Četvrtak, 26.03.2020 | 16:14
IZVOR: kolektiv.me

Herceg Novi: Rigoroznije mjere i kontrola poštovanja naredbi i preporuka

U Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi danas je održan sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao predsjednik Stevan Katić. Zaključeno je da je po svim tačkama sa prošlog sastanka reagovano, a određene su i nove mjere i odluke za postupanje građana i preduzeća čiji je osnivač Opština, kao i privrednih subjekata u gradu.
Foto: Opština Herceg Novi

Epidemiološkinja Doma zdravlja dr Stefa Glušac informisala je da je u Herceg Novom 400 osoba u samoizolaciji i pod sanitarnim nadzorom, od kojih je 15 imalo kontakta sa potvrđenim pozitivnim slučajevima. Za sada je, što se Herceg Novog tiče,  potvrđeno 5 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je jedan naš sugrađanin, na žalost, preminuo.

Kako je na sastanku rečeno, Dom zdravlja je je kompletno sa svim ambulantama dezinfikovan, a 2 ljekara i 6 tehničara su trenutno pod mjerama samoizolacije, i svi su bez zdravstvenih tegoba.

Određena je ekipa Doma zdravlja koja će jednom dnevno obilaziti sve građane koji se nalaze u karantinu u hotelu Lighthouse, kako bi pružili zdravstvenu njegu za sve moguće probleme koji nisu sumnja na pojavu koronavirusa. O zdravlju smještenih u I fazi Instituta „dr Simo Milošević“ brinu se zaposleni te ustanove. Sve putnike smještene u karantinima, koji imaju simptome koji bi mogli ukazivati na koronavirus, tretiraće Epidemiološka služba Doma zdravlja.

Crveni krst Herceg Novi je u saradnji sa opštinskim volonterima odredio grupu od 4 osobe koje će u dnevnim smjenama pomagati Vojsci Crne Gore i smještenima u karantinu u hotelu Lighthouse, u pogledu dostave hrane, namirnica i osnovnih potrepština. Radi se o broju volontera koju ta organizacija, u saradnji sa opštinskim volonterima, može da odredi za ove potrebe u ovom trenutku.

Glušac je dodala da se stanje u oba karantina pod kontrolom.

Sanitarni isnpektor Karmela Mujičić izvijestila je da su od 24.03. na snazi posebne mjere pod kojima državljani Crne Gore mogu da se vrate u državu putničkim vozilom, sa specijalnim odobrenjem NKT. Za sve te osobe se određuje smještaj u neki od karantina, za razliku od dosadašnje prakse, odnosno mjera samoizolacije. Vozači kamiona, kojima je dozvoljeno obavljanje posla, kada ne voze treba da poštuju mjere samoizolacije.

Načelnik hercegnovskog Centra bezbjednosti Goran Banićević informisao je da je do sada podnešeno 9 krivičnih prijava, zbog kršenja mjera samoizolacije, rada ugostiteljskih objekata i vožnje sa više od dvije osobe u vozilu.

Predstavnica Crvenog krsta Milena Šćekić je informisala da za sada ima 30 volontera na teritoriji našeg grada, te da nema potrebe da dodatnim brojem, ali da će obaviještavati javnost ako se situacija bude mijenjala. Od ponedeljka do srijede bilo je 47 poziva za podršku starijim i nemoćnim licima, da im se od njihovih sredstva obezbijede namirnice i ljekovi. Takođe, iz Crvenog krsta su dodali da su u saradnji sa NVO „Help“ i „Mladi Romi“ podijelili humanitarnu pomoć za 12 lica.

Uzimajući u obzir da su na nacionalnom nivou donijete odluke o prestanku gradskog, prigradskog i međugradskog prevoza, na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje odlučeno je da će biti obavljeni razgovori sa NKT, kako bi se građanima Luštice obezbijedio prolaz do apoteka, ambulanti i prehrambenih prodavnica u Tivtu.

Zaključci:

1. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje donio je zabranu odlazaka i okupljanja u parkovima, teretanama na otvorenom i dječijim igralištima. Zabrana će važiti i za zeleđe i izletišta. Pripadnici Centra bezbjednosti i Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora ubuduće rigoroznije kontrolisati i upozoravati građane koji su u samoizolaciji, ili na mjestima navedenim u ovoj zabrani.

2. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje nalaže velikim trgovinskim lanicma da svakog dana, nakon radnog vremena izvrše dezinfekciju kompletnog spoljašnjeg prostora ispred ulaza svojih objekta, u skladu sa pravilima. Biće provjereni svi navodi o načinima rasporeda rada u trgovinskim objektima, u saradnji sa Inspekcijom rada Crne Gore.

3. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje nalaže svim građanima da se strogo pridržavaju vremena za odlaganje otpada, u periodu od 21h do 7h. Takođe, kabasti otpad svi građani moraju ostaviti na mjestu nastajanka, kako ne bi dolazilo do opterećivanja službi koje rade u vanrednim okolnostima.

4. Opština je opredijelila interventnu finansijsku uplatu ka Crvenom krstu, u vrednosti od 3000 eura, koja će biti iskorištena za kupovinu paketa pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje poziva sve privrednike, preduzeća i ustanove, da pomognu uplatama na žiro račun opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi  510-4621-48 CKB, kako bi se sa jednog mjesta pomoć distribuirala onima kojima je to najpotrebnije.

5. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje preporučuje svim starijim osobama od 65 godina da nikako ne napuštaju svoje domove, a onima kojima je neophodna dostava namirnica, da svoje potrebe iskažu na telefonski broj Crvenog krsta 327 320, u periodu od 9h do 17h.

6. Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora obići će objekte koji obavljaju dostavu brze hrane, pekare i poslastičarnice, kako bi utvrdili da li zaposleni nose svu potrebnu zaštitnu opremu. Ispred ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge dostave postaviće se obavještenje o zabrani zadržavanja i konzumaciji hrane u neposrednoj blizini objekta.

Opštinski tim donio je preporuku da informacije o trenutnoj zdravstvenoj situaciji i ostale informacije od značaja, a vezano za COVID19 infekciju, javnost i mediji dobijaju od Komunikacionog tima Opštine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

NOVE MJERE: Ne više od jedne osobe na javnim površinama, nedjeljom zabrana napuštanje objekata stanovanja od 11h

Srijeda, 08.04.2020 | 22:08

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori konstatovalo da značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama juče i danas predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od sjutra.

SVIJET: Koronavirusom zaraženo milion i po ljudi

Srijeda, 08.04.2020 | 21:36

Širom svijeta novim koronavirusom inficirano je skoro milion i po ljudi, a od posljedica te bolesti umrlo je više od 87.000.

"Pobijedićeš, VOLI te tata": Sin Aleksandra Vučića pozitivan na koronavirus

Srijeda, 08.04.2020 | 21:16

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića primljen je na Infektivnu kliniku zbog koronavirusa.

TEŽAK dan za Veliku Britaniju: 938 preminulih od COVID-19

Srijeda, 08.04.2020 | 20:05

Sada je u Britaniji registrovano ukupno 60.733 slučaja koronavirusa...

FOTO: VRIJEDNI radnici Čistoće: Sređivali dvorište i kuću Šomija Roganovića

Srijeda, 08.04.2020 | 19:53

Vrijedni radnici gradskog preduzeća Čistoća doo Podgorica danas su bili angažovani i na čišćenju dvorišta i kuće Dragana Šomija Roganovića.

KORONAVIRUS u Crnoj Gori: UKUPNO 249 slučajeva, TRI pacijenta na respiratoru - presjek NAJVAŽNIJIH VIJESTI

Srijeda, 08.04.2020 | 10:48

Od jutrošnjeg presjeka u 08:40 pa do 16:30 analizirano je 140 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan na novi koronavirus.    

Institut za javno zdravlje: KORONAVIRUS potvrđen kod još SEDAM osoba

Srijeda, 08.04.2020 | 08:35

Od jučerašnjeg presjeka u 17:45 pa do jutros, analizirano je 175 uzoraka od kojih je 7 bilo pozitivno na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

28% svog BOGATSTVA: On će donirati MILIJARDU DOLARA za borbu protiv KORONAVIRUSA

Srijeda, 08.04.2020 | 10:36

Osnivač Twittera i aplikacije za plaćanje pod nazivom Square - Jack Dorsey najavio je da će donirati milijardu dolara za borbu protiv smrtonosne pandemije koronavrisua.

Kolašin: Austrijski vojnik nije nikome prenio KORONAVIRUS

Srijeda, 08.04.2020 | 07:17

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović obišao je juče Dom zdravlja i zaposlene u ovoj ustanovi, konstatujući da je zadovoljan tehničkim kapacitetima, zaštitnom opremom, učincima ljekara i medicinskog osoblja, te da uspijevaju da odgovore na sve izazove koje je nametnula borba sa korona virusom.

Đukanović zahvalio Erdoganu na donaciji: CG i Turska zajedno u borbi protiv COVID19

Srijeda, 08.04.2020 | 12:45

U Crnu Goru stiže kontigent medicinske pomoći: 50.000 medicinskih maski, 1000 zaštitnih odijela i 1000 testova, donacija je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

SVIJET: Koronavirusom zaraženo milion i po ljudi

Srijeda, 08.04.2020 | 21:36

Širom svijeta novim koronavirusom inficirano je skoro milion i po ljudi, a od posljedica te bolesti umrlo je više od 87.000.

"Pobijedićeš, VOLI te tata": Sin Aleksandra Vučića pozitivan na koronavirus

Srijeda, 08.04.2020 | 21:16

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića primljen je na Infektivnu kliniku zbog koronavirusa.

POTVRĐENO iz Madrida: Igrači Reala pristali na SMANJENJE plata

Srijeda, 08.04.2020 | 21:01

Fudbaleri i košarkaši Reala pristali su na smanjenje primanja zbog pandemije koronavirusa.

TEŽAK dan za Veliku Britaniju: 938 preminulih od COVID-19

Srijeda, 08.04.2020 | 20:05

Sada je u Britaniji registrovano ukupno 60.733 slučaja koronavirusa...

Pandemija stvara PROBLEME: Sudije zahtijevaju ukidanje VAR tehnologije

Srijeda, 08.04.2020 | 19:39

Prvi čovjek Organizacije italijanskih fudbalskih sudija Marčelo Niči je naveo da su u toku pregovori sa rukovodstvom lige o tome da se zbog pandemije koronavirusa ukine VAR tehnologija.

MUP: Svi požari stavljeni pod kontrolu i SPRIJEČENA dalja materijalna šteta

Srijeda, 08.04.2020 | 19:21

Zbog velikog broja požara, naročito na sjeveru Crne Gore, avioni Avio helikopterske jedinice MUP-a danas su bili angažovani na gašenju požara.

NOVI podaci iz Italije: Preminulo 542 ljudi u jednom danu od koronavirusa

Srijeda, 08.04.2020 | 19:17

Na konferenciji za medije nacionalne civilne zaštite u Rimu su objavljene nove informacije o preminulima i oboljelima u toj zemlji.  

MUP: Iz zemalja Beneluksa se VRATILO 59 crnogorskih državljana

Srijeda, 08.04.2020 | 18:54

Operativni štab Ministarstva unutrašnjih poslova danas je, letom Montenegro Airlinesa iz Luksemburga, organizovao povratak 59 crnogorskih državljana iz zemalja Beneluksa u domovinu.    

Ministarstvo odbrane: Vojska dekontaminirala Opštu bolnicu i Dom zdravlja u Bijelom Polju

Srijeda, 08.04.2020 | 18:38

“Vojska Crne Gore u službi građana! Zajedno. Sigurno. Za sva vremena". 

Bijelo Polje: GORJELE napuštene KUĆE i pomoćni objekti

Srijeda, 08.04.2020 | 18:31

“Samo od juče lokalizovano je 13 požara, u kojima su uništena dva pomoćna objekta i više stambenih”, kazao je rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Milonja Rakonjac, dodajući da vatrogasci ne mogu da stižu da gase onoliko koliko građani pale vatru na otvorenom prostoru.