novom: Pod nadzorom 335 građana

Pojašnjavaju da prekršajna odgovornost postoji ako osoba u periodu samoizolacije, kada je dužna da se izoluje i javlja Institutu za javno zdravlje Crne Gore, postupi suprotno ovoj zakonskoj obavezi, odnosno, ako ne postupi u skladu s naredbom Ministarstva zdravlja o odlasku u karantin.

“Apelujemo na sve kojima je izdato rješenje o samoizolaciji da poštuju naredbu i ostanu u svojim domovima da bi zaštitili i sebe i druge i izbjegli krivično-pravnu ili prekršajnu odgovornost. Odgovorno ponašanje svakog od nas pojedinačno u ovoj situaciji može spasiti mnoge živote”, poručuju iz HRA.

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče je saopšteno da su sanitarni inspektori Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju prekjuče (19.3.2020. godine) izvršili kontrolne inspekcijske preglede u vezi sa izvršenjem rješenja kojima je licima određena mjera samoizolacije u skladu sa Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona.

“Kontrola izvršenja rješenja je izvršena uz asistenciju nadležnih službenika Uprave policije po opštinama, a kontrole su vršene na adresama koje su upisane u rješenjima gdje će boraviti lice kojem je određena mjera samoizolacije. Sanitarni inspektori su samo u toku jučerašnjeg dana izvršili ukupno 207 kontrola širom teritorije naše države, pri čemu su gotovo sva lica ispoštovala naložene mjere izolacije, osim jednog lica koje je prisilno stavljeno u karantin. Ova inspekcija nastavlja svakodnevno s pojačanim nadzorom kako bi se u što većoj mjeri spriječilo širenje epidemije novog virusa korona. Uprava za inspekcijske poslove putem besplatnog Kol centra 080/ 555-555 svakodnevno zaprima prijave građana koje se odnose na nepravilnosti sa terena. U prethodna tri dana ova uprava je zaprimila čak 158 prijava, koje su se odnosile na nepoštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, ističu iz inspekcije.

--- Uprava carina: Preduzimaju se privremene mjere za sprečavanje unošenja i suzbijanje koronavirusa

Iz te institucije objašnjavaju da su inspektori Uprave za inspekcijske poslove svakodnevno naterenu i to u jutarnjim, popodnevnim i večernjim časovima i postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, vodeći se i prijavama građana.

“Izvršili su znatan broj kontrola i preduzimali mjere kada je utvrđena neka nepravilnost. Inspektori su najčešće izricali mjeru zabrane radaugostiteljskih objekata i ukazivanje o otklanjanju nepravilnosti”, dodaju iz inspekcije.

Dežurni tužilac Osnovnog državnog tuži laštva u Kotoru, nakon saslušanja odredio je juče zadržavanje Kotoraninu M.J. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

U Ulcinju su službenici policije podnijeli krivičnu pri javu protiv S.F. (50) iz tog grada zbog kršenja rješenja o samoizolaciji. Ranije ove sedmice, podgorička policija uhapsila je D.V. (54), vlasnika ugostiteljskog objekta „Kerber” u Podgorici, koji je prekršio privremenu mjeru Ministarstva zdravlja o sprečavanju prenošenja virusa korona, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je u Bijelom Polju uhapsila tri osobe zbog kršenja privremenih mjera Ministarstva zdravlja, za odgovorna lica F.K., N.R. i J.M. određeno je zadržavanje do 72 sata navode iz policije.

U Podgorici su slobode lišene S.M. (54) i D.S. (47), koje su bez znanja vlasnika otvorile ugostiteljski objekat „Zetski dom” u Zeti i na taj način prekršile privremenu mjeru zabrane koju je izreklo Ministarstvo zdravlja. Vlasniku ugostiteljskog objekta u Podgorici, koji je mimo naredbi Vlade otvorio lokal, prije nekoliko dana određeno je zadržavanje do 72 sata, saopštilo je Osnovno državno tužilaštvo.

Pritvor je određen i vlasniku lokalau Bijelom Polju B.V., koji je takođe prekršio naredbe Vlade.

Podgorička policija je uhapsila i A. D. (27) zbog istog krivičnog djela koje je počinio tako što je otvorio ugostiteljski objekat „Teatro” u Tuzima i vršio ugostiteljske usluge. Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru predložilo je određivanje pritvora za V.D. iz tog grada zbog sumnje da je suprotno naredbi otvorio ugostiteljski objekat „Moja kafanica”.

--- ZIKS: Zbog koronavirusa UKINUTE pogodnosti OSUĐENICIMA

--- NOVI SLUČAJEVI koronavirusa u Srbiji: Još 14 zaraženih, ukupno 149

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Krivokapić: Pratimo globalni cilj, 70 odsto vakcinisanih do septembra 2022. godine

Srijeda, 22.09.2021 | 21:50

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, na poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena, učestvovao je na globalnom onlajn samitu posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine UN. Samit je bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finasijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije COVID-19.

KORONAVIRUS: OVA opština je "crni lider" po broju zaraženih u CG

Srijeda, 22.09.2021 | 20:38

Najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom zabilježena je u Pljevljima, gdje je registrovan 2.451 zaraženi na 100 hiljada stanovnika.  

Janović - NAJBOLJE što možete da uradite za svoje zdravlje u ovom trenutku je da se VAKCINIŠETE

Srijeda, 22.09.2021 | 17:05

"Preuzmimo odgovornost zbog nas i ljudi koje volimo"

KORONA PRESJEK: Šest žrtava korone, još 568 novooboljelih

Srijeda, 22.09.2021 | 15:46

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (utorak, 21.09.2021. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3817 uzoraka na novi koronavirus.

Podgorica, Cetinje, Nikšić,... Evo gdje su planirana isključenja struje u PETAK

Srijeda, 22.09.2021 | 14:55

Zbog planiranih radova na mreži, u petak 24. septembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Milatović: Ekonomija u 2021. bilježi SNAŽAN OPORAVAK

Srijeda, 22.09.2021 | 22:29

Ekonomska aktivnost u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 4.186 milijardi eura, i za čak 765 miliona eura je bila manja od one u 2019. godini, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Vremenska prognoza za ČETVRTAK: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Srijeda, 22.09.2021 | 21:39

Vremenska prognoza za četvrtak, 23. septembar

Stigao je Apple iOS 15: Mobilni operativni sistem donosi unaprijeđenja - evo DETALJA

Srijeda, 22.09.2021 | 21:30

Novi Apple mobilni operativni sistem je krenuo pristizati korisnicima.

Biković o porodici: Moji roditelji su se voljeli, ali nisu umjeli jedno s drugim, to je LEKCIJA za mene

Srijeda, 22.09.2021 | 21:14

Popularni glumac Miloš Biković rijetko govori o privatnom životu, čvrsto se držeći ideje da u javnost treba da iznosi samo činjenice koje se tiču njegovih poslovnih angažmana.  

Krivokapić: Misija Vlade je da u crnogorski mikrokosmos što više ljudi dolazi

Srijeda, 22.09.2021 | 21:11

Premijer Zdravko Krivokapić danas je sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem primio mlade kandidate koji će predstavljati crnogorski paviljon na EXPO izložbi.    

Nimanbegu: Teško da će nam premijer ponuditi NEŠTO NOVO

Srijeda, 22.09.2021 | 20:57

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da strahuju kako će ishod razgovora s manjinama da budu dio rekonstruisane Vlade Crne Gore biti isti kao i prošle godine, kada je mandat bio današnji premijer Zdravko Krivokapić.  

Da li ste čuli za izazov "30 DANA SREĆE"? Donosimo vam PLAN AKTIVNOSTI za svaki dan

Srijeda, 22.09.2021 | 20:37

U današnje vrijeme, svi su toliko fokusirani na posao i obezbjeđivanje porodice, da mnogi ni ne stižu da budu, jednostavno - srećni. Da li ste čuli za izazov "30 dana sreće"?  

SDP predložila rezoluciju: Zajednički doprinijeti izlasku iz TEŠKE KRIZE crnogorskog društva

Srijeda, 22.09.2021 | 19:55

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.    

Duda sa Đukanovićem: Uradićemo sve da Crna Gora postane dio EU

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Njujorku sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom na marginama Generalne Skupštine UN-a.  

Nikolić: Radulović postao ministar, pa se sjetio da je radio za nedemokratsku vladu

Srijeda, 22.09.2021 | 19:44

"Kad je promijenjena vlast, a Radulović postao ministar, sjetio se da je radio za nedemokratsku vladu"