Utorak, 07.04.2020 | 14:51
IZVOR: telegraf.rs

NAJBOLJI kriminalistički roman svih vremena: Jedan od najčuvenijih obrta u istoriji žanra

Predsjednica Udruženja, Alison Džozef, istakla je da je Agata Kristi još uvijek najpopularniji autor u svom polju...




Foto: Ilustracija, Pixabay

U anketi koja je organizovana povodom proslave šezdesetogodišnjice postojanja britanskog Udruženja pisaca kriminalističkih knjiga, roman Ubistvo Rodžera Akrojda proglašen je za najbolji krimić svih vremena, prenosi Laguna.

Među 600 profesionalnih pisaca koji su učestvovali u anketi, preovladalo je mišljenje da je djelo Agate Kristi, nastalo tokom zlatnog doba engleske krimi fikcije, najznačajniji predstavnik njihovog žanra.

Čuvena engleska autorka, koja je za sobom ostavila 66 detektivskih romana, izglasana je i za najboljeg pisca krimi priča, pretekavši pritom rivale poput Tomasa Harisa i Rejmonda Čendlera (na užem spisku za najbolji roman našla su se dva Čendlerova naslova).

Avanture Šerloka Holmsa, kojima je ser Artur Konan Dojl u periodu između 1887. i 1927. posvetio četiri romana i 56 kratkih priča, proglašene su za najbolji krimi serijal svih vremena.

Predsjednica Udruženja, Alison Džozef, istakla je da je Agata Kristi još uvijek najpopularniji autor u svom polju.

- Naš žanr veliki dio popularnosti duguje upravo svojoj bogatoj istoriji, a rezultati ankete su odraz te činjenice - navela je i dodala:

- Dvojac Holms/Votson je nenadmašan i zato je tokom proteklih sto godina bezbroj puta imitiran, obrađivan i prerađivan.

Ubistvo Rodžera Akrojda se već dugo smatra jednim od najuticajnijih predstavnika krimi fikcije.

To je jedan od prvih romana u kojima se kao protagonista pojavljuje omaleni belgijski detektiv Herkul Poaro. On u ovom slučaju istražuje misteriozno ubistvo Rodžera Akrojda, do koga je došlo neposredno nakon smrti bogate udovice kojom je planirao da se oženi. Priča se završava jednim od najčuvenijih obrta u istoriji žanra.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

"Jedino su ostala SJEĆANJA": Emotivan tekst dječaka koji je OSVOJIO PRVU NAGRADU za rad "Mama je glagol od glagola raditi"

Nedjelja, 10.03.2024 | 10:58

Javna ustanova “Zahumlje” Nikšić, nagradila je učesnike literarnog konkursa “Mama je glagol od glagola raditi”, organizovanog povodom 8. marta, Dana žena, na koji je pristiglo blizu 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.

“OPOMENE” svjetlosne i sjenovite staze Bogića Rakočevića

Subota, 09.03.2024 | 08:49

Nakon desetogodišnje pauze u pisanju poezije, u izdanju reprezentativnih Ratkovićevih večeri poezije, ugledala je svjetlost dana zbirka poezije “Opomene” Bogića Rakočevića.

Huter: Ivanović da se izvini što je saopštio neistinu, namjerno doveo građane u zabludu

Utorak, 16.04.2024 | 11:45

Juče je javnosti predočena protestna nota Federacije BiH povodom posjete Milorada Dodika, za koju je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tvrdio da ne postoji, saopštio je poslanik DPS-a Oskar Huter.

NOVI TREND - Redosljed kojim JEDETE HRANU može vam pomoći da se NE GOJITE

Utorak, 16.04.2024 | 11:34

Novi trend ishrane pomaže nam u tome da ne skupljamo kilograme.

MUP: Šejlu ne može ništa vratiti, ali PRESUDA vraća vjeru u PRAVDU i PRAVIČNOST

Utorak, 16.04.2024 | 11:22

Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP-a nakon izricanja prvostepene presude Iliru Đokaju za ubistvo nevjenčane supruge Šejle Bakije, saopštio je da Šejlu ne može ništa vratiti, ali presuda od 40 godina zatvora vraća vjeru u pravdu i pravičnost.

Podgorica: U saobraćajnoj nezgodi POVRIJEĐEN pješak

Utorak, 16.04.2024 | 11:17

Saobraćajna nezgoda. 

Srbija: Majka OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić saslušana u tužilaštvu

Utorak, 16.04.2024 | 11:16

U zaječarskom tužilaštvu saslušana je S. D., majka jednog od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić.

Čuveni glumac i SRCOLOMAC postaje OTAC - Supermen čeka prvo dijete

Utorak, 16.04.2024 | 11:09

Čuveni glumac i srcelomac uskoro će se prvi put ostvariti kao otac.

Potrebno je samo PET MINUTA - Osvježavajući dezert u čaši koji će uspješno napraviti i POČETNICI u kuhinji

Utorak, 16.04.2024 | 11:01

Ljubitelji jagoda već mogu uživati u ovom slatkom voću, a uz ovaj vrlo jednostavan recept konzumacija jagoda može biti poseban užitak.

Abazović: SDT treba da UTVRDI kako su Lazović i Katnić bili u službi kavačkog klana, slijedi i superfinale

Utorak, 16.04.2024 | 10:52

Specijalno državno tužilaštvo treba da utvrdi kako su nekadašnji visoki funkcioner Uprave policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bili u službni kavačkog klana - poručio je poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

NAJMODERNIJA BOJA u 2024: Odiše tihim luksuzom, a evo uz koje komade se najbolje kombinuje

Utorak, 16.04.2024 | 10:29

Prema stilistima, ova nijansa je u najvećem trendu ove godine. Zasijajte tokom proljeća i ljeta u neprevaziđenoj nijansi, suptilnog luksuza.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.