Četvrtak, 02.04.2020 | 09:46
IZVOR: stil.kurir.rs

Pet jela od STAROG HLJEBA: Iskoristite hranu do poslednje mrvice

Svi znamo da je grijeh ako bacamo hljeb.




Foto: Printscreen, You Tube

Bacati hljeb nije ni ekonomično. Ako vam je ove nedelje preteklo hljeba, ako se osušio i više nije mekan, evo na koji način ga možete iskoristiti:

Pica od starog hljeba

Potrebno je: 200 grama slaninice (isječene ne tanke listiće; a može i šunka); 200 grama kačkavanja; maslinovog ulja po želji; 2 čena bijelog luka; 100 ml paradajz soka; origano

Priprema: Hljeb zasijecite što više možete, ali vodite računa da ga ne presiječete do kraja. Neka mu donja kora ostane cijela. U činiji pomješajte sok od paradajza, maslinovo ulje i origano pa sa tom mješavinom premažite svaku pukotinu u zasječenom hlebu. U te zasječene djelove složite slaninicu i kačkavalj i sve gurnite u zagrijanu rernu na pola sata.

Kolač od starog hljeba i jabuka

Sastojci: 150 g šećera, 150 g maslaca, 6 jabuka isječenih na kolutove, stari hljeb isiječen na kocke, 200 ml mleka, 2 jaja, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: Šećer stavite u dublju šerpu i pustite da se rastopi na laganoj vatri pa mu dodajte 150 g maslaca. Kada smjesa provri u nju dodajte 6 jabuka isječenih na kolutove. Pustite da smesa vrti 5 minuta i to na laganoj vatri.

Zatim jabuke izvadite jednu po jednu i slažite ih u vatrostalnu činiju. Sačuvajte smjesu koju ste dobili kuvanjem jabuka. Zatim na jabuke poslažite stari hljeb isiječen na kocke pa po vrhu stavite još jabuka.

Zatim u posebnu činiju umutite slatku pavlaku i mlijeko, kao i dva jaja, pa sve to prelijte preko jabuka i hleba. Pecite jedan sat na 180 stepeni celzijusa.

Nakon toga, izvadite kolač i preko njega prelijte smjesu u kojoj su se kuvale jabuke. Možete dodati i prstohvat cimeta.

Gibanica od hljeba

Sastojci: 1 vekna suvog hljeba, 500 g sira, 50 g putera, 3 jaja, 300 ml mlijeka, 150 ml kisele vode, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Hleb isijeći na parčiće i svakom odsjeći krajeve, tako da dobijemo oblik kocke. Sitno izrendati sir, pa dodati jaja, puter, kisjelu vodu i mješati dok se ne dobije homogena smjesa.

Svako parče hleba potopiti u mlijeko i ređati u nauljeni sud, pa namazati filom. Preko poređati još jedan red hljeba potopljenog u mlijeko. Peći 30 minuta na 225 stepeni.

Musaka od hljeba

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 1 glavica crnog luka; 2 čena bijelog luka; 1 šargarepa; 1 kašika masti; 200 g kisjele pavlake, 2 jaja, stari hleb, 300 ml mlijeka; so i biber; 50 g kačkavalja

Priprema: U tiganju prodinstati crni luk i bijeli luk pa im dodati rendanu šargarepu. Kada luk postane staklast dodati i meso pa dinstati dok sasvim ne bude gotovo. Dodati začine.

U vatrostalnu činiju poredati kriške starog hljeba, pa preko njega dodati gotov fil pa zatim još jedan sloj hleba. U posebnu činiju umutite jaja, pavlaku i mlijeko i malo soli. Sve to prelijte preko musake i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni. Pred kraj dodajte kačkavalj.

Popara

Potrebno: 500 ml vode; malo soli; 2 kašičice maslaca; 200 grama sitnog sira; suvi hleb isječen na kockice.

Priprema: Kada voda provri dodajte joj so i maslac i hljeb. Kada hljeb upije vodu umješajte i sir, a možete da dodate i više vrsta sira ili čak i pavlaku. Poslužite toplo.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je DESTE NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.

Konzumacija ove SALATE izaziva najveći broj TROVANJA, tvrde stručnjaci

Utorak, 16.04.2024 | 08:41

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.

Ćerka Siniše Mihajlovića TRUDNA: Sin će nositi ime po djedi - "Moj tata je UVIJEK BIO LAV"

Utorak, 16.04.2024 | 08:30

Italijanski mediji objavili su vijest da je ćerka Siniše Mihajlovića, Virdžinija, trudna i da čeka sina!