Nedjelja, 29.03.2020 | 10:52
IZVOR: telegraf.rs

Ne morate da se izlažete opasnosti: 5 stvari koje možete sami da POPRAVITE na svom automobilu

I kada nije vanredna situacija kao sada, veoma bitno da znate da sami popravite i održavate određene stvari kada je u pitanju vaš automobil, što svakako može da bude od značaja kada majstori nisu dostupni svaki čas i kad je najpametnije da održavate socijalnu distancu da biste spriječili širenje virusa. 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Zato je najsigurnije da sami znate kako da popravite i održavate neke djelove svog automobila, piše Geico.

1. Promjena točka

Ovo je jedna od prvih stvari koju mnogi vozači nauče i jedna od najvažnijih. Prvo što treba da uradite je da se parkirate na sigurno mjesto, da podignete ručnu kočnicu i olabavite matice na točku (ili točkovima, ako mijenjate zimske gume za ljetnje) prije nego što dizalicom podignete svoje vozilo. Prvo pogledajte gdje se nalazi mjesto za postavljanje dizalice. Kada podignete auto, odrštavite olabavljne štafove, skinite točak/-ove i rezervni ili točkove sa drugim gumama stavite na njegovo/-ihovo mjesto. Montirajte točkove, vratite šrafove i pritežite ih naizmjenično, unakrst.

2. Pokrenite auto prespajanjem akumulatora

Kada isključite motore oba automobila, uzmite kablove i povežite njihove akumulatore (pogledajte u uputstvu koje ste dobili uz automobil kako se to radi). Povežite pozitivne (crvene) štipaljke za pozitivne kleme, a crne za negativne i tokom cijelog procesa pazite da kontaktni vodovi ne dođu u dodir. Negativnu (crnu) štipaljku povežite sa negativnom klemom upaljenog automobila, a drugi kraj sa negativnom klemom akumulatora automobila koji ne može da startuje motor. Pokrenite motor automobila koji treba da prenese energiju u vaš akumulator. Kada automobil upali, treba skinuti kablove, obrnutim redosljedom od montiranja.

3. Provjerite pritisak u gumama

Nedovoljan pritisak vazduha u gumama može da utiče na upravljanje automobilom i na količinu goriva koje on troši. Prvo provjerite koji je preporučeni pritisak za vaš auto i sačekajte da vam se gume ohlade prije nego što uklonite kapice sa ventila za vazduh. Ako je pritisak previše nizak ili previše visok, koristite kompresor za vazduh koji možete naći na većini benzinskih pumpi da biste napumpali gume i regulisali pritisak ili pritisnite ventil kako biste ispustili višak vazduha. I zapamtite da nije dobro da preduvate gume.

4. Zamijenite metlice brisača

Veoma je lako da ne primjetite da su vam metlice brisača dotrajale sve dok se ne suočite sa jakom kišom i ne primjetite da ne čiste staklo kako treba. Njih bi trebali da mijenjate posle svega što su pretrpjele zimi, ako čijete da "pljeskaju", škripe ili "cvokoću", što će vam biti siguran znak da je vrijeme da ih zamijenite.

5. Provjerite nivoe tečnosti

Tečnosti kao što su motorno ulje, tečnost za brisače i rashladna tečnost hladnjaka su životna snaga automobila. Da biste provjerili većinu njih, morate da budete donekle upoznati sa svojim motorom, pa se posavjetujte sa uputstvom koje ste dobili uz automobil u kom ćete naći informacije kako da pravilno pratite količinu navedenih tečnosti i koliko često to treba da radite. Prije nego što odlučite da provjerite količinu tečnosti, uvijek pustite da vam se motor ohladi.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sasa
11.04.2021 15:11

Od kada sam kupio profesionalni Force alat puno toga sam sredjujem na automobilu.Motor i menjac i dalje radim u servisu.

1 0

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

PARAN ili NEPARA BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se  farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

Poznata pjevačica prvi put progovorila o RAZVODU - "Previše je BOLNO bilo"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:23

Ilma Karahmet po prvi put progovorila o razvodu

Nadal: Ako se budem ovako osjećao NEĆU IGRATI na RG, ali NI ZAVRŠITI KARIJERU

Srijeda, 24.04.2024 | 17:11

Legendarni španski teniser Rafael Nadal na startu Mastersa u Madridu igraće protiv Ameriknca Darvina Blanka, a pred taj meč održao je konferenciju za medije, na kojoj je pričao o ciljevima u Madridu, ali kasnije tokom sezone.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada.